Președintele Klaus Iohannis s-a adresat marți Parlamentului României și i-a criticat pe deputații și senatorii PSD, spunându-le: „Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost grija, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor”. În momentul în care parlamentarii PSD s-au ridicat și au ieșit din sală, șeful statului a remarcat ironic: „Ați obosit deja? Ghinion!” „Ce facem dragilor, ce facem? Care sunt soluțiile, care e marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea ordonanței 13 și, eventual, demiterea unui ministru e prea puțin. Alegeri anticipate sunt în aceasta fază prea mult”, i-a întrebat Iohannis care a anunțat că, imediat ce va primi de la Parlament un răspuns în acest sens, va convoca un referendum în care să le pună românilor o întrebare fundamentală, legată de ce fel de națiune vrem să fim.
Klaus Iohannis a cerut PSD să rezolve criza de proporții apărută în urma OUG 13.
- „Aș fi vrut să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi vrut să vorbesc despre Centenar 2018, statul nostru împlinește 100 de ani. Aș fi putut să vorbesc despre proiectul de țară. Dar vremurile nu sunt obișnuite. Sute ce mii de români sunt în stradă. Națiunea e alertă, e vie și e foarte nemulțumită”, le-a spus Iohannis parlamentarilor la începutul mesajului său. „Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la doar o lună după alegeri?” În timpul discursului lui Iohannis, parlamentarii PSD au plecat din sală, iar Iohannis a remarcat ironic. „Ați obosit deja? Ghinion!”
- PSD a promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost grija, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați.
- Ce facem dragilor, ce facem? Care sunt soluțiile, care e marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea ordonanței 13 și, eventual, demiterea unui ministru e prea puțin. Alegeri anticipate sunt în aceasta fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? În mod natural cine a creat problema, PSD.
- Iohannis a spus că nu vrea alegeri anticipate. „Ați câștigat alegerile! Legiferați! Guvernați! Conduceți cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce ați promis faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic. Nu vă bateți joc de România suntem într-o situație economică foarte bună, nu puneți România în dificultate! Păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. Am luptat, am legiferat astfel încât România să devină parte din NATO și UE. Să nu-i dezamăgim”
- Dacă PSD nu rezolvă criza pe care a creat-o, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni
- Doamnelor și domnilor, ce națiune vrem să fim? O națiune slabă, disprețuită care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva politicieni din situații dificile. Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta e întrebare. Acesta este scopul referendumului. Ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla răspunsul de la națiune voi convoca referendumul. Imediat după primirea răspunsului de la Parlament voi convoca referendumul.
- Imaginea aceea splendidă în Piața Victoriei cu telefoanele iluminate. Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au aprins lumina. Democrația trebuie apărată și pentru democrație trebuie educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție de democrație. Să păstrăm democrația vie și România curată, la propriu și la figurat. Pentru cei care vin după noi, pentru viitorul României.
UPDATE Președintele a ajuns în Plenul Parlamentului în aplauzele Opoziției
UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Parlament
Președinte Klaus Iohannis se adresează marți plenului reunit al Parlamentului, pe tema schimbărilor pe care Guvernul intenționează să le aducă sistemului penal din România. Potrivit Digi24, premierul Sorin Grindeanu nu va asista la discursul șefului statului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Evenimentele din ultimele zile au determinat un val de emoții care au afectat, fără excepție (cred și sper!), întreaga suflare din spațiul mioritic și nu numai. Fericiți, nefericiți și preafericiți, corporatiști și asistați social, juriști și infractori, mitomani și creduli, demnitari si vagabonzi, potentați și amărâți, sănatoși sau bolnavi, toți simt ceva, iar unii chiar fac pe ici pe colo câte ceva.
Îndrăznesc să cred că astăzi, acum, Poporul acesta al nostru este treaz și viu așa cum a fost doar la ocazii mari în istorie. Ne aflăm în ”ochiul” taifunului, suntem învăluiți de lumină și avem un scurt răstimp să ne adunăm și să ne întărim, înainte de a fi din nou înghițiți de volburi.
Lăsând metaforele la o parte, un fapt este sigur: Dacă mâine ar trebui să votăm, prezența la urne ar fi, cu siguranță, masivă! Vorbim despre o șansă unică pentru un Președinte de Țară, șansă pe care, domnul Klaus Johannis și mai ales Poporul Român, nu ar trebui să o rateze. Este șansa de a ”repara” două înfrângeri de natură subversivă a electoratului din România.
În Noiembrie 2007, am fost chemați la urne pentru schimbarea sistemului de vot din România respectiv pentru a decide asupra unei variante de vot uninominal. Votul a 3.947.212 de alegători (81,36% dintre cei prezenți la urne) a fost ignorat din cauza ”participării neîndestulătoare” a populației. Câștig de cauză a avut, pe moment, Primul Ministru de atunci. Și oare cât de concludenta îi poate părea opinia a 600.000 de oameni acestui domn, care a simțit atât de intens ”gustul” puterii?!
În Noiembrie 2009, am votat din nou. Atunci 6.740.213 de oameni (77,78%) au dorit Parlament unicameral și 7.765.573 (88,84%) au cerut reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. Votul consultativ, deci irelevant, a fost dat uitării și învingători au fost din nou ”puternicii zilei”, cei doi conducători ai coaliției de guvernare. Și iarași, cât de semnificativi le pot părea 600.000 de protestatari acestor ”Zeități ale zilei”.
Plebiscitul Președintelui Iohannis, reprezintă șansa noastra de a ne repara istoria și viitorul. Ar fi salutar ca temele ”voturilor zadarnice” din 2007 și 2009 să fie reluate, dezbătute, supuse voinței națiunii, voință consfințită și aplicată apoi pentru anii ce vor urma.
Românii ar putea avea oportunitatea să limiteze accesul în Parlamentul României. Cantitativ și calitativ. Aleșii ar reprezenta în mai mare măsură electoratul. Ar fi mai puțini demagogi șantajabili, propulsați în Forul Legislativ tocmai din cauza slăbiciunilor personale, aduși și păstrați spre a susține și pune în fapt voința discreționară a șefilor de partide, mai ”buboși” decât dânșii.
Rezultatul ideal al acestei consultări populare ar fi reprezentanți politici care să simtă că datorează mai mult alegătorului umil de acasă decât liderului național cocoțat (cine știe cum?) în fruntea vreunui partid politic.
De 10 zile încoace îmi permit să visez iar, dupa 27 de ani. Să sper din nou că voința unei națiuni poate fi deasupra voinței unui individ. Că aș putea să mai vad vreodată câte un politician smerit. Deci aștept cu emoție Plebiscitul Sasului... și viața veacului ce va să fie!
Exact la fel face Dragnea, deși este evident oricui că trebuie să se retragă pt a lăsa locul altuia, respectiv aceluia ori aceleia care va fi și liderul PSD și premier.
" (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate"
Deci medierea care se tot dezbate pe aici este in scopul bunei functionari a autorităţilor publice . Pai si ce te faci cand cineva desfiinteaza practic o autoritate a statului ? (judecatoreasca in cazul asta) Pai exact atitudinea din parlament. Mediere curata nenicule Nu anticipate (vesel PSD) plecat guvern (veseli si cei din strada)
Sa DEA raport cu ce SI cans au facut say ce SI cans nu au facut.
Au fist votati Sa lopseasca?
Stiti cum de spine de cei care nu pot Sta la slujba in bisetica. Ca sunt posedati SI D....nu suporta tamaia.
Cred ca tamaia presedintelui nu a fist de Nasul lot.
Domnule Preaedinte dvs. Atamaiati acolo ca Nou dam.cu tamaie in Piata Victoriei iar diseara.
Zi binecuvantata. Dumnezeu vegheaza,