Prețul polițelor RCA de asigurare auto obligatorie ar putea fi limitat, timp de șase luni. Măsura a fost propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care a trimis proiectul la Ministerul Finanţelor. Limitarea se va face la tarifele de referință, calculate de un auditor independent.
„În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință”, a spus peședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, potrivit Digi24.
Șeful ASF spune că decizia a fost luată pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea pieței asigurărilor. „Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a mai spus Nicu Marcu.
„Vorbim de o raportare a tarifelor RCA la tarifele de referință, calculate independent, în funcție de istoricul daunalității și care reprezintă o referință corectă în piață”, a spus, la Digi24, Dan Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, este de acord cu plafonarea tarifelor RCA și crede că actul normativ, care va fi pus în transparență decizională pe site-ul ministerului, „va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern.”
Citiți și:
Proiectul propune o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice. Legiuitorul a luat mãsura ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele douã categorii, cât și de factorul de risc al fiecãreia, se arată într-un comunicat de la Ministerul Finanțelor.
„Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de cãtre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fãrã întârziere.
Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.
„Această soluție temporarã vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alți asigurători din domeniu”, se arată în comunicatul de la Ministerul Finanțelor, care precizează că proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul MF la rubrica Transparență decizională.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.