Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premiul Nobel pentru Medicină, acordat unei descoperiri care deschide calea spre noi strategii în lupta cu anemia și cancerul

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat anul acesta cercetătorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr., care au descoperit felul în care celulele simt schimbările în nivelul de oxigen și se adaptează la ele. 

Foto: Pagina de Facebook Nobel Prize

Studiile făcute de aceștia deschid calea spre noi și promițătoare strategii în lupta cu anemia, cancerul și alte boli, a apreciat comitetul care a decis acordarea distincției celor trei oameni de știință.

„Animalele au nevoie de oxigen pentru a transforma mâncarea în energie folositoare. Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă felul în care celulele se adaptează schimbărilor în nivelul de oxigen a rămas necunoscut pentru multă vreme. William G.Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au descoperit cu celulele pot simți și se pot adapta la modificările în gradul de disponibilitate al oxigenului. 

Ei au identificat mașinăria moleculară care reglează activitatea genelor ca răspuns la variațiile în nivelul de oxigen. Descoperirile fundamentale ale laureaților din acest an au relevat mecanismul unuia dintre procesele adaptative esențiale ale vieții. 

Ei au stabilit baza înțelegerii noastre asupra felului în cae nivelurile de oxigen afectează metabolismul celular și funcțiile fiziologice. Descoperirilelor pavează, de asemenea, calea pentru strategii noi și promițătoare în lupta cu anemia, cancerul și multe alte boli”, a anunțat comitetul Nobel, 

Cercetătorul american William G. Kaelin jr. este profesor de medicină la Universitatea Harvard, cercetătorul britanic Sir Peter J. Ratcliffe predă la Universitatea Oxford, în timp ce cercetătorul american Gregg L. Semenza predă la Johns Hopkins University.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. În 2019, valoarea fiecărui premiu este de  nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro, iar cei trei laureați vor împărți suma primită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    N-avem noi treabă cu ăștia, toți vor sa ne îmbolnăvească și apoi sa ne vândă ceva. Ne facem o cruce mare, câteva rugăciuni și mai știm noi pe unii care au descoperit un amestec de plante care face ce ii spui tu că vrei sa îți facă, face de toate.
    • Like 0
  • Nu l-a luat Obama ? Păcat, merita !
    • Like 0
  • Bravo, măi oameni.
    Până prin 2200, aflăm și ce ne poate fi util din asta.
    Deocamdată mă duc la urgență...mă cam doare capul, și ultima dată am stat vreo 8 ore.
    Și ăia au zis la fel după aceea...nivelul Dvs de oxigen celular e în neregulă.
    Luați niște Nurofen.
    Am fost ca nou!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult