Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premiul Nobel pentru Medicină, acordat unei descoperiri care deschide calea spre noi strategii în lupta cu anemia și cancerul

Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat anul acesta cercetătorilor Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe şi William G.Kaelin Jr., care au descoperit felul în care celulele simt schimbările în nivelul de oxigen și se adaptează la ele. 

Foto: Pagina de Facebook Nobel Prize

Studiile făcute de aceștia deschid calea spre noi și promițătoare strategii în lupta cu anemia, cancerul și alte boli, a apreciat comitetul care a decis acordarea distincției celor trei oameni de știință.

„Animalele au nevoie de oxigen pentru a transforma mâncarea în energie folositoare. Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă felul în care celulele se adaptează schimbărilor în nivelul de oxigen a rămas necunoscut pentru multă vreme. William G.Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au descoperit cu celulele pot simți și se pot adapta la modificările în gradul de disponibilitate al oxigenului. 

Ei au identificat mașinăria moleculară care reglează activitatea genelor ca răspuns la variațiile în nivelul de oxigen. Descoperirile fundamentale ale laureaților din acest an au relevat mecanismul unuia dintre procesele adaptative esențiale ale vieții. 

Ei au stabilit baza înțelegerii noastre asupra felului în cae nivelurile de oxigen afectează metabolismul celular și funcțiile fiziologice. Descoperirilelor pavează, de asemenea, calea pentru strategii noi și promițătoare în lupta cu anemia, cancerul și multe alte boli”, a anunțat comitetul Nobel, 

Cercetătorul american William G. Kaelin jr. este profesor de medicină la Universitatea Harvard, cercetătorul britanic Sir Peter J. Ratcliffe predă la Universitatea Oxford, în timp ce cercetătorul american Gregg L. Semenza predă la Johns Hopkins University.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. În 2019, valoarea fiecărui premiu este de  nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827 de mii de euro, iar cei trei laureați vor împărți suma primită.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Teodora check icon
  N-avem noi treabă cu ăștia, toți vor sa ne îmbolnăvească și apoi sa ne vândă ceva. Ne facem o cruce mare, câteva rugăciuni și mai știm noi pe unii care au descoperit un amestec de plante care face ce ii spui tu că vrei sa îți facă, face de toate.
  • Like 0
 • Nu l-a luat Obama ? Păcat, merita !
  • Like 0
 • Bravo, măi oameni.
  Până prin 2200, aflăm și ce ne poate fi util din asta.
  Deocamdată mă duc la urgență...mă cam doare capul, și ultima dată am stat vreo 8 ore.
  Și ăia au zis la fel după aceea...nivelul Dvs de oxigen celular e în neregulă.
  Luați niște Nurofen.
  Am fost ca nou!
  • Like 0


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult