Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Singuri acasă cu Liviu Dragnea

„Românii vor să se simtă ca acasă în țara lor”, a interpretat la cald aseară dl. Liviu Dragnea rezultatul votului, care prevestea „victoria istorică” a partidului său.

Sunt cetățeni pentru care vestea că, de azi, suntem singuri acasă cu Liviu Dragnea e un motiv de angoasă sau de emigrare.

Pentru mulți alții însă, victoria categorică a PSD înseamnă un prilej de liniște și o garanție că modul lor de viață nu se va schimba, că-și vor primi în continuare partea dintr-un contract nescris cu acest partid care conduce de zeci de ani România.

În fine, pentru majoritatea românilor, neinteresați de vot și de politică, pentru care România este doar în dormitor, un job sau un mall, asta nu înseamnă nimic. Vor continua să meargă la facultate sau la muncă, să-și plătească taxele, să se uite la filme de pe net și să viseze la cele două săptămâni de concediu în Grecia, perfect autonomi și izolați în buncărul care-i separă de restul lumii.

Ne-am trezit în această dimineață în epoca Dragnea. Ce ne aduce ea?

Pentru cei îngrijorați că Dragnea va face din România un Belarus, vestea bună este că nu se poate, chiar dacă i-ar lua Dumnezeu mințile. Derapajele antidemocratice de care partidul dlui Dragnea nu a fost niciodată străin vor mai exista probabil, însă statul s-a consolidat în ultimii 27 de ani, există instituții care merg, iar calitatea de membru UE și NATO este pentru tânăra democrație românească o plasă de siguranță, care să prevină căderile.

Sigur, și Ungaria este membră UE și NATO și, cu toate astea, naționalismul izolaționist al lui Viktor Orban amenință democrația vecinilor noștri. În lipsa unei reacții prompte a societății, orbanizarea lui Dragnea se poate produce rapid. În acest moment, dl. Dragnea are în spate forța unui vot masiv. Ce va face cu ea? Va consolida o dictatură a majorității, ignorând România care nu l-a votat? Va folosi rezultatul în scop personal, revendicând dreptul său de a fi uns premier, chiar dacă are o condamnare penală?

Felul în care dl. Dragnea va gestiona problema funcției de premier este un prim test al felului în care va arăta epoca Dragnea. Președintele PSD poate merge pe varianta brutală: Funcția de premier e dreptul meu, românii au votat să fiu eu premier; iar pentru asta să fie dispus să modifice legi sau să-l suspende pe președintele Iohannis. 

Sau poate surprinde pe toată lumea cu un gest de mărinimie: Da, am câștigat alegerile, sunt președintele partidului care are dreptul să propună premierul, dar am o condamnare penală și, pentru a nu face rău României, înțeleg să fac un pas în spate etc.

Sau poate alege o variantă de mijloc, mai inteligentă: să propună un premier fără forță politică, un nume cu totul nou, pe care să-l controleze dintr-o poziție care n-ar afecta imaginea Guvernului și a țării, de pildă din cea de vicepremier.

Oricum, societatea aceasta polarizată nu se va face bine prea curând dacă dl. Dragnea va declanșa un război politic civil cu dl. Iohannis. Zilele următoare sunt decisive pentru felul în care va arăta România în următorii ani: o țară ruptă în două sau o țară care va încerca să construiască (niște școli, un spital sau, de ce nu, chiar o autostradă)? O țară condusă discreționar de o oligarhie (antecedente sunt destule), pusă pe rapt și căpătuială sau o țară care va respecta legile și cetățenii? O țară de asistați aflați la mila stăpânului de la Guvern, Consiliu Județean sau Primărie sau o țară care nu-și mai jignește contribuabilii?

Dl. Dragnea are peste noapte foarte multă putere în propriile mâini. I-a luat mult timp să ajungă aici. Și-a pregătit traseul cu răbdare și tenacitate, încă din vremurile imemoriale când era membru PD. Alegătorii i-au dat acum dreptul să se bucure de această putere. Îi va da și președintele Iohannis acest drept sau va fi consecvent principiului că nu va nominaliza un premier „penal”?

PS. O singură certitudine: după ce a fost folosit pe post de sperietoare pentru guguștiuci, dl. George Soros a părăsit aseară discret România cu o cursă charter. Se îndreaptă spre alte țări unde conducătorii trebuie să sperie alegătorii pentru a poza ulterior în salvatori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Chiar nu am fost suficient de idioti, validandu-l pe iliescu? In privinta lui, atunci , prima oara, eram naivi: il vedeam tanar, puternic, stiind raul sistemului si in stare sa-l curme,credeam ca ne va da contrariul a ceea ce traisem pana atunci; a doua, a treia oara, am fost prosti, fara nici o scuza! Acum de ce ne-am repeta greseala, validandu-l pe un altul, asemenea lui? Poate pentru ca "intreaga sinergie a faptelor a dovedit ca..."? E greu, nu mai avem timp si nici dispozitia de a sta mereu la panda, dar putem interveni la derapaje si putem pune capat acestei idiotenii ce se numeste "ajutor social"- o decadere nemaivazuta a demnitatii umane, dar, in stare sa-i aduca la putere pe toti trogloditii! Sigur nu suntem vinovati, macar un pic, fiecare? -Si daca cineva ar aduna aceste " picuri", cam ce dimensiuni ar avea vina colectiva?
    • Like 0
  • Ziceti <singuri ...cu Dragnea>? si chiar asa e ! Tactica lui luciferica l-a propulsat si inca-l <va mai>,insa ,vai,de cei care n-au o <Alta> nadejde ,care nu depinde de votul mioriticilor ortodocsi...
    • Like 0
  • Traian check icon
    Buna seara Romania,
    Am fost unul dintre deceptionatii acestui scrutin, si spun ca am fost deoarece acum ,la cateva ore dupa numararea voturilor,am devenit un optimist si cred ca pana la urma vom merge mai departe spre acea civilizatie culta apuseana spre care nazuim.
    Romania asa cum este ea "colorata" in rosu, albastru, verde etc. este si va trebui sa fie in continuare a noastra, a romanilor, a celor care au votat, a celor care nu au votat, a celor care nu au avut drept de vot si...a celor care vor vota peste 4 ani. Haideti sa nu cautam iarasi vinovatii dupa acest proces electoral, haideti sa nu ne dusmanim, haideti sa incercam sa ne iertam, sa ne unim, asa cum poate, numai noi stim.
    Nu vad o alta solutie decat sa fim ca un curcubeu(cu toate culorile lui) ce apare dupa o ploaie . Oare, imi doresc prea mult dulce Romanie?
    • Like 2
  • Democrație înseamnă să votezi idei și proiecte, nu oameni, asta se pretează pentru concursurile de popularitate, gen "Românii au talent".

    Trebuie creată această supapă prin care oamenii care vor, să poată vota direct asupra chestiunilor în nume propriu. Nu știu, poate va fi nevoie sa treci niște teste ca să te dovedești "capabil să te reprezinți", dar de undeva trebuie să se înceapă. Oamenii vor fi mai motivați să voteze atunci când pot vota direct problemele de interes pentru ei.
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      check icon
      Cred ca aici gresiti. In primul rand trebuie votati oameni, lideri, nu proiecte. O persoana cinstita, desteapta si care are caracteristici de lider e de preferat unui demogog cu masterat si idei care te fura. Sigur ca trebuie sa ai si proiecte, si idei, insa din punctul meu de vedere primeaza caracteristicile personale.
      Daca s-ar gandi asa, n-ar vota nimeni un partid cu un penal ca Dragnea la conducere.
      • Like 0
    • @
      Eu cred, de asemenea, ca proiectele primează. Unul ar fi infrastructura. Apoi, consolidarea statului de drept. Educația.
      • Like 1
    • @ cristiansirb
      check icon
      Vedeti, de aia tot alegem corupti sa conduca tara. Nici nu mai conteaza ca sunt penali, proiecte sa fie. Pensii, infrastructura, educatie, stecla de ulei, etc., nu-i greu de spus din gura - mai ales cand esti mincinos profesionist.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Nici măcar originea cuvântului „democrație”nu vă dă dreptate, iar în ultimă instanță, „ideile” și „ proiectele” nu sunt altceva decât oameni, persoane care le reprezintă.
      „Soluția” pe care o propuneți este fantasmagorică.
      • Like 1
    • @
      Există și persoane deștepte cu caracteristici de lider car pot face foarte mult rău. Hitler ar fi un exemplu. Un lider te călăuzește către ceva, dar acel ceva poate fi abominabil. Nu e suficient să fii lider, e nevoie și de integritate, însă
      orice om este supus greșelii, chiar și un lider bine intenționat, de aceea este important ca fiecare proiect sau idee să fie supusă criticii și să nu fie acceptată automat doar pentru ca vine de la un lider.


      Dincolo de asta, democrația participativă, nu presupune eliminarea liderilor, ei pot veni cu idei, cu proiecte, dar doar cetățenii pot stabili care din acestea sunt în interesul lor.

      • Like 1
    • @
      O idee are o viață proprie, indiferent de cine a enunțat-o. Dacă domnu' Dragnea spune, că trebuie să dezvoltăm infrastructura în România, eu voi fi de acord, este o idee bună, chiar dacă dumnealui e penal.

      Ideile și proiectele trebuiesc susținute pentru ce sunt ele, nu pentru cine le-a enunțat sau cine altcineva le mai susține.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      <<Nici măcar originea cuvântului „democrație”nu vă dă dreptate>> - democrația este o formă de decizie colectivă în care cetățenii se implică direct în luarea deciziilor, i se spune democrație directă sau participativă.

      Democrația reprezentativă, prin reprezentanți, este o forma trunchiată a democrației la care s-a ajuns din motive logistice, erau prea mulți oamenii și nu se puteau organiza efectiv pentru a vota toți asupra tuturor chestiunilor, dar acum avem tehnologii care fac acest lucru posibil.

      <<„ideile” și „ proiectele” nu sunt altceva decât oameni, persoane care le reprezintă>> - Nu, ideile și proiectele sunt entități obiective, care au o viață de sine stătătoare și care pot fi judecate pentru ce sunt ele, nu în funcție de cine le-a enunțat sau cine le susține.

      <<„Soluția” pe care o propuneți este fantasmagorică. >> - Eu unul consider că nimieni altcineva în afară de mine nu-mi poate reprezenta interesele, prin urmare vreau să am posibilitatea să votez direct asupra chestiunilor pe care eu le văd importante.

      • Like 2
    • @
      Si daca eu, care ma aflu in pozitie de conducere, va spun ca salvarea se afla in spatiul extraterestru si cea mai buna solutie este sa luam contact cu omuletii verzi, ma veti urma doar pentru ca sunt un lider charismatic?
      Lumea politica, din cate am observat, ar trebui sa se prezinte sub forma unui mediu "mananca sau vei fi mancat". Doar ca ei au dat mana (cel putin, majoritatea) si au hotarat sa manance toti linistiti...de la noi.
      Dupa protestul inspirat de tragedia "Colectiv", dl Ponta, un om extraordinar de "curajos" de altfel, si-a dat demisia pentru a evita sa curete mizeria pe care toata clasa politica a facut-o. Asa au venit la putere "tehnocratii", cei care nu au iesit cu fanfara in presa, cei care au combatut minciuni cu argumente si cifre, cei care au tinut cont de cei care construiesc viitorul tarii, de cei tineri, de cei care au avut curajul sa iasa in strada si sa isi strige suferinta.
      Domniilor lor li s-a impus sa indrepte greseli care s-au perpetuat si care dintr-un bulgaras s-au transformat in muntele Fuji rostogol la vale, greseli care se tot intampla cu buna credinta de 27 de ani incoace, in doar un an. In lumina celor de mai sus, va rog ca puiul, copilul Dvs de un an sa fie la fel de matur si dezvoltat, si fizic cat si psihic, cum sunt eu la 25 de ani.
      Si da, lumea a votat Dragnea. De ce? Pentru ca tehnocratii nu au stiut sa "cosmetizeze" adevarul si sa promita marea cu sarea. Nu voi nega ca nivelul lor de comunicare cu populatia a fost scazut, defectuos. Dar nici nu ma asteptam ca majoritatea coplesitoare a electoratului sa fie din nou pacalita de promisiuni.
      Pentru ca si aceste promisiuni au fost facute de oameni charismatici, cu diplome multe de management. Cum au fost luate aceste diplome, chiar nu mai conteaza.
      • Like 2
    • @ Georgiana Sabina Nae
      check icon
      Bineinteles ca nu, am spus doar ca pentru mine caracteristicile personale primeaza, nu ca sunt singurul criteriu.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Democrație originar înseamnă puterea poporului ( din greaca veche).
      Există variate tipuri de democrații, istoricește vorbind( sclavagistă..., de tip bolșevic..., originală..., numai că nu asta e problema în discuție!!!).
      Ideile nu există în afara oamenilor, care le produc, reprezintă sau apreciază.
      Niciodată nu veți putea „vota direct”ceea ce vedeți în chip solitar important!
      • Like 1
    • @
      Ioan check icon
      Interesant! Chiar stiti pe cineva votand oameni, lideri si chiar, proiecte? Sa mi-l aratati si mie, pentru ca eu, in lipsa mea de informare, cred ca votam doar ...nume.
      • Like 1
    • @
      De ce nu crezi în Dumnezeu?
      • Like 0
  • Mi-am dorit cu ardoare ca dreapta romaneasca sa ia atatea voturi cat sa minimalizeze forta PSD. Dar n-a fost asa! Incep sa cred ca cei care isi doresc cu adevarat schimbarea sunt prea putini. Incep sa cred ca poate eu sunt ratacita care ar tb sa invete sa se uite la Antene sau mai stiu eu unde fara sa judece, sa critice, fara sa faca scenarii... Ma intreb ce o fi in mintea celor care au preferat sa stea acasa ieri. Oare educatia, spiritul civic, altruismul, solidaritatea nu au fost suficient de vocale in mintea lor incat sa invinga letargia, sila de a se amesteca in evolutia politica a tarii? Nu venirea lui Dragnea ma ingrijoreaza (el va ajunge acolo din cauza unei justitii firave), ci nepasarea cetatenilor, paralizia lor atitudinala si civica. Pe un astfel de fundament se pot construi imperii monstruoase, iar a astepta o resurectie civica este cel mai naiv gand.
    Votul de ieri m-a invatat ca nu poti lupta impotriva unei mase populare convinse ca a trai bine nu se poate in afara unei culturi a micilor atentii, a nepotismului, a prieteniilor din interes.
    • Like 4
    • @ Adina Ionescu
      check icon
      Nu exista dreapta romaneasca. Doar unii de stanga si unii si mai de stanga. Probabil de aici ni se si trag multe.
      • Like 0
    • @
      Numiți un partid de stânga. Dacă Spuneti PSD, cred ca ne-am lămurit că nu putem purta o discuție in cunoștința de cauza. Vorbiți in vânt
      • Like 1
    • @ cristiansirb
      check icon
      Toate. Mai putin PMP care are apucaturi reale de dreapta.
      Sa ma anuntati cand va aparea un partid care va avea in program liberalizarea pietei muncii prin eliminarea tichetelor de masa pentru angajati, a contractelor de munca pe termen nelimitat si introducere angajarii de comun acord de exemplu. Sau responsabilitatea personala in defavoarea statului-tatuc, cum ar fi eliminarea indemnizatiilor de maternitate si inlocuirea lor cu polite personale de asigurare. Sau eliminarea implicarii directe a statului prin privatizarea sistemului de sanatate. Sau eliminarea redistributiei veniturilor prin taierea ajutoarelor sociale si eliminarea impozitului progresiv. Samd. Daca tot vrem sa fim de dreapta.
      • Like 1
  • Cum dracu' să nu dai în depresie profundă în urma rezultatului acestor alegeri?

    E ca și când ar reveni la conducerea firmei în care lucrezi niște ticăloși de care te bucuraseși că ai scăpat, și sperai că nu-i vei mai vedea niciodată.

    Ei, acum se restaurează totul. E frustrant să înaintezi în vârstă și să constați că te îndrepți către un trecut întunecat în loc de viitorul care-ți surâdea..
    Îl înțeleg perfect pe Raimond.
    • Like 3
    • @ Tom Dick N'Harry
      check icon
      Nu disperati, asa e democratia, ca doua vaci legate cu o franghie. Una trage la apa, cealalta la iarba, la un moment dat or ajunge amandoua si pascute si baute.
      • Like 0
  • " România e o țara care merita furată " cum ai chiar tu acum ceva vreme .
    • Like 0
  • check icon
    PNL-ul a ramas in offside. PSD s-a pozitionat la stanga pe economic si la drepta pe social. Ca si majoritatea romanilor. Platforma PSD contine reducerea de taxe si impozite, pe cand platforma lui Ciolos nici nu mentioneaza asa ceva. Asadar, PNL incotro? Probabil spre irelevanța daca nu-si gasesc rapid identitatea.
    • Like 0
    • @
      Faptul ca PSD și-a programat reduceri de taxe și impozite pentru Dvs nu suna a dreapta economică? Acum confundam așa grosolan economicul cu socialul? Acelea sunt măsuri economice! Ce expert mai sunteți
      • Like 0
    • @ cristiansirb
      check icon
      Mai cititi o data ce am scris. Sigur ca e de dreapta, de aceea am si mentionat acest lucru, trebuia sa fie in platforma PNL. PNL nu are nici directie, nici identitate, nici solutii.
      • Like 1
    • @
      Am eu aproape 25 de ani si tot aud demagogi care promit reduceri de taxe si mariri de salarii. Nici nu-mi inchipui cum ajung aceste promisiuni la urechile oamenilor mai in varsta decat mine.
      Ce promite PSD-ul atat sunt, promisiuni.
      Nu au cum sa reduca impozite si sa creasca salarii in conditiile in care deficitul bugetar al Romaniei este in crestere. Asta inseamna ca datoria noastra externa este in continua crestere pentru ca pana acum, Romania s-a imprumutat ca sa plateasca datoriile bugetare, fara a se indrepta si catre investitii. Investitiile ar fi creat locuri de munca. La randul lor, locurile de munca ar fi scazut rata somajului si rata emigrarilor si banii ar fi circulat in interiorul tarii.
      Noi, pe de alta parte, ne imprumutam din exterior ca sa platim darile in tara si sa platim si ce importam. Adica ne imprumutam de la X ca sa platim produsele cumparate de la X.
      Am devenit tara de consum si promisiunile scaderilor de impozite si majorarilor salariale sunt cel putin utopice.
      Cat despre dl Dragnea si promisiunile dumnealui, un om care este urmarit penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual nu cred ca se va putea concentra prea mult pe binele tarii, in conditiile in care sunt sigura ca prefera sa isi scape dumnealui pielea mai intai si apoi sa isi indrepte atentia catre orice alte treburi de stat.
      Nu apar nici un alt partid, dar condamn PSD-ul.
      • Like 2
    • @ Georgiana Sabina Nae
      check icon
      Haideti atunci sa vorbim despre cum reducem deficitul bugetar, ca sa putem reducem din taxe. De acord, acei bani din taxe trebuie sa mearga in sectorul privat unde ar produce locuri de munca, nu la stat unde produc birocratie, coruptie si costuri de administrare.
      Dvs., daca aveti salariu 1000 si cheltuiti 1100, va dati seama repede ca trebuie sa mai renuntati la ceva, la o iesire cu prietenii, la un film. Nu e usor cand altii se distreaza sa stai acasa, dar asta inseamna responsabilitate fiscala. Statul tot cheltuie in nesimtire, dar se aplica acelasi principiu, daca vrei buget echilibrat trebuie sa elimini din cheltuieli. Sigur ca un partid ca PSD nu va purta niciodata aceasta discutie pentru ca ar insemna sa umble la ajutoare sociale, la numarul de bugetari etc.
      • Like 0
    • @
      Tocmai ce incepuse Guvernul Ciolos sa faca, si anume sa ia la puricat asistatii sociali. Initiativa care a fost primita cu critici inversunate. "Ce aveti cu saracii amarati?" sau "De ce nu va luati de clasa politica? Tot de nevoiasi va luati?", asta in conditiile in care o inspectie reala, nici macar riguroasa, ar scoate la iveala niste scheleti majori din dulapurile unora. Asistenta sociala se ia pe pachete de cafea, iar cei care refuza sa dea "atentia" si vor sa urmeze calea legala se incurca in birocratie inutila si se izbesc de usi inchise.

      Deficitul bugetar s-ar reduce daca s-ar concentra banii pe investitii. Daca Fiscul nu ar mai sari pe intreprinderile mici si mijlocii cu conducere romaneasca si ar intra cu acelasi tupeu si in corporatiile mari aparate de randuri de avocati s-ar vedea o schimbare. La o astfel de companie lucrez si eu si as prefera sa plec la o firma cu conducere romaneasca, dar acolo nu as mai avea aceeasi siguranta ca aici. Pentru ca daca vom compara Fiscul cu apa, corporatiile sunt date cu uleiul care respinge grav orice control de la stat.
      Asa ca tot profitul pleaca la Head Office-urile companiilor, in Austria, Marea Britanie, America si asa mai departe, platesc taxe minime pentru ca se poate, si folosesc mana de lucru ieftina. Chiar si la noi in tara suntem vanduti pe doi bani.

      Si nu putem vorbi de responsabilitate fiscala cand un buget de stat trebuie sa fie gata la sfarsitul anului curent pentru anul urmator, iar la noi bugetul se anunta in martie-aprilie. Ce fel de strategie de condus un stat este aia care incepe la sfarsitul primului trimestru?! Ma rog...
      • Like 0
    • @ Georgiana Sabina Nae
      check icon
      Socialismul, odata ce penetreaza societatea, este aproape imposibil de eliminat. Acele persoane care beneficiaza de redistributia veniturilor altora nu vor vota niciodata impotriva propriilor interese. Plus ca te mai si demonizeaza daca aduci vorba. Singurul mod de a scapa de socialism este un soc major, revolutie, insolventa etc. si poate nici atunci.

      Sigur ca e nevoie de investitii. 80% din locurile de munca in SUA sunt create the IMM-uri sub 100 de angajati, nu de mari corporatii. Un SRL se formeaza pe o pagina A4 si o taxa de $150 in 7 zile. As merge mai departe, cati bani aduce Fiscul la stat si cate investitii pierdem datorita mediului nepretienos de afaceri ? Poate ca Fiscul ar trebui sa nu deranjeze pe nimeni. Poate ca acele contracte de munca pe perioada nedeterminata ar trebui eliminate, pentru ca o companie sa poata respira, sa sa poata extinde si apoi micsora daca e cazul. Poate ca beneficiile nesimtite - tichete de masa, vacante ca la nimeni, concedii de maternitate cu anii ar trebui eliminate si ele, pentru ca ele sunt bune pentru cei care au loc de munca insa tin o mare parte din populatie in somaj prin descurajarea investitorilor. Samd. Este nevoie ca de aer de un partid serios de dreapta in Romania care sa creeze un mediu propice investitiilor. Este nevoie si de o schimbare de mentalitate in randul populatiei care trebuie sa inteleaga ca nu pomana de la statul-tatuc duce la prosperitate ci munca, antreprenoriatul si responsabilitatea personala.
      • Like 1
    • @
      Nu e nici un socialism care penetrează, este dulcele protecționism și apetența pentru nemișcare a populimii (un fel de conservatorism, dar m-aș feri să-i zic altfel, din respect pentru doctrina conservatoare). Populimea preferă starea actuală de fapt, așa proastă cum este, tratând schimbarea sau progresul (care tot schimbare este) cu maximă angoasă. Mai ales când e încurajat de mesajele spăimoase ale zișilor lideri (de căcat).
      • Like 0
    • @
      Chiar sunt de acord cu Dvs in ceea ce ati spus, dar probabilitatea de a reusi schimbarea mentalitatii unei mase foarte mari de oameni este chiar mai mica decat probabilitatea de a ne lovi un asteroid in urmatoarele 5 secunde.
      .....
      Vedeti? Nu ne-a lovit.
      In continuare cred ca pestele de la cap se impute. Inainte de criza din 2007, investitori din intreaga lume veneau in tarile care au facut parte din blocul comunist pentru ca exista o piata cu un potential extraordinar de extindere. Ce a facut statul roman? A urlat sus si tare ca "NOI NU NE VINDEM TARA!"
      Nu ne-am "vandut" tara, dar altii au facut-o. Cehii, polonezii, bulgarii etc.
      Cehii au o populatie de aproximativ 10 mil de oameni cu un PIB de aproximativ 31000 $ pe cap de locuitor,
      Romania are o populatie de aproximativ 20 mil de oameni cu un PIB de aproximativ 21500 $/cap de locuitor.
      Adica asta cu "vandutul" tarii a mers bine pentru cehi.
      Bulgarii castiga mare parte din litoral. Litoralul lor a fost construit de germani. Nu ii auzi pe bulgari plangandu-se.
      E clar ca noi am pierdut niste pasi importanti in dezvoltarea Romaniei, dar de acum incolo am putea macar sa avansam. Noi nici macar pe loc nu stam, tot regresam...
      • Like 1
  • Trist dar adevarat! Aseara la Romania Tv dl. Ponta si dl. Andon, doi juristi de marca, incercau sa justifice propunerea dl-ui Dragnea ca premier prin faptul ca in hotararea judecatoreasca de condamnare penala a acestuia nu este prevazuta nici o pedeapsa accesorie sau complementara de interzicere a dreptului de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. Nici o vorbulita insa despre art. 2 din legea nr. 90/2001 potrivit caruia pot fi membrii ai Guvernului persoanele care "nu au suferit condamnari penale". Legea nu face nici o referire la pedeapsa interzicerii unor drepturi. Sa credem ca nu cunosteau aceasta lege? Din punctul meu de vedere, ca jurist, fara a fi de marca, Presedintele poate sa il desemneze pe dl. Dragnea sa formeze Guvernul, insa Parlamentul nu il poate vota fiindca atunci incalca legea, intrucat prin votul Parlamentului dl. Dragnea va devenii membru al Guvernului. Asa isi va dorii noul Parlament sa isi inceapa mandatul?
    • Like 3
    • @ Corina Popescu
      Din afirmația dv. despre cei „doi juriști de marcă” ați uitat să puneți ghilimelele pentru această „calitate” a lui Ponta!
      • Like 2
    • @ aurora oncescu
      Andon și Ponta - doi juriști de barcă (trasă de jandarmi, fă).
      • Like 0
  • check icon
    Dacă cineva credea că PNL-ul va face vreo brânză la alegerile din decembrie, înseamnă că a stat numai prin buncărele despre care amintea dl. Negruţiu în articol.

    În primul rând, PNL a trădat!
    Să ne amintim că USL (compus din PNL, PC şi PSD – dacă aţi uitat cumva) s-a constituit ca răspuns la politica dezastruoasă a PDL şi a preşedintelui Băsescu. Cum credeţi că au privit simpatizanţii fuziunea PNL cu PDL? Stafful partidului credea că are de-a face cu o turmă de oi ce se conduce după talangă? Dovada a fost că nu!

    În al doilea rând, în PNL a fost degringoladă.
    După demisia lui Antonescu, la PNL a urmat acea conducere bicefală. Se putea spune că PNL este un partid frumos şi deştept. După ieşirea forţată (de Justiţie) a lui Blaga, PNL a rămas doar un partid frumos. Am văzut incoerenţă în activitatea politică şi campanii cu totul dezastruoase atât la Locale cât şi la Parlamentare (practic, Localele au anunţat dezastrul din decembrie). De fapt, în istoria celor 26 de ani de autentică democraţie românească, PNL se poate "mândri" cu multe astfel de "realizări". Să nu uităm aripile tinere, bătrâne, mature şi de grădiniţă ale partidului, tot felul de alianţe păguboase în urma cărora le-a adus doar altora avantaje iar la împărţierea "caşcavalului" au fost daţi afară. Îmi pare rău, dar acesta este PNL-ul!

    Personal, am votat cu USR, dar nu pentru că ar fi avut vr-un program cu care să mă hipnotizeze ca în "Men in black". Pur şi simplu n-am avut unde pune ştampila altundeva!

    De partea cealaltă, PSD a avut o campanie coerentă, în urma căreia simpatizanţii s-au încolonat la chemarea goarnei şi au pus ştampila pe buletinele de vot. Nu m-ar mira să fi atras şi o parte din nehotărâţi. Pentru că, spre deosebire de PNL, ei au oferit ceva. Fie şi iluzii.

    Şi cred că ar fi cazul să se termine cu văicăreala: "Cetăţenii trebuie să se prezinte la vot!". Greşit! Cetăţenii nu TREBUIE să se prezinte la vot. Ei se vor prezenta în număr mare şi de bună voie la vot, atunci când vor avea PENTRU CE să voteze. Politicienii trebuie să convingă, nu să cerşească.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult