Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Moștenirea Guvernului Dăncilă: ce rămâne în urma celui mai slab Guvern din ultimii 30 de ani

Teodorovici gest

Foto: Digi24

10 octombrie 2019, ziua revoluției fără tancuri și soldați, ziua în care un prim-ministru cu broșă a fost dat de pământ și demis, surprinzător, în Parlamentul României.

După trei ani de la câștigarea alegerilor, guvernul cel mai incompetent din istoria României, acest conglomerat de prostie și nesimțire s-a făcut praf și pulbere în timp ce doamna Dăncilă recita de pe foi discursuri împotriva tuturor.

A fost o strategie proastă, întrucât doamna în chestiune a reușit de minune un singur lucru - să-și ostilizeze și mai tare adversarii politici, dar și membrii propriului partid. 

Opoziția avea nevoie de 233 de voturi, a obținut 238. Opoziția a reușit acest lucru în pofida banilor publici aruncați în mituibilii de serviciu, care au susținut această moțiune de cenzură nu din convingere, dar Dăncilă a fost de la bun început un pariu necâștigător. Nu poți câștiga alegeri având-o pe Viorica Dăncilă portdrapel.

Ce a uimit la doamna Dăncilă a fost nivelul greu de crezut la care a ajuns într-un timp scurt. Când a fost impusă de Dragnea în funcția de prim-ministru, puteai jura că în afară de zâmbete nu este capabilă de nimic altceva.

Dar vai, dar ce uimire, Dragnea a ajuns la Rahova, Viorica Dăncilă a devenit președinte de partid, iar acum posibil fost candidat la prezidențiale.

Dar ce rămâne în urma sa? Institutul Național de Statistică tocmai a anunțat că deficitul comercial al României a atins cifra de 10 miliarde de euro. În zgomotul ultimelor zile a scăpat această informație.

Vă mai aduceți aminte de faimosul program de guvernare pe care-l știa „din scoarță în scoarță” Liviu Dragnea? Ați crezut vreodată acele minciuni? Dacă da, nu ar fi trebuit. Au fost puse pe hârtie pentru vă fura votul. Și au reușit să facă asta obținând 46% din sufragii.

Ulterior au urmat cele mai ample mișcări de stradă de după 1989, provocate de OUG 13. Nu putem uita nici aberantele decizii economice, cel mai tare a atras atenția mult prea des modificata OUG 114.

În ultimii 3 ani starea de asediu asupra societății românești a fost permanentă, de abia după 26 mai 2019 se întrevedea schimbarea ce a avut loc astăzi. Dacă starea de nervozitate și nesiguranță ar fi continuat, falia din societate s-ar fi adâncit și mai tare. În această țară am ajuns să ne urâm tinerii cu bâtrânii, bugetarii cu angajații din mediul privat, simpatizanții diferitelor partide politice între ei, ș.a.m.d.

Opoziția are obligația de a gândi politici în favoarea oamenilor din această țară. Nu vreau să mai aud de calcule politicianiste pentru a obține cât mai multă putere spre sfârșitul lui 2020, cu ocazia alegerilor parlamentare. De asemenea, mare atenție la demagogie!

Stimați politicieni, sunteți acolo să gândiți politici pentru această țară, nu pentru a obține mai multă putere pe care să o folosiți în interes propriu. Puneți-vă la aceeași masă, discutați între voi, faceți uitată sumbra guvernare a ultimilor 3 ani.

Florin Negruțiu se înșela în articolul său când s-a limitat la o singură persoană. Eu nu mai vreau proști! Căci un singur prost nu poate conduce dacă nu este înconjurat de o echipă umilă de diverși lăudători în jurul său. Sunt acei oameni dispuși să zâmbească și să se gudure pe lângă aleșii sau numiții zilei.

După dezordinea și dezastrul din economie, din ultimii 3 ani, opoziția are obligația să guverneze bine și să numească persoane competente în stat. Dacă se va mărgini să preia rețelele PSD - care acum se predau pe capete - va rata o șansă care nu i se va mai arăta poate niciodată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefan check icon
    Toate pozitiile de conducere din administratia publica centrala si din judete trebuie reconfirmate. Toti cei care au studii la facultatea de ace brice a Universității din Mizil sa fie supusi unui test de capacitate, la nivel de liceu macar. Toti gangavii si matracucile insurubate in functii sa fie minuțios evaluați, transparent si independent. Altfel sistemul gaunos ramane la fel de sanatos, doar cu sefi mai putin prosti. Sper.
    • Like 0
  • Cel mai important pas a fost făcut, sper s-o luăm în direcția bună. Oare suntem capabili de o campanie electorală civilizată, fără scormonit in mizerii, fără atacuri mârlănești și fără promisiuni aberante? Respectul pentru adversar e o chestie de bun-simț care poate aduce voturi, pe când datul cu cărămida-n piept poate scârbi oamenii. Acum nici nu e așa greu să avem o campanie decentă, e prima oară când avem doi candidați educați, doua persoane cu care nu ne e rușine să ieșim în lume și cred că e prima oară când nu trebuie să alegem răul mai mic. Cu o campanie decentă, cu un Barna mai activ, cred că Diaconu poate fi scos din joc fără probleme.
    • Like 3
    • @ Carmen Atitoaei
      Ionel check icon
      Stimata doamna, dvs aveti dreptate cand vorbiti de civilizatie si bun simt, dar ati asculatat discursurile lui turcan, ponta and company !!?? "crima organizata sta la masa guvernului" !!! "aveti mainile patate de sange" !!!!......au facut atate greseli cei de la psd astfel ca , in opinia mea, ei trebuiau sa plece din 26 mai, dar limbajul folosit nu prevestest nimic bun.
      Iar asta cu Diaconu ca "poate fi scos din joc fara probleme" ma face sa credca una spuneti si alta faceti !! Ce a facut omul asta !? este un cetatean roman de nationalitate romana care candideaza la presedintie, sau nu are voie si trebuie scos din joc !!? si cine stabileste regulile jocului ? Urmariti interviul dat ieri pe Gandurile lui Cristoiu si o sa realizati, sper eu, ca nu cunoasteti omul/OAMENII.....
      • Like 0
  • O reverberatie excelentă a zilei de 26 mai!! Să sperăm ca efectele vor fi simțite de România!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult