Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis, în Parlament, către PSD: „Demiterea chinuită a unui ministru și retragerea OUG 13 e prea puțin, alegeri anticipate e prea mult”

Președintele Klaus Iohannis s-a adresat marți Parlamentului României și i-a criticat pe deputații și senatorii PSD, spunându-le: „Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost grija, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor”. În momentul în care parlamentarii PSD s-au ridicat și au ieșit din sală, șeful statului a remarcat ironic: „Ați obosit deja? Ghinion!” „Ce facem dragilor, ce facem? Care sunt soluțiile, care e marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea ordonanței 13 și, eventual, demiterea unui ministru e prea puțin. Alegeri anticipate sunt în aceasta fază prea mult”, i-a întrebat Iohannis care a anunțat că, imediat ce va primi de la Parlament un răspuns în acest sens, va convoca un referendum în care să le pună românilor o întrebare fundamentală, legată de ce fel de națiune vrem să fim.

Klaus Iohannis a cerut PSD să rezolve criza de proporții apărută în urma OUG 13.

 • „Aș fi vrut să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi vrut să vorbesc despre Centenar 2018, statul nostru împlinește 100 de ani. Aș fi putut să vorbesc despre proiectul de țară. Dar vremurile nu sunt obișnuite. Sute ce mii de români sunt în stradă. Națiunea e alertă, e vie și e foarte nemulțumită”, le-a spus Iohannis parlamentarilor la începutul mesajului său. „Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la doar o lună după alegeri?” În timpul discursului lui Iohannis, parlamentarii PSD au plecat din sală, iar Iohannis a remarcat ironic. „Ați obosit deja? Ghinion!”
 • PSD a promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost grija, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați.
 • Ce facem dragilor, ce facem? Care sunt soluțiile, care e marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea ordonanței 13 și, eventual, demiterea unui ministru e prea puțin. Alegeri anticipate sunt în aceasta fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? În mod natural cine a creat problema, PSD.
 • Iohannis a spus că nu vrea alegeri anticipate. „Ați câștigat alegerile! Legiferați! Guvernați! Conduceți cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce ați promis faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic. Nu vă bateți joc de România suntem într-o situație economică foarte bună, nu puneți România în dificultate! Păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali. Am luptat, am legiferat astfel încât România să devină parte din NATO și UE. Să nu-i dezamăgim”
 • Dacă PSD nu rezolvă criza pe care a creat-o, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni
 • Doamnelor și domnilor, ce națiune vrem să fim? O națiune slabă, disprețuită care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva politicieni din situații dificile. Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Aceasta e întrebare. Acesta este scopul referendumului. Ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla răspunsul de la națiune voi convoca referendumul. Imediat după primirea răspunsului de la Parlament voi convoca referendumul. 
 •  Imaginea aceea splendidă în Piața Victoriei cu telefoanele iluminate. Când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoarele întunecate, românii au ieșit în stradă și au aprins lumina. Democrația trebuie apărată și pentru democrație trebuie educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție de democrație. Să păstrăm democrația vie și România curată, la propriu și la figurat. Pentru cei care vin după noi, pentru viitorul României.

UPDATE Președintele a ajuns în Plenul Parlamentului în aplauzele Opoziției

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Parlament

Președinte Klaus Iohannis se adresează marți plenului reunit al Parlamentului, pe tema schimbărilor pe care Guvernul intenționează să le aducă sistemului penal din România. Potrivit Digi24, premierul Sorin Grindeanu nu va asista la discursul șefului statului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • REFERENDUM

  Evenimentele din ultimele zile au determinat un val de emoții care au afectat, fără excepție (cred și sper!), întreaga suflare din spațiul mioritic și nu numai. Fericiți, nefericiți și preafericiți, corporatiști și asistați social, juriști și infractori, mitomani și creduli, demnitari si vagabonzi, potentați și amărâți, sănatoși sau bolnavi, toți simt ceva, iar unii chiar fac pe ici pe colo câte ceva.

  Îndrăznesc să cred că astăzi, acum, Poporul acesta al nostru este treaz și viu așa cum a fost doar la ocazii mari în istorie. Ne aflăm în ”ochiul” taifunului, suntem învăluiți de lumină și avem un scurt răstimp să ne adunăm și să ne întărim, înainte de a fi din nou înghițiți de volburi.

  Lăsând metaforele la o parte, un fapt este sigur: Dacă mâine ar trebui să votăm, prezența la urne ar fi, cu siguranță, masivă! Vorbim despre o șansă unică pentru un Președinte de Țară, șansă pe care, domnul Klaus Johannis și mai ales Poporul Român, nu ar trebui să o rateze. Este șansa de a ”repara” două înfrângeri de natură subversivă a electoratului din România.

  În Noiembrie 2007, am fost chemați la urne pentru schimbarea sistemului de vot din România respectiv pentru a decide asupra unei variante de vot uninominal. Votul a 3.947.212 de alegători (81,36% dintre cei prezenți la urne) a fost ignorat din cauza ”participării neîndestulătoare” a populației. Câștig de cauză a avut, pe moment, Primul Ministru de atunci. Și oare cât de concludenta îi poate părea opinia a 600.000 de oameni acestui domn, care a simțit atât de intens ”gustul” puterii?!

  În Noiembrie 2009, am votat din nou. Atunci 6.740.213 de oameni (77,78%) au dorit Parlament unicameral și 7.765.573 (88,84%) au cerut reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. Votul consultativ, deci irelevant, a fost dat uitării și învingători au fost din nou ”puternicii zilei”, cei doi conducători ai coaliției de guvernare. Și iarași, cât de semnificativi le pot părea 600.000 de protestatari acestor ”Zeități ale zilei”.

  Plebiscitul Președintelui Iohannis, reprezintă șansa noastra de a ne repara istoria și viitorul. Ar fi salutar ca temele ”voturilor zadarnice” din 2007 și 2009 să fie reluate, dezbătute, supuse voinței națiunii, voință consfințită și aplicată apoi pentru anii ce vor urma.

  Românii ar putea avea oportunitatea să limiteze accesul în Parlamentul României. Cantitativ și calitativ. Aleșii ar reprezenta în mai mare măsură electoratul. Ar fi mai puțini demagogi șantajabili, propulsați în Forul Legislativ tocmai din cauza slăbiciunilor personale, aduși și păstrați spre a susține și pune în fapt voința discreționară a șefilor de partide, mai ”buboși” decât dânșii.

  Rezultatul ideal al acestei consultări populare ar fi reprezentanți politici care să simtă că datorează mai mult alegătorului umil de acasă decât liderului național cocoțat (cine știe cum?) în fruntea vreunui partid politic.

  De 10 zile încoace îmi permit să visez iar, dupa 27 de ani. Să sper din nou că voința unei națiuni poate fi deasupra voinței unui individ. Că aș putea să mai vad vreodată câte un politician smerit. Deci aștept cu emoție Plebiscitul Sasului... și viața veacului ce va să fie!
  • Like 0
 • se pare ca si cei din USR au aplaudat. Eu credeam ca sunt a 3-a cale, nu aplaudacii USL-istului Iohannis. mare pacat!!!
  • Like 0
 • Din inteligenta poporului roman am invatat sa nu ma incred in oemenii ce nu stiu sa rida. Reprezentativ ptr prestatia de marti din parlamrnt a lui Johannis a fost ca , desi incerca sa zimbeasca , nu reusea decit sa rinjasca. Ghinion
  • Like 0
 • check icon
  Este incredibilă inconștiența și gustul puterii. În 2005, după ce a pierdut alegerile, Năstase nu s-a lăsat, deși i s-au dat semne clare că trebuie să se retragă. În prima fază, nu numai că nu a făcut acest lucru, dar a fost arogant și impertinent, ca mulți din PSD. După ce a stat după gratii un an, a revenit în forță tot arogant, a fost nevoie să mai stea un an, după ce a avut o tentativă de sinucidere, ca să priceapă, greu, că trebuie să se retragă. Acum pare să fi priceput, mai apare rar cu sfaturi din puțul gîndirii.
  Exact la fel face Dragnea, deși este evident oricui că trebuie să se retragă pt a lăsa locul altuia, respectiv aceluia ori aceleia care va fi și liderul PSD și premier.
  • Like 0
 • catalin check icon
  Bravo domnule președinte. Cred că o să fiu iohanist până în 2024 când se termină al doilea mandat.
  • Like 1
 • Mircea S check icon
  Art 80 spune cam asa:
  " (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
  (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate"

  Deci medierea care se tot dezbate pe aici este in scopul bunei functionari a autorităţilor publice . Pai si ce te faci cand cineva desfiinteaza practic o autoritate a statului ? (judecatoreasca in cazul asta) Pai exact atitudinea din parlament. Mediere curata nenicule Nu anticipate (vesel PSD) plecat guvern (veseli si cei din strada)
  • Like 2
 • cine a echipat sasul cu o pereche de coaie primeste cele mai calde multumiri din partea noastra (un grup din strada). Mai bine mai tarziu decat niciodata (rog adminul sa nu stearga acest comment. Cautati in dex cuvantul, va rog)
  • Like 7
 • Eu nu inteleg despre ce Mediere vorbiti. Democratia versus masa de infractori care incearca sa o distruga? Ce se poate media? O Natiune contra faradelegilor se poate Media? Ce ar fi trebuit sa faca Presedintele din punctul de vedere al celor care il vor Mediator? Natiunea, Democratia , Statul de Drept nu se mediaza Domnilor. SE APARA! LIBERTATEA SE APARA! Domnul Presedinte este Garantul Valorilor Nationale care nu se pot Media. Imi e rusine de cei care ma includ intr-o Natiune divizata. Poporul Roman nu este divizat , nu ne-a impartit nimeni in doua, in trei etc. Avem de-o parte Romania iar de cealalta parte un grup de infractori care folosesc Puterea. Nu se poate media , se poate doar lupta impotriva lor!
  • Like 6
  • @ Persida Diaconeasa
   Mr.Oh check icon
   Astia fierb acum fiindca le-a zis-o in fata ca sunt niste hoti.
   Acum trebuie sa faca dovada ca nu sunt hoti. Asa ca inceaca deturnarea discursului. Ca DNA, ca SRI, ca bla, bla. Ca agenturile straine, ca multinationalele.
   Infractorii astia vor sa calareasca valul antieuropean si sa ne faca varza.
   • Like 0
  • @ Persida Diaconeasa
   Imi place foarte mult comentariul. In putine cuvinte ati spus esentialul. Orice alt comentariu este deprisos. Bravo si multumesc.
   • Like 0
 • Pentru toti cei care au iesit din sala, cetatenii de circumscrptie Sa II intrebe de activitatea parlamentara.
  Sa DEA raport cu ce SI cans au facut say ce SI cans nu au facut.
  Au fist votati Sa lopseasca?
  Stiti cum de spine de cei care nu pot Sta la slujba in bisetica. Ca sunt posedati SI D....nu suporta tamaia.
  Cred ca tamaia presedintelui nu a fist de Nasul lot.
  Domnule Preaedinte dvs. Atamaiati acolo ca Nou dam.cu tamaie in Piata Victoriei iar diseara.
  Zi binecuvantata. Dumnezeu vegheaza,
  • Like 0
 • Foarte bine a spus președintele, sa lase dosarele și ordonanțele și sa se ocupe sa facă tot ce au promis,n are nimeni nimic cu PSD,nu mai visați vis a vis de cel ce a scris sa devină Dragnea președinte mai băiatule,nu poți zice așa ceva la miliarde de oameni mânioși ... care i au pus poza pe capace de wc și l au disprețuit din toate punctele de vedere....
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult