Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Timpul lui Tăriceanu trece rapid. Cei care stau la coadă îl pot transforma la toamnă în simplu cetățean

Când mi-am schimbat ultima oară buletinul am petrecut o oră întreagă într-o secție de poliție, așteptând ca cele 15 persoane dinaintea mea să termine cu propriile dosare, doar pentru privilegiul de a depune o cerere, ceva acte și dovada că am plătit pentru emiterea noului act. Călin Popescu Tăriceanu a avut nevoie de doar puțin peste 20 de minute în pofida faptului că a trebuit să negocieze o coadă de 1.000 de persoane, doar pentru că este președinte al Senatului și lider al ALDE. Sunt destul de convins că altcineva a făcut plățile necesare și a adunat actele de care a avut nevoie.

După aproape o săptămână de critici politicianul a încercat să își repare imaginea publică și să își justifice acțiunile, dar declarația sa nu face decât să arate dispreț pentru cetățean și o înțelegere limitată a rolului statului într-o societate normală.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat pentru Antena 3 că evitarea cozii și folosirea întregii instituții pentru o singură persoană sunt justificate prin timpul economisit, pe care el a putut să îl dedice unor lucruri mai importante ca reprezentarea statului și rezolvarea problemelor societății.

În încercarea sa de justificare, liderul de partid intuiește un lucru important legat de valoarea timpului și frustrarea care apare când el ne este practic furat de un proces organizat ineficient de stat. E destul de clar că activitatea președintelui Senatului e limitată dacă trebuie să stea la o coadă de 1.000 de persoane și e evident că există lucruri mai importante de care poate să se ocupe.

Ceea ce dl. Tăriceanu nu înțelege e că niciunul dintre cei care trăiesc în România nu vor să piardă timp la cozi generate de aparatul birocratic și că exact doctrina liberalismului pe care ALDE spune că o promovează afirmă că, în fața legii, toți cetățenii sunt considerați egali și nu trebuie să primească tratament special.

Călin Popescu Tăriceanu crede că e mai important decât cetățenii pe care îi reprezintă, iar alegerile parlamentare din toamnă reprezintă ocazia perfectă ca ei să îl transforme într-un om de rând, care trebuie să stea la coadă din când în când și să piardă timp cu noi ceilalți.

Andrei Dumitrescu

Faptul că un om politic reușește să obțină o poziție importantă în stat, să acumuleze putere, nu îi oferă dreptul de a abuza de ea pentru a obține avantaje personale. Mai mult, el preia responsabilitatea de a acționa pentru ca situațiile aberante, cum sunt cozile de 1.000 de oameni pentru acte, să fie eliminate.

Tăriceanu și ALDE au pierdut o bună ocazie să admită existența unei probleme și să propună un plan de reformă pentru aparatul birocratic care să permită și politicienilor, și oamenilor normali să obțină permise noi fără pierderi de timp.

Președintele Senatului ar fi putut să câștige chiar și ceva puncte la capitolul imagine dacă își alegea o zi mai puțin aglomerată și chiar stătea la coadă, eventual găsind o cale de a se ocupa și de activitatea lui instituțională în același timp.

Partidul și liderul său reușesc să dovedească faptul că principiile de bază ale democrației și ale liberalismului le sunt străine la nivel practic și uită că printre cei pe al căror vot se bazează la alegerile din toamnă se găsesc foarte mulți oameni care stau la cozi prin instituții publice și care se simt fentați de politicieni.

Călin Popescu Tăriceanu crede că e mai important decât cetățenii pe care îi reprezintă, iar alegerile parlamentare din toamnă reprezintă ocazia perfectă ca ei să îl transforme într-un om de rând, care trebuie să stea la coadă din când în când și să piardă timp cu noi ceilalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei care stateau la coada aveau si ei o problema primordiala: sa va plateasca pe voi,in liniste si cu rabdare,pe cei PESTE 300 de parlamentari,care chipurile sunteti preocupati de problemele noastre.RUSINE SA VA FIE!!!!
    • Like 0
  • Este uimitor ca nu vedeti ipocrizia ,infatuarea,nesimtirea acestui tariceanu, acestor ponta,dragnea,ghita,etc. Aceiasi aversiune fata de basescu si cei ce apreciaza(cu unele exceptii,din pacate) activitatea sa ca primar si presedinte. Se uita actiunile de sabotaj ale psd si acolitii. La fel cu acesti noi psd-isti era, candva, adulat iliescu, cu timpul ne-am lamurit, cu totii, ca a fost un criminal bolsevic care a cautat, si a reusit sa distruga si sa vanda tara golanilor nationali si celor pripasiti de afara. Istoria va demonstra realitatea. Pacat ca noi suntem, in continuare, sacrificati.
    • Like 0
  • Constat ca nici un comentariu nu lanseaza intrebarea: de ce, oricare dintre noi, trebuie sa stam la vreo coada? De ce exista cozile?
    • Like 0
  • O greșeală te poate costa mai mult decât face atunci când ții neapărat să-i prostești pe ceilalți.
    • Like 0
  • Daca as fi fost ofiterul insarcinat cu protectia sefului senatului, atentie, putea fi oricine, functia cere protectie nu persoana, nici eu nu l- as fi lasat pe Tariceanu sa stea la coada. De ce? In primul rand cand stai intre zeci de oameni probabilitatea de a se intampla ceva este mult mai mare, este un risc pe care nimeni nu vrea sa si-l asume si pe care poti sa-l previi f usor. Si nu ma refer aici la atentare la viata si integritatea fizica a demnitarului ci mai degraba la integritatea morala (injurii, calomnii) if u know what I mean.
    • Like 0
  • check icon
    Evident chiar daca se punea la coada ( Tariceanu a mers INAINTE de inceperea programului oficial !!!!!! ) trebuia lasat in fata , nu sa faca basistoizii 3 saptamani articole de batut apa in piua ! Eu daca eram primul in invitam in fata mea , ASTA este atitudinea fata de o PERSOANA ALEASA si un om atat de principial ! Dar repet , NU A FOST cazul pt ca a mers inainte de inceperea programului , tocmai casa nu dea loc la discutiile inutile care era de asteptat ca vot aparea ! De fapt ce-i supara pe basisti este faptul ca Ponta si Tariceanu respira iar orice activitate in plus fata de asta o considera ilegala ! :)
    • Like 0
  • check icon
    „Cei care stau la coadă îl pot transforma la toamnă în simplu cetățean...” / Clasicele afirmații curajoase și care conțin echivalentul ”pot transforma...”-ului de aici. Cititorul ajunge deja a visa însă, la așa formulă.
    • Like 0
  • check icon
    Alegătorii - ori mai exact partea lor la care vă gîndiți dumneavoastră - nu vor fi iritați de recent gest al dlui Tăriceanu pentru că ei înșiși ar proceda la fel, de-ar ajunge pe fotoliul acestuia. // Sînt tare curios dacă materiale precum acesta conving și pe altcineva decît pe cei convinși de fapt / Dar poate nici nu au scopul de-a convinge - asemenea articole, asemenea... site - ci doar de-a servi ceea ce dorește să audă o categorie anume de cititori.
    • Like 2
  • check icon
    „Timpul lui Tăriceanu trece rapid. Cei care stau la coadă îl pot transforma la toamnă în simplu cetățean” // Posibil a confunda aici realitatea cu visele noastre (cele foarte părtinitoare și fals moralizatoare).
    • Like 1
  • Ei pe naiba. Cei care stau la coada vor sta in casa. De ce sa strici o traditie veche de un sfert de secol? Pentru o coada? Doar nu e soarta tarii in joc ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult