Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Preot la Finanțe în țara „păcănelelor”

Jocuri de noroc

(imagine: Inquam Photos / George Călin)

Greu de înțeles la ce se referă premierul Ciolacu atunci când vorbește despre șantaj și presiuni la care sunt supuși el și „Freddy” (adică Alfred Simonis), pe subiectul reglementării mai dure a industriei „păcănelelor”. Nu a dat detalii, nu a oferit nume, nu a explicat cine a încercat să-i șantajeze. 

„În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a spus Marcel Ciolacu la Conferința Județeană de Alegeri a Organizației PSD Timișoara, News.ro

Nu este prima dată când liderii social democrați vorbesc despre înăsprirea condițiilor pentru operatorii licențelor. Cei care vor reuși să treacă legea care să prevadă mutarea jocurilor de noroc în afara localităților, limitarea numărului de spații destinate acestei activități, creșterea taxelor aplicate și interzicerea publicității trebuie să aibă în primul rând sprijin și voință politică.

Problema sălilor cu jocuri de noroc („păcănele”) este total scăpată de sub control în România.

Au apărut cu miile, peste tot, fenomenul se extinde în fiecare zi. Statul pretinde că încasează taxe și impozite de pe urma celor care vând iluzii despre câștiguri facile. De fapt bugetul este alimentat dintr-o problemă socială gravă, care afectează sute de mii de familii. Înainte de a umbla pe legislație, parlamentarii ar trebui să calculeze costul infinit mai mare al societății, care se îmbolnăvește în fiecare zi atunci când patronii de păcănele se extind atât de agresiv și aduc jocurile de noroc în fiecare casă.

Statisticile oficiale, citate de Europa Liberă, spun că în România erau peste 12.000 de agenții de jocuri de noroc înregistrate la începutul anului 2023. În 2021, cele aproape 700 de firme din domeniul jocurilor de noroc, care și-au depus bilanțurile contabile, au avut o cifră de afaceri totală de 9 miliarde de lei (circa 1,8 miliarde euro). Profitul cumulat a fost de peste 987 milioane de lei (circa 200 de milioane de euro), iar statul român a încasat între 400 și 600 de milioane de euro din acest domeniu, scrie panorama aici. Cifrele sunt considerabil mai mari în 2022 și 2023.

Industria va susține sus și tare că reglementări suplimentare vor avea drept consecință mutarea banilor în subteranele economiei. Însă orice restricție care poate să mai așeze o barieră dependentului în drumul său spre „aparate” nu poate avea decât efecte benefice. Nicio discuție cinstită despre adicția pentru jocuri de noroc nu poate porni cu adevărat în public dacă victima iese din casă și la fiecare 5 metri primește tentația de a consuma ceea ce o face să creadă că e fericită. 

E ca și cum ai avea pretenția ca un dependent de droguri să se abțină în timp ce i se oferă substanțele peste tot în jur, în toate momentele zilei - pe noptiera de la pat când se pune la somn, la micul dejun când își bea prima cafea, la masa de prânz cu colegii de la muncă, în orele libere cu familia, când urmărește un serial sau iese cu copiii la spațiile de joacă. Statisticile oficiale vorbeau la începutul anului despre 100.000 de dependenți- numărul lor este cu mult mai mare.

Publicitatea la păcănele este aproape neîngrădită (imaginea unor sportivi și oameni celebri este folosită - e indusă asocierea bunăstării și succesului profesional câștigat prin efort susținut cu șansa de a face bani ușor), bannere imense tronează pe toate clădirile, reclamele umplu spațiile publicitare pe televizor după anumite ore, sunt zero restricții în mediul digital, în general. Să ne amintim că o inițiativă care urmărea reducerea în dimensiuni a bannerelor de pe clădiri a fost „îndulcită” în Parlament, cu argumente din punctajele de comunicare ale industriei rostite chiar de actualul ministru al Justiției.

Asta deși este vizibil cu ochiul liber că în industria păcănelelor, dependența jucătorilor nu este un fenomen marginal.

Proiectele care ar fi limitat activitatea jocurilor de noroc au fost stopate în Parlament. Surse parlamentare au declarat pentru G4Media că lobby-ul firmelor din domeniul jocurilor de noroc este extrem de puternic. Despre modificarea radicală a unei inițiative parlamentare bune, puteți citi aici.

În România, potrivit unor statistici recente, cel puțin 15% dintre adulți joacă o formă de joc de noroc, iar incidența dependenței de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni, transmite Digi24.

Sunt pline orașele și comunele de aceste localuri care îi îmbie pe cei care se simt norocoși. Unii jucători sunt minori, deși teoretic este interzis accesul lor la aparate. 

Domnii politicieni ar trebuie să coboare în stradă și să vorbească pe îndelete cu cetățenii care sunt vecini cu astfel de stabilimente- sunt ore în zi și mai ales noaptea când zonele devin nefrecventabile, o altfel de „faună” își face loc în împrejurimi, „jucătorii” ies urlând de nervi și frustrare că și-au pierdut banii, deși „le intrase” o linie / o serie și „a fost cât pe ce”.

În jurul lor, mafii- interlopi care le împrumută pierzătorilor bani cu dobânzi, „ca să le dea o șansă” să-și „recupereze” paguba.

Mix fatal de adicție față de păcănele, alcool și alte substanțe. Oameni distruși, familii făcute praf, copii care trăiesc în sărăcie pentru că tata joacă veniturile la păcănele în ziua de salariu sau achită datoriile din urmă binefăcătorilor care l-au alimentat între lefuri.

Străzile pe care sunt astfel de spații devin mai murdare, trotuarele mai lipicioase și pline de chiștoace, se vede degradarea cu ochiul liber- totul e mai urât și mai periculos.

Te-ai aștepta ca un preot care ocupă temporar funcția de ministru al Finanțelor să ia în vizor în primul rând taxarea unui astfel de viciu, atunci când se gândește la creșterea taxelor și impozitelor. Ca slujitor al bisericii, ar deveni chiar dușman al industriei.

Subiectul „păcănelelor”- de la reglementare până la taxare aproape că nu a existat în ultimele luni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • REDrake check icon
  Ca de obicei Romania o ia de-a indoaselea. Autorul articolului nu intelege ca jocurile de noroc au reglementari si in alte tari. Iar problema adictiei nu o rezolvi interzicand jocurile de noroc.
  Exista notiunea de "joc responsabil", care este o politica obligatorie pentru companiile de jocuri de noroc din alte tari. Teoretic exista si in Romania dar nu se aplica.
  Ideea reglementarii este buna, dar loveste prosteste, in publicitate si in consumatori.

  Jocul responsabil este si trebuie sa fie o politica implementata la nivel de companie fara de care nu se poate obtine licenta de functionare. Mai mult, este nevoie de un sistem de monitorizare si oameni care sa il aplice. Jocul responsabil muta responsabilitatea catre companie, in sensul ca trebuie sa mentina o evidenta a jucatorilor si sa ii monitorizeze si sa le interzica jocul cand depasesc o anumita limita (de valoare si/sau de timp). Nu este usor, dar este singurul mod in care se poate reglementa acest domeniu.

  Locuiesc acum in Malta, unde exista peste 300 de companii cu licenta in jocurile de noroc. Se angajeaza masiv in responsible gaming, iar controalele sunt dese din partea Malta Gaming Authority, iar sanctiunile extraordinar de mari. Anul trecut au existat companii care au dat faliment din cauza sanctiunilor.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Ceea ce este trist este sa vezi foste vedete din sport sau alte persoane publice care "joaca" in acest reclame fara sa se gandeasca la consecintele a ceea ce fac. Banul este sfant, iar reputatia in Romania nu prea are importanta, de fapt in Romania este cam pe dos, cu cat este mai controversat cu atat ai o reputatie mai buna la plebe.
  • Like 2
 • Mai era unul, şef al aceluiaşi partid, pe care îl urmăreau 4 asasini plătiţi (citeşte hingheri). A ajuns bine tipul, ceea ce îi dorim şi domnului Ciolacu.
  • Like 1
 • Ovidiu check icon
  Eminența Sa Financiară, Boloș Ioan-Marcel, e un policalificat, care mă face invidios chiar si pe mine, care nu dau doi bani pe CV-urile majorității mai marilor noștri care prestează, fie politic, fie sub etichetă tehnocrată.
  Cadru universitar, preot, politician, finanțist, inginer, economist și vorbitor (vai, doar) de limbă română. Cel puțin, acestea sunt datele cu care ne răsfață Wikipedia, în ce-l privește pe distinsul Boloș. Perindat prin mai toate ultimele guverne, adică Orban, Orban 2, Ciucă-Ciucă și, acum, Ciolacu, dl în cauză a fost, ca tehnocrat, prezent și în echipele precedente din Victoriei, începând cu 2013. Din 2019, însă, a devenit liberal cu acte și cu susținere politică la vedere.
  Nu știu dacă l-or preocupa "păcănelele" sau celelalte adicții toxice ale românilor, care, pe de o parte pompează bani la buget, dar, pe de alta, au repercusiuni nefaste la nivel individual și social. Nu știu cât reprezintă "păcănelele" în cifre fiscal bugetare, dar, într-adevăr, au răsărit ca ciupercile, pe toate drumurile, chiar pe lângă școli și sunt, tacit, tolerate de către autoritățile locale. Mulți dintre patronii acestor săli fac parte din clientela partidelor și sunt ocrotiți ca atare.
  Ciolacu, în turneul ocazionat de alegerile interne ale PSD, somează statul sa ia măsuri drastice, de parcă el ar fi plasat, undeva, în afara puterii și a răspunderii.

  Adică, prim-ministrul României și șeful celui mai mare partid, (după cum le place lor mereu să repete), se simte șantajat (împreună cu Freddy) de profitorii industriei "păcănelelor", neputând să le pună piciorul în prag și somează statul să o facă? Păi, statul o poate face, in primul rând, prin guvernul lui Ciolacu și parlamentul lui Freddy.
  • Like 3
 • Adicțiile nu se pot rezolva eliminând "ispita" de pe piață. Dovada istorică este eșecul prohibiției din SUA, care s-a întins pe 13 ani (1920-1933), când americanii au băut mai mult alcool decât înainte să fie interzis. La fel, nici fumatul nu poate fi restricționat prin lipsa publicității (btw, pe Republica am văzut ceva reclame, nu la țigări, dar la produse la fel de periculoase, ceva de vapat).
  Numai educația, anturajul sănătos, exemplul familiei pot face un individ independent de alcool, tutun, droguri și nu în ultimul rând de păcănele sau de orice alte vicii.
  Oricum, nu trebuie să așteptăm nimic de la un stat iresponsabil, care e bucuros să încaseze de pe urma oricăror vicii.
  • Like 2
  • @ Andrei Tarlea
   Total de acord! Fructul oprit e ,de regulă, și mai râvnit. Fenomenul "păcănele" e la fel de periculos ca și drogurile, mai ales că e legal! Iar avertizările în acest sens sunt aproape inexistente în România. Statul are mare parte din vină ,lipsa de educație la fel, dar și obiceiul românesc- moștenit de la Caritas probabil, acea megaescrocherie din anii '90- de a visa îmbogățirea fără muncă.
   • Like 1
 • Popa de la finante??? este un raspopit, cum sunt multi si in politica si in media. Ce-l recomanda pe acest onctuos individ obscur? Mai intai ministru al fondurilor europene??? apoi ministru de finante??? Si dupa? Unde il mai pun? Se plimba unii de la un minister la altul, de la deputati la senatori si invers, ba chiar si europarlamentari, unde nu li se aude vocea, iar cand se fac auziti sau vizibili se fac de ras prin imbecilitatile pe care le debiteaza sau prin furt la urne, ( vezi grapini). Dovedesc doar incapacitate, rea vointa, de cele mai multe ori prostie si incultura. Astia sunt varfurile psd. Si nu doar de la psd. In cazul de fata raspopitul libidinos este de la anexa psd, cameleonicul pnl. Asa zisele autoritati ale romaniei sunt dure doar cu babutele ce-si vand mararul sau niste flori pe marginea drumului. Cand vine vorba de ciuma societatii interlopii intorc capul si intind mana dupa spaga. Doar spaga este misiunea trasata lor de sefii ai mari. Ciolacu este un zlatar din lumea interlopa. Nu va face niciodata nimic benefic romaniei. Dupa dancila este urmatoarea rusine ajunsa la carma.
  • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult