Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președintele nu poate fi obligat să accepte un premier pe care nu-l dorește. Fostul șef al CCR demontează argumentul juridic al PSD-ALDE

Este obligat președintele să accepte orice propunere de premier venită de la majoritatea parlamentară? La ce se referă decizia CCR 80/2014 folosită drept argument juridic de alianța PSD-ALDE pentru impunerea lui Sevil Shhaideh drept premier?

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, pentru Agerpres, că șeful statului nu poate fi obligat să desemneze ca prim-ministru o persoană pe care nu o dorește, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.

Augustin Zegrean a spus la Digi24 că ceea ce invocă PSD-ALDE atunci când spun că președintele Klaus Iohannis e obligat de Constituție să numească premierul desemnat de coaliția majoritară este de fapt un punct de vedere al CCR la un proiect de modificare a Constituţiei care nu a fost dus niciodată până la capăt și care „nu are legătură cu ce se întâmplă acum”.

Reamintim că ieri Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au invocat o decizie dată de CCR în 2014 potrivit căreia șeful statului ar fi obligat să accepte propunerea venită de la partidele care au majoritate în Parlament. „Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și de mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau de partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare”, sună paragraful din decizia 80/2014 pe care o folosesc domnii Dragnea și Tăriceanu drept bază legală pentru cererea lor.

Și Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional, este de părere că preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat Constituția atunci când nu a acceptat propunerea de premier a coaliției care are majoritatea în Parlament, potrivit Digi24.

„Uitaţi-vă şi contextul în care a spus Curtea asta, că acolo se propunea ca preşedintele, pe viitor, să fie obligat să numească un candidat de la partidul care a obţinut majoritatea absolută sau care a câştigat alegerile. Decizia (decizia 80/2014 – n.r.) nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Era o decizie prin care tocmai s-a respins propunerea de modificare a Constituţiei. Nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Acum văd că fiecare face ce vrea, aşa că ce mai contează Constituţia? Aia s-a întâmplat când au vrut să modifice Constituţia şi le-am explicat de ce nu se poate face modificarea aceea. Vreau să vă spun aşa: în 2012 şi în 2007 Curtea Constituţională a spus că nu sunt motive de suspendare a preşedintelui, şi totuşi l-au suspendat”, a comentat la Digi24 fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu acceptă propunerea PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a cerut coaliției majoritare să vină cu o altă propunere. Ulterior, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că dacă alianța PSD-ALDE care are majoritatea în Parlament va ajunge la concluzia că este nevoie de o suspendare a președintelui Klaus Iohannis „nu o să am nicio ezitare”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    stati sa inteleg ce discutam :
    1. un partid castiga niste alegeri cu 45%, si pretinde ca 45% mai puternic ca 55% ? probabail dupa idea ca iuteala de mana si strigatul hotului prins la inghesuiala tampeste multimea.
    2. seful ac partid, borfas condamnat definitiv, care nici in parlament nu ar trebui sa apara, impune un prim-ministru ? pai, putea fi si calul lui, ca avem in istorie evenimentul bifat.
    3. borfasul ne indruga o gramada de grazavii, femei amenintate, batrani speriati, etc, etc ... adica el ne zice ca si cum noi furam si mintim si el este omul legii si ne povesteste ce este dreptatea si cum se foloseste? pe bune, nu mai exista nici un bun simt, nici o regula, nici o lege ?
    4. borfasul asta, repet, condamnat definitiv intro chestiune facuta cu manusitele lui, asa cum facea mascariciul calinescu la protv, ne zice ca el aprinde rogojina si-l demite pe presedinte, oricine este el ?
    adica el si ale lui 4 mil, rastoarna votul a 6,5 mil ? :) o fi el sanatos la cap ?
    5. pezevenghiul asta chicoteste si se ratoieste pe sub mustata la noi, ceilalti 55%, ca si cum ar fi buricul pamantului. mai vine si pacaliciul nepotului regelui sa-si arate mima :) apoi 100 de pitplaci caraie pe toate ecrane ce oameni mari sunt pigmei astia 2, 1 fura de la ajutoarele de saraci si al2-lea din padurile tarii.
    si noi astia 55% de uitam la plombele lor, din cutii de conserva, si ascultam ineptiile unora la caror loc este dupa gratii ca animalele de la zoo ?
    pai inseamna ca am pierdut uzul ratiunii, ca Dumnezeu ne-a stins lumina mintii si a bunului simt, ca suntem condamnati sa bajbaim prin pestera gandirii unor borfasi de mana a 2017-cea :)
    oameni buni, daca erau de soi in meserie, spargeau banca angliei, furau bijuteriile reginei, devalizau fondul monetar international, aveau plantatie de droguri, intrau cu basculanta in multime .... da asa .... cine sunt astai, 2 gigolo cu renume pe centura ?
    bre, ganditi cu mintea de pe urma, n-au astia loc nici in cartile de joc.
    • Like 1
  • Consultarea partidelor are UNICUL motiv de a CONSTATA in mod oficial care este majoritatea rezultata din alegeri si de a primi nominalizarea din partea acestei majoritati ! Daca ducem la extrem interpretarea ca presedintele poate refuza oricate propuneri pana acestea se vor epuiza intr-un sfarsit unde ajungem ! Deci ne intoarcem la bun-simt si echilibru mental si ramane tot prima varianta ca presedintele are doar un rol de a OFICIALIZA propunerea pt a-i da mai multa greutate si nu de a cenzura la bunul plac propunerile majoritatii ! Multa lume confunda grav desemnarea care este un ACT FORMAL cu NUMIREA ! Presedintele NU NUMESTE premierul !!!! Deci refuzul sau refuzurile sunt niste interpretari nelegale, anticonstitutionale si complet nedemocratice pt care evident ca se impune suspendarea !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      check icon
      Esti cumva specialist in drept constitutional, sau doar un amarat de psd-ist platit la postare? Ce bati campii, ai impresia ca te adresezi semidoctilor tai? Grea misiune ti-a dat partidul....cu juma' de sinapse intrerupte sa incerci sa schimbi opinia unora cu judecata...
      • Like 0
    • @
      Putem sa aplicam si principiul similitudinii (auzit la tv de la o avocata) si atunci putem aplica aceeasi masura ca la numirea ministrilor , cum ca presedintele poate sa refuze o data o prpunere de ministru , adica sa dam totusi presedintelui si un rol de participant si cenzor nu doar de formalizare la propunerile de ministri/prim-ministri ! Dar clar este ca nu scrie nicaieri ca presedintele numeste primul ministru , aceasta atributie apartine Parlamentului , presedintele numeste la propria vointa functii precum seful SRI, seful DNA , seful ICCJ , alti judecatori !
      • Like 0
  • daca nu ar putea sa refuze, dece sa il mai intrebe?
    doar asa , de politete?
    sau ca sa vina pe urma dna-ul si sa zica ca a semnat -"ca primarul"- si deci e (co)responsabil?
    pare stupida toata discutia.
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      check icon
      pai cum zice principiul 1 al prostiei : nu e prost ala care cere, este prost ala care da !
      • Like 0
    • @
      ati facut o licenta, cred ca era cu : "nu e nebun cine cere ci e nebun cine da...."
      sar nu e rau nici asa
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      check icon
      aici, la politica, nu este ca in comert, deci, nu avem nebuni cu bani, avem numai ... :)
      • Like 0
  • @ Viorel Lungu
    Orice consultare presupune un schimb reciproc de păreri, propuneri, etc.
    • Like 0
  • @ Pan Rumburak
    Cred că alegerea directă a guvernului ar fi cea mai democratică modalitate. Dar pentru aceasta ar trebui să se modifice Constituţia.
    • Like 0
  • Presedintele nu poate si nu trebuie să refuze fără temei, după cum vrea el. Aşa poate refuza pe oricine şi oricați, indiferent de sex, religie, vârstă sau orice altceva. Un refuz trebuie bazat pe documente la care are acces doar preşedintele şi care trebuiesc aduse la cunoștința populației. Fie persoană propusă este o amenințate la securitatea națională fie se află într-o stare de sănătate mentală necorespunzatoare. Un refuz neîntemeiat cum a fost cel al d-nei Servil, este un act dictatorial şi este un motiv de suspendare, cu atât mai mult cu cât în acest mod a lăsat în mod deliberat să planeze asupra d-nei suspiciuni neîntemeiate pe baza cărora au fost făcute aprecieri jignitoare asupra d-nei Sevil si a familiei sale. Președintele nu poate si nu trebuie să acționeze după bunul plac, nu poate si nu trebuie să spună si/sau să facă ce vrea el atâta timp cât actiunile sau in actiunile sale, ceea ce spune sau tocmai ceea ce nu spune, poate afecta în mod negativ fie şi o singură persoană, viață şi cariera ei, familia acesteia. Un astfel de comportament trebuie blamat de orice persoană normală, dincolo de orice apartenență politică. Atâta timp cât vom căuta să motivăm greselile, voite sau nu, ale presedintelui sau ale oricarei persoane aflate la un moment dat la putere, nu vom face decât să perpetuăm obiceiurile comuniste când Ceauşescu era "geniul di Carpați" si orice prostie spusă de el era aplaudată.
    • Like 0
    • @ Viorel Lungu
      check icon
      perfect, dar numirea ? adica ala de numeste nu trebuie sa arate poporului cine este persoana, un cv simplu, sa fie si ea prezenta, sa vedem ca este de acord, ca respira, misca si vorbeste.
      cred ca problema incepe de acolo de unde trimitem o telegrama cu 3 cuvinte : "prim-minstru Sevil Shhaideh." si vrem sa primim dictionare explicative. ce sa explici ?
      personal cred ca meciul era intrerupt, publicul astepta o lovitura la poarta, dragnea a facut un "joc de glezna" in gluma, neamtu', surprins de gluma miticului, ia dat la gioale, scurt. o fi sau nu vonovat mitica sau neamtul ?
      • Like 0
  • check icon
    Iar Zegrean ?! Păi ăsta poate să scoată pe gâtlej orice fel de argumente. De vină pentru balamuc e constituția și cei care au scris-o. Mai întâi de toate însă e faptul că într-un stat asemenea constituției pot exista câțiva indivizi și câteva instituții care pot fi atât de absurd discreționare în luarea deciziilor încât nimic nu le poate îndrepta pe drumul firesc. Într-o țară care nu-și mai revine la normalitate regimul prezidențial (practic, cam în această situație ne aflăm) este absolut nociv. României cred că i s-ar potrivi mult mai bine starea de republică parlamentară, cu toate instituțiile de forță sub controlul direct al parlamentului, adică al poporului.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Zegrean, un jurist de CAP, omul lui Basescu, cel care a scos erata ce l-a mentinut pe base in 2012, dupa ce 7,4 milioane de oameni (atentie, cat toti cei prezenti in 2016 la vot), este citat de dvs in titulul articolului !!! A mai avut tara asta odata pe unul, CEAUSESCU il chema, de care depindea totul, inclusiv mancarea si caldura !!! Tocmai ca spiritul legii este cel invocat de PSD-ALDE, cum spuneti dvs., SA NU MAI DEPINDEM NICIODATA DE O SINGURA PERSOANA. Acum, presedintele este Iohanis, dar ce ati spune dvs daca presedintele ar fi unul de la PSD si ar castiga dreapta alegerile ? Ar fi sau nu OBLIGAT sa numeasca premier de dreapta ? EU ZIC CA DA.
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Ori esti PSD-ist ori esti corect. PSD cu corectitudinea nu au avut niciodata tangente. Oricum, in ambele cazuri te vei trezi izolat. Nu esti la moda. Ar trebi sa fii mai multumit de guvernarile de drepta, mai ales de guvernarea Ciolos. Ar trebui sa nu te deranjeze cel mai abject gest de desfiintare a democratiei de la venirea comunistilor, cel cu numararea absentilor la referendum in contul celor care se opun. Infarct intelectual ce a facut CAP-istul cu erata. A fost o manevra mai perfida si mai nedemocratica decat mineriada. A fost o sentinta fara apel impotriva ideii de justitie si totodata un exemplu de sluj infect la Basescu si PDL-ului din actualul PNL.
      Si apoi se mira prostii ca PNL a luat cat a luat la alegeri. Parerea mea e ca au luat foarte mult. Parerea mea e ca nu au inteles nimic - si dovada este madam Turcan a lui Basescu-PDL. Ma bucur ca am dat un vot nul. Asa nu sunt complice cu Turcan, Basescu, Tariceanu, Dragnea, Hunor si alte catastrofe nationale.
      • Like 0
  • Jocurile politice facute de PSD si Alde sunt periculoase, cauzând mai mult ca sigur. Insa nesiguranta unei victorii sigure pentru aceasta coalitie intunecata ii va obliga sa vina cu o propunere a unei persoane eligibile pentru postul de prim ministru.
    • Like 0
    • @ Laura Crina Penciuc
      check icon
      „ ii va obliga sa vina cu o propunere a unei persoane eligibile pentru postul de prim ministru”. De exemplu, cine ar fi, după părerea dv., „o persoană eligibilă”? Sevil Shaiddeh nu ar fi, actuala propunere ar fi? Gabi Firea, pe modelul Ciorbea-Boc? Alții sau altele?
      Eu zic că e bun Cioloș. Nu e membru PSD? Și ce dacă nu e? PSD-ul se rupe în două, noul partid face alianță pe partea ailaltă, iar noua coaliție îl propune pe Cioloș. Credeți că Iohannis îl va accepta?
      Experiența ultimilor 27 de ani ne arată că, majoritar, premierii au fost numiți nedemocratic, uneori de-a dreptul ilegal. Dacă sărim peste momentul dec. 1989 și, să admitem, și peste momentul 1992, tot majoritar ilegale au fost numirile de premieri. Normale au fost în anul 2000 (Năstase) și 2004 (Tăriceanu). Nu pricep de ce se chinuie lumea să caute justificări constituționale. Cu x precedente ilegale și, evident, neconstituționale, ce importanță mai are o ilegalitate în plus? E pe linia istoriei noastre recente.
      • Like 0
    • @ Laura Crina Penciuc
      Nu am înțeles cum vine asta cu " nesiguranță unei victorii sigure" ?
      • Like 0
  • Daca in 2007 si 2012 la suspendarea presedintelui nu au existat motive si totusi PSD -ul la suspendat , ce masuri s-au luat impotriva lor ? Niciuna.Atunci PSD-ul a incalcat constitutia? Dumneavoastra ce credeti?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult