Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare. Despre testarea rapidă și deschiderea școlilor

Scoli inchise

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Odată deschise, trebuie să ne asigurăm că școlile vor și rămâne deschise o perioadă cât mai lungă de timp. Pentru asta, trebuie să mergem mai departe de asigurarea măsurilor de igienă, a ventilației sălilor de clasă și a distanțării fizice. Oricine a trecut prin școală știe că aceste măsuri nu pot fi respectate 100% și oricine a fost atent la discuțiile publice din ultimul an știe că nu protejează 100% față de apariția cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Trebuie să fim realiști și să pornim de la realitatea că, inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare.

Pe care, însă, trebuie să ne propunem să le identificăm cât mai repede, prin testare proactivă, utilizând testele antigen rapide (urmate de PCR și, într-un scenariu ideal, de secvențiere genomică).

Testele antigen rapide au valoare pentru depistarea cazurilor asimptomatice de infecție, într-un moment din evoluția bolii în care nu apare niciun semn. S-ar putea câștiga astfel nu doar câteva zile, ci prin testare urmată de izolare timpurie se limitează transmiterea virusului, permițând continuarea cursurilor. 

Testarea în momentul apariției simptomelor este importantă pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului persoanei respective, dar valoarea pentru sănătatea publică este limitată, în comparație cu testarea proactivă.

Ținând cont de particularitățile sistemelor de educație și de sănătate din România, este rezonabil să ne propunem implementarea unor programe pilot, în școli din toate zonele de risc (verde, galben, roșu), pe baza cărora să se definească modelul de urmat apoi, la scară națională.

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Într-un astfel de proiect pilot:

- este esențială colaborarea dintre corpul de profesori și părinții copiilor, precum și cu autoritățile de sănătate publică locală

- participarea trebuie să se facă în baza unui consimtâmânt informat, pe baze voluntare

-  corpul didactic trebuie să beneficieze de testare proactivă cel puțin odată pe săptămână, indiferent de scenariul în care se află localitatea

- testarea elevilor, numai în baza consimțământului informat, va fi realizată în urma aplicării unui algoritm care va lua în calcul realitatea epidemiologică locală și datele furnizate de părinți

- datele vor fi colectate și vor fi generați indicatori specifici pentru școlile respective, pe baza cărora se vor lua ulterior deciziile de închidere/deschidere

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Copiii oricum nu prea au simptome așa că testarea la simptomatici e vax albina. Dacă se testează doar copiii cu simptome scapă marea majoritate a cazurilor. Care merg acasă dând la părinți, bunici, etc.
  Da, azi trebuie consimțământul părinților pentru orice. Dar în cazul ăsta e problemă de sănătate publică. Se cere consimțământul dacă e vorba de a se introduce o substanță în corpul copilului dar prin testare se preia o probă din gât/nas. Mai demult, unii medici au cerut consimțământul pentru testarea la tuberculină, substanță cu zero reacții adverse, respectiva testare fiind la apariția unui caz de tuberculoză. Ca și cum TBC e floare la ureche, nu o problemă de sănătate deloc neglijabilă. Nu mai pomenesc ce șir de întrebări, au asaltat efectiv medicul în loc să se informeze singuri. Deși cam toți aveau idee cum e cu " floricica ".
  În cazul ăsta e simplu: nu vrei testare la copii, pregătiți, stimați părinți, tabletele și calculatoarele pentru online. Vreți învățământ față în față? Atunci testare masivă. Ori, ori.
  • Like 0
 • Marea problemă: ce cadre medicale pot asigura prelevarea de material biologic? Medicii școlari sunt extrem de puțini și, oricum, nu fac față numărului de copii dintr-o unitate școlară. Iar examinarea - dacă este făcută neprofesionist, să zicem de profesori / învățători - va da rezultate false.
  • Like 0
 • Predictie: cazurile de infectare vor exploda si scolile se vor inchide din nou peste cateva saptamani. E o chestiune matematica, nu vad ce alt deznodamant ar putea fi. De altfel, nici nu ar fi trebuit deschise, dar guvernantii sunt disperati sa nu ia masuri nepopulare, sunt intr-adevar intre ciocan si nicovala, daca iau masuri de restrictie ii ataca PSDAURISTII ca fura libertatea poporului, daca dispun masuri de relaxare, si-o iau in freza ca imbolnavesc si omoara poporu' :) Asa ca joaca si ei de pe un picior pe altul, azi deschid, cresc cazurile, peste 1 saptamana inchid, si tot asa. Ce sa faci, daca prostimea-i irationala si nu intelege matematica :)
  • Like 1
  • @ Eazy-TreE
   ... adevăratul motan al adevăratei Mama Omida?
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult