Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Probleme „bune” și „rele” sau pilda domnului care se jelea la o masă că trebuie să-și vândă Porsche-ul ca să-și ia apartament la Londra

Porsche bag

Foto: Guliver Getty Images

De vreo 3 ani rumeg ideea problemelor pe care oamenii le au și - mai ales - de care se plâng. Concluzia este că oamenii se plâng cam de orice, fără să-și dea seama că, de cele mai multe ori, se plâng de probleme „bune de avut”. Știți, problemele oamenilor se împart în probleme „bune de avut” și în probleme „rele de avut”. Dar să vă spun niște povestioare.

Acum vreo 2 ani eram din întâmplare la o masă cu mulți oameni pe care nu-i cunoșteam - un grup eterogen și format mai mult sau mai puțin ad-hoc. La acea adunare era un ins care se jeluia cum el a trebuit să-și vândă Porsche-ul pentru a-și cumpără un apartament în Londra. I-am spus că, de fapt, nu are nicio problemă și că e dus cu pluta.

Acum un an jumate, vorbeam cu mama și-mi spunea că este îngrijorată de cum se va descurca verișoara mea să instaleze de una singură un televizor... I-am spus că, de fapt, știrea este că verișoară mea și-a cumpărat un televizor nou și că nu se poate întâmpla nimic tragic. 

Acum vreo 6-9 luni, nepoata mea de 13 ani se plângea că, dacă mama ei va merge într-o vacanță de 10 zile cu colegii de la serviciu, ea (nepoata) va trebui să aibă grijă de fratele de 8 ani... adică va trebui să îl ia de la școala aflată la 500 de metri de casă și să îi facă un sendviș. I-am spus doar că exagerează...

Oamenii din blocul în care locuiesc în SUA se dau de ceasul morții când afară e frig și se depun 10 cm de zăpadă, spunând că "it's the worst day ever"... Eu încerc să le explic că este iarnă. Ar fi complet inutil să le spun că "worst day ever" a fost pentru oamenii care au înnoptat la Hiroshima în noaptea 5-6 august 1945 (pe 6 august dimineață a fost aruncată prima bombă atomică din istorie peste Hiroshima).

Toate acestea sunt ilustrări ale jeluirii absurde în față unor probleme „foarte bune de avut”.

Nepoatei mele nu i-am spus, dar o spun aici: dacă o fată de 13 ani trebuie să „se sacrifice” să-și ia de la școală fratele de 8 ani și să îi facă un sendviș (din frigiderul prea plin din casă), asta este o „problemă bună de avut”. Dacă o fată de 13 ani trebuie să se prostitueze pentru a avea bani să cumpere de mâncare pentru fratele său de 8 ani, atunci asta este „o problemă oribilă de avut”.

Zilele astea am explorat un site de anunțuri private (gen Ucazii sau Olx) și am găsit anunțuri de vânzare de mobilă la 10 euro cu mențiunea „urgent”. Nu cunosc pe deplin contextul și poate greșesc, dar la ce nivel de disperare trebuie să ajungi să-ți vinzi mobila din casă la 10 euro bucata urgent? Eu încerc să vând niște chestii din casă pentru că ne mutăm și am ajuns în situații de a negocia la 1 dolar cu oameni care nu vorbesc engleza (locuiesc în SUA). În mod voit, sunt un negociator prost (adică nu țin la dolarul ăla, pentru că știu că el valorează mult mai mult pentru cumpărător decât pentru mine).

Și pun acestea în contrast cu insul care se jeluia că el a trebuit să își vândă Porche-ul... Ce naiba să mai spui?! Pentru a nu-i scoate din zona de confort pe „oamenii de dreapta”, mă voi abține de la a trage o concluzie morală. Închei prin a spune că mare noroc am să fi putut cunoaște lumea în complexitatea sa și să nu cred orbește în nimic.

Vă doresc să aveți „probleme bune de avut”! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu pot sa ma abtin dar pe aceasi tema ai scris un articol intreg ca sa ne spui ca locuiesti in SUA?!? (de 2 ori ca sa iasa in evidenta)
    • Like 0
  • Care e treaba cu tangenta la "oamenii de dreapta si zona lor de confort"? Sa conchidem ca oamenii de centru sunt scosi pe jumatate din zona lor de comfort...Si da, oamenii (cei de stanga poate? sau cei de dreapta?) se leaga ades de false probleme . Dar mai este un aspect (fara legatura sau asemanare cu ala cu Porshe) idea de progres e sa te compari cu mai bine, nu cu mai rau, dar ca sa progresezi in felul acesta, fara vaicareli inutile si false probleme, iti trebuie ceva minte si multa educatie.
    • Like 0
  • Hmm... Deci asta face o mama pentru un copil de opt ani? Il ia de la scoala si ii face un sandvis? Nu-l ajuta la lectii, nu ii spala hainele, nu le calca, nu ii face baie, nu il duce la culcare? Tot sadvisuri se manaca si la cina? Sau asta face tata, in familia respectiva? La ce ora ajunge acasa tata?

    Nepoata de 13 ani este in aceeasi 'tura' la scoala cu fratele ei? Merge la aceeasi scoala? Ajunge acasa la aceeasi ora cu fratele mai mic? Ea nu are lectii de facut sau activitati extrascolare?

    E OK sa lase pustiul nesupravegheat la TV, sau pe net?

    Daca, intr-adevar nepoata dumneavoastra nu trebuie decat sa il ia de la scoala si sa ii faca un sandvis, nu e o problema. Nici macar una minora. Daca nepoata dumneavoastra trebuie sa preia rolul unui adult - nu mentionati nici un alt adult, in afara de mama, in articol - in familia respectiva pana la orele 18.00-19.00, e o problema, si are dreptul sa se planga macar putin.

    Ce spuneti dumneavoastra e ca si cum i-ai spune cuiva ca nu-i nimic ca si-a rupt mana, altii si-au rupt gatul.

    Avem 'first world problems' pentru ca traim in 'the first world'.

    Dar nepoata dumneavoastra nu se afla in aceeasi situatie cu domnul care trebuie sa isi vanda Porsche-ul, un domn pentru care nu am nici cea mai vaga urma de simpatie. Alaturarea exemplelor este o usoara exagerare.
    • Like 1
  • Alien check icon
    Să trebuiasca sa-ti vinzi Porsche-ul ca să cumperi un apartament pentru ca ți-a dat Pisi un ultimatum sa devii și tu om serios și responsabil e o problema bună sau rea?
    Întreb pentru un prieten.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult