Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Comisia Europeană, scrisoare către Guvern: Există un risc clar de neîndeplinire a criteriilor de deficit

Guvernul trebuie să prezinte până în aprilie măsuri pentru readucerea bugetului în ținta de deficit. 

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici au trimis ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, o scrisoare - prezentată de cursdeguvernare.ro - în care cer autorităților române asigurări credibile că ţinta de deficit bugetar nu va fi depăşită. 

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018”, se arată în scrisoarea semnată de oficialii europeni.

Comisarii europeni au îndoieli că România va respecta ţinta de deficit bugetar, de 2,98% din PIB, trecută în buget. Potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene, deficitul bugetar al României din acest an este estimat la 3,6% din PIB, iar în 2017 poate ajunge la 3,9% din PIB. 

Autoritățile au termen până în aprilie, la momentul lansării prognozei de primăvară a Comisiei Europene, să transmită un plan de măsuri pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%, prag maxim admis prin Pactul de Stabilitate.

(clic pe imagine pentru a mări// Foto cursdeguvernare.ro)

Execuția bugetului general consolidat pentru prima lună din an arată că veniturile bugetului general consolidat au fost cu 5,7% mai mici în ianuarie, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile au crescut cu 3,5% față de același interval din anul precedent.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Grindeanu și marți13

    Și iată cum avem tabloul complet al participanților la operațiunea OUG 13:
    1. Iordache, Grindeanu, Meleșcanu și Carmen Dan semnează OUG 13
    2. Dragnea zice că ordonanța e bună și nu renunță la ea
    3. Parchetul începe cercetarea faptelor grupului organizat
    4. Tăriceanu contestă acțiunea procurorilor la CCR
    5. Ministrul Justiției (apropiat al lui Tăriceanu) cere CCR să oprească cercetările procurorilor
    6. CCR spune că DNA perturbat "buna activitate a Guvernului" (de a fura noaptea)
    7. Parlamentul îi întorce serviciul CCR și vrea să îi acorde o superimunitate.

    (În ce mama-naibii de țară trăim?)
    Hoții! Hoții!
    PS: Chiar dacă vreți să furați cu legea în mână, tot furt se cheamă. Iar furtul e pedepsit de codul penal.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult