Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primarul UDMR din Satu Mare nu a folosit panglica tricoloră, ci o panglică oarecare, albastră, când a inaugurat o nouă pasarelă peste Someș. Simbolistica în acțiune

Inaugurare pod peste Somes

Foto: captură video portalsm.ro

Am trăit și trăim într-un univers al simbolurilor detectabile în cuvinte, în imagini, în obiecte, în gesturi, în ritualuri, în credințe, în comportamente, deci ele sunt întotdeauna ambigue, plurivalente, proteiforme. Ele nu pot fi închise în câteva formule ele fiind rebele.

Într-un anume exercițiu sau ritual contemporan, derulat deunăzi la Satu Mare, primarul UDMR, Kereskenyi Gabor, a inaugurat noua pasarelă peste Someș cu tăierea panglicii. Panglica, de obicei și în astfel de situații, este cea tricoloră reprezentând culorile statului român. 

Acest incurabil și nesmintit primar în atitudinile sale antiromânești nu a folosit panglica tricoloră, ci o panglică oarecare albastră, tot așa după cum și culoarea dominantă a pasarelei este culoarea verde. Poate că ar trebui să tolerăm idiosincraziile ascunse antiromânești ale acestui primar, dar de prea multe ori în gesturile ritualice și simbolice ale acestui pitpalac politic udemerist a evitat etalarea eșarfei tricolore ca însemn al funcției de primar în statul român, dar iată că acum el a evitat și panglica tricoloră inaugurală. Pe de altă parte, noi românii nu ar trebui să fim ultrasensibilizați de folosirea culorii verde, unanim recunoscută ca și culoare națională maghiară, pentru că noi, cu bună știință, am alocat-o maghiarimii, am rejectat-o din spațiul nostru simbolic maghiarilor, pe când această culoare poate fi revendicată și de români, de germani, de polonezi și de … hotentoți.

Nu înțeleg de ce cu tot dinadinsul respectivul Kereskenyi vrea să fie primar într-un oraș care face parte din statul român, dacă nu agreează și nu înghite această țară. El trăiește cu cerbicie și consecvent anacronic într-un trecut „demult apus”, într-o epocă în care „maghiarimea noastră este fără hotar”. Ca primar într-o țară, el trebuie să respecte și în mod simbolic statul respectiv, să-i respecte pe toți locuitorii orașului respectiv, dar peste toate este vorba de un înalt respect de sine. Respectul față de obiectivele majore (țară, oraș, locuitori) se convertește volens nolens în respectul față de sine ca ins, ca primar, ca personificare a unei autorități. Este deosebit de greu de înțeles pentru unii compatrioți de-ai noștri maghiari cu funcții de conducere această lecție de rafinament și de bonton comportamental. 

Sunt greu digerabile aceste comportamente de deschidere, de toleranță, de respect față de celălalt, dar și față de sine deoarece astfel de indivizi sunt captivi unei incurabile și defecte atitudini exclusiviste și etnocentrice fără limite.

Astfel de atitudini și comportamente exclusiviste și vădit antiromânești sunt și rezultatul unor sentimente profunde cultivate de moștenirea bolșevică și a ideologiei proletarilor „din toate țările uniți-vă”. Trebuie să amintesc marilor patrioți nostalgico-ceaușiști, afiliați la PRM, PUNR, Vatra Românească, AUR, că idolul lor patriotard N. Ceaușescu, într-o cuvântare rostită în 1974 la Satu Mare, a relativizat identitatea românească a orașului afirmând că „limba vorbită în acest oraș este limba muncii” și nu limba română. De la aceste rădăcini ideologice ale lumpenproletariatului și ale bolșevismului s-a alimentat și imaginarul „maghiarimii fără hotare”. Am convingerea că dacă un român ar fi ales ca primar într-un oraș din Germania, Spania, Italia, acesta ar respecta culorile și panglicile simbolice ale țărilor respective. Nu înțeleg cum de veghetorii statului și ai demnității statului, precum prefectul, celebrissimul SRI și alți beneficiari de remunerații grase oferite de stat au decăzut într-o catalepsie fără margini, mai pe românește „dorm în cizme” în astfel de situații.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Autorul xenofob la maxim , ceea ce ii putin ironic avand in vedere ca numele lui denota putin slavism. Ma rog pentru ziua cand nu o se se mai faca nici o inaugurare pentru orice cm construit , dar pana atunci ramanem cu circ si xenofobism.
    • Like 0
  • Alex F check icon
    Panglici tricolore...de parca nu am stii in ce tara traim. In toata tara s-au taiat destule panglici tricolore la toaletele scolilor...
    Omul va fi votat din nou, si foarte multi romani il voteaza pentru ca face lucruri noi si chiar bune...
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Stimate domn si stimati comentatori,

    In tarile civilizate politicienii nu inaugureaza constructii, deci nu se taie nicio panglica. Acest obicei cu iz de circ este tipic romanesc si extrem de prezent mai ales in timpul campaniilor electorale.
    Si daca panglica a fost albastra, foarte bine, e o culoare neutra care a reusit sa supere in mod egal pe toata lumea (si pe ai lor si pe ai nostri), preferabil decat sa-i bucure pe unii si sa-i supere pe ceilalti, asadar omul Kereskenyi si echipa lui au punctat si nu partidul din care face parte.
    Si daca ati cunoaste oficialitatile din Satu Mare, ati sti ca in fotografie, langa primarul UDMR, se afla cei doi viceprimari, unul de la PNL si celalalt de la PSD
    Aparte de cele de mai sus, ma mir ca articolul dvs. a fost publicat in Republica, intrucat tonul articolului este extrem de violent si incita la ura pe criterii etnice.
    Reflectati va rog un pic asupra situatiei din Oradea unde si romanii si maghiarii l-au votat pe omul Bolojan care a reusit sa ridice orasul si sa-l aduca la statiul de unul din cele mai frumoase si bune de trait orase din Romania. De ce credeti ca nu este posibil si la Satu Mare ?
    Iar la final, ca sa nu existe vreo confuzie: sunt roman 100% si nu am nicio ruda sau stramos maghiar, si nu sunt nici satmarean !

    Cu desebita consideratie,
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Interesant ca partidele "patriotice" au fiecare candidat in Satu Mare desi este clar ca nu au sanse sa castige si doar rup voturi de la cei ramasi. La fel si cu celelalte partide care nu s-au coalizat pentru a oferi macar o alternativa la candidatul PSD astfel ca din 7 candidati sa ramana cel mult 3 si astfel sa aiba si altii sanse in afara de cel de la UDMR.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    e vorba de ipocrizie. daca era invers si vreun romanas facea asa in alta tara era hulit de toti. acum daca e in romania e super ok
    • Like 0
  • De ce?
    Pentru că a fost ALES.
    Este problema românilor care nu ies la vot, si pe urmă se plâng că a iesit ăla sau ălălalt.
    Aceiasi români care (TEORETIC) au organe de stat care pot să-l pună pe Kereskenyi cu botul pe labe DACA există pe vreundeva vreo lege care să oblige un functionar ca la tăierea panglicii aceasta să aibă cele trei culori.
    Dacă nu există nimic oficial, putea să puna culorile care-i veneau pe chelie.
    Ca să nu mai comentez mesajul "ungurului" care taie drapelul românesc, dacă tot vorbim de simbolistică...
    • Like 0
  • bombonel check icon
    Panglica albastra = se oftica romanii = urmari 0. Panglica albastru-galben-rosu =se oftica maghiarii = urmari in cabina de vot. Primarul mai vrea un mandat, e evident de la cine.
    • Like 1
  • Francisc check icon
    Ce e antiromânesc în tăierea unei „pamblici” albastre, domnule autor? Trebuie să fie neapărat roș-galbenă-albastră?

    Mă surprinde vehemența cu care abordați subiectul. Nu vi se pare că exagerați?
    • Like 0
    • @ Francisc
      Crayven check icon
      In Franța il linsau daca nu smiorcaia marseileza la perfecție si nu taia cu penseta tricolorul lor.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Prefectul, reprezentantul statului în teritoriu unde era? Poliția, cea NAȚIONALA, nu imitațiile locals, unde era?
    Tocmai ce s-a votat o lege care interzice ofensele aduse tricolorului, cine o aplică?
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Păi da, domnule Razvan! Tricolorul se simte tare ofensat că primarul din Satu Mare și-a permis să taie panglica asta de culoare albastră...

      Dacă situația din țară n-ar fi de aceași culoare aș zice că primarul ăsta trebuie condamnat la muncă silnică pe viață pentru atitudinea lui vădit antiromânească.

      Mare e grădina Domnului...
      • Like 1
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Ideea e că în România panglicile sunt tricolore. Nu roșii, nu albastre, nu verzi, nici roș-alb-verzi. Primarul respectiv este primarul unui oraș din ROMÂNIA, ergo trebuia să respecte cutuma ROMÂNEASCĂ.
      Ce a făcut e doar o sfidare prostească de natură doar a zgândării orgolii și de o parte și de alta complet inutil.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult