Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Orban a anunțat decizia: Ne vom asuma răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi. PSD, obligat să depună moțiune de cenzură

Ludovic Orban - Foto gov.ro

Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că a luat decizia ca Guvernul să meargă pe varianta asumării răspunderii în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50% plus unu. Acest proiect a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților. Ca atare, stimați colegi, evident în discuțiile pe care le-am avut, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi”, a spus premierul Orban.

Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vreme să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc, pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a mai declarat joi, la începutul ședinței de guvern, premierul Ludovic Orban.

Miercuri la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale.

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales varianta asumării răspunderii ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului.

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin, potrivit Digi24.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat la Digi24 că PNL are pregătită o strategie foarte clară: „La fiecare mutare a PSD avem pregătită mutarea complementară”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doua tururi la locale e foarte bine, dar nu joci stabilitatea guvernamentala pentru asta, oamenii asteapta indeplinirea promisiunilor, care n-au fost putine! Oamenii asteapta altceva, asteapta ca guvernul sa lucreze si sa livreze! Succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult