Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Premiul Nobel pentru Medicină, acordat unei descoperiri care deschide calea spre noi strategii în lupta cu anemia și cancerul

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat anul acesta cercetătorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr., care au descoperit felul în care celulele simt schimbările în nivelul de oxigen și se adaptează la ele. 

Foto: Pagina de Facebook Nobel Prize

Studiile făcute de aceștia deschid calea spre noi și promițătoare strategii în lupta cu anemia, cancerul și alte boli, a apreciat comitetul care a decis acordarea distincției celor trei oameni de știință.

„Animalele au nevoie de oxigen pentru a transforma mâncarea în energie folositoare. Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă felul în care celulele se adaptează schimbărilor în nivelul de oxigen a rămas necunoscut pentru multă vreme. William G.Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au descoperit cu celulele pot simți și se pot adapta la modificările în gradul de disponibilitate al oxigenului. 

Ei au identificat mașinăria moleculară care reglează activitatea genelor ca răspuns la variațiile în nivelul de oxigen. Descoperirile fundamentale ale laureaților din acest an au relevat mecanismul unuia dintre procesele adaptative esențiale ale vieții. 

Ei au stabilit baza înțelegerii noastre asupra felului în cae nivelurile de oxigen afectează metabolismul celular și funcțiile fiziologice. Descoperirilelor pavează, de asemenea, calea pentru strategii noi și promițătoare în lupta cu anemia, cancerul și multe alte boli”, a anunțat comitetul Nobel, 

Cercetătorul american William G. Kaelin jr. este profesor de medicină la Universitatea Harvard, cercetătorul britanic Sir Peter J. Ratcliffe predă la Universitatea Oxford, în timp ce cercetătorul american Gregg L. Semenza predă la Johns Hopkins University.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. În 2019, valoarea fiecărui premiu este de  nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro, iar cei trei laureați vor împărți suma primită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    N-avem noi treabă cu ăștia, toți vor sa ne îmbolnăvească și apoi sa ne vândă ceva. Ne facem o cruce mare, câteva rugăciuni și mai știm noi pe unii care au descoperit un amestec de plante care face ce ii spui tu că vrei sa îți facă, face de toate.
    • Like 0
  • Nu l-a luat Obama ? Păcat, merita !
    • Like 0
  • Bravo, măi oameni.
    Până prin 2200, aflăm și ce ne poate fi util din asta.
    Deocamdată mă duc la urgență...mă cam doare capul, și ultima dată am stat vreo 8 ore.
    Și ăia au zis la fel după aceea...nivelul Dvs de oxigen celular e în neregulă.
    Luați niște Nurofen.
    Am fost ca nou!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult