Când mi-am schimbat ultima oară buletinul am petrecut o oră întreagă într-o secție de poliție, așteptând ca cele 15 persoane dinaintea mea să termine cu propriile dosare, doar pentru privilegiul de a depune o cerere, ceva acte și dovada că am plătit pentru emiterea noului act. Călin Popescu Tăriceanu a avut nevoie de doar puțin peste 20 de minute în pofida faptului că a trebuit să negocieze o coadă de 1.000 de persoane, doar pentru că este președinte al Senatului și lider al ALDE. Sunt destul de convins că altcineva a făcut plățile necesare și a adunat actele de care a avut nevoie.
După aproape o săptămână de critici politicianul a încercat să își repare imaginea publică și să își justifice acțiunile, dar declarația sa nu face decât să arate dispreț pentru cetățean și o înțelegere limitată a rolului statului într-o societate normală.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat pentru Antena 3 că evitarea cozii și folosirea întregii instituții pentru o singură persoană sunt justificate prin timpul economisit, pe care el a putut să îl dedice unor lucruri mai importante ca reprezentarea statului și rezolvarea problemelor societății.
În încercarea sa de justificare, liderul de partid intuiește un lucru important legat de valoarea timpului și frustrarea care apare când el ne este practic furat de un proces organizat ineficient de stat. E destul de clar că activitatea președintelui Senatului e limitată dacă trebuie să stea la o coadă de 1.000 de persoane și e evident că există lucruri mai importante de care poate să se ocupe.
Ceea ce dl. Tăriceanu nu înțelege e că niciunul dintre cei care trăiesc în România nu vor să piardă timp la cozi generate de aparatul birocratic și că exact doctrina liberalismului pe care ALDE spune că o promovează afirmă că, în fața legii, toți cetățenii sunt considerați egali și nu trebuie să primească tratament special.
Călin Popescu Tăriceanu crede că e mai important decât cetățenii pe care îi reprezintă, iar alegerile parlamentare din toamnă reprezintă ocazia perfectă ca ei să îl transforme într-un om de rând, care trebuie să stea la coadă din când în când și să piardă timp cu noi ceilalți.
Faptul că un om politic reușește să obțină o poziție importantă în stat, să acumuleze putere, nu îi oferă dreptul de a abuza de ea pentru a obține avantaje personale. Mai mult, el preia responsabilitatea de a acționa pentru ca situațiile aberante, cum sunt cozile de 1.000 de oameni pentru acte, să fie eliminate.
Tăriceanu și ALDE au pierdut o bună ocazie să admită existența unei probleme și să propună un plan de reformă pentru aparatul birocratic care să permită și politicienilor, și oamenilor normali să obțină permise noi fără pierderi de timp.
Președintele Senatului ar fi putut să câștige chiar și ceva puncte la capitolul imagine dacă își alegea o zi mai puțin aglomerată și chiar stătea la coadă, eventual găsind o cale de a se ocupa și de activitatea lui instituțională în același timp.
Partidul și liderul său reușesc să dovedească faptul că principiile de bază ale democrației și ale liberalismului le sunt străine la nivel practic și uită că printre cei pe al căror vot se bazează la alegerile din toamnă se găsesc foarte mulți oameni care stau la cozi prin instituții publice și care se simt fentați de politicieni.
Călin Popescu Tăriceanu crede că e mai important decât cetățenii pe care îi reprezintă, iar alegerile parlamentare din toamnă reprezintă ocazia perfectă ca ei să îl transforme într-un om de rând, care trebuie să stea la coadă din când în când și să piardă timp cu noi ceilalți.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.