Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Povestea șoferilor care atârnă pe lângă instituțiile publice sau cum își apără „românii simpli” dreptul de a frauda

Livadaru Alex

Suntem toți de acord că Executivul de la București trebuie să restructureze cheltuielile publice - sunt nenumărate locuri unde lucrurile au fost scăpate de sub control.

M-am întrebat ani la rând, trecând pe lângă instituțiile publice (în special una din zona Piața Muncii) de ce sunt atât de mulți domni care atârnă pe lângă mașinile parcate și trotuare, în fața sediilor, omorându-și timpul, povestind, bând cafea infectă la pahare din plastic din automatele de cafea (nu știu dacă acestea mai există acum, am văzut tot mai rar), vorbind la telefon vrute și nevrute, răcorindu-se la aerul condiționat sau încălzindu-se cu motorul pornit în diminețile reci, mergând pe la magazinele din zonă ca să cumpere ceva lui șefu' sau șefa. Vedeam portbagajele acestor mașini la Știrile ProTv, umplându-se cu miei, ouă și cozonaci de Paști, cu brazi și diverse atenții de Crăciun (când începea forfota „protocoalelor”).

Poate nu ar fi o idee rea ca guvernanții să facă o platformă de genul Uber sau Bolt, unde să fie înscriși toți șoferii, dar și toți angajații care au dreptul de a fi transportați în interes de serviciu. Comenzile s-ar plasa în aplicație, șoferul care ar fi liber ar prelua comanda, indiferent că e angajat la Ministerul Mediului, iar cursa pe care trebuie să o facă e de la Parlament la aeroportul Otopeni. Însă când îmi amintesc toate încercările statului de a digitaliza și construi infrastructură digitală (în ciuda numărului mare de IT-iști)... mă răzgândesc. Îmi vine în minte bugetul de 1 milion de euro pe care dorea fostul primar Oprescu să-l cheltuiască pentru website-ul primăriei capitalei (azi liniștit într-o vacanță interminabilă prin Grecia).

Am scris în ultimele săptămâni mai multe texte despre evaziunea „mică” răspândită la scară largă, pe care autoritățile se fac că nu o văd, pe care cetățenii o tolerează și o apără (instalatori care încasează la negru, manichiuriste care nu dau bon, croitorese care nu au niciun venit, muncitori cu ziua care-și spun „zilieri” dar reușesc să adune sume impresionante de care nu știe nimeni). Am fost bombardat de sute de reacții virulente - „De ce să plătească? Ce-ți dă statul de banii ăia?”, „Băi, deșteptule, ai găsit sursa găurii de la buget, săracii oameni care muncesc cu ziua”, „Ăsta e plătit să facă propagandă, să plătească ăia mici”.

Enorm de mulți români își apără dreptul de a frauda sau pactizează cu cei care fraudează, chiar dacă îi impactează și pe ei. 

Frauda a devenit un sport național, o activitate/ un scop în viață, o practică aproape generalizată în nenumărate domenii.

- Medicul își apără dreptul de a chiuli de la stat ca să presteze la privat în orele pentru care e deja plătit (ministerul promite să schimbe asta). Alții își rezervă dreptul de a muta pacientul venit la stat pentru o investigație la privat, acolo unde el câștigă suplimentar;

- Profesorul își apără dreptul de a face meditații (chiar și cu elevii de la clasă, lipsit de etică), fără să declare veniturile și fără să achite taxele aferente. 

- Învățători și directori de școli primare din toată țara își apără dreptul de a avea afterscool-uri unde îi presează pe părinți să-și aducă copiii din clasă (sub pretextul că fac temele acolo și ore remediale). Acesta e un fenomen care a luat o amploare ieșită din comun, ar trebui investigată și pusă în cadrul legal și etic;

- Milioane de români au fost în stare să-și scoată certificate de handicap ca să iasă mai devreme la pensie în mod fraudulos sau să beneficieze de indemnizațiile conform legii (suntem statul cu cele mai mari cifre aici, evident, cu sprijinul cadrelor medicale);

- Sute de mii de elevi și profesori nu au avut nicio problemă cu „bursele de merit” ani la rând, ducând în derizoriu ideea de „merit” și meritocrație. Aici e importantă o precizare- poate nu ar fi trebuit tăiate, ci rebotezate ca etichetă „burse de reziliență” sau „burse de mers la școală”- ar fi fost mai cinstit;

- Sute, poate chiar mii de inși și individe și-au făcut mastere și doctorate plagiate, neavând nicio problemă să încaseze sporul salarial aferent;

- Mii, poate chiar zeci de mii de șoferi nu au avut nicio problemă să dea șpagă pentru a trece examenele pentru permisul de șofer- au fost nenumărate cazuri de corupție dezvăluite, iar indivizii aceia sunt pe șosele, adevărate bombe cu efect întârziat;

- Sute, mii de firme, companii mici, mari, persoane fizice nu au avut nicio problemă să facă evaziune, să nu achite taxe să nu le declare sau să declare dar să nu achite (anul trecut Guvernul a dat o amnistie care i-a salvat pe mulți);

- Mii de funcționari nu au avut nicio problemă să încaseze sporul pentru fonduri UE, deși nu au lucrat pentru atragerea de bani de la Bruxelles;

- Zeci, poate chiar sute de mii de funcționari nu au avut nicio problemă să încaseze sporuri pentru condiții vătămătoare, deși nu era nimic vătămător în activitatea lor;

Toate acestea arată niște fraude și niște sume care puse cap la cap pot însemna și 20% din PIB. Imaginați-vă că aveți o casă în care ard toate becurile și curg toate țevile. Când calculezi cât pierzi, ajungi la sume imense.

Poate suna dur, dar și pensiile speciale, ieșirea la pensie înainte de 65 de ani- tot forme de fraudă sunt. 

Cei care beneficiază - indiferent de motive (că e meseria grea, că e responsabilitatea mare, că nu pot face afaceri în paralel și au restricții)- tot fraudă fac. De ce ar fi mai puțină răspundere pe umerii unui chirurg care operează un pacient sub anestezie ca să-i salveze viața, ori pe umerii unui dascăl care salvează de la sărăcie generații de copii decât pe umerii unui procuror/ judecător/ membru CCR/ angajat din servicii & structuri? Aici, practic, niște caste și-au dat dreptul de a frauda cu legea-n mână.

Tot fraudă se numește și adunarea/ cumularea pensiei speciale cu salariul de la stat (adică te pensionezi special mai devreme și te angajezi ca să mai iei un sac de bani tot de la stat, cumulând venituri la care puțini visează).

Fraudă este și să pui cap la cap mii de euro pe lângă leafa lunară, din calitatea de membru în CA-uri, încasând sume obscene pe fiecare ședință.

Frauda este sistemică. E greu de combătut, ne întoarcem la educație. Acolo e cheia.

Și da, trebuie să încetăm să ne apărăm dreptul la fraudă și să pactizăm cu cei care o practică, doar pentru că ni se pare că e un „mic evazionist” și că trebuie prinși cei mari mai întâi. Nu e nicio diferență între ei, decât de sume.

Dezbaterea din spațiul public cade în derizoriu și riscă să deraieze întreaga oportunitate de a corecta lucrurile. Dacă cineva își imaginează că nu trebuie să existe protocol (apă/ gustări și personal) la Guvern, cred că trăiește pe altă lume. Dacă altcineva își imaginează că șeful Cancelariei nu ar trebui să primească o locuință de serviciu aproape de Piața Victoriei (fie ea și de 135 de metri pătrați) atunci înseamnă că analizele pleacă de la premise discutabile. 

La fel de bine, cine crede că un salariu de 35-38 de mii de lei brut pentru un șef de instituție/ companie de stat (puțin peste 5.000 de euro net, după taxe) este o sumă „nesimțită”, (chiar și legată de criterii de performanță) nu știe veniturile comparabile din zona privată. E greu să ai oameni competenți sub anumite praguri, așa funcționează economia. 

E multă confuzie în discursul public, tăierile ar trebui așezate pe categorii, risipa ar trebui să aibă o definiție, iar frauda, acolo unde este prezentă, ar trebui arătată și eliminată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E vorba de mentalitate..de egoism....Fiecare se gândește doar la sine...și se simte bine atunci când deturnează bani...E un mod fals de a simți viața...
    • Like 1
  • Hai ca m-am pornit si nu pot sa ma mai opresc. Scuze….
    Vorbit cu seful BOR si convins sa finanteze scolile primare si gradinitele. Sa vorbeasca cu preotii despre “liberul arbitru”. Adicatelea sa foloseasca cat mai des in slujbele lor de duminica expresia: “Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista.”
    Fiecare zi de scoala primara sa inceapa cu recitarea celor 10 porunci. Cu mana la inima!

    Ancheta pentru a afla cine sunt vinovatii neaplicarii corecte a legii educatiei. Mai exact de ce nu se aloca 6% din PIB - respectiv 15 din cel consolidat - invatamantului? Bagat vinovatii la parnaie instantaneu. Daca au fost si sustinatori ai lui “n-avem legi…” condamnat la parnaie pe perioada dubla.

    De ce numarul profesorilor raportat la numarul elevilor stabilit pe hartie nu se aplica in realitate?
    Nu mai modificati standardele si procedurile din educatie cel putin 5 ani.
    Orice modificare adusa legii educatiei sa fie adusa doar prin referendum.
    • Like 0
  • “Dom’le, n-avem legi. Trebuie sa facem o lege pentru chestia asta.” La fel, politicienii care mai spun asa ceva sa fie pedepsiti cu cel putin o palma dupa ceafa si cel mult cu un “spitz” in proverbial. Instantaneu, in direct.
    • Like 0
  • Mai am una:
    “Nu e moral dar e legal”

    As vrea sa initiez o lege care sa penalizeze pecuniar pe oricine care promoveaza expresia de mai sus. Amenda de la 10000 la 100000 de Ron. Daca stiti care e procedura dati-mi un raspuns va rog!
    • Like 0
  • Status quo-ul descris in articol exista de cel putin doua decenii!
    Mi-e greu sa ma abtin:
    Felicitari, ati descoperit apa calda!

    Am si eu una:
    Cum e frate asta, sa iesi la pensie de la stat, sa te reangajezi tot la stat si sa iei si pensie si salariu de la stat?
    Care-i logica, ca nu ma duce capu’?
    • Like 0
  • Foarte corect si adevarat articolul. Romanul a devenit un datator sau primitor de mita sau un lucrator la negru pe sriteriul pueril ca statul "nu iti da nimic de banii aia". Pai, du-te si voteaza pe unii inteligenti si corecti, du-te si implica-te, invata sa nu mai dai spaga la doctor ca au salarii nu sunt cersetori si isi fac doar datoria!!! Altfel ajungem la doctori ca aia de la spitalul Pantelimon care omorau oameni micsorandu-le doza de noradrenalina ca se plictisisera de ei. Treziti-va si responsabilizati-va, daca sunteti oameni adevarati si nu doar niste bipezi care se fac ca sunt oameni!
    • Like 1
  • mg check icon
    ..păi cam așa se vede, de la firul ierbii, un stat mafiot.. Iar exemplele date, absolut corecte, acoperă doar o parte din ramificațiile sistemului de șpăgi, relații, cumetrii, clientelism de partid.. etc Multe găuri, mai mici sau mai mari.

    E o imensă piramidă. Cei de la bază îi înjură pe cei mai isteți, care s-au cocoțat în vârf. Cu toții mimăm inocența, deși e clar ca lumina zilei că fără o temelie zdravănă, vârful piramidei nu s-ar putea ridica la nori..
    Da, nu se dau plecați de-acolo, cu una-cu două, dar își trag seva de undeva.. Iar la bază, fiecare e ocupat cu datul din coate, încercând să ia fața celorlalți.. Legea junglei..
    Că omul educat ar fi soluția în lupta anticorupție, e o teorie care așteaptă încă demonstrația.. Prea frumos, ca să fie și adevărat, ar zice cârcotașii.

    Cât despre cheltuielile de protocol, orice firmă privată are așa ceva.
    Se știe legea lui Ohm (nu, nu aia pe baza de amperi..)
    E mult mai prozaicul "Ești om cu mine, sunt om cu tine.."

    Glumesc, cine-a participat la vreun Târg Internațional (TIB, spre exemplu), a putut să observe că, pe lângă mulțimea de gură-cască care roiesc de colo-colo, există și mici grupuri care discută pe la standuri, cel mai adesea la mese de pe care nu lipsește ceea ce numim generic protocol. Iar alcoolul e binevenit, pentru că dezleagă limbile și înlesnește contractele.

    Ca om de Marketing, aveam instrucțiuni detaliate din partea managerului, referitoare la acest ceremonial.
    Partea grea venea după spartul târgului, când nota de plată era întâmpinată cu o față ușor vexată de contabilul șef.
    Degeaba promisiunea unor viitoare contracte. După mintea lui, până și cataloagele de produse ar fi trebuit distribuite contra-cost.. Ori noi (de fapt, mai toată lumea..) ne duceam și cu mici obiecte promoționale inscripționate cu sigla și adresa firmei, un fel de remember care ajungea pe birourile potențialilor clienți..
    Dar cam asta e viziunea contabilă despre lumea afacerilor..
    La o firmă mică, mai treacă-meargă, dar la guvern e și mai păguboasă..

    Pentru cine-a avut răbdare să citească până aici, două piese de duminică.
    Când ai și timp și chef să te adâncești în fotoliu și să privești, ca găina-n lemne, spre nicăieiri și nicând.. :
    https://www.youtube.com/watch?v=7XS7FcYVGdA&list=RD7XS7FcYVGdA&start_radio=1

    https://www.youtube.com/watch?v=xYgCUBoXEb8&list=RDxYgCUBoXEb8&start_radio=1
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult