Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Primul interviu al S1monei: „Nu îmi mai e rușine. Cea mai mare lecție din cariera mea a fost despărțirea de Darren de după Miami”

Simona Halep - bucurie

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Pe primul loc e puterea mentală. Jocul l-am avut mereu”, spune Simona Halep în primul interviu acordat după victoria din semifinale la Beijing, care i-a adus locul întâi în ierarhia mondială WTA. 

„A fost cel mai greu an, dar și cel mai bun”, crede Halep. 

Jucătoarea de tenis a vorbit, printre altele, despre șocul despărțirii de Darren Cahill, de după Miami, despre psihologul care i-a arătat ce trebuie să schimbe ca să fie mai bună pe teren și despre meciul dificil cu sportiva franceză Caroline Garcia, din finala de duminică de la China Open.

Interviul acordat jurnalistei Courtney Nguyen - WTA Insider și publicat pe wtatennis.com:

WTA Insider: Aceasta a fost a patra oară când ai jucat un meci pentru locul 1 mondial. Ultimele trei ori nu ai reușit, a părut că a fost destul de dureros. Povestește despre atitudinea pe care a trebuit să o ai pentru a trece peste ultimile luni.

Halep: Încă mai spun că cel mai dificil moment pe teren a fost la finala de la French Open. A fost prima ocazie să fiu și numărul unu și să câștig primul Grand Slam. Am fost devastată după acel meci. Apoi doar am continuat să muncesc. Mi-am spus că se va întâmpla într-o zi, eu doar trebuia să intru pe teren și să muncesc mai mult, ceea ce am și făcut. Apoi am fost la Wimbledon. Am foarte aproape, la două puncte de a obține locul 1. Am pierdut. În opinia mea, am jucat foarte bine în sezonul american.

Nu am încetat să cred. De asemenea, echipa mea a fost extraordinară. Toți oamenii din jurul meu, Darren mi-a spus mereu că dacă muncesc constant, pot să reușesc. Așa că astăzi am reușit, după foarte multe momente dificile. De asemenea meciul din US Open împotriva Mariei Sharapova cred că m-a ajutat să devin mai puternică și să înțeleg mai bine ce vreau să fac în cariera mea. Am înțeles că vreau să muncesc din greu și să cred că va veni și ziua în care voi fi numărul 1 mondial.

(Foto: Guliver/Getty Images)

WTA Insider: Dupa finala de la French Open, la câteva minute după ce ai pierdut, ai spus echipei tale că trebuie să continuați să munciți, iar șansele vor mai apărea. Chiar credeai acest lucru în momentele acelea?

Halep: Sigur că am crezut asta. Eu nu spun ceva dacă nu cred; prefer să tac. Așa că dacă spun ceva, chiar asta simt.

Așa că da, le-am spus băieților că trebuie să continuăm să muncim. Am simțit de prea multe ori că eram aproape de a reuși. Probabil din acest motiv am avut puterea să continuu și să muncesc. Am avut oameni extraordinari în jurul meu care mi-au spus în fiecare zi că pot face asta. Este foarte important. Echipa e importantă, la fel și familia.

WTA Insider: Serviciul tău a fost foarte bun toată săptămâna. Ai spus că ai revăzut meciul cu Sharapova de la US Open și ai simțit nevoia să-ți îmbunătățești serviciul. A fost doar o chestiune de a revedea meciul și de a realiza că trebuie că îți îmbunătățești serviciul?

Halep: După meci, am vorbit cu Darren și mi-a spus că serviciul meu a fost prost și din această cauză am pierdut. Așa că am zis, ok, dacă asta e tot ce trebuie să îmbunătățesc ca să o bat, atunci voi munci pentru asta.

Așa că acum pot să zic: am stat pe teren câte o oră în fiecare zi doar pentru a exersa serviciul. Darren zicea să mă opresc pentru că o să mă accidentez, iar eu i-am zis că nu (râde). Mi-am dorit foarte mult. Mi-am dorit cu toată ființa mea. De asemenea, am fost motivată pentru că toată lumea mi-a spus că voi reuși. Așa că poate de aceea am avut puterea să muncesc.

WTA Insider: În conferința de presă ai spus că cineva în mod special te-a ajutat să crezi în reușită după French Open. Poți să detaliezi?

Halep: Nu vreau să spun numele, dar ea știe la cine m-am referit. E psihologul meu. De asemenea, am lucrat în România cu un bărbat, care m-a ajutat după acea perioadă. Vreau să le mulțumesc cu adevărat, pentru că mi-au arătat ce trebuie să îmbunătățesc și ce trebuie să schimb ca să fiu mai bună pe teren, ceea ce am și făcut și lor le datorez asta. 

WTA Insider: Sezonul 2017 a fost mai mult despre puterea mentală sau despre îmbunătățirile pe care le-ai adus jocului tău?

Halep: Pe primul loc e puterea mentală. Jocul l-am avut mereu. Am fost aproape de multe ori, în 2014 în Singapore. Dar pe partea mentală nu am foarte aproape. Acest an este cu siguranță anul în care m-am comportat cel mai bine pe teren. Atitudinea pe care o am acum mă bucură. Nu îmi mai e rușine.

WTA Insider: Ți-a mai fost rușine în trecut?

Halep: Da, cu siguranță. După Miami, după alte câteva meciuri din trecut. Pentru că nu mi-am putut controla nervii, nu m-am putut controla. Îmi spuneam lucruri urâte. Nu merit asta, pentru că muncesc din greu și trebuie să mă apreciez mai mult.

WTA Insider: Ce înseamnă pentru tine să fii prima româncă numărul 1 WTA?

Halep: E nemaipomenit. Știu că Virginia a câștigat un Grand Slam, dar sunt prima și singura până acum care a ajuns numărul 1 mondial. Ilie (Năstase - n.n.) mi-a trimis un mesaj să-mi spună că e mândru de mine. Amândoi am făcut istorie în România, ceea ce e nemaipomenit și cu siguranță că înseamnă enorm pentru mine.

WTA Insider: Ai vreo idee despre care sunt reacțiile acasă?

Halep: Nu știu. Nu vreau să mă gândesc, de fapt, pentru că mâine mai am un meci care va fi foarte dificil de jucat. Dar după  voi merge acasă și cu siguranță că voi sărbători cu toată lumea.

Îți recomandăm

WTA Insider: Dacă te uiți în urmă, care este cea mai mare lecție din acest sezon?

Halep: Cea mai mare lecție din cariera mea a fost despărțirea de Darren de după Miami. A fost un șoc pentru mine. În acea zi am zis, ei bine, am făcut ceva greșit și trebuie să accept asta și să încerc muncesc ca să schimb ceva pentru a-l putea aduce înapoi în echipa mea pentru că el m-a ajutat și mă ajută enorm. Aceea a fost cea mai bună lecție, nu doar pentru tenis, ci și pentru viață, în general.

WTA Insider: Ai vorbit cu el?

Halep: Bineînțeles. După meci, l-am sunat după duș, de fapt, pentru că aveam nevoie să mă eliberez de toate emoțiile. E foarte fericit. Eu sunt al treilea lui număr 1, dar singura fată. El a spus că a avut cel mai tânăr număr 1 (Lleyton Hewitt) și pe cel mai în vârstă număr 1 (Andre Agassi), iar eu i-am spus că sunt „Numărul 1 de mijloc”. Era foarte fericit, era cu familia lui și sărbătoreau. Sunt tristă că nu e aici, dar e ok, intenționăm să sărbătorim în Singapore.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Silpres check icon
    Ei, da, aceasta este mentalitate de cea mai bună din lume, nu „doar” de locul 1 mondial WTA! Inclusiv faptul că n-o interesează ce „ne dăm noi cu presupusul” aici, ci e cu gândul la finală.
    • Like 1
  • Bravo, Simona cea Mare! Sunt mândru pentru că suntem români şi contemporani.
    P.S. Nici Ştefan nu a fost înalt, dar a fost Mare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult