Foto gov.ro
UPDATE: În ședința de Guvern care s-a terminat aproape de miezul nopții, Executivul a aprobat un proiect de OUG care permite ca la alegerile parlamentare înainte de termen alegătorii să poată vota la orice secție de vot, indiferent de domiciliu, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
„Posibilitatea de a se vota la orice secție de votare (este prevăzută) în acest proiect de act normativ, indiferent de domiciliul celui care votează. Este o normă pe care noi o considerăm absolut normală, pentru că în momentul de față toate acuzațiile legate de turism electoral sunt pur si simplu niște bazaconii. Din moment ce avem sistem electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun temei real. Prevederea legată de domiciliul celui ce votează la alegerile parlamentare e o prevedere veche, din timpul când nu exista sistemul electronic de control al votului multiplu. Trebuie să permitem celor ce doresc să voteze la alegerile parlamentare să permitem să își exprime votul la aceste alegeri”, a spus Ionel Dancă.
STIREA INITIALA
La alegerile parlamentare românii vor putea vota pe liste suplimentare la orice secție din țară sau străinătate, indiferent unde au domiciliul, potrivit unui proiect de OUG introdus în ședința de marți a Executivului și detaliat de G4Media.ro, care citează surse guvernamentale.
În prezent, o persoană care stă în București, dar are buletin de Piatra Neamț, de exemplu, la alegerile parlamentare nu poate să voteze pentru deputatul din circumscripția din Neamț, pentru asta trebuie să se ducă la Neamț.
În cazul în care proiectul de OUG va fi aprobat, voturile diasporei se vor contoriza la nivel național, ceea ce va fi un avantaj pentru tabăra liberală și a celor de la USR, care au beneficiat la ultimele alegeri de susținerea majorității românilor din diaspora.
Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți, adaugă G4Media.
OUG va stabili și dublarea numărului de parlamentari din diaspora. De asemenea, va fi introdusă prevederea valabilă și la alegerile prezidențiale, care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare pe parcursul a trei zile.
Proiectul introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședintei de marți a Executivului ar urma să modifice legislația pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și va stabili măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.
„A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți pentru situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus premierul Ludovic Orban.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
CCR daca se pronunta privind - PENSIILE SPECIALE - incalca unul dintre principalele reguli ale justitiei din toata legislatia internationala si anume; - Nu te poti pronunta privind un drept care te priveste pentru ca nimeni nu garanteaza ca esti impartial, ignorare a acestei reguli care vine parte si din instict, ceea ce nu asigura o judecata corecta si dreapta!
https://www.dw.com/ro/cine-decide-dac%C4%83-pensiile-magistra%C8%9Bilor-sunt-constitu%C8%9Bionale-ccr-plin%C4%83-de-pensionari-speciali/a-52208520
În țara lui Papură Vodă totul este posibil !
Ah, nu? Atunci Ordonanța este neconstituțională.