Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primarul din Ciugud anunță că va construi o școală verde cu bani din PNRR: „Nu lăsăm să moară școala de la țară!”

Școala verde din Ciugud

Foto: Facebook Gheorghe Damian

După ce în urmă cu cinci ani a deschis prima școală smart din mediul rural, primăria din Ciugud anunță că va construi aici o școală verde cu bani din PNRR. Valoarea proiectului se ridică la 9 milioane de euro.


„Nu lăsăm să moară școala de la țară! Am semnat contractul de finanțare pentru noua școală, pe care o vom construi la Ciugud, o școală a viitorului, care credem că va fi cea mai importantă investiție în educație din istoria comunei. Construim o școală pentru comunitate, care să fie o investiție cu impact pentru următorii 50 sau chiar 100 de ani. În urmă cu aproape 5 ani, am reușit să deschidem o școală smart la Ciugud, prima școală inteligentă din mediul rural din România, care vă spun cu bucurie că ne-a rămas mică.

Proiectul depus de Comuna Ciugud pe Planul Național de Redresare și Reziliență s-a clasat pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de școli verzi, având o valoare de aproximativ 45,7 milioane de lei (peste 9 milioane de euro), din care 1,2 milioane de lei este contribuția administrației locale, iar restul sunt fonduri europene.

Noua școală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren generos de circa 15 hectare, urmând să fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni. În proximitatea școlii se va afla o bază sportivă modernă, care, în prezent, se află în așteptarea finanțării de la Compania Națională de Investiții.

Va fi o școală integrată în natură, în care îmbinăm în procesul educațional respectarea identității rurale cu folosirea tehnologie, inovației și digitalizării”, a scris Dragoș Damian pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult