Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Primăria Capitalei renunță deocamdată la monumentul „Marii Uniri”. „Vom regândi edificarea acestei lucrări la un alt moment”

monument

(Foto: captură bolborea.ro)

Reacțiile din spațiul public în cazul amplasării în București a unui monument al „Marii Uniri” pentru care Primăria Capitalei ar fi urmat să plătească în total circa 50 de milioane de lei nu au rămas fără ecou. 

Municipalitatea a anunțat marți că monumentul respectiv nu va putea fi inaugurat până la data de 1 decembrie 2018, întrucât lucrarea se află încă pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii și la Primăria Sectorului 3. Primarul General Gabriela Firea a decis retragerea finanțării proiectului și redirecționarea sumelor respective către alte obiective de investiții.

„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit, și avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său și nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înțelege situația și, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament și, poate, la o altă scară. Le mulțumesc celor care au inițiat și s-au implicat în această dezbatere care, lăsând la o parte patimile politice, ne-a ajutat să luăm o decizie corectă”, spune într-un comunicat primarul Gabriela Firea. 

Sursa menționată adaugă că sculptorul Ioan Bolborea a câștigat, cu lucrarea dedicată Marii Uniri, un concurs de soluții organizat în 2007 de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din București, în urma solicitărilor venite din partea Asociațiilor de Veterani de Război, care solicitau amplasarea în București a unui monument dedicat Marii Uniri.

„Singura cheltuială făcută de municipalitate în legătură cu acest proiect a fost alocarea sumei de 30.000 de euro, în 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului”, se mai arată în comunicatul dat publicității de Municipalitate.

În urma includerii acestei lucrări pe lista monumentelor propuse pentru finanțare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului București, în bugetul pe 2017 a fost alocată suma de 6,5 milioane lei pentru Etapa I - „Realizare componente artistice din material intermediar”. Valoarea totala a Monumentului ar fi fost de 42.894.360 lei, la care se adaugă TVA, precizează Primăria Capitalei.

Monumentul dedicat Marii Uniri, de forma unui cactus gigantic, cu diametrul de 35 de metri și 25 de metri înălțime, acoperit simbolic cu sute de oameni care se țin de mâini, ar fi urmat să fie amplasat în Piața Alba Iulia din București.

Întrebat ce reacție crede că va stârni printre cetățeni monumentul creat de el, Ioan Bolborea spunea în 2015, la un vernisaj la Muzeul Cotroceni, că se așteaptă ca multă lume să fie nemulțumită, la început.

„Diverse, dar cei mai mulți vor fi nemulțumiți pentru că așa se întâmplă când vine un lucru nou în societate, în spațiul nostru, de obicei reacțiile sunt contra. Am experiența asta și de la celelalte monumente, monumenul Caragealiana ( denumit și „Căruța cu paiațe”, din fața Teatrului Național București - n.n.), dar încet, încet oamenii se obișnuiesc și acceptă și chiar îndrăgesc lucrările, se fotografiază cu ele, intră în contextul și în viața lor aceste monumente”, afirma Ioan Bolborea în 2015.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din ciclul "uite popa, nu e popa" marca Razgandragnea. De la inceputul guvernarii PSD, din 2016 si pana acum totul sta sub semnul razgandelii. Uite ordonanta, nu e ordonanta a dat tonul si apoi a devenit un leitmotiv. Exemplele pot continua cu: uite impozitul pe gospodarie, nu e impozitul pe gospodarie, uite cresterile salariale, se amana cresterile salariale, uite guvernul Grindeanu, nu e guvernul Grindeanu. Cum se constata ca opinia publica are alta parere, guvernantii se razgandesc imediat. Este evident ca pe langa fanta fracului se vad niste frunze de morcov. Cel mai nou este uite monumentul, nu e monumentul.
  • Like 1
 • Propun o spânzurătoare uriașă , sa între in ea toate capetele pesediste !
  • Like 1
 • De ce castiga aproape toate concursurile de monumente de arta platite cu sume uriase, Ioan Bolborea?
  Sunt in tara si alti artisti, unii mult mai talentati.
  • Like 0
 • Anon check icon
  A cata "razgandire" a PSD e asta?
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult