Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia Europeană, scrisoare către Guvern: Există un risc clar de neîndeplinire a criteriilor de deficit

Guvernul trebuie să prezinte până în aprilie măsuri pentru readucerea bugetului în ținta de deficit. 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici au trimis ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, o scrisoare - prezentată de cursdeguvernare.ro - în care cer autorităților române asigurări credibile că ţinta de deficit bugetar nu va fi depăşită. 

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea semnată de oficialii europeni.

Comisarii europeni au îndoieli că România va respecta ţinta de deficit bugetar, de 2,98% din PIB, trecută în buget. Potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene, deficitul bugetar al României din acest an este estimat la 3,6% din PIB, iar în 2017 poate ajunge la 3,9% din PIB. 

Autoritățile au termen până în aprilie, la momentul lansării prognozei de primăvară a Comisiei Europene, să transmită un plan de măsuri pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%, prag maxim admis prin Pactul de Stabilitate.

(clic pe imagine pentru a mări// Foto cursdeguvernare.ro)

Execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată că veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Grindeanu și marți13

    Și iată cum avem tabloul complet al participanților la operațiunea OUG 13:
    1. Iordache, Grindeanu, Meleșcanu și Carmen Dan semnează OUG 13
    2. Dragnea zice că ordonanța e bună și nu renunță la ea
    3. Parchetul începe cercetarea faptelor grupului organizat
    4. Tăriceanu contestă acțiunea procurorilor la CCR
    5. Ministrul Justiției (apropiat al lui Tăriceanu) cere CCR să oprească cercetările procurorilor
    6. CCR spune că DNA perturbat "buna activitate a Guvernului" (de a fura noaptea)
    7. Parlamentul îi întorce serviciul CCR și vrea să îi acorde o superimunitate.

    (În ce mama-naibii de țară trăim?)
    Hoții! Hoții!
    PS: Chiar dacă vreți să furați cu legea în mână, tot furt se cheamă. Iar furtul e pedepsit de codul penal.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult