Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare. Despre testarea rapidă și deschiderea școlilor

Scoli inchise

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Odată deschise, trebuie să ne asigurăm că școlile vor și rămâne deschise o perioadă cât mai lungă de timp. Pentru asta, trebuie să mergem mai departe de asigurarea măsurilor de igienă, a ventilației sălilor de clasă și a distanțării fizice. Oricine a trecut prin școală știe că aceste măsuri nu pot fi respectate 100% și oricine a fost atent la discuțiile publice din ultimul an știe că nu protejează 100% față de apariția cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Trebuie să fim realiști și să pornim de la realitatea că, inevitabil, în școlile din România, vor apărea cazuri de infectare.

Pe care, însă, trebuie să ne propunem să le identificăm cât mai repede, prin testare proactivă, utilizând testele antigen rapide (urmate de PCR și, într-un scenariu ideal, de secvențiere genomică).

Testele antigen rapide au valoare pentru depistarea cazurilor asimptomatice de infecție, într-un moment din evoluția bolii în care nu apare niciun semn. S-ar putea câștiga astfel nu doar câteva zile, ci prin testare urmată de izolare timpurie se limitează transmiterea virusului, permițând continuarea cursurilor. 

Testarea în momentul apariției simptomelor este importantă pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului persoanei respective, dar valoarea pentru sănătatea publică este limitată, în comparație cu testarea proactivă.

Ținând cont de particularitățile sistemelor de educație și de sănătate din România, este rezonabil să ne propunem implementarea unor programe pilot, în școli din toate zonele de risc (verde, galben, roșu), pe baza cărora să se definească modelul de urmat apoi, la scară națională.

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Într-un astfel de proiect pilot:

- este esențială colaborarea dintre corpul de profesori și părinții copiilor, precum și cu autoritățile de sănătate publică locală

- participarea trebuie să se facă în baza unui consimtâmânt informat, pe baze voluntare

-  corpul didactic trebuie să beneficieze de testare proactivă cel puțin odată pe săptămână, indiferent de scenariul în care se află localitatea

- testarea elevilor, numai în baza consimțământului informat, va fi realizată în urma aplicării unui algoritm care va lua în calcul realitatea epidemiologică locală și datele furnizate de părinți

- datele vor fi colectate și vor fi generați indicatori specifici pentru școlile respective, pe baza cărora se vor lua ulterior deciziile de închidere/deschidere

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Copiii oricum nu prea au simptome așa că testarea la simptomatici e vax albina. Dacă se testează doar copiii cu simptome scapă marea majoritate a cazurilor. Care merg acasă dând la părinți, bunici, etc.
    Da, azi trebuie consimțământul părinților pentru orice. Dar în cazul ăsta e problemă de sănătate publică. Se cere consimțământul dacă e vorba de a se introduce o substanță în corpul copilului dar prin testare se preia o probă din gât/nas. Mai demult, unii medici au cerut consimțământul pentru testarea la tuberculină, substanță cu zero reacții adverse, respectiva testare fiind la apariția unui caz de tuberculoză. Ca și cum TBC e floare la ureche, nu o problemă de sănătate deloc neglijabilă. Nu mai pomenesc ce șir de întrebări, au asaltat efectiv medicul în loc să se informeze singuri. Deși cam toți aveau idee cum e cu " floricica ".
    În cazul ăsta e simplu: nu vrei testare la copii, pregătiți, stimați părinți, tabletele și calculatoarele pentru online. Vreți învățământ față în față? Atunci testare masivă. Ori, ori.
    • Like 0
  • Marea problemă: ce cadre medicale pot asigura prelevarea de material biologic? Medicii școlari sunt extrem de puțini și, oricum, nu fac față numărului de copii dintr-o unitate școlară. Iar examinarea - dacă este făcută neprofesionist, să zicem de profesori / învățători - va da rezultate false.
    • Like 0
  • Predictie: cazurile de infectare vor exploda si scolile se vor inchide din nou peste cateva saptamani. E o chestiune matematica, nu vad ce alt deznodamant ar putea fi. De altfel, nici nu ar fi trebuit deschise, dar guvernantii sunt disperati sa nu ia masuri nepopulare, sunt intr-adevar intre ciocan si nicovala, daca iau masuri de restrictie ii ataca PSDAURISTII ca fura libertatea poporului, daca dispun masuri de relaxare, si-o iau in freza ca imbolnavesc si omoara poporu' :) Asa ca joaca si ei de pe un picior pe altul, azi deschid, cresc cazurile, peste 1 saptamana inchid, si tot asa. Ce sa faci, daca prostimea-i irationala si nu intelege matematica :)
    • Like 1
    • @ Eazy-TreE
      ... adevăratul motan al adevăratei Mama Omida?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult