Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Praf în ochi de la Robin Hood. 1,2 milioane de bugetari primesc sporuri, adică aproape toți

bugetar - companie

Foto: Sin See Ho / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu ne mai săturăm să rămânem surprinși. Zilele acestea este un festival, pe alocuri haiducesc, cu dezvăluiri despre oameni angajați pe pile, categorii de lux, pensionari speciali etc. Fostul ministru al finanțelor, actualul premier, rămâne surprins de sporurile pe care le-a plătit din fosta poziție.

Și dăm din colț în colț pentru a acoperi un gol de vreo trei procente pentru bugetul de anul acesta, ies la iveală, ca după ce ai scutura „un pulover vechi din care sar moliile”, tot felul de bizarerii și defecte de sistem, privilegiați fără nicio competență cu CV-uri goale de conținut. Știu că este un subiect care încinge multe abordări, dar soluția haiducească cu luatul, tăiatul, înghețatul are logică doar până la un punct de astă dată, din simplul motiv că atâta timp cât dominantă rămâne decizia politică în privința acestor beneficii ele vor apărea și vor dispărea în funcție de rostogolirea guvernelor și agenda de partid.

Haideți să lămurim câteva aspecte, dar în special de ce aceste sporuri nu au însemnat de-a lungul timpului altceva decât o sursă bună de dublat, uneori, veniturile la stat. Și insist, mă refer aici în special la compensațiile decuplate de realitatea zilelor sau pur și simplu fără niciun bun simț: prin ce calvar poate trece cineva care trebuie să deschidă zilnic computerul, de are nevoie de o recompensă financiară suplimentară pentru asta?

Pentru început e bine să spunem, și ăsta este un alt defect al sistemului, că nu toți bugetarii primesc aceleași sporuri, deși desfășoară aceeași muncă. Iar asta e primul nonsens în privința acestor beneficii. Sunt 1,2 milioane de bugetari care primesc sporuri, adică aproape toți, indiferent de agenția sau de instituția la care lucrează.

Cât despre motivele din spatele acestor beneficii, iată câteva exemple:

Angajaţii de la Parlament primesc lunar un spor de 15 la sută din salariu pentru condiţii vătămătoare. Explicația constă în faptul că funcţionarii de aici sunt afectaţi de undele electromagnetice care se propagă prin clădire. Deşi toţi bugetarii de aici lucrează în aceleaşi condiţii vătămătoare, sporul şefilor ajunge să fie şi de opt ori mai mare faţă de al angajaţilor de rând.

Angajații de la instituția Avocatului Poporului primesc spor pentru că își obosesc ochii în fața computerului, lucrează în praf, dar și pentru că pe birouri se găsesc diverse bacterii. 

Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru: spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, iar al doilea se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare.

Angajații din Ministerul Educației primesc bani în plus la salariu, pentru că lucrează într-un mediu toxic.

Funcționarii de la Ministerul Transporturilor primesc sporuri și pentru că pe clădirea în care lucrează se află antene. La CNAIR există chiar un spor pentru cumul de funcții.

Așa se face că 85 la sută din taxele și impozitele încasate de stat se duc pe salarii, iar din suma mare cu care se plătesc salarii și pensii, 80 la sută vine de la buget, iar 20 la sută vine din împrumuturi. 

Toate partidele au fost de acord cu pozițiile acestea acoperite de sporuri pentru diferite polițe de plătit. În lipsa unor criterii transparente de angajare, a unor chei de performanță evaluate continuu și a unor mecanisme de autocurățare și control, subiectul se stinge și ne vom trezi din nou surprinși. Tăierea, înghețarea sau ce s-o mai întâmpla, în lipsa celorlalte măsuri, pot fi cel mult o soluție de moment și praf în ochii celor ce, pe bună dreptate, sunt frustrați de veniturile de mii de euro. Și un succes în a antagoniza și mai mult două categorii de angajați.

Zilele acestea mai există o încleștare de forțe și față de ideea listărilor unor companii de stat. Unii reclamă că e vândută țara, ceilalți se caută prin buzunare, ca să pună bani în buget. Cred că transparența care va veni la pachet cu aceste ieșiri pe piață e singurul lucru care poate în mod real speria pe cineva, dacă este susținătorul sistemului pe care l-am descris mai sus. În cele mai multe dintre aceste companii statul poate rămâne majoritar, în altele va fi în poziție de control, cu șanse mari să fie cel care „deține tortul și îl și mănâncă”. De ce, de exemplu, în locul unor sporuri aruncate în gol, să nu oferi, ca stat, acțiuni aliniate la performanță în interesul țării?

Nu ne mai săturăm să rămânem surprinși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Azi s-a confirmat că nu contează doctrinele economice și politice , la noi contează frăția șmecherilor. Vă aduceți aminte de domnul Cîțu când ieșea cu noi în piața Victoriei pentru abrogarea ordonanței 13 ? Ce vremuri, sau de Rareș Bogdan când zbiera live în emisiune că vor tăia pensiile speciale din prima zi ? De USR nu mai vorbesc , ce principii fluturau pe social media "fără pensii speciale , fără penali în administrație și parlament și 300 de parlamentari " evident astea erau pentru prostit proștii. Acum toți au bătut palma cu sistemul pentru perpetuarea privilegiilor. Austeritatea e pentru săraci nu pentru șmecheri credeți că procurorul ăla comunist cu 77.000 de lei pensii speciale cumulate de la ministerul public ,securitate și penitenciar sau Dorneanu cu 4 pensii speciale plus salariu de la stat de 22.000 de lei lunar aveau nevoie de tichete de vacanță? Ei își fac vacanțele în Maldive și Tenerife nu la Amara sau Techirghiol ca prostimea. Dacă șmecherii de pe vremea împușcatului aveau magazine speciale iar voi stăteați ca proștii la coadă toată noaptea , acum cu moneda convertibilă și-au făcut pensii și salarii speciale să poată vizita lumea , era singurul lucru pe care nu-l puteau face în comunism. Așa că stați liniștiți la locurile voastre vorba împușcatului criza e pentru proști nu pentru șmecheri. Tot amărâții vor suporta tăierile de sporuri și anularea tichetelor de vacanță doar nu credeați că sacrificiile încep cu ei. În rest sfatul meu pentru tineri emigrați cât mai puteți , s-ar putea să vă taie și asta , deja în UK au crescut taxele de viză. Bătrânii săraci vor muri de inimă rea cu pensii de 1000 de lei iar tinerii vor emigra unde vor vedea cu ochii și vor ține cu dinții de privilegii atât cât va exista un sigur privat care poate fi jumulit, ală va suporta toate pensiile speciale. Cei din HORECA cred că își blesteamă zilele acum după un an de stat pe dreapta. Cel mai tare a fost azi Orban "Nu se mai dau tichete de vacanță că s-au dat anul trecut " e ca și cum ai cere salariul pe anul ăsta și nu se mai dă că s-a dat anul trecut ce nu înțelegeți că trebuie să munciți mai pe gratis anul ăsta pentru ca Orban să nu renunțe la camarila bugetofagă din jurul lui? Cât de retardați ne cred ei. Specialii au rămas la locul lor , la fel și sinecuriștii de partid , doar voi proștilor rămâne să plătiți costurile crizei și asta o spune Orban care n-a lucrat o zi în privat și când nu a intrat în parlament a avut niște venituri neclare prinse într-o declarație de tot râsul. De asemenea la închisoare au intrat doar protestatarii , ați mai auzit de Cazan sau de Cucoș ceva ? nu cred, se pregătesc de pensii speciale cumulate asta așa ca să vă mai săturați de ieșit în stradă pentru principii. Cred că deja mulți au început să-l regrete pe Dragnea, care era cel mai detestat politician atunci. V-a trecut supărarea nu ?
    • Like 0
  • Sporurile ca sporurile,dar,indemnizatiile pt.cei care au doctorate de CARTON,vreo 300 numai in Parlament,conform propriilor Declaratii de avere ???
    Dl.Catu,poate in secunda unu sa anuleze aceste indemnizatii,si astfel fabrica de doctorate se autodesfiinteaza.
    • Like 0
  • "Praf în ochi e adevărat " dar e doar un joc de imagine pentru antagonizat bugetarii cu privații. Ce nu spune domnul Cîțu ca și alți politicieni e faptul că sporurile alea acordate bugetarilor de rând au fost un mijloc de asigurarea a unui salariu cât de cât decent în perioadele alea când salariile bugetare erau extrem de mici încât pur și simplu nu se puteau numi salarii , poate ajutoare de sărăcie sau ceva de genul ăsta pentru că deși reprezentau plata a 8 ore de muncă cu asemenea lefuri salariații nu-și puteau achita pur și simplu utilitățile + hrana zilnică. Faceți un exercițiu de imaginație cu sporul plafonat la 30 % din care 25 % reprezintă sporul de vechime iar restul de maxim 5 % acordat de Cîțu să acopere sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale sau lucrul de noapte , ați mai lucra la ambulanță sau la alte servicii de strictă necesitate cu ore peste program sau când toți privații ciocnesc șampania la 12 nopatea iar tu bugetar de rând trebuie să răspunzi la apel pentru un spor de 2-5 % v-ați mai angaja pe un asemenea spor? Privații aflați la greu care acum cer tăierea salariilor bugetarilor amărâți dar vor însă să le răspundă cineva instant când sună la 112 și să se acționeze rapid indiferent că e noapte, duminica sau sărbătoare legală. Pentru a lua fața privaților grav afectați de pandemie premierul vrea să pozeze într-un haiduc modern care i-a de la săraci și dă tot la bogați pentru că taie de la bugetarul amărât de rând ( omul gras și asupritor descris de Băsescu cocoțat în spatele privatului afectat de criză) dar nu se atinge de speciali ( știu vechea poveste cu Curtea constituțională, guvernul și administrația centrală și cele județene gem de speciali de 45-48 de ani cu pensii de 7500-15.000 de lei care s-au reangajat pe salarii bănoase tot la stat inclusiv în subordinea guvernului condus de dl Cîțu. Funcțiile de demnitate publică și pilele de partid nu vor fi afectate pentru că că aceia au oricum salarii foarte mari fără sporuri iar un 30 % din 10.000-15.000 de lei fac încă un salariu mediu/economie chiar așa plafonat, dar pentru un bugetar de rând cu 2000-3000 de lei sporul de maxim 30 % reprezintă extrem de puțin și mulți vor refuza în astfel de situații să mai lucreze noaptea , weekend-urile sau sărbătorile legale ( de altfel privații ăștia care zbiară cel mai tare să se reducă salariile bugetarilor vor să le răspundă cineva la 112 și de revelion la 12 noaptea când ei o ard pe Clăbucet cu șampania în mână și se îneacă cu sarmaua prea mare. Până când nu se elimină pensiile speciale la toți , până nu se desființează academiile politice , beneficiile revoluționarilor sau cumulul de venituri de la stat pentru șmecheri precum și sinecurile politice nu cred în reforma domnului Câțu. Haiducia asta inversă va face doar să golească din sistemul bugetar tot posturile de pălmași care munceau din greu și până acum pentru că pilele politice oricum au salarii suficient de mari încât și cu 30 % e suficient iar specialii cu pensii de 20.000 de lei vor să li se răspundă la orice oră la 112 cu un salariu de 2000-3000 de lei ? Mulți vor pleca dar privații care aplaudă astfel de măsuri nu vor să muncească de noapte , in weekend sau de sărbători pe 2-3000 de lei.Țin să le reamintesc haterilor din privat care acum sunt la ananghie și care vor salarii cât mai mici la stat că multe categorii care se vaietă acum în pandemie înainte câștigau între 5000 și 15000 de euro/lună iar atunci nci nu se gândeau la amărâții care munceau non-stop pe salarii de 2-3000 de lei la stat și care primeau pentru asta doar sporurile de noapte ,weekend sau sărbători legale. Iată câteva categorii de astfel de privați care nu numai că nu lucrau înainte de pandemie în astfel de condiții dar nici măcar nu răspundeau la telefon deși veniturile lor erau cele descrise mai sus ( medici de familie, executori judecătorești ,avocați, notari, evaluatori, lichidatori judiciari, artiști și instrumentiști , vedete TV ( unele vedete cer ajutor de pandemie acum de la stat uitând tarifele de 10.000 de euro/recital cerute și fac asta de pe plajele exotice unde un sejur costă 1500-4000 de euro), impresari de vedete și de sportivi , lăutari și muzicanți de nunți, patroni mici și mijlocii etc și sunt multe alte categorii care acum sunt la greu doar din cauza pandemiei dar înainte nici nu se gândeau să muncească 8 ore , sâmbete și duminici , noaptea sau sărbătorile legale pe 3000 de lei/lună. Dacă tot cer solidaritate cei din privat propun ca atunci când va trece pandemia și economia își va reveni să cedeze din veniturile lor de 5000-15000 de euro pe lună bugetarilor amărâți care atunci vor avea tot 2000-3000 de lei pe lună asta așa pentru solidaritate dacă tot le place haiducia iar patronilor care țipă acum să nu se crească salariul minim pentru că nu-i așa le afectează afacerile le propun să muncească ei și familiile lor pe salariile alea minuscule până strâng capitalul necesar și după ce ating o cifră de afaceri rezonabilă atunci să angajeze personal. Altfel un salariu de 300-500 de euro/lună este de fapt activitate gratuită pentru creșterea afacerilor patronului și nu slujbă plătită. Toți ăștia din HORECA care-și plângeau de milă la Lockdown au crescut brusc prețurile la munte la 100 de euro/noapte la deschiderea pârtiilor de schi deși ei plătesc minim/economie salariaților în schimb prezintă costurile mari cu activitatea omițând leasingul la BMW , ratele la vilă sau sejururile din Maldive.
    • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      In calitate de bugetar angajat in administratia locala, pot asigura cititorii articololui de faptul ca afirmatiile facute de dumneavoastra sunt aberante! Bugetarii care fac ore suplimentare sunt extrem de putini. Cand am auzit de 'posturi bugetare de palmasi care muncesc din greu' chiar m-a apucat rasul. O mare parte din posturile ocupate in diferite institutii ale statului sunt inutile iar dintre posturile ramase, ar putea iarasi ramane muti cu norme partiale de munca si sa nu se simta in calitatea serviciilor acordate populatiei. Asta fara informatizare si regandire a sistemului, atentie! Deci comentariul dumneavoastra e o aberatie, persoanele din sistemul bugetar care chiar lucreaza mult fiind extrem de putine, iar in multe din cazurile astea, munca s-ar reduce daca ar exista o informatizare a proceselor.
      • Like 2
    • @ Daniel Ardelean
      Care parte e aberație și la care posturi se poate renunța că nu ați precizat? Așa generalități suportă orice hârtie ( site) . Cei care lucrează în ture nu sunt deloc puțini ( sănătate, pompieri, MAI,Jandarmi, Justiție. Procuratură, Meteorologie, Ape, geofizica pământului etc ) . Știți că sunt multe sectoare unde nu se pot efectua concediile de odihnă legale pentru că nu există suficiente posturi în așa fel încăt cel plecat să poată da cuiva sarcinile de serviciu iar o lege introdusă de Boc interzice compensarea în bani a concediului neefectuat, la fel și la orele suplimentare neplătite. Dar noi privații așteptăm servicii ireproșabile de la astfel de oameni. Informatizarea e o iluzie servită demult dar nu are nici o aplicare reală atât timp cât orice hârtie/decizie/înștiințare emisă de o autoritate se poate contesta în justiție unde nu se acceptă mailuri, comentarii whatsapp, sau mesaje sms ci doare acte emise în original eventual cu nr de înregistrare și ștampilă. Deci degeaba discutăm de asta ca să nu mai spun de infrastructura informatică colosal de scumpă pentru susținerea unor activități informatice de o autoritate oricare ar fi ea , de la echipamente, softuri , sisteme de operare , antivirus , securitate informatică ca să nu mai spun de mentenanța efectuată de echipe de softiști care nu sunt deloc ieftini, nu cred că vre-un cetățean ar vrea ca o solicitare să-i fie respinsă sau amânată sine die din cauză că a picat sistemul. Menționez că majoritatea ( 99 %) din comercianții de echipamente informatice din România aduc echipamente din China luate la cele mai mici prețuri deci nici prea performante la care își adaugă niște comisioane și adaosuri oneroase apoi le revând autorităților publice pe post de vârf de gamă. Singurele sectoare unde se pot face reduceri/comasări de personal ar fi autoritățile publice locale dar aici din păcate reforma e frânată de faptul că în peste 90 % din cazuri aceștia sunt oamenii primarilor deci pile politice la care nu se va renunța la fel ca și în cazul specialilor , vă reamintesc că Emil Boc prim ministrul care a tăiat salariile bugetarilor cu 15 % acum plânge după pensia specială de primar iar Cîțu își va pune în cap toți primarii cu astfel de reduceri. Deci tot pălmașii vor suporta reducerile, specialii și pilele politice nu vor avea de suferit. Mai e o chestiune care a scăpat neobservată din discursul lui Cîțu și anume că anul acesta nu se vor acorda tichete de vacanță. Vreau să le spuneți privaților din HORECA care au suportat greu această pandemie ( din care unii nu își vor mai reveni) că peste jumătate din cifra lor de afaceri a fost în 2019 realizată pe baza acestor tichete iar dacă pierderea unei sume de 1450 pe an pentru un bugetar nu reprezintă un capăt de țară deși peste 85 % din aceștia nu își vor mai permite un sejur la mare sau la munte doar din salariu ( vorbesc din nou de bugetarii obișnuiți nu de demnitari , sinecuriști politici sau speciali) dar pentru cei din turism scăderea cu peste 50 % a ocupărilor datorate suspendării tichetelor după un an de lockdown va fi catastrofal. Știu se vor găsi și hateri din multinaționale cu salarii mari care vor susține că se pot duce cu bani dar câți bugetari își permit un sejur de 2000-3000 de lei/famile pentru doar o săptămână la mare sau la munte în sezon când astfel de sume reprezintă un salariu lunar , e adevărat că în marile orașe și în capitală clasa de mijloc care câștigă mai mult are astfel de resurse dar un corporatist rar va da asemenea sume pentru cazare în țară când are la dispoziție o gamă mult mai variată în Europa ca să nu mai spun de alte zone exotice ( Adriatica, Mediterana sau oceanul vara și Alpii iarna.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Las-o jos că măcăne prea tare!
      • Like 0
    • @
      Când nu ai argumente poți afișa ce invective dorești dar asta nu îți dă dreptate. Cel puțin Daniel și-a scris punctul de vedere civilizat dar tot fără să aducă argumente, din păcate reducerile preconizate care ar trebui să înceapă cu sinecuriștii politici, unele funcții de demnitari sau speciali nu se vor face din motivele enumerate de mine așa că mimarea reformei în domeniu va afecta doar pălmașii sistemului după cum am scris. In rest despre reforma numai de bine.
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      Pe youtube ceva care pare ireal ,dar,ii mai mult decat real,din gura un functionar public cum se lucreaza la stat:
      Bugetarul X. O mărturie sinceră despre munca la stat
      800,001 views•Jun 14, 2019
      Rasu-plansu iti vine .

      495

      SHARE

      SAVE

      • Like 0
  • MAFIA =organizatie de crima organizata =statul roman=fac ce vor, la cine vor ,iar pt ei ,beneficii de care vor, chiar daca paradoxal de cand au inceput psdisti numai din imprumuturi financiare din tot felu de banci care ii imprumuta inca,(bine pana nu ajung la FMI care le stinge lumina...stingerea e aproape ) si pe care Datorii vor sa le stinga de pe spatele srlurilor din Ro prin tva si impozit de profit si salar. Iarasi lor cum exista cat de mic ban si le baga in sporuri ca fraier ii nu cine isi ia ci fraier ii cine lucra sa le dea bani.Numai ca cu pandemia asta ca norocul BINECUVANTARE DE LA DUMNEZEU ...o trebuit de banii care ii iau sa si lucreze ceva:politaii sa stea la localitatile infectate sa pazeasca inclusiv noaptea,jandarmii sa patruleze,armata o scapat numai dar nu stiu ce armata mai este,spitalele sa lucreze,profesorii sa ii poti vedea de acasa pe laptop online cum iti distruge copilul dealtminteri ambitios si ce greseli si abuzuri fac la ore (inregistrati neica),pe politicieni sa gaseasca solutii pt economie,educatie sanatate...adica toti au trebuit sa lucreze de anul trecut exact pt ce isi ridica salariile alea imense pe care tot ei BUGETARII le numesc de mizerie.. Eu ma bucur ca macar unii cu ocazia covidului au inceput sa si lucreze.Cat despre sporuri capra face paza la varza .....asa ca....
    • Like 0
  • Dezbina si stapaneste va spune ceva?
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Filbert check icon
      Mituieste bugetarii cu bani imprumutati, pentru voturi, va spune ceva?
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult