Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Premierul Orban scoate ultimul as împotriva PSD în ședința de guvern: la alegerile parlamentare se va putea vota și pe liste suplimentare, iar numărul parlamentarilor de diaspora se dublează. Ce înseamnă această mutare. UPDATE

Ludovic Orban - sedinta de Guvern - gov.ro

Foto gov.ro

UPDATE: În ședința de Guvern care s-a terminat aproape de miezul nopții, Executivul a aprobat un proiect de OUG care permite ca la alegerile parlamentare înainte de termen alegătorii să poată vota la orice secție de vot, indiferent de domiciliu, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Posibilitatea de a se vota la orice secție de votare (este prevăzută) în acest proiect de act normativ, indiferent de domiciliul celui care votează. Este o normă pe care noi o considerăm absolut normală, pentru că în momentul de față toate acuzațiile legate de turism electoral sunt pur si simplu niște bazaconii. Din moment ce avem sistem electronic pentru prevenirea votului multiplu, care s-a dovedit că este un instrument eficient, aceste suspiciuni nu au niciun temei real. Prevederea legată de domiciliul celui ce votează la alegerile parlamentare e o prevedere veche, din timpul când nu exista sistemul electronic de control al votului multiplu.  Trebuie să permitem celor ce doresc să voteze la alegerile parlamentare să permitem să își exprime votul la aceste alegeri”, a spus Ionel Dancă.

STIREA INITIALA

La alegerile parlamentare românii vor putea vota pe liste suplimentare la orice secție din țară sau străinătate, indiferent unde au domiciliul, potrivit unui proiect de OUG introdus în ședința de marți a Executivului și detaliat de G4Media.ro, care citează surse guvernamentale.

În prezent, o persoană care stă în București, dar are buletin de Piatra Neamț, de exemplu, la alegerile parlamentare nu poate să voteze pentru deputatul din circumscripția din Neamț, pentru asta trebuie să se ducă la Neamț.

În cazul în care proiectul de OUG va fi aprobat, voturile diasporei se vor contoriza la nivel național, ceea ce va fi un avantaj pentru tabăra liberală și a celor de la USR, care au beneficiat la ultimele alegeri de susținerea majorității românilor din diaspora.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți, adaugă G4Media.

OUG va stabili și dublarea numărului de parlamentari din diaspora. De asemenea, va fi introdusă prevederea valabilă și la alegerile prezidențiale, care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare pe parcursul a trei zile. 

Proiectul introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședintei de marți a Executivului ar urma să modifice legislația pentru alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și va stabili măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

„A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți pentru situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus premierul Ludovic Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • CCR in afara legii!


  CCR daca se pronunta privind - PENSIILE SPECIALE - incalca unul dintre principalele reguli ale justitiei din toata legislatia internationala si anume; - Nu te poti pronunta privind un drept care te priveste pentru ca nimeni nu garanteaza ca esti impartial, ignorare a acestei reguli care vine parte si din instict, ceea ce nu asigura o judecata corecta si dreapta!


  https://www.dw.com/ro/cine-decide-dac%C4%83-pensiile-magistra%C8%9Bilor-sunt-constitu%C8%9Bionale-ccr-plin%C4%83-de-pensionari-speciali/a-52208520
  • Like 0
 • Paul check icon
  Orice acțiune in scopul eliminării javrelor alde pesediste din politica e benefică României.
  • Like 5
  • @ Paul
   Dan check icon
   O problema foarte , benefica PNL-ului , este schimbarea in mult mai bine ,a regulamentului de votare a celor din diaspora si faptul ca se prelungeste la 3 zile , este foarte bine, Toti cei din diaspora , vad cum este acolo , si pot face o comparatie cu ce este in Romania , Nuvel de trai , putere de cumparare , disciplina etc etc,Trebuie sa povestesc ,ca;; un amic al meu care a lucrat in Spania ,dar a revenit in tara , mai avea inca asigurarea medicala valabila acolo , S-a intmplat ca , i s-a descoperit o problema grava de sanatate ,( prostata ) ,A plecat de urgenta in Spania ,a fost operat , fara plata ,sau plicuri ( ca la noi ) , a venit acasa si viata merge inainte, Se tot intreba ,oare daca , trebuia sa se opereze ,in Romania , ? Cat ar fi costat ?
   • Like 1
 • Ar trebui ca societatea civilă să iasă în piața publică pentru a sărbători trei luni de guvernare înțeleaptă pdnl-istă și să cheme și reprezentanții Guinness Book pentru a omologa recordul de emiterea a OUG ( vreo 24 ) într-o singură ședință de guvern.
  În țara lui Papură Vodă totul este posibil !
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Domnule raspandac psdist, n-o sa mai fiti niciodata ce-ati fost adica impartitori de strambaturi si lichidatori ai justitiei romane! Sunteti un partid care va disparea din istorie curand, daca nu va veti reforma! Numarul vostru de votaci scade proportional cu cresterea nivelului de constientizare a romanilor...
   • Like 2
  • @ Mircea Dim
   Dan check icon
   Felicitari Domnule ,Mircea Dim , ,pentru cuvintele intelepte ,
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Dan check icon
   voicu ,voi cu voi ? bolnav de pesedita !
   • Like 0
 • Leo check icon
  Presupun că au adoptat în același timp și reducerea numărului de parlamentari la 300 așa cum sunt obligați prin rezultatul referendumului?
  Ah, nu? Atunci Ordonanța este neconstituțională.
  • Like 2
  • @ Leo
   Dan check icon
   Nu a mai fost loc ,pe lista !!
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult