Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Previziunile Comisiei Europene: o veste proastă (2020) și o veste bună (2021) pentru România

CE - Foto Bonzo / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto Bonzo / Alamy / Alamy / Profimedia

Economia Europei va suferi mai mult decât se estimase inițial în acest an, iar recuperarea va fi de durată – este ultima previziune a oficialilor Comisiei Europene într-o ieșire care arată efectele încă greu de calculat provocate de pandemia de coronavirus în economia comunitară. Executivul european preconizează o scădere economică de 8,3 % în 2020 și o posibilă creștere cu 5,8 % în 2021 - contracția era inițial estimată la 7,4%, pentru U.E. Și creșterea din 2021 a fost revizuită, amploarea acesteia nu va fi atât de mare pe cât se estima în previziunile de primăvară.

„România va înregistra o contracție de 6% din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021, conform Comisiei Europene, iar inflația în România ar urma să atingă 2,5% în acest an și 2,8% anul viitor.”


Diferențele dintre cele două prognoze, primăvară-vară, apar mai ales pentru că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor s-a produs mai lent decât a fost estimat în primăvară. Schimbarea de ton are loc și în ciuda faptului că guvernele au utilizat stimulente fără precedent pentru a controla căderea provocată de pandemie, în plus, mai apare o îngrijorare privind adâncirea faliei dintre țările mai bogate și cele în curs de dezvoltare.

Prognozele pentru Franța, Italia și Spania au trecut prin cele mai consistente revizuiri – economiile acestor țări sunt așteptate să scadă cu mai mult de 10%. Germania este de așteptat să performeze ceva mai bine decât în prima prognoză și este estimată o contracție cu 6,3%.

Un al doilea val de infecții rămâne în continuare amenințarea principală, alimentată de mai multe focare locale în ultimele săptămâni, în diferite țări, care au anunțat creșteri ale infectărilor, dar și de o retorică toxică în special din zona politică ce contestă de la măsurile de protecție până la existența virsului. Impunerea unor noi restricții de mișcare ar putea fi devastatoare mai ales pentru țările ale căror economii sunt bazate pe turism. La nivel mondial pierderile pentru industria turismului ar putea trece de 1,2 trilioane de dolari în acest an, din cauza restricțiilor de călătorie de până acum. Comisia a avertizat, de asemenea, că șomajul și insolvențele vor crește, iar piața muncii ar putea suferi mai mult decât se estima. Alte amenințări includ un Brexit fără acord la sfârșitul anului, dar și întârzierea descoperirii unui vaccin. 

FMI vorbește despre un declin global sincronizat. De ce Europa stă mai bine decât America

Este un declin sincronizat la nivel mondial iar urcuşul va fi unul anevoios, spune și FMI care estimează că până la sfârşitul acestui an aproape 90% din întreaga lume va avea venituri pe cap de locuitor mai mici.  Christine Lagarde a vorbit despre o recuperare „moderată”, care va schimba permanent părţi ale economiei.

SUA are cel mai mare număr de îmbolnăviri la nivel global și încă se luptă să controleze focare în mai multe state, precum Texas sau Florida, ale căror sisteme medicale nu mai pot răspunde crizei. Este efectul deciziilor contradictorii ale guvernatorilor și al mesajelor transmise de Guvernul Federal cu privire la ridicarea restricțiilor și rapiditatea cu care s-a dorit o revenire la normalitate. Între timp, în Europa focarele sunt controlate prin restricții locale, iar guvernele au redeschis economiile într-un mod gradual și coordonat. Diferența de abordare e vizibilă și în cifrele privind piața muncii: rata șomajului în Statele Unite a ajuns în iunie la peste 11 procente, potrivit Bloomberg, în timp ce rata șomajului din zona euro a urcat la 7,4% în luna mai, față de 7,2%.

Cum au reactionat piețele de capital?

Pieţele de capital la nivel mondial sunt împărţite între investitorii care pariază pe o recuperare rapidă și cei care se tem de o posibilă creștere a îmbolnăvirilor. De aceea în ultimele luni nu puține au fost evoluțiile decuplate ale burselor de la mersul economiilor. La începutul săptămânii pieţele bursiere la nivel mondial au urcat la maximul din ultimele patru săptămâni. Acţiunile europene au crescut, iar piețele din Asia au ajuns la cel mai mare nivel din februarie. Trendul s-a mai temperat, ba chiar investitorii au mai bătut în retragere odată cu estimările nu foarte optimiste venite din partea Comisiei Europene și în așteptarea raportărilor trimestriale ale companiilor listate. 

De notat evoluția companiilor din tehnologie listate pe piața americană. Acestea au dus la o revenire record față de scăderile din luna martie. La începutul săptămânii, clubul bogaților din tehnologie a devenit și mai înstărit în ciuda crizei. Apple, Microsoft, Amazon sau Facebook au împins indicele Nasdaq la peste 10 mii de puncte. Cei 4 giganți valorează peste 6,4 miliarde de dolari. Chiar dacă recuperarea în unele cazuri se produce într-un ritm rapid, încă nu s-au atins nivelurile anterioare izbucnirii pandemiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult