Este obligat președintele să accepte orice propunere de premier venită de la majoritatea parlamentară? La ce se referă decizia CCR 80/2014 folosită drept argument juridic de alianța PSD-ALDE pentru impunerea lui Sevil Shhaideh drept premier?
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat, pentru Agerpres, că șeful statului nu poate fi obligat să desemneze ca prim-ministru o persoană pe care nu o dorește, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.
Augustin Zegrean a spus la Digi24 că ceea ce invocă PSD-ALDE atunci când spun că președintele Klaus Iohannis e obligat de Constituție să numească premierul desemnat de coaliția majoritară este de fapt un punct de vedere al CCR la un proiect de modificare a Constituţiei care nu a fost dus niciodată până la capăt și care „nu are legătură cu ce se întâmplă acum”.
Reamintim că ieri Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au invocat o decizie dată de CCR în 2014 potrivit căreia șeful statului ar fi obligat să accepte propunerea venită de la partidele care au majoritate în Parlament. „Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și de mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau de partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare”, sună paragraful din decizia 80/2014 pe care o folosesc domnii Dragnea și Tăriceanu drept bază legală pentru cererea lor.
Și Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional, este de părere că preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat Constituția atunci când nu a acceptat propunerea de premier a coaliției care are majoritatea în Parlament, potrivit Digi24.
„Uitaţi-vă şi contextul în care a spus Curtea asta, că acolo se propunea ca preşedintele, pe viitor, să fie obligat să numească un candidat de la partidul care a obţinut majoritatea absolută sau care a câştigat alegerile. Decizia (decizia 80/2014 – n.r.) nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Era o decizie prin care tocmai s-a respins propunerea de modificare a Constituţiei. Nu are legătură cu ce se întâmplă acum. Acum văd că fiecare face ce vrea, aşa că ce mai contează Constituţia? Aia s-a întâmplat când au vrut să modifice Constituţia şi le-am explicat de ce nu se poate face modificarea aceea. Vreau să vă spun aşa: în 2012 şi în 2007 Curtea Constituţională a spus că nu sunt motive de suspendare a preşedintelui, şi totuşi l-au suspendat”, a comentat la Digi24 fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu acceptă propunerea PSD - ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a cerut coaliției majoritare să vină cu o altă propunere. Ulterior, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că dacă alianța PSD-ALDE care are majoritatea în Parlament va ajunge la concluzia că este nevoie de o suspendare a președintelui Klaus Iohannis „nu o să am nicio ezitare”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. un partid castiga niste alegeri cu 45%, si pretinde ca 45% mai puternic ca 55% ? probabail dupa idea ca iuteala de mana si strigatul hotului prins la inghesuiala tampeste multimea.
2. seful ac partid, borfas condamnat definitiv, care nici in parlament nu ar trebui sa apara, impune un prim-ministru ? pai, putea fi si calul lui, ca avem in istorie evenimentul bifat.
3. borfasul ne indruga o gramada de grazavii, femei amenintate, batrani speriati, etc, etc ... adica el ne zice ca si cum noi furam si mintim si el este omul legii si ne povesteste ce este dreptatea si cum se foloseste? pe bune, nu mai exista nici un bun simt, nici o regula, nici o lege ?
4. borfasul asta, repet, condamnat definitiv intro chestiune facuta cu manusitele lui, asa cum facea mascariciul calinescu la protv, ne zice ca el aprinde rogojina si-l demite pe presedinte, oricine este el ?
adica el si ale lui 4 mil, rastoarna votul a 6,5 mil ? :) o fi el sanatos la cap ?
5. pezevenghiul asta chicoteste si se ratoieste pe sub mustata la noi, ceilalti 55%, ca si cum ar fi buricul pamantului. mai vine si pacaliciul nepotului regelui sa-si arate mima :) apoi 100 de pitplaci caraie pe toate ecrane ce oameni mari sunt pigmei astia 2, 1 fura de la ajutoarele de saraci si al2-lea din padurile tarii.
si noi astia 55% de uitam la plombele lor, din cutii de conserva, si ascultam ineptiile unora la caror loc este dupa gratii ca animalele de la zoo ?
pai inseamna ca am pierdut uzul ratiunii, ca Dumnezeu ne-a stins lumina mintii si a bunului simt, ca suntem condamnati sa bajbaim prin pestera gandirii unor borfasi de mana a 2017-cea :)
oameni buni, daca erau de soi in meserie, spargeau banca angliei, furau bijuteriile reginei, devalizau fondul monetar international, aveau plantatie de droguri, intrau cu basculanta in multime .... da asa .... cine sunt astai, 2 gigolo cu renume pe centura ?
bre, ganditi cu mintea de pe urma, n-au astia loc nici in cartile de joc.
doar asa , de politete?
sau ca sa vina pe urma dna-ul si sa zica ca a semnat -"ca primarul"- si deci e (co)responsabil?
pare stupida toata discutia.
sar nu e rau nici asa
Orice consultare presupune un schimb reciproc de păreri, propuneri, etc.
Cred că alegerea directă a guvernului ar fi cea mai democratică modalitate. Dar pentru aceasta ar trebui să se modifice Constituţia.
cred ca problema incepe de acolo de unde trimitem o telegrama cu 3 cuvinte : "prim-minstru Sevil Shhaideh." si vrem sa primim dictionare explicative. ce sa explici ?
personal cred ca meciul era intrerupt, publicul astepta o lovitura la poarta, dragnea a facut un "joc de glezna" in gluma, neamtu', surprins de gluma miticului, ia dat la gioale, scurt. o fi sau nu vonovat mitica sau neamtul ?
Si apoi se mira prostii ca PNL a luat cat a luat la alegeri. Parerea mea e ca au luat foarte mult. Parerea mea e ca nu au inteles nimic - si dovada este madam Turcan a lui Basescu-PDL. Ma bucur ca am dat un vot nul. Asa nu sunt complice cu Turcan, Basescu, Tariceanu, Dragnea, Hunor si alte catastrofe nationale.
Eu zic că e bun Cioloș. Nu e membru PSD? Și ce dacă nu e? PSD-ul se rupe în două, noul partid face alianță pe partea ailaltă, iar noua coaliție îl propune pe Cioloș. Credeți că Iohannis îl va accepta?
Experiența ultimilor 27 de ani ne arată că, majoritar, premierii au fost numiți nedemocratic, uneori de-a dreptul ilegal. Dacă sărim peste momentul dec. 1989 și, să admitem, și peste momentul 1992, tot majoritar ilegale au fost numirile de premieri. Normale au fost în anul 2000 (Năstase) și 2004 (Tăriceanu). Nu pricep de ce se chinuie lumea să caute justificări constituționale. Cu x precedente ilegale și, evident, neconstituționale, ce importanță mai are o ilegalitate în plus? E pe linia istoriei noastre recente.