Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Orban scoate ultimul as împotriva PSD în ședința de guvern: la alegerile parlamentare se va putea vota și pe liste suplimentare, iar numărul parlamentarilor de diaspora se dublează. Ce înseamnă această mutare. UPDATE

Ludovic Orban - sedinta de Guvern - gov.ro

Foto gov.ro

UPDATE: În ședința de Guvern care s-a terminat aproape de miezul nopții, Executivul a aprobat un proiect de OUG care permite ca la alegerile parlamentare înainte de termen alegătorii să poată vota la orice secție de vot, indiferent de domiciliu, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Posibilitatea de a se vota la orice secție de votare (este prevăzută) în acest proiect de act normativ, indiferent de domiciliul celui care votează. Este o normă pe care noi o considerăm absolut normală, pentru că în momentul de față toate acuzațiile legate de turism electoral sunt pur si simplu niște bazaconii. Din moment ce avem sistem electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun temei real. Prevederea legată de domiciliul celui ce votează la alegerile parlamentare e o prevedere veche, din timpul când nu exista sistemul electronic de control al votului multiplu.  Trebuie să permitem celor ce doresc să voteze la alegerile parlamentare să permitem să își exprime votul la aceste alegeri”, a spus Ionel Dancă.

STIREA INITIALA

La alegerile parlamentare românii vor putea vota pe liste suplimentare la orice secție din țară sau străinătate, indiferent unde au domiciliul, potrivit unui proiect de OUG introdus în ședința de marți a Executivului și detaliat de G4Media.ro, care citează surse guvernamentale.

În prezent, o persoană care stă în București, dar are buletin de Piatra Neamț, de exemplu, la alegerile parlamentare nu poate să voteze pentru deputatul din circumscripția din Neamț, pentru asta trebuie să se ducă la Neamț.

În cazul în care proiectul de OUG va fi aprobat, voturile diasporei se vor contoriza la nivel național, ceea ce va fi un avantaj pentru tabăra liberală și a celor de la USR, care au beneficiat la ultimele alegeri de susținerea majorității românilor din diaspora.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți, adaugă G4Media.

OUG va stabili și dublarea numărului de parlamentari din diaspora. De asemenea, va fi introdusă prevederea valabilă și la alegerile prezidențiale, care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare pe parcursul a trei zile. 

Proiectul introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședintei de marți a Executivului ar urma să modifice legislația pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și va stabili măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

„A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți pentru situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus premierul Ludovic Orban.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CCR in afara legii!


    CCR daca se pronunta privind - PENSIILE SPECIALE - incalca unul dintre principalele reguli ale justitiei din toata legislatia internationala si anume; - Nu te poti pronunta privind un drept care te priveste pentru ca nimeni nu garanteaza ca esti impartial, ignorare a acestei reguli care vine parte si din instict, ceea ce nu asigura o judecata corecta si dreapta!


    https://www.dw.com/ro/cine-decide-dac%C4%83-pensiile-magistra%C8%9Bilor-sunt-constitu%C8%9Bionale-ccr-plin%C4%83-de-pensionari-speciali/a-52208520
    • Like 0
  • Paul check icon
    Orice acțiune in scopul eliminării javrelor alde pesediste din politica e benefică României.
    • Like 5
    • @ Paul
      O problema foarte , benefica PNL-ului , este schimbarea in mult mai bine ,a regulamentului de votare a celor din diaspora si faptul ca se prelungeste la 3 zile , este foarte bine, Toti cei din diaspora , vad cum este acolo , si pot face o comparatie cu ce este in Romania , Nuvel de trai , putere de cumparare , disciplina etc etc,Trebuie sa povestesc ,ca;; un amic al meu care a lucrat in Spania ,dar a revenit in tara , mai avea inca asigurarea medicala valabila acolo , S-a intmplat ca , i s-a descoperit o problema grava de sanatate ,( prostata ) ,A plecat de urgenta in Spania ,a fost operat , fara plata ,sau plicuri ( ca la noi ) , a venit acasa si viata merge inainte, Se tot intreba ,oare daca , trebuia sa se opereze ,in Romania , ? Cat ar fi costat ?
      • Like 1
  • Ar trebui ca societatea civilă să iasă în piața publică pentru a sărbători trei luni de guvernare înțeleaptă pdnl-istă și să cheme și reprezentanții Guinness Book pentru a omologa recordul de emiterea a OUG ( vreo 24 ) într-o singură ședință de guvern.
    În țara lui Papură Vodă totul este posibil !
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Domnule raspandac psdist, n-o sa mai fiti niciodata ce-ati fost adica impartitori de strambaturi si lichidatori ai justitiei romane! Sunteti un partid care va disparea din istorie curand, daca nu va veti reforma! Numarul vostru de votaci scade proportional cu cresterea nivelului de constientizare a romanilor...
      • Like 2
    • @ Mircea Dim
      Felicitari Domnule ,Mircea Dim , ,pentru cuvintele intelepte ,
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      voicu ,voi cu voi ? bolnav de pesedita !
      • Like 0
  • Leo check icon
    Presupun că au adoptat în același timp și reducerea numărului de parlamentari la 300 așa cum sunt obligați prin rezultatul referendumului?
    Ah, nu? Atunci Ordonanța este neconstituțională.
    • Like 2
    • @ Leo
      Nu a mai fost loc ,pe lista !!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult