Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Președintele UDMR reacționează previzibil în scandalul discursului rasist si putinist ținut de Viktor Orban la Băile Tușnad

Viktor Orban și Kelemen Hunor

Foto: Inquam Photos

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, reacționează previzibil și nu consideră că discursul pe care Viktor Orban l-a ținut la Băile Tușnad este rasist sau putinist. Mai mult, susține că îl cunoaște pe premierul maghiar de ceva vreme și că îndrăznește să declare că „nu există niciun pic de rasism în Orban”, scrie publicația maghiară Maszol, citată de Digi24.

Declarațiile lui Orban despre amestecul raselor din cauza imigrației au stârnit indignare în toată Europa, însă președintele UDMR spune că acestea trebuie privite mai degrabă ca chestiune culturală sau de suflet

„Amestecul interrasial, relațiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ține de funcționarea societății și nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune așa, este o chestiune de suflet”, a spus el pentru Maszol.

Kelemen Hunor consideră că afirmațiile lui Orban trebuie interpretate în context, altfel pot fi interpretate „greșit chiar și cu cele mai bune intenții, ca să nu mai vorbim de momentul în care cineva dorește în mod deliberat să interpreteze greșit și să-și întărească propriile opinii sau prejudecăți prin interpretări greșite. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mișcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul e cancan.”, a declarat liderul UDMR.

Totodată. Kelemen Hunor nu crede că premierul maghiar a ținut un discurs rusofil. „Viktor Orban a condamnat Rusia, fiecare persoană care condamnă războiul condamnă pentru că ceea ce face Rusia este inacceptabil. Scopul Europei este să împingă Rusia înapoi la granițele sale și să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil. Este în interesul tuturor să avem pace. Dacă cineva vrea pace, asta nu-l face un putinist. Dacă cineva crede că negocierile de pace ar trebui deschise cât mai curând, cred că are cele mai normale așteptări ale lumii: nu războiul, ci pacea ar trebui să fie decisivă”, a declarat el.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  UDMR este filiala local FIDESZ. Si nici nu are cum sa fie altcumva atat timp cat popularitatea lui Orban in Transilvania este mai mare decat a UDMR-ului. Orice miscare contra sau critica ar insemna sinucidere politica, iar FIDESZ va avea posibilitatea de a-si pune aici persoane virulente impotriva statului roman, similar ca in anumite regiuni din Spania. Prin urmare toti suntem prinsi in acest menaj-a-trois cu un compromis fragil care tinde sa functioneaze DACA Orban/UDMR-ul se opresc din atacurile impotriva statului roman. Pe acest subiect noi ne-am ofuscat pentru ca este vorba de unguri in general si este un subiect cu priza la publicul roman si un os de ros gros in media si nu ca ne-au oripilat declaratiile lui Orban. Daca era facute de un alt premier european ne durea in cot.
  Aceasta este situatia si noi trebuie sa vedem cum putem sa o folosim in interesul nostru cat mai mult. Aburerile de genul afara cu ungurii, opinca pe acea cladire, care a fost primul sau nu, ca trebuie sa fie partid etnic sau nu, sunt vorbe in vant de la nationalisti de tastatura pentru care Transilvania inseamna ceva Brasov, Sibiu, Untold-ul din Cluj si o data pe an Alba Iulia.
  Problema nu este numai a populatiei maghiare, dar este si a noastra pentru ca noi nu am facut deloc eforturi de angaja minoritatile din Romania intr-un proiect de tara, ci incepand din 1918 ne-am purtat ca niste colonizatori si nu am dorit sa intelegem contextul general.
  In sfarsit sper ca lucrurile sa ramana la nivelul actual si sa nu degenereze de nici o parte, iar acest lucru poate sa fie ajutat de starea confictului din Ucraina, in sensul ca cu cat se termina mai repede revenim la problemele normale.
  • Like 0
 • Ca de obicei, prostul nu e cel care cere. UDMR nu ar fi trebuit niciodatà, dar niciodatà si cu orice pret sa fie toleratà - fiind de fapt o miscare - si acceptatà apoi sà functioneze ca un partid si pe baze etnice pe deasupra. Punkt !

  Acum e prea tarziu si niciodata vreun guvern nu va avea curajul sa punà la respect odatà pentru totdeauna aceastà coloanà a 5a care submineazà statul din interior, incet si metodic, pentru a-si atinge scopul declarat de federalizare a tàrii si de autonomie teritoriala. Càci guvernul de la Bucuresti nu e totuna cu cel de la Madrid sau Paris, care au rezolvat treaba cu miscarile independantiste ale bascilor sau corsicanilor.
  • Like 1
 • dan check icon
  Banii vin de la Orban normal ca UDMR face ciocul mic de tot.
  Nu as acuza prea mult UDMR ci politica de asociere a partidelor romanesti cu UDMR pentru a sta la guvernare.
  Cand stai in troaca te mananca porcii.
  • Like 0
 • Ion check icon
  "Europa Natiunilor" = razboi. Sa se intoarca URSS, numai pace sa fie?! Ce pace ar fi aia?! Niste tristi in alb si negru cu palarie de paie! Traditii nenica...vesnicie....barbati seriosi...
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult