Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

SUA au lăsat un gol, China a intervenit rapid pentru a-l umple

Numărul doi din NATO vorbește despre o luptă pentru supremație într-unul dintre cele mai complicate momente la nivel mondial generat de pandemia de Coronavirus. Mircea Geoană spune la Digi24 că zilele acestea asistăm la o confruntare între două sisteme de valori, de organizare a societății umane: sistemele democratice versus națiuni care încearcă să propună un model alternativ, bazat pe sistem autoritar de conducere, în care noile tehnologii sunt folosite, de pildă, pentru supravegherea propriei populații.

Cine și în ce mod profită de aceasta fragilitate mondială

Un eveniment medical global major iar platformele de socializare au un rol critic in diseminarea informatiei iar unde există informare găsim și dezinformarea – însăși Alianța a fost o țintă a acestor mesaje cu o puternica retorica antioccidentala. Dacă pentru Occident pandemia de coronavirus reprezintă pericolul cel mai mare, pentru Rusia si China s-a arătat o oportunitate: șansa de a slăbi odată în plus Occidentul. Cât de complicat e aceasta misiune de combatere a propagandei si dezinformarii pentru NATO si cine se afla in spatele lor si cu ce interese?

Mircea Geoana spune foarte clar că Rusia, China, actori statali și non-statali folosesc această perioadă dificilă a pandemiei pentru a veni și cu dezinformări pentru care se folosesc inclusiv metode cyber: trebuie să facem o distincție foarte clară între informarea și promovarea intereselor proprii din partea națiunilor la nivel global - e firesc ca fiecare țară, fiecare entitate să dorească să-și prezinte o imagine cât mai pozitivă față de lumea exterioară, nu-i nimic rău în asta, este un fel de competiție naturală în această zonă. Regimurile autoritare ca mod de construcție a societății, folosesc, abuzează de o criză atât de severă, atât de complicată, pentru a sădi dezinformare, pentru a folosi metode hibride care în esență să șubrezească sistemul de valori democratice pe care se bazează Occidentul politic în sens larg, spune Mircea Geoană.

Abordarea potrivită pentru a stopa COVID-19: democrația sau autoritarismul

Gesturile Chinei și ale Rusiei două țări puternic lovite de pandemia, una dintre ele considerată chiar sursa virusului mortal, nu ne sunt deloc străine. Au trimis echipe de medici si echipamente medicale în țări europene, și-au oferit ajutorul în paralel cu o șarjă de critici la adresa felului in care U.E. a eșuat în gestionarea dramelor țărilor din comunitatea europeană dar nu numai. Temerile legate de Rusia, dar și de China ce privesc în general dezinformarea, fake news-urile, sau amestecul în procese electorale democratice, ramân de actualitate, dar cu o retorică adaptată momentului.

Să ne reamintim că guvernul chinez a petrecut săptămâni negând existența virsului în timp ce ascundea gravitatea focarului în creștere care s-a răspândit în restul lumii. Acest gest a costat națiunile timp crucial de reacție în fața inamicului invizibil. Ba chiar în loc să își asume responsabilitatea pentru creșterea pandemiei, Beijingul a ales să pluseze în jocul dezinformarii cu teorii ale conspirației despre originile virsului cu originea în Wuhan, China, înainte de a se răspândi în restul lumii. Cu toate acestea, oficialii chinezi au sugerat în mai multe rânduri că virusul a apărut pentru prima dată în Statele Unite. Același lucru este valabil și pentru Italia țara europeană cea mai lovită de pandemie, propaganda chineză a indicat peninsula ca un potențial punct de plecare al bolii - o tehnică clasică de dezinformare - o afirmație falsă suficient repetată astfel încât suficienți oameni să se îndoiască de adevăr.

Pe 14 aprilie, președintele Donald Trump anunța că Statele Unite vor opri temporar finanțarea către OMS, argumentând că organismul global de sănătate a fost prea îngăduitor cu Beijingul în primele zile ale pandemiei coronavirusului. În timp ce liderul de la Casa Albă închidea robinetul cu bani şi ameninţă că va părăsi Organizația Mondială a Sănătății, omologul său chinez, se arată surprinzător de generos: anunță o finanțare de 30 de milioane de dolari pentru OMS. Puțini cred că a fost o mișcare altruistă. Mai degrabă, cei mai mulți spun că a fost oportunist: SUA au lăsat un gol iar China a intervenit rapid pentru a-l umple. Mai mult decât atât, regimul a promis că vaccinul anti-coronavirus, descoperit şi certificate în China, va fi oferit lumii întregi, în calitate de "bun public global".

China, cu această abordare de soft power, se foloseşte de această asistenţă oferită ţărilor pentru a demonstra că sistemul ei funcţionează mai bine decât al nostru, nu este o simplă operațiune de informare vs dezinformare. În spatele acestei chestiuni se ascunde elementul fundamental: în ce fel de societate dorim să trăim” spune Mircea Geoana

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E totuși nepotrivit să vorbești se SUA că paragon al democrației cu conflictele rasiale pe care le vedem zilele astea.
    • Like 2
  • Declararea pandemiei a fost intarziata de oficialii O.M.S din cauza precautiilor luate spre a nu supara una din cele doua mari super puteri, China si SUA.
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    SUA si alte puteri economice/militare i'au dat Chinei cu manuta lor joarda cu care aceasta ii snopeste acum la fund...Iar venirea la putere in SUA a unei administratii incompetente si tembele, a lasat loc nu numai Chinei, dar si Rusiei, Coreii de Nord, Iranului, care se pot excita cu rachetele in erectie "cand vrea muschii lor", fara ca Washingtonul sa aiba vreo solutie viabila si de durata. Ca sa nu mai spun ca si Europa nu'i nici ea mai departe. Cu putin timp in urma Franta cu Macron, trepadusul marii finante impins la putere de banca Rotschild visa la Drumul Matasii, Italia si ea se infiora cand isi amintea de Marco Polo si plusa si ea la acest poker mincinos, Grecia impinsa in corzi de criza si de imbratisarea sufocanta a creditorilor bine struniti de Sparanghela Merkel isi transforma prin portul Pireu Marea Egee in Marea Chinei de Sud. Si ca sa nu nedreptatesc Romania, sa nu'l uitam pe maimutoiul cu ochelari si figura de maoist reciclat, care visa si el sa modernizeze sistemul energetic si sa impanzasca tara de autostrazi tot cu "colaborare" chineza.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult