Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Referendumul - recensământul oamenilor cinstiți: nu toți românii sunt hoți, plagiatori sau avocați ai infractorilor

Tată și fiu după protest

Foto: Cristian Vasile

Câteva despre referendumul anunțat de Președinte.

1. Coaliția aflată la guvernare pare să fi căzut în capcana întinsă chiar de liderii săi. Românii vor fi chemați la referendum, a decis președintele Klaus Iohannis. Tema a căpătat anvergură de dezbatere națională tocmai pentru că Ministrul Justiției și partidele care-l susțin au tras de ea cu dinții.

2. Klaus Iohannis și-a jucat rolul impecabil și uzează pe deplin de instrumentele constituționale pe care le are la îndemână. Criticat că nu ar fi avut voie să iasă la o manifestație neautorizată, Președintele a dorit, se pare, să dea un semnal și să le transmită indignaților că sunt reprezentați și că interesele lor vor fi apărate. Șeful statului simte că s-a urcat pe un val pe care nu mai dorește să-l piardă. 

3. Acuzat ani la rând că nu a făcut pași decisivi pentru a provoca schimbarea pe care au așteptat-o cei care au stat la coadă ca să-l voteze, Klaus Iohannis încearcă să-și ia revanșa, iar publicul care l-a pus la Cotroceni pare să-i mai dea o șansă.

4. Referendumul a căpătat o valoare istorică, sau cel puțin asta a dorit să transmită Klaus Iohannis, legându-l de Mica Unire din 24 ianuarie și idealurile românilor. Poporul trebuie să ia o decizie clară, care este dincolo de politicienii zilei: trebuie să spună dacă dorește un stat de drept, cu respectarea totală a legii care se aplică tuturor sau banalizarea națională a infracțiunilor, mici și mari, cu politicieni corupți.

5. Românii vor alege între România și Românica. Până la urmă, nu toți fură, nu toți dau și iau șpagă, nu toți copiază la examenele de la școală, așa cum vor unii oameni politici să ne convingă - tot românul e un hoț (nedovedit) mai mic sau mai mare, plagiator sau infractor.

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

6. Partidele care au făcut majoritatea sunt în dilemă. Dacă se opun referendumului pe tema eliberării infractorilor din închisori, îi va costa. Dacă trec cele două ordonanțe până la referendum, arată că nu le pasă de popor și dezvăluie motivele ascunse ale inițiativelor- salvarea cu dedicație a unor infractori deja condamnați sau a unor politicieni care sunt în diverse faze ale proceselor. Dacă le spun oamenilor să nu iasă la vot, cum vor motiva asta? Dacă le spun să voteze pentru grațiere și schimbarea codului (a se citi eliberarea infractorilor), iarăși, e foarte greu să explici și de ce.

7. Klaus Iohannis va trebuie să regândească total modul în care își exercită mandatul. Dacă a avut speranța că va sta liniștit timp de 5 ani la Cotroceni, a greșit. Referendumul însuși îl obligă să iasă din casă, să ia țara la picior și să spună lumii de ce trebuie să meargă la vot și care este miza referendumului.

8. Rămâne de văzut în ce măsură va reuși șeful statului să-i capaciteze pe cei care-l susțin pentru a-i transforma în purtători ai mesajelor sale. Oamenii care au ieșit în stradă, cei care s-au indignat pe Facebook ar trebui, în teorie, să iasă din comoditatea lor și să le explice personal votanților captivi ai televiziunilor manipulatoare tema referendumului.

9. Klaus Iohannis, echipa sa și susținătorii săi vor fi nevoiți să adapteze mesajele despre referendum celor cărora li se adresează. Unora trebuie să le povestească despre tâlhari, pedofili, hoți și violatori care ar urma să iasă bloc din pușcării, despre rata de recidivă a eliberaților, altora despre legalizarea furtului din bani publici în limita a 45.000 de Euro de către angajații statului și salvarea politicienilor cu dosare penale.

(Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe)

10. Liviu Dragnea i-a amenințat luni seară cu procese pe cei care l-au acuzat că a participat la cina cu Donald Trump plătind 1 milion de dolari. Liderul PSD consideră că aceste aprecieri l-au lezat și că sunt minciuni. Liviu Dragnea le oferă, astfel, soluția celor care s-au simțit atacați de televiziunile lui Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu. Cei care au fost jigniți, cei despre care s-a mințit au dreptul să dea în judecată persoanele din studio și aceste instituții. În paralel, își pot exercita dreptul de cetățeni prin sesizări la Consiliul Național al Audiovizualului. Va fi extrem de greu pentru cele două posturi TV să-și continue strategia dacă vor avea mii sau poate chiar zeci de mii de procese, în care oamenii să ceară daune financiare.

11. Acreditarea ideii că, după o rundă de alegeri, cetățenii nu au voie să iasă în stradă este fundamental antidemocratică. Poți să consideri că niciunul dintre partide nu are o platformă program sau candidați care să merite votul tău, dar asta nu poate să te împiedice să protestezi atunci când oricare dintre instituțiile statului are derapaje sau ia decizii împotriva intereselor tale de om al cetății.

12. Votul este reprezentativ, cei care ajung în Parlament sau vremelnic în funcții nu au drept de viață și de suprimare asupra libertăților cetățenești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Yron Oul Yron Oul check icon
    sintem departe de tara si vrem sa ajutam la emanciparea omului public de aceea este nevoaie de claritatea legislatiei vrem lustratie publica a celor care ne reprezinta
    • Like 0
  • Referendum pentru ce? Oare nu vrem cu totii decimarea si eradicarea infractionalitatii? Oare nu e destul de clar pana acum? Domnul Iohannis ori se balbaie ori o ia pe intoarsa doar ca a zis "referendum". Domnule presedinte, de ce nu intrebati populatia prin "referendum" daca nu vrem a se ridica imunitatea parlamentara sau daca nu cumva dorim ca magistratii si toti cei pusi in functii inalte sa raspunda personal prin functie (si nu in numele statului) de deciziile profesionale pe care le iau?(apropos acesta fiind un proiect de lege...). De ce nu ne intrebati prin "referendum" daca nu dormim cumva sa fie acuzati toti criminalii din celelalte partide, nu doar cei din PSD (asa cum se face atata tevatura in ultima vreme) , de ce nu ne intrebati prin "referendum": mai fraierilor din popor, oare va trebuie salarii mai mari, pensii mai mari, sa nu mai platiti taxe stupide care si asa nu merg unde trebuie sa protejam firmele romanesti si nu cele austriace si multe multe multe altele ... de ce ? PENTRU CA SUNTETI "PARITAL" si nu in slujba poporului care v-a votat !
    • Like 0
    • @ Daniel Pasc
      Sigur ca nu vrem toti decimarea si eradicarea coruptiei... In ce tara ati trait pana acum? O sa vezi la referendum ca o masa mare de oameni iubesc coruptia, care nu stiu ce s ar face daca nu ar mai da plocon la profesoara sa stie ca odrasla lor e "pusa bine", care nu stiu ce s ar intampla daca nu ar mai putea spagui medicul pentru servicii garantate de asigurarea medicala, care se tem ca justitia sa nu fie corecta sa nu poata interveni la feluriti magistrati sa scape de inchisoare, ce se tem de amenda pe care ar putea o lua daca politistul n ar fi "om cu ei" s.a. Pana cand nu o sa recunoastem ca o mare parte din poporul nostru, mult peste media europeana, este profund contaminata de "smecherie", "desteptaciune" si iubeste coruptia la nebunie n o sa rezolvam nimic. Referendumul e bun, macar de n o sa ne putem opune suficient in strada proiectelor de OUG, cel putin sa stim pe unde suntem noi astia ce incercam sa traim cinstit si nu asteptam mita in masa de la putere.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      Bogdan, sa inteleg ca daca teoretic nu s-ar prezenta nimeni la referendum sau intr-un numar extrem de mic .... teoretic 1%, restul de 99% iubesc coruptia? Urasc smecheria, nepotismul, mita samd.... daca tu crezi ca jucant unei parti sau aleia o sa opresti actele de coruptie... iesi in continuare pt partea care esti. Din pacate cei care vor sa ne "minta" iar ... incearca sa ne imparta in doua sau 3 sau mai multe.... Pana lumea nu o sa intelegeaca ca nu PSD, ALDE, USR, PDL samd sunt coruptia nu o sa se schimbe nimic in tara asta. Oameni corupi sunt in toate partidele si de asemenea sunt si oameni deosebiti acolo. Daca vrem sa nu mai fie coruptie, mita, hotie, nepotism atunci haideti sa nu mai incurajam noi lucru asta si sa nu mai dam vina pe sistem...
      • Like 0
  • Marius check icon
    Asta rămâne să descoperim la vot dacă: nu toți românii sunt hoți, plagiatori sau avocați ai infractorilor. Eu sper foarte mult să aveți dreptate!
    • Like 0
    • @ Marius
      Bună dimineața ! Îndoiala dvs. NU vă onorează !
      • Like 0
    • @ Stela Rusu
      Marius check icon
      Stiu dar daca sunt pesimist nu inseamna ca sunt si hot sau ca sunt PSD-ist. Imi doresc din tot sufletul sa ma insel dar ma uit in jurul meu si nu vad numai oameni cinstiti. Eu o sa ies la vot la referendum cum am iesit si la Iohanis si atunci am fost pesimist dar mi-am facut datoria si nu am fost dezamagit. Prefer varianta pesimist inainte si fericit dupa.
      • Like 0
  • 1. Referendumul e o țeapă, nu se poate organiza pe tema grațierii, Constituția e clară. Să întrebi poporul dacă mai doreste sustinerea luptei anticoruptie e inept. Vorba Danei Gabrovan, ce să fie întrebat dacă se mai respectă legile? Și dacă răspunsul va fi negativ? Abrogăm legile anticorupție si desfințăm parchetele?
    Păcat că net-ul nu are CNA pentru că împărțirea pe care o faceți la pct 5 este absolut ticăloasă și asimilați totți votanții PSD ALDE cu hoții șpăgarii și plagiatorii. Eu știu că așa vă lucrează creierul, în stil neofascist dar din păcate nu sunteți la TV ca să mă pot plânge. Să vă fie rușine!!!
    • Like 3
    • @ Secula Mihai Raul
      Ruşinea dvs. unde este ? Vehemența exprimată vă face suspect !
      • Like 0
  • Dani El Dani El check icon
    va aduc aminte ca in decembrie 2 partide sustineau lupta anti-coruptie si au luat 2 milioane de voturi :))
    • Like 0
    • @ Dani El
      Nu este nicio mare victorie, au fost aleşi de 45% din 40% prezenți la vot, 60% abia acum realizează ce au făcut stând acasă !
      • Like 0
  • bluenavy check icon
    Daca tara asta a fost mentinuta in saracie si subdezvoltare cat timp "s-a putut fura" pe ascuns, unde va fi "bogatia din buzunarele romanilor" cand se va putea fura pe fata?
    • Like 0
  • andu check icon
    De ce nu vorbește nimeni de conditiile din scoli?si imagini daca se poate. Viermii din spitale au disparut?sunt de acord cu gratierea dar NUMAI PRIN REANALIZAREA FIECARUI DOSAR. Si tot ce înseamnă infractiune legată de folosirea banilor publici sa nu intre în aceasta analiza. Ce s ar intampla dacă eu as fura de la un loc de muncă privat?as ramane printre angajatii acestei firme?De ce furtul din banii publici sa fie pedepsit numai după o anumită limita?
    • Like 3
  • Ce manipulare e pe la televiziuni dar ce manipulare e si pe aici... mare dezamagire republica. Ce bine e sa spui oamenilor ce vor sa auda, ca scapa penalii! De ce sa se prezinte detaliat ce inseamna cele 2 ordonante...? Nu ar mai face audienta... unii tb sa prezinte ce nenorocit e iohanis, altii ce nenorocit e dragnea! Ce dezbatere publica strict pe articolele de lege? Digi ce am vazut ca sunt mai obiectivi...
    revenind la tema referendumului, tare mi-e frica ca nr functionarilor publici care vor modificarea definitiei abuzului plus nr sustinatorilor psd e mai mare decat al celor care ii vor arestati!!!
    Poate ati uitat dar votantii au ales penali! La pitesti de exemplu, lupta pt primarie s-a dat umar la umar intre tudor pendiuc si cornel ionica (asta spune f multe)!!! Ce credeti ca vor vota cei de la pitesti, dar cei de la baia mare...? Dar ei sunt mai prosti nu? Adevarul absolut e detinut de altii... de cei care protesteaza!
    Eu care am votat cu iohanis, de data asta nu-i dau dreptate si voi vota pt clementa... nu exista om care sa nu greseasca. Pt cativa politicieni care poate ar scapa, le refuzam dreptul la gratiere si altora! Un popor atat de credincios si care pupa toata ziua icoane a uitat sa mai ierte...
    Am ajuns sa facem din tantar armasar! Tara are nevoie de o criza politica, instabilitate acum? Tara are nevoie de un presedinte protestatar??? Asta-i rolul lui? Asta-i interesul national-criza, dupa alegeri sa stam de noi alegeri/referendum??? De obicei, daca in piata veneau politicieni acestia erau repede usuiti de manifestanti! Partidele din opozitie au acaparat imediat aceasta manifestatie a strazii, iar strada nici nu-si da seama!
    Cei care au votat psd stiau ca asta va face psd sau daca nu stiau sunt inconstienti! La fel si cei care au stat acasa, dar au preferat sa se abtina!!! Acum s-a trezit spiritul civic in ei...
    Ce facem daca referendumul nu iese cum vrea presedintele???
    Cei din puscarii vor avea dreptul sa voteze la acest referendum care ar fi pt eliberarea unora dintre ei??? Ar fi un conflict de interese! Poporul nu are drept de initiativa legislativa pt gratiere si amnistie dar iohanis vrea referendum sa spuna poporul daca gratiem sau nu...
    sa facem cumva un referendum sa vedem daca poporul e de acord cu dosare facute la comanda, cu politia politica???
    A facut cineva vreo adresa la ambasada sua sa intrebe cum e cu nepotismul la ei, cu incompatibilitatea si ce face lupta impotriva coruptiei la ei??? De ce nu-l aresteaza pe trump si pe ginerele acestuia tocmai numit consilier la casa alba? Daca tot o sustin atata pe kovesi poate au nevoie de ea sa faca curatenie si la ei!!!
    • Like 4
    • @ Laurentiu
      Cred ca cei mai in masura sa explice dpdv juridic ce implica ordonantele sunt cei care o vor aplica - DNA - ceea ce au si facut intr-un comunicat: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7956

      Motivul dat de PSD este lipsa spatiilor in penitenciare si conditiile proaste (care sunt adevarate, dar aceste OUG-uri nu ar rezolva aceasta problema). Asa ca sustinatorii care chiar au motive pertinente sunt cei care au rude / prieteni in penitenciare (care nu sunt foarte multi) - https://www.vice.com/ro/article/comentariile-oamenilor-care-vor-gratierea

      Excluzandu-i pe cei de mai sus, singura dezbatere publica este posibila doar cu cei care stiu doar sa arunce cu kkt (ex. cei cu interese din antena 3 / romania tv), sau cu cei spalati pe creier - cantitate deloc neglijabila de oameni - dar sa speram ca nu sunt suficienti.

      • Like 4
    • @ Laurentiu
      Ori aveti un politician penal in familie si vreti sa l vedeti scapat de puscarie, ori sunteti spalat pe creier de a3, rtv si b1, ori sunteti preot. S a explicat cu lux de amanunte cat de periculoasa e adoptarea celor 2 ordonante, care practic legifereaza furtul si hotia in tara noastra, iar dumneavoastra faceti apel la clementa. Va doresc sa aveti parte de toate binefacerile eliberarii infractorilor( printre ei se vor afla si violatori, pedofili, etc). Pentru ca vreti sa va credem ca pentru ei se zbat scarbele astea de parlamentari, nu ca sa scape Dragnea, Tariceanu, Udrea, Voiculescu si restul bogatasilor aflati acum in puscarii sau in cercetare.
      • Like 3
    • @ Adrian Breana
      Poate dvs sunteti spalat pe creier de cei care v-au explicat cu lix de amanunte... eu am citit, nu am asteptat sa imi explice altii ceva...
      Nu am spus ca sunt de acord cu ordonantele ci ca nu sunt de acord cu referendumul, ca e nevoie de o schimbare si de o dezbatere...
      Avand in vedere ce imi doriti poate locul dvs este langa acei puscariasi totusi...
      Eu va doresc totusi sanatate si sa aveti parte numai de bine! Atat dvs cat si toti ceilalti ce nu au aceleasi pareri ca si mine!
      • Like 3
    • @ Laurentiu
      corne check icon
      1. cred ca distinctia este cat se poate de clara intre "cei multi care au gresit..." si cei "putini si corupti": pe acestia din urma nu ar vrea romanii sa-i ierte. ai auzit scandari in strada impotriva borfasilor marunti care ar putea fi eliberati? nu au mai fost gratiati ei si in trecut, fara ca asta sa starneasca animozitati? majoritatea lor oricum se vor intoarce in penitenciare mai devreme decat va reusi guvernul sa construiasca altele noi, asadar inghesuiala de acolo nu va disparea prea curand. lucrurile sunt simple, doar istetii ca tine se fac ca nu pricep; un articol in ordonante care sa sune cam asa: "cei care s-au facut vinovati de fapte de coruptie (luare de mita, abuz in serviciu, fals in acte....) SUNT EXCEPTATI de la gratiere/amnistie" poate rezolva rapid problema.
      2. iertarea, ca si iubirea, ar trebui sa fie perpetua la credinciosi: nu ai dori tu sa-i iertam instantaneu pe cei care incalca legea si sa nu i mai trimitem la inchisoare? asta ca sa nu ne mai certam din timp in timp pe subiectul gratierii.
      3. coruptia generalizata nu e criza politica? nu suntem noi in criza de atatia amar de ani? o actiune menita sa elimine coruptia nu poate fi criza, ci vindecare.
      4. daca referendumul nu iese cum vrea presedintele, vom avea un raspuns calificat la intrebarea "cum dorim noi sa traim in aceasta tara si ce viitor pregatim copiilor nostri: in cinste sau hotie?". in functie de acest rezultat, cei cinstiti pot opta sa-i paraseasca pe hoti imediat, punandu-si capat iluziilor.
      5. e destul de greu sa ghicesti ce va face cineva in viitor, daca nu esti prooroc. cat despre cei care "au stat acasa, dar au preferat sa se abtina" mi-e greu si mie sa inteleg cum au putut face asta, era atat de simplu sa voteze daca tot au stat acasa!
      6. iohannis nu va intreba poporul daca vrea gratiere sau nu, tocmai pentru ca poporul nu are voie sa-si dea cu parerea in aceasta speta. il va intreba daca doreste continuarea luptei impotriva coruptiei, lasandu-i perplecsi pe istetii de felul matale.
      7. "De ce sa se prezinte detaliat ce inseamna cele 2 ordonante...?" pai cine vrea sa le citeasca merge unde trebuie, nu e nevoie sa fie scrise pe toate gardurile. dar ce ar fi sa prezinti matale un material avizat despre cazurile certe de "dosare facute la comanda"? in felul acesta ar putea introduce iohannis si intrebarea : "doriti politie politica, cetateni?" in textul referendumului, iar cetatenii ar raspunde, probabil, "NU", alaturi de raspunsul "DA" legat de lupta impotriva coruptiei.
      8. nu stiu daca a facut cineva vreo "adresa" la ambasada USA, probabil nu s-a simtit nimeni in pozitia de a da lectii de democratie statelor unite, dar matale poti sa o faci, o sa ii injosesti cumplit si nici nu o sa te aresteze nimeni, esti mult prea inteligent pentru ei.
      • Like 4
    • @ corne
      1. Proiect ordonanta art 3 alin 4:
      (4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:
      ....
      28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior și cod penal în vigoare;
      29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior și art. 290 cod penal în vigoare;
      30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior și art. 291 cod penal în vigoare;
      31) cumpărarea de influență prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;
      ....
      Daca ati fi citit proiectul ati fi stiut ca sunt exceptate... dar sunteti mai istet ca mine care am creierul spalat.
      La restul punctelor nu ma mai obosesc sa raspund...
      Daca vreti sa cititi tot proiectul, poate vreti sa mai fie exluse alte infractiuni care sunt deja excluse, il gasiti aici: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-01-18-21540059-0-proiect-oug-pentru-gratierea-unor-pedepse.pdf
      • Like 1
    • @ Laurentiu
      Prea multă vorbărie goală ! O bălmăjală totală, amestecați mere cu pere !
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      cred că putem vorbi despre clemenţă şi după referendum, dar cu respectarea legii, cu dezbateri şi distanţă, ÎN NICI UN CAZ CU ORDONANŢE PE ŞEST, redactate la psd cu data de 18 ianuarie şi necuprinse în ordinea de zi a guvernului. Ce aşa mare grabă ÎN AFARA PROGRMULUI DE GUVERNARE? A propos de USA, dacă ar fi avut lege împotriva unor astfel de practici, FII CONVINS CĂ LE-AR FI SĂRIT PROCURORII LA BEREGATĂ, legea e lege, aolo procurorii sunt şi independenţi şi autonomi, când porneşte unul o acţiune, nu are cine să-l oprească, ajunge cu acţiunea în faţa judecătorului, ori iese lumea în stradă, ori nu.
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Abuzul în serviciu? ABUZUL ÎN SERVICIU ESTE GRAŢIAT, potrivit acestui proiect de oug! psd pare modest la postaci...
      • Like 0
  • DanM check icon
    Stie cineva cum am putea face sesizare la Consiliul Național al Audiovizualului? Poatem stringem cateva zeci de mii de sesizari, trebuie facut ceva altfel in citeva luni A3, RTV, B1TV si TVR ne va face sa ne luam gatul unii altora!
    • Like 0
    • @ DanM
      N-ar fi bine ca la referendum să întrebăm poporul dacă mai vrea televiziuni? Văd că sunt o mare problemă... Ce aveţi, fraţilor, cu cei care nu gândesc ca voi? De ce-i vreţi exterminaţi? Democraţia se realizează prin pluralitate de opţiuni liber exprimate. Ţara asta a mai avut o singură televiziune şi n-a fost bine.
      • Like 1
    • @ Constantin
      DanM check icon
      Nu am o problema cu numarul de televiziuni, am o problema cu manipularea cinica a realitatii de catre unele televiziuni ("s-a platit 100 de adult, 30 de caine"- zice Dragotescu pe RTV). Sa-ti povestesc ceva: Hitler a "cistigat" alegerile cu 38% in 1932. Citeva luni mai tirziu germanii votau la referendum abolirea pluripartitismului in Germania. Asta demonstreaza puterea propagandei si a fricii induse alegatorilor. Dvs daca nu ati realizat ca acesta este drumul pe care mergem, e mai complicat sa o fac eu. Ce fel de jurnalist este acela care minte cu nerusinare zilnic, (strecurind si adevaruri, evident)? Daca vreti, caut intr-o zi afirmatii ale lui Gadea-Badea Grecu etc - care intr-o zi afirmau ceva si a doua zi contrariul!. Nu e vorba despre pluralitate de idei, oricine este invitat sa si le argumenteze. Dar in momentul in care atacul la persoana este odios ("acest om bubos" la A3- cu referire la Ciolos), realizezi ca se adreseaza la ceea ce este mai josnic in om si in societate. Si tinand cont de rating-ul posturilor cu astfel de idei iti dai seama spre ce fundatura ne indreptam. Mergeti pe forumurile de la A3, "creti-netzii" sunt in toata splendoarea!
      • Like 7
    • @ DanM
      Îţi înţeleg indignarea, nici eu nu cred că mulţimea aceea a fost plătită pentru a ieşi în stradă, dar, după ce am citit declaraţiile doamnei Pippidi, cred că nişte ONG-uri dintr-o zonă obscură s-au implicat. Dar, repet, nu cred că acei cetăţeni au fost plătiţi pentru a sta în stradă.

      Cu privire la doamna Dragotescu, să avem rezon, domnia sa nu este inspirată de Germania lui Hitler, ci de SUA lui Obama, iar acum a lui Trump... Domnului Cioloş i s-a spus că este bubos, este adevărat, dar după ce domnia sa i-a făcut mocirlă... Dacă dai cu bâta în baltă s-ar putea să te stropeşti.
      • Like 0
    • @ Constantin
      corne check icon
      uai constantine, da di undi ai tras tu concluzea c vrea shiniva sa-i estermine pi shei care lanshezasc in doi niuroni?? io zc c ar vre s li arati sh adivaru, uai, pi langa minshiuna, ca abea atunshea, bre, ar pute fi vorba dispre gandire! adicalea, ar vre s nu-i mai lasi s hie ignorantz, uai, usor di dus di nas, uai constantine! di ci crez tu c pi vriemea lu ciocescu s dedea la tilivizor telienciclopedia, uai, ca s nu fie di acord cu noi, carele ierieam proshti, uai, sau ca s ni estermine? nu, uai, ciocescu voia s dievienim cultz, costica, c multz ierieam dieja, prishepi amu? tu, de-o pilda, vrai s-l estermini pi jiorjica cari sari parleazu la nevast-ta, finca gandesti altfel dicat tini, cand sari cu paru pi schinarea lui? nu, doar vrai s-l inveti buna cuvintza, bre, sh manerele buni, ca in lumiea shivilizata!
      hai noroc!
      • Like 1
    • @ Constantin
      Stefan check icon
      Daca ar fi si penalizati pentru minciunile si aberatiile pe care le debiteaza nu as avea nimic impotriva...dar cand vezi atatea minciuni si atata manipulare iti vine sa spargi TV-ul
      • Like 0
    • @ DanM
      Dani El Dani El check icon
      Je suis Charlie! Je suis Charlie!
      acu vreti inchiderea unor televiziuni care nu va plac?
      ce? ati pierdut telecomanda?
      • Like 1
    • @ Constantin
      Sunteți telespectatorul fidel al latrinei 3 & guiță rtv ? Nu aveți telecomandă ?
      • Like 0
    • @ Dani El
      corne check icon
      problema nu e ca am fi pierdut-o noi, monser, ci ca nu ati pierdut-o voi...
      • Like 0
  • Am vorbit azi cu tatal meu si i-am zis ca, daca nu are incredere in copilul pe care l-a crescut si educat in baza unor principii fundamentale in educatie,sa nu furi,sa nu minti,sa nu judeci pe altii dupa cum ai tu chef , copil care este mana care il va ajuta la nevoie,atunci cum poti avea incredere in oameni, care fac spume la gura, denigrand pe oricine si orice,fara cea mai mica remuscare.Trebuie sa le aratam parintilor nostrii ca eforturile financiare si umane, investite in educatia noastra,au roade sanatoase.Asa ii invatam, si noi ,pe copiii nostri ca bunul simt nu este o vorba in vant.Credinta in trimful binelui sta in fiecare dintre noi!Pic cu pic se face VAL!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult