Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Semnul cosmic al umanității

Cristian Tudor Popescu

Tomberonul a rămas negolit săptămâna asta. Mașina de gunoi n-a mai venit pe strada mea din sectorul 1 al Capitalei României.

Înțeleg că doamna primar Clotilde Armand se războiește cu firma de salubritate. Poate că are și dreptate. Dar gunoiul nu știe asta. El rămâne la ușa oamenilor, care mai au și copii, ca să se împută și să se transforme în focare de infecție.

Ce-om face, nu știu. Eventual să-l punem în saci de plastic și să ne ducem să-l aruncăm unde-om găsi un morman mai mare. Un cetățean din Prahova așa a făcut. Și când l-a prins Garda de Mediu a zis că primarul l-a încurajat să sporească dealul de resturi menajere de lângă Urlați. 

Tomberoanele pline trebuie să fie o mare bucurie pentru șobolani. Pe urmă îmi iau seama că, în cazul meu, nici măcar – 75% din ce arunc sunt ambalaje din plastic. 

De aici, gândul o ia la vale. Și când gunoiul e ridicat, unde e dus? Nu tot în țara asta? În care rata de reciclare a deșeurilor municipale e de 11%, penultima din Europa. Munți de plasticărie, șuvoaie de mizerii sunt noi forme de relief care pot fi întâlnite acum oriunde în țara noastră. Ar trebui să fie incluse în circuitele turistice. Ca și degustările de preparate din pește românesc: „Biologii au verificat 21 de râuri din România, găsind o cantitate atât de mare de particule din plastic încât, practic, orice moluscă sau pește prins în apă dulce sau în Marea Neagră conține plastic. Prin gătire, aceste fragmente procesate termic devin cancerigene. Anual, concentrația de plastic din ape crește cu 10%. În mare intră, zilnic, 4,2 tone de plastic”.

Nu se întâmplă numai la noi. Toate țările au așa ceva din, cum spunea nemuritorul Dan Barna, belșug și ne mai trimit și nouă cu vapoarele.

În fiecare zi în care ne luptăm cu pandemia și economia, gunoiul crește pe planetă mai ucigător decât orice boală și decât sărăcia.

Nu se întâmplă numai pe Pământ: „Un braț robotic al Stației Spațiale Internaționale a fost ciuruit de o furtună de deșeuri spațiale. Pe orbita joasă a Terrei, până la altitudinea de 2000 km, se află peste 3000 de sateliți abandonați și zeci de milioane de bucăți din alte echipamente lansate de-a lungul timpului. Este, probabil, cea mai mare groapă de gunoi a omenirii”.

Sonda spațială Voyager, lansată în 1977 și aflată acum la miliarde de kilometri de Terra, conține un Disc de Aur pe care este înregistrat salutul pământenilor, și în limba română, menit să ne facă cunoscuți în caz că sonda dă peste niscai inteligențe extraterestre. Dacă însă, până la producerea acestui Mare Contact, omenirea va ajunge să colonizeze Sistemul Solar și poate chiar steaua cea mai apropiată de el, Proxima Centauri, alienii care se benoclează până-n cartierul nostru din galaxie vor ști deja care este identificatorul, semnul umanității în infinit – norii cosmici de gunoaie.

Așa că, până la urmă cred c-o să-mi bag tomberonul în casă. Tot aia e.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Recomand transferarea unui efectiv de 10+1 ursoaice cu pui din Valea Prahovei în București pentru rezolvarea problemelor pubelelor cu gunoi!
  (...glumesc, desigur, situația este extrem de gravă...)
  • Like 0
 • Daniel check icon
  Dacă ar fi să rămân în același registru ironic, v-aș recomanda să vizionați, sau să revedeți filmul "Mizerabilii" (varianta din 1998 e foarte bună)...:))
  • Like 0
 • Pana acum doar tiganii au pierdut lupta cu gunoiul. Primariile asta au urmarit, doar suntem intr-un sistem determinist ... in scop electoral sa bage gunoiul direct in groapa, restul nu tine de noi, poate Bill Gates vine sa ne futa, c asta ar fo solutia.
  • Like 0
 • Uite și un CTP cu două fețe...
  De ce nu e bine domnule CTP când primărița de sector se bate pentru cheltuirea judicioasă a banilor contribuabililor??!!
  Dacă o păsărică v-ar fi ciripit pe la ureche că franțuzoaica a căzut la pace cu mafia gunoiului a-ți fi primul care i-ați lua pulsul la jugulară.......
  Eu vă bănuiam de imparțialitate, de cinste, de obiectivitate....
  Poate că aveți puterea să recunoașteți când vă trage volanul într-o parte.... așa aiurea...
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Un panseu pe tema gunoaielor, inspirat din problema reala din București și o știre internațională. Din care fiecare înțelege absolut ce vrea: ba că CTP nu reciclează, ba sfaturi ecologiste ( precise și utile de altfel), ba că huo Clotilde Armand, etc.
  Articolul e un panseu și ar trebui tratat ca atare.
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Da...un panseu care pute mai rău decât tomberonul domnului CTP.
   Rămân un admirator al dânsului.... atât timp cât nu pică în plasa fariseismului ieftin. Mai scrie omul și la supărare, și marcat de miasme.....
   Dar sa nu vezi că cei răi în războiul ăsta sunt cei din mafia gunoiului....e rea credință...
   Cert e că dintre cele două personaje - CTP și Clotilde, de departe, îl simpatizez mai mult pe CTP. Însă dreptatea e de partea cealaltă de data asta.
   • Like 0
 • Mi se intampla des sa fiu violentat ocular de diversi protagonisti mediatici specialisti in numerologie cosmologie horoscopie karmicitate sau alte simetrii extra-senzoriale : intreb naiv ce-mi vor spune astrele cand voi fi nevoit sa duc gunoiul ?.sa pun in ghena 1 ca ma voi imbogati ?.sau sa pun in ghena 2 ca voi avea noroc in dragoste....sau poate in ghena 3 in speranta ca cifra trei imi va purta noroc si vor veni trei masini de colectare sa-mi mute gunoiul din "casa sperantei" ! ( scurt pamfletel ironic )
  • Like 1
 • Cosmin check icon
  Mă apucă râsul plânsul când văd ce e in București,unde arunc totul la grămadă.
  Am o casă într-un sat din apropiere ( și deseori luat în bășcălie de bucureșteni).
  Acolo, lunea se ridică hârtia și plasticul, vinerea gunoiul menajer.
  Sticla se duce la unul din tomberoanele din sat.
  Rămân cu niște conserve de tabla de la caine, mi-e și rușine că nu știu unde să le pun și le alea.
  La un moment dat,in s6 erau tomberoane pentru colectare diferențiată.
  Le-au luat, erau oricum degeaba. Din ele se serveau diverși 'întreprinzători'.
  • Like 4
 • Interesant! Dl. CTP încearcă marea cu degetul. Scos din contextul actual, articolul este foarte corect: temele ecologice nu sunt un moft, ci probleme din ce în ce mai stringente și cu efecte globale necruțătoare. Dar....Dl. CTP se învârte voit în jurul actualității strigătoare la cer. Chestiunea Clotilde ”pute” și la propriu și la figurat. CTP o ia pe panta emoțiilor scriitoricești și ajunge la ecologie și locul omului în Univers, pornind de la disfuncțiile VOITE existente în Sectorul 1, dar asupra cărora nu se oprește și nu insistă. Probabil reprezintă un cartof fierbinte în tabăra politică cu care este asociat și el personal. Deci încearcă să devieze și să evacueze subiectul principal (incompetența și ticăloșia lui Clotilde), dar fără ca cineva să poată spune, în viitor, dacă se îngroașă gluma, că el nu a avut o poziție critică și nu a fost imparțial.
  Și tot ar fi bine dacă ar fi doar atât. Dar adevăratul elefant din cameră este chiar în acest moment FRAUDA, repet: FRAUDA care a adus-o pe sanchi ”justițiara” Clotilde la conducerea Sectorului 1. Fraudă recunoscută mediatic - incredibil!- chiar de către procurorul de caz din dosarul respectiv. Procurorul totuși a recunoscut, ca să echilibreze cumva lucrurile, că la nivelul secțiilor ar putea fi fraude de ambele părți. Dar fraude mărunte, făcute de câte un Gigel local exaltat, care nu influențează rezultatele, au fost mereu la alegeri, din partea tuturor. Totuși fraude masive, la nivel de sector / județ, organizate cu sânge rece pentru a întoarce rezultatul general, nu a făcut nimeni până acum. De fapt poate a făcut, dar a rămas nedovedit (vezi voturile ”pe bandă rulantă” din 2009 din diaspora, pentru Băsescu, la prezidențiale). Deci așa zișii justițiari de dreapta, eliberatorii oamenilor de ciuma roșie, sunt chiar ei infractori. Cum ar veni, în politica din România se poate spune că uneori hoțul strigă hoții. Și dacă ni se ia vălul de pe ochi, poate vedem că nu de puține ori se întâmplă asta. Dar revenind, despre acest subiect, CTP nu a zis nici pâs. A simțit nu demult nevoia să înfiereze printr-un articol o jignire a Maiei Morgenstern printr-o vorbă aruncată neinspirat de un personaj din anturajul acesteia, deci un subiect corect, just, dar absolut mărunt ca importanță națională. În schimb văd că nu acordă nicio importanță unui subiect de cea mai mare importanță națională în democrație: FRAUDA ORGANIZATĂ LA VOT. Ce democrație mai putem spera să avem dacă nu putem avea alegeri libere și corecte sau nu mai avem încredere în rezultatul alegerilor, chiar dacă vor fi corecte în viitor? Dar, cum spuneam, CTP acum a încercat marea cu degetul. Vede el cum bate vântul pe viitor și o să ia atitudinea ”potrivită”, la momentul potrivit. O să poată zice la un moment dat - dacă sorții se întorc împotriva fraudei useriste - că nu a putut comenta acest subiect atâta timp cât a fost o anchetă în curs. Măi să fie! Dar în alte cazuri, mai convenabile, ce a făcut?
  • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Manipulat fiind, credeti ca aveti dreprul sa trambitzatzi prostia cu frauda mai departe. Nu e adevarat ca Armand a fraudat. Sunteti ABSOLUT RIDICOL!!!! CA, DE ALTFEL TOTI CARE CASCA GURA LA ANTENA 3!!!
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Imaginile cu cei care se plimbau ”ca vodă prin lobodă” printre sacii cu voturi și alegeau prin ei, într-o locație unde oficial nu avea nimeni ce să caute, după terminarea numărătorii, nici ziua, darămite noaptea, plus băiețașii și fetițele de la USR cu rucsacii în spate, cum spuneam, aceste imagini nu le-a difuzat doar Antena 3, ci cam toate televiziunile, inclusiv cele prietene cu dreapta (de exemplu Digi24). Asta fiindcă era așa de sulfuroasă treaba că n-au avut cum să pună batista pe țambal. Doar au minimalizat totul. Dar a văzut o țară întreagă ce trebuia văzut. În aceste condiții cine e manipulat: eu care recunosc evidența când o văd (indiferent la ce post TV) sau dimpotrivă Dvs. care negați evidența fiindcă nu puteți crede nici chiar ce vedeți cu proprii ochi? E ca și când mi-ați spune mie și multor altora: ”nu e adevărat ce vezi, e adevărat ce-ți spun eu!” Nu e asta manipularea cea mai ordinară? Eu știu că adevărul doare și dezamăgirea ar fi insuportabilă pentru Dvs. dacă ați crede în această fraudă dar .... asta e problema Dvs. nu a mea.
   În altă ordine de idei, mă simt un pic frustrat că n-ați mai zis nimic de ruși. Păi ce facem? Suntem vigilenți sau nu? Lăsăm țara pe mâna rușilor așa pur și simplu? Eu cred că rușii sunt la mijloc în această afacere. Ei au falsificat imaginile incriminatoare și le-au dat la televiziunile dușmănoase, pentru a submina minunata guvernare de dreapta, care se zbate din răsputeri, cu bună-credință, să reformeze țara asta și s-o scape de agenții ruso-pesediști, care pândesc pe la toate colțurile cu intenția să o dea pe tavă la ruși :):):)
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă s-ar fi furat cu adevărat n-ar fi trebuit să fie anulate alegerile?
   Imaginile alea pe care eu le-am văzut în internet ( nu suport A3 și cele asemenea) s-au pendulat în neștire și au fost în final elucidate. Numai dvs nu și nu. Cine nu acceptă evidența?
   Fiecare crede ce vrea. Însă iarăși un mic secret, dacă cineva are o părere preconcepută, tot ce vede ori citește interpretează ca argument în favoarea a ceea ce "știa " deja. Ceea ce fac antenele e manipulare ordinară și nesimțită. Dacă voiau să fure nu alegeau un anumit sac după îndelungi căutări ci luau saci la întâmplare și fugeau cu ei. A3 a luat niște imagini reale pe care le-a interpretat după plac. Tipic.
   O explicație pe înțelesul tuturor aici:
   https://recorder.ro/explicativ-suspiciunile-de-fraudare-
   pe-intelesul-tuturor/
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Ziceți ”nu suport A3 și cele asemenea”. Eu zic că cea mai corectă informare o obținem când urmărim entitățile media din AMBELE tabere politice. În acest fel putem compara, cântări informațiile și deduce clar cine manipulează în speța în cauză.
   ”Imaginile alea .... au fost în final elucidate”. Poate la unitățile media de unde vă informați Dvs. în mod exclusiv, nedând atenție și altora, din cealaltă tabără. Procurorul de caz Sorin Iașinovschi, care a propos vroia să se pensioneze la un moment dat (probabil săracu suporta presiuni cât casa) dar s-a răzgîndit în final și a dat un interviu la Kanal D (cu siguranță ca să se ușureze de presiunile externe dosarului), spune că imaginile acelea au oferit susținere suplimentară reclamantului în dosarul fraudării. Cum? Pentru el (anchetatorul) nu erau elucidate așa ca pentru susținătorii mediatici ai dreptei?
   ”Însă iarăși un mic secret, dacă cineva are o părere preconcepută, tot ce vede ori citește interpretează ca argument în favoarea a ceea ce "știa " deja”. Nu e niciun secret, evident că știu asta și de asta urmăresc posturi din tabere diferite, încerc să discern și în final îmi formez o părere. Cât de subiectivă e, nu știu ... oameni suntem. Totuși sunt pregătit sufletește ORICÂND să îmi schimb la 180 de grade o părere inițială, în funcție de ce aflu la orice post TV sau pe net și este credibil. Dar vă spun și eu un secret: să nu credeți că Dvs. înșivă sunteți ferită, sunteți cumva ”deasupra” subiectivismului, așa cum l-ați enunțat mai sus. Deși apreciez faptul că vă informați mereu în orice speță, totuși nu acceptați niciodată idei pe care nu le-ați avut deja. Mai degrabă căutați dovezi în sprijinul ideilor Dvs. preexistente, cam ca un avocat al părții pe care o susțineți. Altfel, nu văd de ce fugiți de A3, chiar dacă aveți o antipatie. Pe lângă manipulările de care acuzați acest post (dar fără să mai știți concret care sunt, de multă vreme, fiindcă nu îl urmăriți, nu-i așa?) vă e frică să nu luați contact la un moment dat cu ceva chiar credibil împotriva ideilor Dvs?
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Fug de toate posturile tv fiindcă alea nu sunt știri ci un bla-bla fără sfârșit și breaking news (!) non-stop. Eu vreau informația concentrată fiindcă n-am nici timp și nici răbdare de bla-bla. Timpul e cel mai prețios dar. În schimb citesc repede.
   Entitățile media da, însă nu și posturile tv. Care sunt, înafară de Digi toate pro-psd și noua să roată de rezervă. Însă toate sunt nu proaste ci sub orice critică. Așa că din tv e greu să-ți formezi o părere, informația e trunchiată și scoasă din context. Nu mai zic de nervi și oboseală, la sfârșit aș fi pierdut doar timp fără vreun folos. Dar slavă Domnului, există internet.
   Câteodată însă mai trag cu ochiul și anume când caut prin programe ori când sunt în vreo vizită și televizorul merge. Oricum mi se servesc noutățile de la membrii familiei care se uită si apoi trebuie să caut pentru a afla totuși adevărul. Iar rezultatul e aproape totdeauna cum am spus, manipulare ordinară. Posturilor de acest fel nu le mai acord nici o încredere. Pe cine m-a mințit în față de 10 ori nu-l mai cred, simplu.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Teoretic nu e rău cum procedați adică vă ajunge la ureche o bârfă, un fake news ceva, sau chiar o știre pe bune, iar apoi le luați la investigat pentru a afla exact adevărul. Cu o singură mențiune: nici internetul nu e întotdeauna de încredere. E spațiul unde oricine poate posta orice articol și uneori sursa e misterioasă, deci fără responsabilitatea celor afirmate. Nu văd de ce internetul ar fi ferit de manipulare și fake news, dimpotrivă. Uneori există armate de oameni care duc campanii într-un sens sau altul. Și cred că mai există ceva, deși nu cunosc concret mecanismele. Cred că motorul / motoarele de căutare funcționează după principii similare celor comerciale - nu știu cum să le definesc altfel. Adică îmi scot în prim plan acele rezultate ale căutării care se potrivesc mai bine cu preferințele mele de până atunci. Nu spun că există o manipulare în acest sens sau că informația ar fi trunchiată. E, cum am zis ceva mai mult comercial, mi se oferă / selectează / ordonează în primele pagini de rezultate mai degrabă lucrurile cu care eu rezonez / simpatizez decât cele antipatice / neinteresante pentru mine. Aceste informații ordonate după preferințele mele plus sursele nu toate de încredere pot să mă ducă ușor la rezultate viciate ale investigației. Nu spun că se întâmplă numai așa, dar e foarte probabil să fie și așa de multe ori. Totuși e bine să căutăm pe net, fiindcă informația adevărată există cu siguranță pe undeva, doar că în acest uriaș spațiu virtual poate fi puțin aur și mult noroi, balast. Depinde totul de măiestria și experiența celui care caută. Eu personal mă informez și de pe net (inclusiv din ziare on-line), dar sursa principală o reprezintă totuși televiziunile. Consider că dacă am auzit și opinii pro și altele contra fiecare cu argumente mai subțiri sau mai ”beton”, la diferite posturi din ambele tabere politice, deși opiniile tuturor sunt extrem de subiective, în mod paradoxal eu pot să-mi formez o opinie foarte aproape de realitate, între cele două (nu neapărat la mijloc; întotdeauna unii au mai multă dreptate, alții mai puțină, depinde de la caz la caz). E ca în bancul cu doi oameni care se acuză reciproc de hoții și ticăloșii, iar cei care îi aud înțeleg ideea și spun: ai dreptate și tu și celălalt. Plus că la TV nu sunt doar comentarii. Avem imagini în direct sau înregistrate, vedem pe viu bâlbele și prostia autorităților, vorbele scrâșnite printre dinți, tupeul, nesimțirea etc. etc. Mai sunt și DOCUMENTE (prezentate în ”video all”, cât peretele, să vadă orice chior) și comentate punctual. Uneori participanții la emisiune pun problema într-un mod inedit, vin cu noutăți și ne mai dau idei etc etc. Părerile noastre cred că se formează încet-încet, ”rumegând” în timp ce am auzit și văzut. De aceea consider că timpul petrecut în fața micului ecran la emisiunile politice NU este pierdut, tocmai datorită timpului necesar fiecăruia pentru reflecție și ”digerarea” adevărurilor, mai ales când acestea contravin părerilor proprii, care ar urma să se schimbe. Informația o putem afla ”țac-pac” de pe net, dar concepțiile profunde, intime, chiar cele greșite, nu se schimbă ”țac-pac” dacă nu asistăm și la comentarii, la păreri diverse, altfel spus dacă nu ”simțim pulsul” pe viu. Astea sunt avantajele emisiunilor TV. În rest sigur că la TV e mult ”bla-bla” plus reclame, plus dat ochii peste cap și făcut din țânțar armăsar, plus interpretări subiective ale faptelor, într-o parte sau alta. Totul pentru senzațional dar și pentru susținerea unei tabere politice sau alta.
   • Like 0
 • Cred , dl Cristian Tudor Popescu, ca o solutie ar fi ca dvs si alti 100 si ceva de cetateni mai cu greutate din Bucuresti si ma refer la presa scrisa sau online, sa puna gunoiul in saci de plastic si sa ii depuna cu adanca furie proletara in fata primariei dnei Armand, ca poate domnia-sa stie ce sa faca cu el !
  • Like 3
 • Gunoiul se reduce de catre consumator: cumpar majoritar de la piata in sacosele mele, resturile vegetale se pun usor la compost iar pt cine nu sta la casa cu gradina se pot face compostoare publice, hartie si sticla si electronice se recupereaza si in bucuresti, nu am ajuns la nivelul lui Bea Johnson dar pot face si 75% din efortul ei. Gunoiul suntem noi.
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Ooo..., vai, felicitari, sunteti cel mai responsabil cetatean in viata. Dar faptul ca timpul si probabil radacinile rurale va permit sa va jucati de-a ecologistul nu inseamna ca toti ceilalti oameni ar trebui sa imbratiseze hobby-ul dvs. Atat timp cat oamenii respecta legea colectand selectiv gunoaiele si depunandu-le acolo unde trebuie, platind taxe pentru ridicarea acestora, ar trebui ca cineva sa le ridice. Faptul ca dvs va deplasati cu caruta si nu aveti nevoie de autostrazi nu inseamna ca dvs. sunteti desteapta, iar cei care cer autostrazi (pentru care au platit taxe) ar trebui sa renunte toti la masini si sa nu se mai planga. Asadar, mai usor cu lectiile, lucrurile sunt simple: daca platesc pentru un serviciu, atunci trebuie sa primesc acel serviciu, e treaba mea cum aleg sa traiesc atat timp cat respect legile si imi platesc taxele si impozitele.
   • Like 0

Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult