Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pozele, discursurile și selfie-urile nu vor „salva" România, ci soliditatea politicilor economice anticiclice, gândite pe termen lung

viorica dancila - lansare candidatura - Foto Facebook/Viorica Dancila

 (Foto Facebook/Viorica Dancila)

În urmă cu trei zile, cel mai slab guvern din ultimii 30 de ani, dacă nu din întreaga istorie a statului român, a fost îndepărtat prin moțiune de cenzură, în 10 octombrie 2019.

Sâmbătă, după înjurături reciproce și jigniri de cea mai joasă speță, urmate de lacrimi și suspine dănciliene, partidul mult iubit a renăscut.

Temele abordate la lansarea candidaturii la alegerile prezidențiale, ale doamnei Dăncilă sunt aceleași pe care continuatorul PCR le folosește mereu atunci când printr-o minune cedează puterea cu fix un an înainte de alegerile parlamentare și după ce timp de 3 ani a plasat strategic diferite bombe populiste în economie. Printre acestea amintesc de legea pensiilor, inaplicabilă, pentru că statul ar ajunge la un deficit din PIB de peste 7%, de OUG 114 sau de tot felul de promisiuni pe care doar aceia dintre noi ce încă mai tânjesc după miracolele economice de până în 1989, le mai cred posibile.

Menționez mai jos câteva dintre declarațiile Vioricăi Dăncilă:

  • Să nu vă îndoiți de puterea pe care o avem
  • De fiecare dată când au crezut că ne-au înfrânt ne-am întors mai puternici, mai organizați
  • Credeți că își doresc să guverneze, i-ați văzut interesați să preia guvernarea?
  • Vor regreta, pentru că vor fi curând taxați la vot
  • Vedem deja că au început cu greaua moștenire. Au trecut 2 zile și deja încep să-și pregătească terenul pentru eșec, pentru că vor eșua, așa cum au eșuat și la Cotroceni
  • Această alianță de moment se va destrăma curând, pentru că nu îi unește nicio viziune, îi unește ura
  • Dar nu vor reuși, ne-au deschis calea spre o luptă fără bariere împotriva lor, a impostorilor, a mitomanilorSă le arătăm forța Partidului Social Democrat. PSD va învinge
  • Vă spun din inima unui român: eu nu renunț, eu nu mă dau bătută în fața acelora care vor să ne doboare

În afară de amenințări, candidatul Viorica Dăncilă a făcut și promisiuni, adresate direct nouă, cei care ar trebui să uităm dezastrul lăsat în urmă de fosta guvernare:

  • Candidatura mea este acum despre așteptările și speranțele fiecărui român. Este despre bunăstare pentru toți și creștere pentru România.
  • Despre a nu lăsa pe nimeni în urmă la finalul fiecărei zile. Eu cred că lupta de zi cu zi a fiecărei instituții e de a rezolva problemele cetățenilor.
  • Cred în România fără duble standarde față de diferite categorii sociale, în care soluțiile de tăieri de pensii și salarii să nu se mai întâmple niciodată.
  • Cred în educație și servicii medicale de top. Cred în ordine și siguranță pentru fiecare român.
  • Voi lucra pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă. Voi susține incluziunea socială reală. Câștigurile devin mai mari pentru societate, dacă nu se intervine din timp, dacă nu există un consens politic pentru creșterea calității vieții tuturor românilor. Toți românii trebuie să se bucure de dezvoltarea țării.
  • Voi promova performanța economică în tandem cu cea socială. Avem nevoie de proiecte ample și curajoase, de infrastructură la nivel local și național.
  • Nu voi negocia democrația la nivel național, european sau internațional. E datoria mea ca președinte să apăr și să promovez modele democratice, atât în politica internă, cât și în cea internațională.
  • Politica externă - România va găzdui cel puțin o instituție oficială europeană de prestigiu, precum și organizații relevante în domeniul cercetării, educației și culturii.

Toate aceste promisiuni sunt cel puțin puerile. PSD a avut o largă majoritate, a controlat și controlează în continuare instituțiile acestei țări, a avut și are toate pârghiile necesare pentru a-și pune în practică promisiunile. Doamna Dăncilă dorește să ne spună că ne va aduce bunăstare, vom beneficia de servicii medicale de top, de infrastructură modernă și că va promova performanța economică.

În economia reală se întâmplă cu totul alte lucruri, anume:

1. Deficitul comercial al României a atins 10,85 miliarde de euro, la 8 luni

2. România se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, adică la peste 4,3% la titlurile de stat cu scadență la 10 ani. În luna iulie, Ministerul de Finanțe s-a împrumutat și la peste 4,60%

3. Avem cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană. La momentul actual inflația este de 3,49%, iar prognoza pentru întreg anul 2019 este de 4,20%, conform Băncii Naționale a României.

4. Cursul leu/eur a crescut, de la preluarea guvernării de către PSD, după alegerile din 2016, de la 4,50 lei/euro la 4,76 lei/euro.

5. România se află în prezent în situația deloc dorită de twin deficits (deficite gemene – situația când o țară înregistrează atât deficit bugetar, cât și deficit cont curent).

6. Creșterea economică mult trâmbițată de către PSD nu este sustenabilă. Da, România înregistrează creștere economică, însă în urma acestei creșteri economice nu rămâne nimic în țară, căci este bazată pe consum, nu pe investiții. Importăm mai mult decât exportăm și susținem locurile de muncă ale altor economii, iar la un deficit de aproape 11 miliarde de euro la opt luni susținem multe locuri de muncă, da, nu din România.

Starea economiei este un fragilă, avem nevoie de profesioniști cu cea mai înaltă pregătire pentru ca dezechilibrele din economie să fie reglate. Articolul lui Lucian Croitoru punctează perfect situația în care ne aflăm .

Avem niște ani grei înainte, din punct de vedere economic, fiecare dintre cei aleși în Parlamentul României sau Guvern este obligat să conștientizeze că promisiunile goale, discursurile de carton și demagogia nu aduc bunăstare. La momentul actual ne aflăm în situația în care partidul ce își va asuma guvernarea va risca totul pe termen mediu și lung, însă este de apreciat o astfel de poziție. Până la urmă nu pozele, discursurile și selfie-urile vor “salva” România, ci soliditatea politicilor economice anticiclice, gândite pe termen lung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceasta madam VVVidele ne tot spune ce va face daca ar ajunge Presedinte de țară. Să ne spună ce a făcut că Premier? A executat ordinele lui Dragnea,care au fost idioate. Cea mai "GREA realizare "a guvernului înlăturat la motiune este MARIREA datoriei țării.In rest palavre pdsriste.
    • Like 0
  • Nici un partid nu cred ca e interesat de asemenea masuri, unele partide chiar ar vrea sa capteze o parte din electorat , prin aceleas mijloace pe care le-a aplicat psd-ul.
    Clasa politica are ca scop/ tel/ target infricosarea electoratului , inducerea unei stari de eterna insecuritate economica, sociala si etc.
    • Like 0
  • Dle Voicu, sunteti un f. bun manipulator.
    Beneficiar, probabil, a unei pensii speciale, pensionar, poate, la doar 40 de ani, cu garda personala care sa va protejeze da criminalii eliberati inainte de termen, cu tratamente medicale in strainatate si poate si elicopter la poarta.

    Da ma vait si eu de mostenirea ticaloasa PSDista
    • Like 0
  • Încep bocetele preventive după modelul „greaua moștenire” care va fi numită probabil „toxica moștenire”.
    A crescut inflația dar oare ce instrumente la îndemână are statul pentru a influența prețurile într-o economie în care resursele primare și energetice sunt în proprietatea capitalului străin, iar capitalul autohton este în imposibilitatea unei concurențe cu cel străin ?
    Statul s-a împrumutat la dobânzi exorbitante, dar să credem oare că erau linii de credit cu dobânzi minime și statul român a renunțat la ele, în condițiile în care sistemul bancar este aproape în totalitate proprietate a capitalului străin ?
    Oricum tot ce s-a făcut din 2016 încoace a fost un dezastru fără a spune de ce, iar cei care vor veni la putere sunt legați la mâini și picioare și ne vor trebui mulți zeci de ani să ne revenim, să reparăm ( ce și cum ? ) cu „profesioniști cu cea mai înaltă pregătire” ( care, unde s-au ascuns până acum ? ).
    Cred că avem cea mai permisivă legislație în domeniul taxelor și impozitelor pentru mediul privat, iar încercările timide ale statului de a mai tempera evaziunea fiscală la drumul mare a companiilor multinaționale s-a lovit imediat de mânia proletară a influencerilor autohtoni stipendiați de către acestea.
    Bun, să admitem că nu avem o economie performantă, competitivă și eficientă. Așteptăm de la mediul academic economic și financiar cauze și metode prin care putem transforma cu adevărat economia românească într-o economie performantă, competitivă, eficientă și sustenabilă, simpla lapidare a decidenților nu este o rezolvare.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Dle. sunteti un f. bun manipulator. Beneficiar, probabil ,a unei pensii speciale, pensionar poate la 40 de ani, cu garda personala care sa va protejeje de criminalii eliberati inainte de tormen, tratat in spitale din strainatate si as putea sa continui cum prea bine stiti. DA ma vast si eu de ticaloasa mostenire PSDista.
      • Like 1
    • @ Eugenia Guran
      Ce să spun, m-ați demascat, sunt fericitul posesor al unei pensii speciale de 10.000 euro net, am un pluton SPP pentru protecția personală și o companie pentru protecția familiei extinse, am mașină, elicopter și avion la dispoziție 24/24, 7/7 și câte și mai câte. Dar nu ați spus nimic despre manipularea pe care am „comis-o” în cadrul comentariului, despre cum se va rezolva acuta lipsă de capital din societatea capitalistă în care ne-am trezit după decembrie 1989.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Parerist check icon
      Pai cine e vinovat de lipsa capitalului romanesc? USR-ul? Cioloș, si cu unchi-su' Soros?
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      corne check icon
      nenea voicu, matale nu faci comentarii, ci umpli spatiul cu elucubratii. daca ai fi un tip curios si ai adresa intrebari de bun simt, probabil s-ar opri cativa sa te lamureasca, dar matale te lansezi in diatribe de la inaltimea celui care crede se pricepe la toate, adica te oferi sa dai lectii, nu sa primesti. si nimeni nu are nevoie de lectii tampite, oferite de profesori inchipuiti care freaca tusa pe ici pe colo, asta e purul adevar. iar pe madam eugenia s-ar cadea sa o ierti, dumneaei incerca sa-ti ofere o scuza rezonabila; sa fii si sarac si pesedist tine de caragialesc!
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      dacă vrei să fii credibil,declară că ai mai multe mașini nu doar una. cate și mai câte ai la dispoziție 25 de ore din 24.fiind PDSRist te scoli cu o ora mai devreme decât ceilalți. părerea mea.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Greșit!Soros e tatăl lui Ciolos .Toți pdsristii știu asta.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult