Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Orban a anunțat decizia: Ne vom asuma răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi. PSD, obligat să depună moțiune de cenzură

Ludovic Orban - Foto gov.ro

Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că a luat decizia ca Guvernul să meargă pe varianta asumării răspunderii în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unu. Acest proiect a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților. Ca atare, stimați colegi, evident în discuțiile pe care le-am avut, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi”, a spus premierul Orban.

Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vreme să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a mai declarat joi, la începutul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban.

Miercuri la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale.

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales varianta asumării răspunderii ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului.

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin, potrivit Digi24.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat la Digi24 că PNL are pregătită o strategie foarte clară: „La fiecare mutare a PSD avem pregătită mutarea complementară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doua tururi la locale e foarte bine, dar nu joci stabilitatea guvernamentala pentru asta, oamenii asteapta indeplinirea promisiunilor, care n-au fost putine! Oamenii asteapta altceva, asteapta ca guvernul sa lucreze si sa livreze! Succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult