Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele Braziliei ar putea fi acuzat de crime împotriva umanității, pentru modul cum a gestionat pandemia

Jair Bolsonaro 2021

Foto: AGIF / ddp USA / Profimedia

Un raport al parlamentarilor din Brazilia arată că președintele Jair Bolsonaro ar urma să fie acuzat de omucidere în masă, pentru că ar fi lăsat boala Covid-19 să se răspândească, într-o încercare eșuată de imunizare de turmă în rândul populației. 

Raportul, despre care scriu azi CNN și The News York Times, adaugă că peste 600.000 de oameni au murit de Covid-19 în Brazilia. Statul are al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după SUA.

Extrasele din raportul realizat de un comitet al Congresului Național al Braziliei, forul legislativ al țării, primite pe surse de CNN Brazilia, concluzionează că politicile administrației Bolsonaro ar fi cauzat mai mult de jumătate dintre decesele de covid din Brazilia și solicită ca președintele să fie acuzat de crimă. Cu toate acestea, CNN menționează că părți din proiectul de document ar putea fi în continuare modificate sau actualizate înainte de prezentarea sa oficială.

Abordarea „nesăbuită” a guvernului în ce privește pandemia i-a expus pe brazilieni la „un risc concret de infecție în masă”, se arată într-un extras. Un alt fragment al raportului evidențiază o presupusă „intenție de a imuniza populația prin contaminare naturală”.

„Prin acest comportament, guvernul federal, care avea datoria legală de a acționa, a fost de acord cu moartea brazilienilor”, se arată în document, potrivit CNN.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult