(Foto Facebook/Mihai Tudose)
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, la Antena 3, că intenționează să dea publicității date despre unele bănci comerciale care îşi externalizează profiturile și declară pierderi, iar „românii să înţeleagă că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.
„Chit că e secretul bancar, secretul... eu o să îmi asum la un moment dat o să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a spus premierul Mihai Tudose.
Șeful Guvernului a lansat un atac la adresa băncilor care declară pierderi an de an.
„Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. (...) Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că nu e așa”, a mai spus Tudose.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat săptămâna trecută că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. Mișa a precizat că, în 2016, din 46 de unităţi bancare, 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit.
În replică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, vinerea trecută, că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.
„De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, a afirmat Mugur Isărescu, potrivit Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Repetiția ca tehnică literară este destul de greu de folosit, iar ceea ce la Eminescu pare facil, la alții este doar o îngrămădeală de „mă”: tocmai aici este punctul nevralgic al constantinilor, anume inconstanța în scriere. De multe ori câte un constantin scrie cu greșeli impardonabile (nu voi sta să le enumăr, nu merită efortul), iar din când în când răsare un altul mai școlit, cu o limbă mai curată și o scriitură cât de cât acceptabilă!
Conform procedurilor, constantinii sunt uniformi numai în susținerea necondiționată a „iubiților conducători”, traducându-ne nouă, ăștia pe care-i cred ei de dreapta, ce-au vrut de fapt imbecilii să spună atunci când au avut prilejul dar s-au speriat de microfon („Când premierul a spus că statul va fi mai puţin prietenos, eu am înţeles faptul că până acum statul a fost prost reprezentat şi că nu se va repeta.” este doar un exemplu la îndemână)!
Entitatea constantinilor este tot la nivelul școlar al „ce a vrut să spună autorul”, drept care își pierd timpul în încercarea de a explica inexplicabilul!
Pentru puțin amuzament, pot spune că nivelul redus de educație transpare chiar și atunci când scrie câte un constantin mai răsărit, cum este cel de acum: acesta, își închipuie că dacă nu ești de stânga (ca angajatorul) ești obligatoriu de dreapta, uitând că spectrul politic mai are multe, chiar foarte multe, ca să nu spun prea multe „culori” („Atât de mult a scăzut nivelul pe dreapta românească?”). Dacă nu a fost clar, atunci să spunem pe scurt că procedura este încă la nivelul „cine nu-i cu noi, este contra noastră”, așadar colaborarea este exclusă!
constantinii sunt convinși (așa cere procedura presupun) că au dreptate („Tu nu înţelegi. N-ai înţeles niciodată...”) și cred că au de a face cu membrii de partid pe care-i prind pe la ședințe!
Am promis cu ceva timp în urmă că nu le voi mai răspunde personal la nici o postare dar că voi avea grijă să-i „urechez” atunci când calcă în străchini: cum acest lucru se petrece mult prea des, mă văd în imposibilitatea de a-i taxa la fiecare perlă enunțată, însă voi persevera!
P.S. O părere (nu mi-aș permite să dau sfaturi): încercați să nu le mai răspundeți, nu-i mai băgați în seamă și, veți constata că apare un alt personaj, cu nume schimbat și apucături identice! Faceți proba, nu mai luptați cu un personaj robotizat!
Da, recunosc, mai fac greşeli. Scriu repede şi nu prea am timp să recitesc. Mai ales atunci când scriu de pe telefonul mobil. Spaţiul în care scriem postarea, vezi şi tu, este foarte mic şi uneori pierzi şirul ideilor, neavând textul în faţă ca pe un format A4. Da, în condiţiile astea, apar dezacorduri sau alte greşeli. Am ascultat la tv, în direct, oameni care trăiesc din scris şi care, uneori, au greşeli de exprimare. Când îşi dau seama revin şi corectează, alteori nu realizează. Se întâmplă.
Poate că am un nivel redus de educaţie, asta e, nu-i nimeni perfect, dar am dreptul la opinie, indiferent de nivelul de educaţie, de rasă sau religie. Doar naziştii nu doreau ca unii să participe la viaţa socială, pe diverse criterii...
V-aţi făcut un obicei din a spune că cei care votează cu PSD-ul sunt nişte proşti, oameni fără dinţi în gură, ţărani săraci şi fără şcoală, dar pe voi nu vă evaluaţi. Infatuarea voastră este semn de civilizaţie şi erudiţie?
În caz contrar, fi-va vai și amar!
Constantin a fost reactivat: cine vrea să afle ceva (orice) să-l întrebe! Știe tot, absolut tot, de la facerea lumii, la codul lui da Vinci și până la asasinarea lui Kennedy, știe tot și are și idei cu care este de acord dacă au fost aprobate de conducerea de partid și de stat!
Nu pierdeți timpul, profitați și astâmpărați-vă setea de cunoaștere!
Grăbiți-vă: înțelepciunea pesedistă vă stă la dispoziție un timp limitat, NU PIERDEȚI OCAZIA!
Ideile lui ar trebui sa va dea de gandit. Daca nu reusiti sa-l clintiti cum o sa schimbatia perceptia celor 3 milioane de sustinatori PSD? Afirmand ca sunt prosti si fara dinti?
Ironia nu este o arma redutabila. Pot sa-ti garantez ca o parte din cei 3 milioane au votat ceea ce au votat "de-ai dracu". Si vor continua s-o faca.
Eu as vrea sa stiu alte lucruri despre Constantin. Politica romaneasca nu-mi spune nimic, nu-s pe aceeeasi lungime de unda cu el insa am apreciat comentariul sau despre Hagi, cat si altele mai putin legate de sfera politicului. Probabil daca-l vei cunoaste mai bine vei afla ca in ciuda faptului ca-i PSD-ist are si cateva calitati :-)
Vara trecuta am petrecut o saptamana in vila unui sustinator PSD. Un tip nemaipomenit, i-am promis ca ma reintorc daca renunta la optiunile sale politice :-) Am putut discuta civilizat in ciuda faptului ca multe din ideile noastre se bateau cap in cap. El avea ce avea cu diaspora si cu dreptul acestora la vot, eu spuneam ca a vota este o datorie si un drept al fiecarui cetatean oriunde s-ar afla. Nu votez pentru ca nu ma intereseaza dar nimeni si nimic nu ar trebui sa ma impiedice. Ne-am despartit prieteni :-)
Constantin nu este şi nici nu are un caracter interesant: este un grup de postatori de serviciu uşor de găsit pe multe forumuri. Singura calitate a acestui tip de autori este diareea verbală: notați vă rog ca acest cuvânt în acest context este un compliment! Aşadar, dincolo de cantitatea mare de litere folosite, mai are şi metitul de a se procepe la orice prostie debitează un pesedist de frunte, el foind singurul care înțelege ceea ce este de neînțeles: de multe ori explică şi autorului ce a vrut să spună! Aşadar, indiferent de numele cu care semnează, rămâne acelaşi grup de psrudo "freelancer-i". Să nu fim naivi ...
După 90 eram întrebat câţi bani mi-a dat Raţiu ca să ţin cu ţărăniştii sau Câmpeanu pentru a vota PNL-ul. Nişte idioţi, m-am gândit. Astăzi mă întreabă liberalii şi useriştii? Atât de mult a scăzut nivelul pe dreapta românească? Ce diferenţă este între voi şi feseniştii din 90 care spuneau că Raţiu tipăreşte bani şi îi plăteşte pe cei din Piaţa Universităţii?
Am zece ani de experiență în domeniu (în România și în Marea Britanie) și cred că dețin suficientă experiență să afirm că primul ministru caută țapi ispășitori. Forme fără fond, mult zgomot pentru nimic.... Etc.. știm cu toții că băncile sunt în România să facă profit, au vândut activele toxice și acum își urmăresc castigurile . În România sunt comisioane imense, costurile sunt mici totul e roz... Dar guvernul nu dorește să facă nimic, ei vorbesc doar pentru a distrage atenția și își obțin beneficii personale ( vezi BRD) dacă ar dori cu adevărat să face ceva ar reglementa activitatea bancară și ar proteja cetățenii . Acum ei vor bani pt salariile bugetarilor, dar de oamenii care lupta să facă ceva nu le pasa. Am câteva întrebări: de ce nu exista o instituție responsabila de conduita și moralitatea instituțiilor financiare, de ce nu se dau amenzi când drepturile clienților sunt încălcate (vezi cazul BCR când toți clienții au trebuit să se lupte individual cu banca, sau escrocheria de la Volksbank) .. de ce nimeni nu investighează chestii simple cum ar fi comisioane, felul în care se forțează vânzarea, un sistem unitar de punctaj creditare, cat de corect e tratat clientul?
Așa, și ce poate face statul român? Fiți mai concret, va rog! Altfel, doar vorbim vorbe (propagandistice)...
Vezi postul de astăzi al managerului Petrom explicat cu cifre. Fă un efort. Mai pune și celelalte companii petroliere la socoteală. Trage linie. Tu o sa plătești mai mult la pompă. Statul nu va câștiga nimic. E ok?
Socialiştii beau whisky singl malt...
Dar acum ce vad? Zise figurantul de la guvern ceva si ne repezim sa inghitim pe nemestecate, nu? Deci pretul la combustibil nu a fost scazut odata cu eliminarea accizei suplimentare? Si asta ca asa a "decis" mister Tudose (ii acord onoarea sa ii scriu numele cu majuscula - spre deosebire de condamnatul penal dragnea).
Pai sa vedem evolutia preturilor aici http://www.peco-online.ro/istoric.php sau aici (ca poate mint ceilalti) https://www.untrr.ro/pret-motorina/evolutie-pret-motorina-petrom-cotatii-titei-si-cursuri-valutare.html
Parca se remarca un prag brusc in ianuarie 2017, de vreo 0.4 lei? Cam de cand a fost scoasa acciza suplimentara de 7 centi? Deci avem de-a face cu inca o frumoasa minciuna guvernamental-pesedista.
In concluzie: or fi hrapareti cei de prin companiile petroliere, dar pesedeul da lectii de hotie. Iar, mai nou, a reusit sa duca propria lui incompetenta in zona de prostie crasa.
Dacă eşti bancă şi nu Crucea Roşie, atunci trebuie să ai profit. Poţi merge pe pierdere un an sau doi, apoi iei o decizie... Să te împrumiţi la banca centrală din ţara de origine la dobânzi mai mari decât reuşeşti să împrumuţi în ţara în care faci afaceri, îmi pare că este o păcăleală. Păcăleşti ţara în care faci afaceri, exportând profitul...
Domnul Isărescu are şi dânsul dreptate... Premierul are mijloace de a verifica realitatea şi legalitatea operaţiunilor bancare. Nu BNR-ul... Şi, în condiţiile astea, mă roade o întrebare: De ce ANAF-ul doarme în bocanci, domnule Tudose?
Eu aş dori să ştiu adevărul. Mai ales dacă printre băncile respective se află banca CEO-ului care a fost în Piaţa Victoriei în februarie... şi care striga "Noaptea ca hoţii!"
Hai să vedem hoţii! Pe toţi!
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie tocmai ce a reţinut că Felix Tătaru, de exemplu, un #rezist, a primit 50 000 de euro în Gala Bute, fără să-i înregistreze în contabilitate... Un #rezist? Ce lecţii de morală ne ţinea domnul Tătaru pe Republica?! Că nu trebuie dată publicitate celor care ţin cu Bau, Bau... Şi dacă îl descoperim şi pe CEO de la bancă în aceeaşi situaţie?
EU VREAU SĂ ŞTIU! Că de-atâtea ori mi s-a întors portofelul în ultimii 27 de ani încât nu mai ştiu cum trebuie să-l ţin...
Cum vă spuneam cu altă ocazie: Eu nu am zei... Nici voi nu trebuie să aveţi.
Ce treabă are mișcarea #rezist cu un CEO sau altul?...
#rezist are legătură cu CEO-ul... CEO-ul era un #rezist... Chiar nu s-a văzut?
Pinalti, ascultă cu atenţie: Mircea Băsescu a ajuns la puşcărie după ce ţiganii au mers cu înregistrările la Antena 3... Până atunci nu a ştiut nimeni de dosarul respectiv. Mircea Băsescu a fost condamnat, este adevărat, dar nu i s-au confiscat şi banii. A RĂMAS CU BANII, Pinalti! Nu ca Voiculescu şi Năstase care au dat înapoi TOT, chiar mai mult.
Udrea nu a fost condamnată definitiv...
Ioana Băsescu nu a fost condamnată ... Se judecă... Cocos a primit mai puţină puşcărie decât Gică Popescu... Cocoş a furat 9 milioane de euro, iar Popescu nu a plătit impozit la un milion şi... de euro. Popescu a dat banii înapoi, Cocos nu...
Despre ce vorbeşti? Pe cine încerci să minţi?
De altfel, cert nu va face acest lucru dl Tudose. Este un discurs de tip amenințare, bate șaua să priceapă iapa. Marile bănci, ca și marile companii, își bat joc de clienți în mod sistematic. De ce? Fiindcă pot, fiindcă nu sunt pedepsite. Or, dacă nu pedepsești abuzurile, ele nu numai că vor continua, se vor amplifica și se vor extinde. E simplu. BNR a tras de timp cât a putut de mult pt ca România să nu intre în zona euro, sub diverse pretexte. Adică au putut Estonia, Letonia și Lituania, foste componente ale URSS, dar România nu poate. A putut Slovacia, o țară de 5 mil. de oameni, dar România nu poate. De ce? Fiindcă puternicii țării nu au vrut, iar BNR este o asemenea putere. Aoleu, da’ nu cumva tocma’ iar am supărat conducerea republicană! Nu acilea se aduceau laude și osanale BNR că e mare și tare și bună și necoruptă, ce mai, fecioara patriei, puritatea întruchipată. Corupție la BNR? Vai, dar cum se poate așa ceva, domnu’ Udrea, vă dăm în judecată pt profanarea purității virginale a patriei. Ce înseamnă aluziile astea, nu vă e rușine un pic?!