Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: „Varianta unui Guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că partidul pe care îl conduce va decide cu cine va face alianțe abia după alegerile parlamentare. 

„Noi am spus că înainte de alegeri nu facem coaliţii, nu facem alianţe, nu facem înţelegeri. Aşa am procedat aproape tot timpul şi eu cred că aşa este şi corect. După alegeri vom vedea cine va avea majoritate, cine va primi mai multe mandate şi în ce condiţii se poate stabili sau nu se poate stabili o alianţă”, a spus Kelemen Hunor într-un interviu acordat postului de radio RFI

Acesta nu exclude o alianță între PSD și PNL. „Eu cred că în acest moment şi varianta unui Guvern de mare coaliţie PSD-PNL are şanse reale, indiferent ce spun unii şi ce spun alţii. Înainte de alegeri şi de campanie, nu o să spună nimeni că asta va fi soluţia, dar eu nu aş pune în paranteză pentru nici un minut această soluţie”, a declarat președintele UDMR.

Întrebat de jurnaliștii RFI despre șansele ca Dacian Cioloș să rămână premier și după alegeri, Kelemen Hunor a răspuns: „cei care câştigă alegerile, cei care vor avea mai multe mandate şi îl propun pe Dacian Cioloş, atunci eu cred că cei care susţin Guvernul îl vor susţine şi pe Dacian Cioloş, dar nu poţi să nu ţii cont de dorinţa oamenilor, de voinţa electoratului. Cei care au mai multe mandate, dacă n-au câştigat 50% plus un mandat, atunci lucrurile sunt foarte clare, Constituţia este extrem de clară, dar dacă nu există un asemenea grup parlamentar, cei care au mai multe mandate au posibilitatea de a propune un prim-ministru, de a încerca o majoritate. Şi dacă ei vin cu Dacian Cioloş, eu ridic pălăria şi spun asta este soluţia celor care au primit încrederea cetăţenilor”

Acesta a mai vorbit și despre data alegerilor, care ar trebui să se desfășoare în opinia sa pe 11 și nu pe 4 decembrie. În opinia sa însă este o problemă că alegerile au loc, cu fiecare ciclu electoral, mai aproape de Crăciun. „Noi avem o problemă serioasă şi din acest punct de vedere, ar trebui să găsim o soluţie, fiindcă din patru în patru ani noi împingem alegerile, din motive constituţionale şi din motive legale, bineînţeles, nu din alte motive, mai aproape de Crăciun, mai aproape de Anul Nou. Când am intrat eu în politică, în anul 2000, alegerile erau în octombrie şi uite cum am ajuns în ajunul Crăciunului aproape şi nu s-a găsit o soluţie potrivită (...). Trebuie modificată Constituţia, de acolo trebuie să plecăm (...). Trebuie să găsim şi noi o rezolvare, fiindcă în 2020 vom avea alegeri pe 24 decembrie, dacă nu se găseşte o soluţie

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1.corect : aliantele prin negocieri postelectorale ( NU pe liste " comune" care trimit in Parlament " partide " sub cvorum ).2.moral : avem dreptul sa va cunoastem intentiile ( coalitii,premier,etc. ) inainte de a vota ! 3.Parlamentul ca expresie a suveranitatii poporului trebuie sa fie reprezentativ politic .Cine are curajul sa recunoasca : a) asociatiile culturale ETNICE nu sunt PARTIDE ( UDMR ,FDGR) ,deci nu pot candida ca atare .b)reprezentarea ca atare a minoritatilor in parlament nu respecta principiul normei de reprezentare - prin urmare cetatenii Romaniei NU sunt egali politic .c)care este norma de reprezentare a cetatenilor din afara granitelor ? Cum si de ce s - a stabilit numarul parlamentarilor " de diaspora " ( denumire total inadecvata )?
    Iata cateva teme care asteapta promovarea intelectualilor pentru a putea intra ulterior ( de nevoie ) in atentia partidelor( care la noi au inerese exclusiv tactice )
    Multumesc pentru rabdare / raspuns !
    • Like 0
  • check icon
    cum ungurimea formeaza in ac moment 15% din totalul populatiei este normal ca udmr sa dicteze formarea guvernului. posibil ca in urma tratativelor ruso-americane, in 2018-2020 romania sa se divizeze si in ue sa ramana numai transilvania si tara romaneasca.
    • Like 0
    • @
      Nu merita raspuns .
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult