Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Iohannis a anunțat că 14 mai e ultima zi a stării de urgență. Ce se deschide din 15 mai

Klaus Iohannis - ministri - Cotroceni - Foto presidency.ro

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu va prelungi starea de urgență după 15 mai, dată la care va intra în vigoare starea de alertă pentru a ține sub control epidemia. 

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret și data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemie sub control, vom intra în stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, din păcate epidemia nu a trecut. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv și în acest fel nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe.

Nu știe nimeni până când durează epidemia și depinde de noi dacă o vom controla bine sau mai puțin bine”, a spus Iohannis.

Acesta a anunțat că oamenii vor putea circula fără declarație pe propria răspundere în interiorul localității, însă a făcut apel la cetățeni să se rezume doar la deplasările necesare. Măsura de relaxare nu va fi aplicată însă în localitățile aflate în carantină.

Din 15 mai, vor fi redeschise saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și muzeele, care trebuie să respecte însă regulile de distanțare socială. Totodată, va deveni obligatorie purtarea măștilor de protecție în spațiile închise.

Șeful statului a spus că măsurile de relaxare vor fi luate treptat la un interval de timp de două săptămâni. Așadar, următoarele măsuri de relaxare ar putea fi anunțate la începutul lunii iunie.

Din 15 mai, cetățenii vor putea ieși din localitate doar în interes de serviciu, pentru urgențe medicale sau pentru a face activități sportive individuale, precum mersul cu bicicleta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din 15 mai se deschide un mare circ politic. Președintele, guvernul și PNL se vor vedea în situația în care nu pot susține legal măsurile pe care le anunță acum și se vor simți nevoiți să recurgă la tot felul de diversiuni. În același timp, PSD și prietenii lor se vor simți nevoiți să iasă din anonimatul care le-a fost impus timp de două luni, să arate că tot ei fac jocurile și să faulteze PNL pentru multele stângăcii din ultima vreme. Începe și pregătirea alegerilor, deci circul w garantat.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Chiar acum ceva minute OMS spune ca Romania si inca cinci tari nu au atins inca varful pandemiei, uite ca si aici suntem in urma, nici macar o pandemie nu suntem in stare sa o facem.
    Daca tot ne plangem atata ca trebuie sa stam in casa si nu putem sa mergem la iarba verde, sa mancam mici, sa bem bere la pet si sa ascultam muzica la maxim, eu as propune sa declaram 15.05 zi nationala.
    Sa deschidem tot, si obligatoriu sa iasa toata lumea in case, nimeni sa nu stea fata de celalalt la o distanta mai mica de 1m, discutii de cel putin o ora intr-un grup de cel putin 10 persoane, atlfel 20.000 lei amenda.
    Sa se deschida terase, biserici si eventual sa devansam Untold si Neversea.
    Hai sa aratam lumii intregi cat de capabili suntem. Sa atingem si noi odata varful acestei pandemii, sa umplem spitalele, toate, sa stim si noi o treaba...nu?!
    P.S. Eventual doua miting-uri electorale la Bucuresti, atat PNL cat si PSD, cu delegati din fiecare judet. Cam vreo 1.000 pe judet cred ca ar fi ideal
    • Like 0
  • Nici treptat, nici pas cu pas, președintele nu poate sau nu vrea sau amândouă. să înțeleagă mersul constituțional și funcționarea unui stat de drept democratic. Drepturile și libertățile cetățenilor nu pot fi limitate sau anulate pe timpul stării de alertă prin ordine de ministru sau hotărâri de guvern, nici prin decrete prezidențiale, acest lucru va fi posibil numai prin lege organică aprobată de parlament. Ca urmare la încetarea stării de urgență încetează automat toate restricțiile impuse prin cele 10, sau câte or fi, ordonanțe militare, președintele poate cel mult să emită niște recomandări.
    • Like 0
  • Pentru muncă în agricultură, la o proprietate situată la 300 km, se poate face deplasarea, începând cu 15 mai !?
    • Like 0
  • ca de obicei, sunt multe neclaritati, prilej de abuz pt militieni. daca am nevoie de obiecte sanitare dintr-un magazin de bricolaj si organu' zice ca nu era cazul, evident ca poate face ce vrea, in timp ce tu platesti avocati si-ti irosesti viata sa platesti ce vor militienii si incompetentii din guvern
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult