Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele Iohannis declanșează un referendum pe marginea amnistiei și grațierii

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va declanșa procedurile pentru un referendum privind amnistia și grațierea.

„Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD", a spus luni președintele Klaus Iohannis la un eveniment prilejuit de aniversarea Micii Uniri.

UPDATE Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a subliniat luni seara la Digi24 că miza referendumului este mai mare decât niște modificări la legi.

„Este vorba de a alege românii în ce țară vor să trăiască. Sunt posibile două țări pe meleagurile astea. Țara România, unde Justiția chiar funcționează, unde nimeni nu e mai presus de lege, iar cei care o încalcă își primesc pedeapsa pentru ceea ce făptuiesc, indiferent de rangul și de banii lor, sau în țara Românica, unde există o cârdășie între infractorii cu ștaif de nivel înalt și simplii cetățeni. Primii înșală, escrochează, fură cu sutele de milioane și scapă prea puțin pedepsiți sau deloc, în vreme ce cetățenii primesc o mită națională de la acești infractori și îi votează. Asta este Românica”, este de părere Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul spune că cei care nu s-au dus să voteze la alegerile din decembrie s-au trezit în ianuarie în Românica și unii dintre ei au ieșit în stradă. 

„Poate că acest duș înghețat al legii grațierii și modificărilor Codului penal pe care s-a repezit PSD să le treacă pe șest să pună pe toată lumea în fața faptului împlinit, poate că asta îi va face pe cetățeni să meargă, să facă câțiva pași până la secția de vot, e ceva mai greu decât să bați în tastatură. Noi la site-ul Republica am făcut acum câteva zile un referendum pe site cu întrebarea „veți ieși la referendum dacă președintele Iohannis va lansa o asemenea inițiativă în legătură cu legea grațierii?” Rezultatul a fost zguduitor, zeci de mii de share-uri, oamenii s-au arătat foarte dornici să iasă la un astfel de referendum. Dar între a bate în taste și a te duce la secția de vot este o diferență pe care am văzut-o din păcate de multe ori. Poate că acum ea o să dispară și cetățenii vor merge la referendumul pentru România”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

* „Ce clasă politică am avut atunci când a început să ia ființă națiunea română și ce clasă poltică avem azi, când cei aleși să conducă țara se ocupă de cu totul alte lucruri. Atunci în 1859 politicienii s-au preocupat de națiune, de unirea principatelor, ai noștri se ocupă de grațiere, grațierea propriilor dosare.

* A fost ales atunci Cuza, Alexandru Ioan Cuza, și s-a apucat de treabă. Unirea principatelor a început prin alegerea aceluiași domnitor în ambele principate.

1864, Codul penal al lui Cuza, după model francez, considerat cel mai bun, o abordare modernă, a fost primul cod penal din România care incrimina corupția, făcea referire la infracțiunile de abuz în serviciu. Au fost oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Azi avem o coaliție aleasă să conducă România spre dezvoltare, dar se ocupă de modificarea Codului penal, se ocupă în mod paradoxal exact de ameliorarea Codului penal în sens cel puțin discutabil, micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu.

* În aceste zile au avut loc proteste. Am auzit fel și fel de aberații, imediat după ce au ieșit oamenii în stradă activiști agitați au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă, o aberație, că e lovitură de stat. Cetățenii să dea lovitură de stat? Nu, poate politicenii dau lovitură de stat, dau lovitură de grație statului de drept în România.

* De ce au ieșit oamenii în stradă? PSD și ALDE au promis bunăstare, că vor rezolva problemele, au promis salarii mai mari, pensii mai mar, iar oamenii de bună credință i-au votat. Când au ajuns la guvernare, s-au apucat să umble la legislația penală pentru a curăța dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susținut în campanie. Asta i-a dus în stradă, una a fost promisă, alta a fost începută.

Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul.

* Aparent vorbim de chestiuni legate de justiție, de ordonanțe de justiție pe teme foarte concrete, în realitate vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. Vrem să fim o națiune puternică, cu un stat de drept, sau una cu un stat de drept ce poate fi înmuiat și discutat?

* Vrem să fim o națiune care seamănă cu generația ce a făcut Mica Unire? Vrem să fim o națiune așa cum sunt națiunile europene, sau vrem să fim o națiune ce nu îndrăznește să ridice vocea în corul națiunilor europene? Trebuie să ne hotărâm ce fel de națiune vrem să fim. Eu îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri, competenți”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un referendum nu cred ca ar fi recomandabil din multe motive,cele mai la indemana ar fi ca:1. E suficient sa voteze prea putini oameni si e posibil ca 50% din ei sa aiba rude,prieteni pe care ar vrea sa-i vada 'afara' fara sa se gandeasca si la alte consecinte. 2.Sunt unele decizii care nu pot fi lasate la indemana poporului sa le ia deoarece,spus pe romaneste,multi nici nu ar sti ce voteaza de fapt! A dat cineva un exemplu cu Brexit-ul. Dar,in acelasi timp aceasta hotarare nu as vrea sa o ia o persoana sau un grup de persoane cu interese necurate sau a caror intentii pot fi puse la indoiala in mod justificat.
    • Like 0
  • Cri check icon
    1. Daca vrem sa avem o natiune puternica si democratica, va trebui sa acceptam faptul ca Sistemul Judiciar nu este nimic altceva decat un serviciu public si ca atare el trebuie sa fie supus fara restrictii criticilor venite dinspre societatea romaneasca.
    2. Ca atare, legislatia penala nu poate fi imuabila, ci ea trebuie sa se adapteze continuu evolutiei si nevoilor societatii.
    3. Imuabile sunt doar cateva principii juridice sacrosante si care trebuie sa fie protejate cu orice pret: drepturile si libertatile individuale, libertatea presei, garantarea proprietatii private, etc. Pentru acestea exista Constitutia.
    4. O lege a amnistiei si gratierii exista in legislatia tuturor natiunilor civilizate.
    5. Un sistem judiciar echitabil si corect nu poate exista decat in conditiile existentei raspunderii magistratilor, in penal si in civil, pentru erorile comise.
    6. Capacitatile represive ale Sistemului Judiciar, legitime si legale, trebuiesc completate si cu valente educationale: puscaria, pe langa o modalitate de pedeapsa, trebuie sa devina si un mijloc de "convertire" si de educare a celui incarcerat.
    7. CSM nu ar mai trebui sa fie finantat de Statul roman, ci din cotizatiile platite de magistrati; exact asa se intampla cu Colegiul medicilor, (echivalentul medical al CSM ), care este finantat din banii doctorilor, desi medicii castiga de 20 de ori mai putin decat magistratii.
    8. Justitia nu are cum sa fie "independenta", acest lucru il pot crede doar cei mai naivi. Cat timp membrii CCR si ICCJ, precum si sefii "cei mari" ai Institutiilor de forta ale Statului sunt "unsi" de Parlament sau de Presedinte, in loc sa dea, de exemplu, un examen scris si cu numele sigilat, ca la admiterea in facultate, acesti oameni vor avea permanent "datorii" fatza de cei care i-au numit.
    Cat timp sefii ""cei mari"" ai Institutiilor de forta ale Statului isi vor ocupa functiile lor bine platite gratie bunavointei unui singur politician, precum Presedintele, nu putem vorbi de ""independenta justitiei".
    • Like 0
  • Este prima data cand citesc, ma intriga si mă supără aceasta pomenire de Mica Unire. Marea Unire a devenit Mica Unire pentru ca inca nu era parte si Ardealul, ceea ce nu-i destul. Evenimentul din 1918 eu cred ca îl putem denumi Întregirea Romaniei Mari pentru ca evenimentul sarbatorit la 24 Ianuarie si infaptuit in 1859, a fost marea victorie a votului celor doua Divane (parlamente ad-hoc) care desi aveau directiva sa voteze doi Domnitori diferiti, l-au votat ca singur Domnitor peste ambele tari respectiv Moldova si Tara Romaneasca, pe Al. I. Cuza. Gestul lor, votul lor a fost intr-adevar MARE si plin de curaj, ceea ce face din evenimentul de la 24 Ianuaruie 1859, Marea Unire.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Ce e simplu si intelege tot omul: daca se da liber la furat pana in suma de X lei se va fura fara limita, in serii de cate X-1 lei, pe fata, fara menajamente, fiind legal. De la doamna de la curatenie pana la directorul general. Zilnic. Ce rezulta de aici? Saracie lucie.

    Daca se da liber la functionarii publici sa faca acte cum si cand au chef/interes fara sa raspunda, numai pentru ca nu este cu "incalcarea legii" ce o sa mai functioneze in tara asta? Si ce va mai functiona fara mita? Nimic. Te vei trezi cu casa, pamantul ori blocul vandute peste noapte si cu un ordin de evacuare "perfect legal".

    Daca nu reabilitam hotii si cei pentru care legea e facuta sa fie incalcata, ba mai mult, ii punem sa ne faca si desfaca legile ce se va intampla? Vom ajunge fara aparare complet. Nici minimul de drepturi umane nu vom mai avea, singurii cu drepturi fiind cei "cu puterea", care vor lua si da dupa propria lacomie. Oi fi avand tu dreptate, dar trebuie sa-mi convina mai intai mie.

    Daca eliberam penalii in varsta dam liber la orice dupa pensionare. Pe fata, fara menajamente, fara responsabilitate. Ai peste 60 de ani? Incepe praduiala!

    Ce ne trebuie noua ca sa solutioneze problemele sistemului penitenciar nu sunt redefiniri ale liberari si nici macar mai multe penitenciare. Ci e nevoie de un sistem de reabilitare FUNCTIONAL. Cand iese penalul din penitenciar sa fie cu responsabilitatea asumata, prejudiciile platite, si capacitatea de a intelege gravitatea actiunilor sale. Atat timp cat acolo nu se afla decat "victime nevinovate" care nu fac nimic altceva decat sa isi adanceasca modul de gandire sociopat, sa se mandreasca cu identitatea de mafiot si sa isi creasca abilitatile pentru momentul cand vor iesi, oricate penitenciare am construi tot nu vor fi suficiente.
    • Like 0
  • check icon
    M-am (aproape) plictisit citind comentariile la comentarii ale unul ion laurențiu și încep să înțeleg sistemul: „dacă un prost aruncă o piatră-n gârlă, o sută de deștepți nu reușesc s-o scoată”! Adică, intoxicarea a început deja, oamenii simțindu-se obligați să-i răspundă, să-i explice, să-i demonstreze ... când el de fapt, între două litere mâncate și o cacofonie se amuză spunându-și „i-am făcut și pe ăștia să piardă timpul”.
    La ce departament J lucrezi dumneata IL?
    • Like 1
    • @
      Departamentul de lupta anti prostie!
      • Like 0
  • in legea 3/2000 sunt enumerate problemele de importanta nationala pt. care se poate organiza referendum national ! Art. 12 ! Probleme juridice nu exista acolo !
    • Like 0
  • Pe vremuri era o vorba-"lacomia ,vinde neamul si mosia". Mosia a inceput sa se vanda ! Lacomia de putere e mai rea decat cea de avere.
    • Like 0
  • DA, fara rezerve !
    • Like 0
  • check icon
    Ar dori să-l declanșeze. Este extrem de riscant să-i întrebi pe cetățeni despre chestiuni tehnice precum cele legate de sistemul juridic, de anchete, de grațieri. Am mai avut un referendum în 2012... Acum va fi valabil? Care este lista votanților? Și cu ce procent de prezență la urne se va valida? De data asta va fi un referendum luat în serios? Ce precedente avem în istoria României? Dar în istoria altor țări? (nu mă refer la Elveția). S-a mai organizat în vreo țară un referendum pe o temă similară? Ce rezultate au fost? Este referendum consultativ sau obligatoriu? (nici azi nu se știe dacă Brexit a fost consultativ ori obligatoriu, poate aflăm pe 24 ianuarie de la Curtea Supremă a UK).
    Mi-e teamă că iar ne jucăm de-a democrația, după cum unii se joacă de-a vacanța.
    P.S. Strict juridic, nu cred că se poate organiza referendum pe chestiunea grațierii ori pe chestiuni de politică externă, de apărare etc. Sunt chestiuni prea tehnice pentru cătețenii fără pregătire juridică, adică majoritatea covârșitoare.
    P.S. În această dimineață, Curtea Supremă a UK a dat verdictul: trebuie votul Parlamentului (era evident pt orice cu precară pregătire juridică, așa cum sunt și eu); în același timp, Irlanda de Nord ori Scoția nu pot avea drept de veto, lucru de asemenea evident, deși nu mă pricep le subtilitățile legislației britanice, este evident că, dacă luăm UK ca entitate politică, nu putem considera componentele sale cu drept de veto. Este, la prima lectură, o decizie clară, simplă și, să spun așa, evidentă de la bun început. Faptul că s-a tras de timp s-a datorat exclusiv faptului că d-na May și guvernul său nu aveau, de fapt, nicio strategie post-referendum, deoarece estimările erau spre pro-EU cu circa 2 puncte procentuale. Campania a inversat cele două procente, care mențin însă estimările în limita rezonabilă a erorilor de estimare.
    • Like 3
  • andu check icon
    Intrebati câteva oameni din votantii PSD si nu numai definitia amnistiei.....de asta mi e teama....sa nu înțeleagă ca referendumul e despre tăierea pensiilor....stiu în ce tara trăim...de asta mi e groaza.....
    • Like 0
    • @ andu
      Am votat pnl, iohanis... n-am nimic cu votantii psd. E un mit ca sunt numai pensionari si asistati sociali sau de prin anumite zone. Dovada ca psd a castigat si in timisoara! Problema e ca nici pnl/usr/iohanis nu inteleg ca gratierea e ceva democratic. Nu inteleg ca cei care au dat si luat mita nu sunt gratiati... ca ordonanta nu e pt voiculescu deoarece voiculescu a indeplinit conditiile pt eliberarea conditionata si o sa iasa in scurt timp oricum fara gratiere si chiar daca era pt el, nu ar fi fost gratiat in intregime... dar da bine sa afirmi ca gratierea e pt penali pt corupti ca se gasesc destui sa creada si sa injure votantii psd, ca aia nu sunt oameni, sunt niste nenorociti...
      ca psd s-a grabit, ca or beneficia si 10 politicieni din cei 2000 de puscariasi beneficiari, ca vrea oug si nu lege ca sa nu ajunga sa fie contestat la curtea constitutionala si sa se intarzie... ca nu au stiut sa comunice ca abuzul in serviciu tb redefinit ca asa a zis curtea, ca de frica abuzului in serviciu nu mai semneaza nimeni nimic.... e altceva
      • Like 1
    • @ Laurentiu
      Mircea S check icon
      Daca exceptiile de la art 1 ar fi inclus si infractiunile asociate coruptiei si nu ar fi avut si articolul 2 atunci se putea face o discutie. Gratierea in sine poate ar fi ok, modificarea codului penal NU. Aici e buba. Ar mai fi de adaugat si magaria cu folosul necuvenit si mai multe. Cat despre abuzul in serviciu nu il confundati cu neglijenta in serviciu.
      • Like 0
    • @ Mircea S
      De ce nu ar fi ok modificarea codului penal? De la trasul in teapa, pe roata s-au tot micsorat pedepsele... nu tb sa evoluam ? Chiar si in privinta pedepselor? Sa gasim alte metode de pedepsire avand in vedere ca asta cu puscaria nu prea a dat rezultate?
      Ii tinem la puscarie si platim tot noi ca sa ii tinem acolo, mai platim si la cedo ca nu le asiguram conditii decente (desi nu avem conditii nici in spitale). Nu mai bine schimbam ceva? Sa ne dea ei bani ca sa stea acasa, bineinteles dupa plata prejudiciului???
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      check icon
      Și uite așa cineva va propune munca silnică! Dar nu pentru voiculescu ... A propos, eliberarea anticipată parcă nu era un drept, ci o vocație: sau mă înșel?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult