Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Olandei ne arată că se poate și fără girofar și bodyguarzi. De ce politicienii lor își permit să se comporte ca niște oameni normali?

Mark Rutte

(Foto: Twitter)

Imaginea cu premierul Olandei, Mark Rutte, parcându-și bicicleta la ușa palatului, unde urma să se întâlnească cu regina, a devenit recent virală pe rețele de socializare.

Relaxat, Mark Rutte apare periodic în fotografii pe bicicletă, în drum spre job. Fără girofare, fără un convoi de sepepiști. Desigur, vorbim de țara europeană cu probabil cea mai dezvoltată infrastructură pentru mersul pe două roți.

Ca o paranteză, în iunie anul acesta el i-a făcut cadou o bicicletă premierului Indian, Narendra Modi, cu ocazia vizitei oficiale a acestuia în Marea Britanie.

(Mark Rutte și Narendra Modi/ Foto: Twitter)

Nu este singurul politician care merge spre muncă fără limuzină și escortă. 

Premierul canadian Justin Trudeau este un alt om politic care a surprins prin naturalețea cu care interacționează cu oamenii obișnuiți. Nu de puține ori a fost surprins în timp ce își făcea selfiuri cu persoane de pe stradă, sau dând mâna cu oameni la metrou. 

Presa canadiană a relatat că Justin Trudeau obișnuiește să meargă pe străzi fără nicio pază. Acțiunile lui au devenit virale pe Internet, iar oamenii din alte țări sunt uimiți de atitudinea firească în relația lui cu locuitorii Canadei.

(Foto: Guliver/Getty Images)

(Foto captura video)

Și fostul prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron, obișnuia să se deplaseze cu bicicleta (imaginea de mai jos este de dinainte de a deveni premier) și să își facă poze cu susținătorii săi.

(Foto: Guliver/Getty Images)

(Foto: Guliver/Getty Images)

În urmă cu mai bine de doi ani o imagine în care premierul britanic de atunci, David Cameron, aflat pe un peron și cărându-și singur bagajele a devenit de asemenea virală. Fotografia a ajuns și în presa din Africa, unde comentariile nu au întârziat: „În Zambia ar fi fost zece persoane care i-ar fi cărat gențile premierului”:

O altă figură politică aparte este Michael D. Higgins, președintele Irlandei. El a fost fotografia de jurnaliști, în câteva rânduri, așteptând la rând la ATM:

(Foto:Twitter)

(Foto: Twitter)

În urmă cu cinci ani, pe când avea 71 de ani, președintele irlandez a apărut într-o fotografie pe o bicicletă:

(Foto Twitter)

Neîndoielnic, cei enumerați mai sus au, fiecare, mașină cu șofer. Nu le cad însă tresele dacă se poartă ca niște oameni normali. 

La noi problema e că autoritatea vine la pachet cu un comportament nefiresc, cu o distanțare față de oameni, cu mașina cu girofar, cu bodyguarzi sau SPP-iști, cu sărit peste coadă.

Este evident o problemă de cultură și de educație. Dar e și un fel de marketing politic pe care politicienii de la noi nu-l au. De ce? Poate pentru că poporul alegător vrea să vadă un șmecher în jeep, nu un om ca ei, pentru a-l vota? Modestia nu „vinde” în politica din România? Dvs. ce credeți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca alor nostri le e frica de oameni.

    Ei stiu in fiecare secunda a vietii lor ca tot ceea ce fac si gandesc e strict in interesul lor, a familiei lor si a gruparii mafiote de care apartin.

    Eu nu am vazut niciodata din partea vreunui politician (cu exceptia lui Ciolos) sa actioneze in interesul nostru, al oamenilor de rand.

    Numiti orice: de la statui, la TVA, legi ale justitiei sau fiscale, investitii sau discursuri.

    Eu simt permanent ca se actioneaza impotriva mea ca cetatean, ca persoana, ca si cotizant la bugetele si statisticile lor. Nu ma simt protejat nici fizic de catre sistemul politienesc si justitiar, nici sanitar de catre reteaua medicala de stat. Iar pentru copiii mei, nu vad nici o dorinta oficiala a educatiei romanesti pentru a le capta interesul, pentru a-i ridica moral si uman.

    Tot ce vine de sus e gandit impotriva noastra si doar pentru binele lor.

    Ei stiu asta, noi stim asta.

    Pai eu daca-l intalnesc pe Vosganian sau pe Tariceanu pe strada, sa il las sa treaca asa pe langa mine? Sa nu ii arunc macar o mica flegma pe bombeul lustruit? Poate altii ca mine le-ar slefui putin si obrajii...

    Le e frica, domnilor. Le e frica de tremura izmenele pe ei.

    Pe cand un prim ministru al Danemarcei, care-si vede de treaba, de familie, de interesul cetatenilor, nici nu se gandeste sa bage mana in cufarul fermecat... de ce sa ii fie frica? E lejer omul, e pe treaba lui, ce poate sa pateasca daca umbla pe strazi pentru gogosarii de zacusca?

    Si revin: le e o uriasa frica de noi, doar cand se uita pe geamurile palatului Victoria incept sa rasufle sacadat. Si sa nu uitam nici o clipita ceea ce ei NU au uitat: noi suntem si inceputul dar si sfarsitul lor!

    • Like 1
  • Isi permit sa se comporte uneori ca oameni normali pentru ca le este mai putin sau deloc frica de "popor". Eu asta cred.
    • Like 0
  • check icon
    :)))))))))))) O tot repet de mai bine de un sfet de veac, alegem fix politicienii care ne reprezintă, Tăriceanu cel săritoriu de cozi SUNTEM NOI!
    • Like 0
  • Personalitatile enumerate mai sus se poarta firesc, ca niste oameni normali ce sunt. Ei au o mentalitate de oameni care au trait intr-o societate deschisa, in care ascensorul social la fel de usor urca precum si coboara in anumite situatii. Vedeti si ministri din Norvegia sau Suedia, si ei traiesc normal si sunt ministri doar in timpul cat au fost alesi sau numiti pe functii dar raman oameni normali, simpli, fiecare cu viata sa privata lipsita de ostentatie.
    Noi insa venim dupa 50 de ani de comunism. Iar in societatea comunista, "toti oamenii erau egali, dar unii erau mai egali decat altii" ! La varsta mea, eu mai tin minte cum in toate cantinele din "fabrici si uzine" erau doua sali: sala mare pentru plebe si o sala mica pentru stabime. Idem, in toate restaurantele din Romania comunista, erau salile mari pentru public si o sala mica pentru sefii de partid. La fel, magazinele (de obicei goale) erau accesibile pentru toata lumea, in timp ce magazinul Comitetului Judetean de Partid (neaparat cu litere mari) erau deschise doar pentru "tovarasi". Masinile particulare (eternele Dacii) aveau numere cu patru cifre pentru noi toti, si cu trei cifre pentru stabime. Si atunci de ce sa ne miram azi, cand ne conduc tot "vechii tovarasi" sau tanara generatie educata tot de ei si care i-au luat drept model pe vechii activisti, care se poarta de parca ei ar fi "salvatorii omenirii", alesii zeilor? De ce sa ne miram cand un tariceanu afirma ca in Romania sunt "personalitati" (nu oameni) care au alta treaba decat sa stea la cozi, ei avand menirea de a lucra in folosul poporului ? Ei au nevoie de alai si de coloane oficiale si cand se duc la amante, sa se destinda si sa fie mai eficienti in activitatea lor mesianica !
    Din pacate, Ceausescu se razbuna pe noi prin "omul nou" pe care s-a straduit sa il creeze timp de 24 de ani si pe care ni l-a lasat mostenire sa ne conduca !
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Ei au lunetisti mai buni... :) Probabil ca in Romania, la cata ura exista impotriva politicienilor, n-ar mai ajunge nici unul intreg la birou.
    • Like 1
  • Eu nu cred ca este vorba neaparat de modestia politicienilor cat de atitudinea cetatenilor. Atata timp cat cetatenii stau cu capul plecat si caciula'n mana si atitudinea lor fata de politruci este de sluga umila nu o sa vedem asa ceva in Romania niciodata!
    • Like 2
    • @ Todor Dan
      Sau poate cele doua sunt in interdependenta si, in concluzie, avem nevoie de un inceput! Ori persoanele publice sa devina atat de deschise si prietenoase incat sa "se strecoare" prin multime pana cand se va satura multimea sa le mai "iasa in cale" ori educatia multimii spre inaltare, detasare, spre a nu se mai simti stanjeniti de cei mai "inalti" sau "datori sa ii salute sau poate apostrofeze".
      • Like 0
  • Crabu check icon
    Si Basescu a avut incercari mai mult sau mai putin reusite! Sa ne aducem aminte de plimbarile prin mall, la cumparaturi, cu Marioara lui. Ha!
    • Like 0
  • Liviu check icon
    În Olanda se merge atât de mult pe bicicletă încât există porţiuni întregi pe care pietonii nu au acces. Bicicletele nu se leagă, dar au un mecanism care blochează roata din spate. Toate îl au. Blochezi mecanismul, iei cheia şi gata! Totuşi nu toate ţările au biciclete. În Germania se merge sporadic, cam ca la noi, şi nici nu sunt prea multe piste.
    • Like 1
  • Cum sa mearga cu bicla de pilda Tariceanu? Vreti sa il umilim pe Stapanul Nostru Absolut? Rusine, sfidati statuia vie a hotiei=rahatul cu mot.
    • Like 1
  • Ce sa credem? Nu credem nimic iesit din comun! "Credem" realitatea! La noi increngatura e prea stransa, individul nu exista "de sine statator", el umbla doar in grup! Si mai avem pretentii la grupurile etnice sa se comporte altfel si sa nu creeze "aliante contra". C'est la vie! (In Romania, nu in alta parte).
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult