Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Președintele Consiliului Concurenței: Într-un fel mi-e frică de firmele primăriilor, o să avem nişte servicii care s-ar putea să devină nişte monopoluri leneşe şi scumpe

Bogdan Chirițoiu

Șeful Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu, spune că există o tendință a primăriilor de a nu mai face licitații pentru servicii și de a-și înființa propriile companii. Însă, în acest fel, s-ar putea crea niște monopoluri „leneșe și scumpe”.

„Mi-e frică de firmele primăriilor, iar această criză nu ne va ajuta. De tendinţa de renaţionalizare a serviciilor municipale. De câţiva ani, primăriile au o tendinţă de a nu mai face licitaţii, de a selecta operatori prin licitaţie, ci de a-şi crea propriile lor companii. Exemplu faimos, firmele de la Primăria Municipiului Bucureşti. Într-un fel mi-e frică, nu vom mai avea piaţă, nu mai avem concurenţă, o să avem nişte servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurenţiale s-ar putea să devină nişte monopoluri leneşe şi scumpe. Pe de altă parte, îi înţeleg şi pe primari când au exemple de un operator privat care se comportă ca în Sectorul 1. Ce încredere să aibă primarul să zică da, am un contract, operez în baza contractului?", a declarat șeful Consiliului Concurenței în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Bogdan Chirițoiu a comentat și disputa între Primăria Sectorului 1 și Romprest, în urma căreia locuitorii au rămas cu gunoiul pe străzi. În opinia sa, conflictul trebuie rezolvat în justiție, problema nefiind una de concurență.

"Avem o companie care are contract cu municipalitatea şi din varii motive nu îşi respectă obligaţia din contract. Este un subiect de Legea contractelor. Dacă părţile dintr-un contract nu se înţeleg, avem instanţe care trebuie să rezolve asta. Nu aş vedea-o ca pe o problemă de concurenţă. Noi am spus mai demult, şi ne-a luat ani buni în instanţă ca să câştigăm, am spus că trebuie să se realizeze licitaţii, în speţă la sectoarele 2, 3, 4 şi 6. Ne-a luat aproape 10 ani să câştigăm la Înalta Curte iar aceasta a spus acum vreo doi ani. La sectoarele alea încă nu s-au făcut licitaţii. Sectorul 5 susţinea că îşi gestionează singur lucrurile. La Sectorul 1 am spus că trebuie redusă durata contractului şi a fost redusă durata contractului şi s-a mai introdus o etapă intermediară în care primăria poate să spună dacă e mulţumită şi vrea să continue contractul", a declarat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, primăria trebuie să facă o verificare să se asigure că nu plătește prea mulți bani. „La Primăria Sectorului 1 au avocaţi buni, se laudă că au câştigat toate procesele, şi pot vedea ce clauze pot folosi în privinţa companiei de salubritate. Compania de salubritate trebuie licenţiată de ANRSC. Dacă ANRSC spune: nu-ţi faci bine treaba poate să îţi ridice licenţa. Sunt anumite pârghii. Ce am mai discutat cu primăria: ne-au întrebat dacă faptul că au un preţ foarte mare nu este o problemă de ajutor de stat. Aş vedea lucrurile împărţite: dacă vorbim de preţul rezultat din licitaţie, a fost o licitaţie, prezumăm că ăla era, la vremea respectivă, preţul corect de piaţă indiferent cum a evoluat piaţa între timp. Dacă au apărut prestaţii suplimentare care nu au fost licitate, nu erau iniţial în contract, cum înţeleg că ar fi unele, sau cele legate de pandemie, pentru asta da, se pune problema dacă nu cumva preţul e excesiv. Ar trebui primăria să facă o verificare să vadă cam cât se plăteşte pentru aşa ceva, să facă o comparaţie şi să aibă grijă să nu plătească mai mult decât se plăteşte de obicei”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu poti sta dupa instanta cu gunoaiele pe strazi...un 10 ani ....
    Externalizarile functioneaza numai in condiții de concurenta reală....ori stim că nu e cazul la noi...
    NU CONTEAZA FORMA DE PROPRIETATE PENTRU EFICIENTA UNEI FIRME CI DOAR CALITATEA MANAGEMENTULUI
    PROPRIETATEA PRIVATA FACE O FIRMA MAI EFICIENTA NUMAI, SI NUMAI, IN CONDITIILE UNEI CONCURENTE REALE
    In concluzie infiintarea firmelor de catre primarii e preferabila.
    • Like 0
    • @ Cristian Dan
      Liviu check icon
      Preferabil, chiar daca vorbim de primari ca Piedone sau Baluta?
      • Like 0
    • @ Cristian Dan
      Delia MC Delia MC check icon
      Atunci să fie concurență!
      Iar contractele pe o durată limitată. 25 de ani e o glumă proastă. Bine, atunci de ce nu 99 de ani? În timpul ăsta poți să ceri și luna de pe cer în baza contractului! 2 ani cu posibilitate de înnoire/ prelungire. Dacă bate concurența la ușă o să-și dea silința și n-or să mai poată să crească prețul cum le vor mușchii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult