Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comisia Europeană, scrisoare către Guvern: Există un risc clar de neîndeplinire a criteriilor de deficit

Guvernul trebuie să prezinte până în aprilie măsuri pentru readucerea bugetului în ținta de deficit. 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici au trimis ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, o scrisoare - prezentată de cursdeguvernare.ro - în care cer autorităților române asigurări credibile că ţinta de deficit bugetar nu va fi depăşită. 

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea semnată de oficialii europeni.

Comisarii europeni au îndoieli că România va respecta ţinta de deficit bugetar, de 2,98% din PIB, trecută în buget. Potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene, deficitul bugetar al României din acest an este estimat la 3,6% din PIB, iar în 2017 poate ajunge la 3,9% din PIB. 

Autoritățile au termen până în aprilie, la momentul lansării prognozei de primăvară a Comisiei Europene, să transmită un plan de măsuri pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%, prag maxim admis prin Pactul de Stabilitate.

(clic pe imagine pentru a mări// Foto cursdeguvernare.ro)

Execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată că veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Grindeanu și marți13

  Și iată cum avem tabloul complet al participanților la operațiunea OUG 13:
  1. Iordache, Grindeanu, Meleșcanu și Carmen Dan semnează OUG 13
  2. Dragnea zice că ordonanța e bună și nu renunță la ea
  3. Parchetul începe cercetarea faptelor grupului organizat
  4. Tăriceanu contestă acțiunea procurorilor la CCR
  5. Ministrul Justiției (apropiat al lui Tăriceanu) cere CCR să oprească cercetările procurorilor
  6. CCR spune că DNA perturbat "buna activitate a Guvernului" (de a fura noaptea)
  7. Parlamentul îi întorce serviciul CCR și vrea să îi acorde o superimunitate.

  (În ce mama-naibii de țară trăim?)
  Hoții! Hoții!
  PS: Chiar dacă vreți să furați cu legea în mână, tot furt se cheamă. Iar furtul e pedepsit de codul penal.
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult