Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Procurorii cer 25 de ani de închisoare. Colonelul Ficior răspunde: „Eu mor cu inima împăcată că pe unde am fost am slujit pe Dumnezeu și țara”

Ultimul termen de judecată al procesului colonelului Ioan Ficior e o zi însorită de martie. La 88 de ani ai săi, cândva comandantul deținuților din lagărul Periprava răzvrătiți împotriva comunismului, Ficior a stat cuminte aproape șapte ore în banca sa, apărat de avocați și așteptând cu nerăbdare să-și spună ultimul cuvânt. În sala Curții bucureștene, placată cu lemn de stejar și decorată cu înflorituri, s-a consumat actul rece al justiției: stabilirea adevărului și a responsabilității pentru ceea ce s-a întâmplat cu zeci de ani în urmă, în colțul de lume, înconjurat de apele Dunării, unde destinul s-a frânt pentru câteva zeci de oameni.

După Vișinescu, acesta este al doilea proces public început în România din acest registru, a ceea ce presa a numit generic ”Dosarul torționarilor”. Ficior a fost trimis în judecată pe 18 august 2014, după ce fusese denunțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) cu aproape un an înainte.

”Eu sunt un om creștin”

Îmi vine în minte o declarație-simbol a acestui fost securist, instruit de tânăr și ajuns la bătrânețe inculpat pentru crime odioase. Se întâmpla într-o vineri dimineață, pe 20 septembrie 2013, la două zile după ce fusese denunțat de IICCMER. După desantul jurnaliștilor asupra apartamentului său, fostul comandant a deschis sfios și a rostit din tocul ușii, cu fermitate pedagogică: „Dumnezeu este bun, bunătatea lui ține în veci și credincioșia lui din neam în neam. Eu sunt un om creștin și nu mă dedau la fapte care mi se imput. Sunt și am fost crescut în familie de credincioși, baptiști”. Avea să rămână ultima declarație a lui Ficior în spațiul public înainte de proces.

Astăzi, după 545 de zile de la denunțarea sa, Ficior și-a spus ultimul cuvânt în fața judecătoarei de la Curtea de Apel a Capitalei. Îmbrăcat în negru, cu cămașă bleu și cravată cu picățele, alături de nelipsita pălărie, a ținut mereu între degete declarația scrisă de mână și scoasă din mapa neagră. În spatele băncii avocaților, a ascultat chibzuit toată desfășurarea din tribunal. Ațipește rar, scutură ochelarii de bancă în timp ce un fost deținut îl tot agasează verbal. Devine ușor nervos, e însă foarte conștient de importanța momentului.

Seria celor aproape 40 de martori care au depus mărturie s-a încheiat astăzi cu Mirel Stănescu. Elevul din clasa a X-a, care a încercat să fugă peste graniță, ajunge în 1959 la Periprava, când avea 18 ani. Cuvintele lui devin de piatră. Povestește una dintre cele mai mari umilințe pe care le-a trăit aici: obligat să recolteze tot stuful, fără să lase vreun fir în urmă. Unul dintre supraveghetori vede un fir de stuf și îl obligă să îl smulgă cu dinții. Sau scena în care, obligați să meargă până la zece kilometri fără oprire de la locul de muncă spre barăci, unii deținuți își făceau nevoile pe ei, din mers.

Cât de subțire e granița între crimă, suferință și supravițuire?

S-a vorbit astăzi cu nesaț, uneori cu tonul vehement și răstit al acuzării și al apărării, despre ”sistemul” care a ucis oameni și a schilodit destine. O chestiune a rămas însă indescifrabilă, în aerul închis de tribunal: cine a făcut diferența între crimă și supravițuire? Tocmai această delimitare este esențială și ea cade în sarcina judecătoarei, uzând de efortul istoricilor în înțelegerea contextului și a consecințelor acțiunilor lui Ioan Ficior.

Avocații lui Ficior și procuroarea de ședință au adus fiecare argumente și mai ales au indicat mărturii și legi. Încă odată, judecătoarea este chemată să stabilească, după aproape 60 de ani, o graniță decizională, care i-a aparținut strict comandantului lagărului și care a însemnat, de cele mai multe ori, diferența între crimă, suferință și supravițuire.

Procuroarea de ședință, Laura Popescu, a cerut pe un ton ritos pedeapsa maximă: 25 de ani de închisoare, decăderea din drepturile civile, degradarea militară și obligarea la despăgubiri în solidar cu statul român pentru că, așa cum bine a punctat, Ficior a fost ”agentul statului”, care a planificat exterminarea deținuților politici. Citează din rechizitoriul făcut de temerara procuroare Denisa Cristodor (cea care a instrumentat și cazul Vișinescu) și din mărturiile culese în sala de tribunal. Amintește de condamnații legați de picioare, de dizenteria care domnea la Periprava, de munca istovitoare, de bătăile primite de deținuți, de pângărirea cadavrelor victimelor.

Avocații lui Ficior dau și ei proba virtuozității. Se agită, se răstesc la procuror, sunt vehemenți. În definitiv, își fac treaba pentru care sunt plătiți. Spun că nicio probă nu dovedește că Ficior a urmărit exterminarea deținuților și că nu există legătură de cauzalitate între faptele lui concrete și moartea deținuților. În plus, susțin ei, nu el a ales clima, nu el a decis condamnările deținuților ajunși în lagăr, nu el a scris regulamentele. Rămâne întrebarea la care judecătoarea  Luminiţa Criștiu-Ninu va trebui să răspundă: stătea în puterea lui Ficior, ajuns adjunctul șefului lagărului la 30 de ani, să schimbe situația din lagăr, să aducă mai mulți medici, să ofere mai multă hrană ori să nu-i oblige la munci extenuante pe deținuții politici?

Povestea colonelului octogenar

La 18.49 Ficior se așează la pupitrul din centrul sălii pentru ultimul cuvânt. Liniștea e grea, în afară de vocea așezată a octogenarului nu se distinge nimic. Fostul comandant e coerent, calm, foarte cursiv, iar firul său narativ e destins. Rupe tăcerea cu o frază de început de roman dostoievskian: ”În închisori nu curge lapte și miere”. Vorbește despre condițiile vitrege din orice detenție și despre suferința executării unei pedepse privative de libertate.

Face apel la emoția judecătoarei: relatează așezat, fluent, fără volute stilistice, despre condițiile potrivnice din lagăr și despre măsurile de aprovizionare, cât de greu i-a fost să administreze 2-3000 de deținuți, cum s-a preocupat de îngrijirea bolnavilor. Prepozițiile nu sunt punctul lui forte, în schimb rostește cu grație baritonală și cu acel simț înrădăcinat al ierarhiei ”Doamnă președintă”. Politețea lui din sala de tribunal e exemplară. Încet-încet, tactica sa devine evidentă: e bun și calm și doar o istorie mohorâtă și niște timpuri grele l-au adus aici.

”În ce privește comportarea mea, vreau să vă mărturisesc, doamnă președintă, că îmi cer scuze pentru cei care au abuzat deținuți”. Subliniază că deținuții politici aveau o decență aparte. Mulțumește și pentru că nu a fost obligat să se prezinte la toate ședințele de judecată.

Despre comportamentul său în lagăr, discursul devine redundant: el nu înjură și nu bate pentru că educația din familie nu i-ar fi permis acest lucru. ”Cât pot, ajut!” punctează sentențios. Roagă judecătoarea să analizeze lucrurile bune pe care le-a făcut. ”Eu mor cu inima împăcată că pe unde am fost am slujit pe Dumnezeu și țara” e fraza care despică aerul din sală, după care adaugă: ”Să fie dragoste, nu ură!”, ”Să fie judecata dreaptă, așa să o dați”. Se declară deranjnat că unii îl privesc ca pe un torționar și încheie evlavios: ”În numele Tatălui și al Dumnezeului”.

Seara, puțin după ora șapte, Ficior a coborât astăzi pentru ultima oară scările Palatului de Justiție de pe malul Dâmboviței. Începând cu 30 martie, ziua pronunțării sentinței, viața lui va fi altfel, cel mai probabil.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si intr-un fel are dreptate. Cam asta e nivelul crestinilor si patriotilor care ne conduc; de aceea au fost mereu in aceeasi echipa cu satanistii si tradatorii.
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Domnule ..sau tovarase ,,Ficior ,,dumneata nu ai slujit pe DUMNEZEU..comunistii NU AVEAU DUMNEZEU,,,deci minti,,,sau poate nu faceai parte din partidul comunist..???ai ajuns pe blat colonel..??..tara nu aveai cum sa o reprezinti era ..VANDUTA BOLSEVICILOR RUSI..asa ca nu aveai ..TARA...sti cine nu te iarta??nu cei carora le-ai pus" jgiltul " de gat....DUMNEZEU NU TE IARTA.....nu meriti..in mod normal ar trebui sa sfarsesti in canalizare sau intr-o buda ..asa cum iti este caracterul...
    • Like 1
  • Fara nici un fel de indoiala acea perioada a produs monstii din cei care s-au repezit sa servesca in aparatul represiv.Ei nu au fost luati cu japca de acasa ci aveau in genele lor,MAI DEZVOLTAT,morbul abject al injosirii apropelui prin orice mijloace sa-si arate si sa arate ca el este micul dumnezeu cu drept de viata si moarte asupra oricarei vietuitoare.Si azi in zilele noastre se gasesc in stare latenta acesti satrapi odiosi pe care-i vedem desfasurandu-se in viata publica,in politica pe tv dar ori ne este frica sa-i demascam ori suntem nepasatori.In consecinta ii votam ca mai apoi sa regretam.Oricand acesti monstrii daca au terenul adecvat se dau in vileag.
    Noi nu facem decat sa sa ne multumim cu ciosvarta aruncata visinescu,ficior si sa minimalizam "contributiile" celor din spatele lor,ei fiind varful de lance.
    Ori platesc toti tortionarii ori aceste judecati ,DOUA,nu se pot numii INFAPTUIREA DREPTATII ci mai degraba praf in ochi.
    Tortionar a fost si militianul care in mod sistematic din exces de promovare pe umar si in buzunar te lua de pe strada vinovat ca ai scuipat pe portretul tov.si te lovea repetat cu cisma si bulanul pana la sectie.Aici te lua in primire meseriasul anchetator o javra ordinara nu om care te lovea cu linia,cartea de telefon,centura,pumnul,cu un bec de 500w in ochi fara apa si mancare pana nu semnai o declaratie "olografa" gata scrisa pe care ti-o punea in fata si care relata fapte ireale.Dupa aceea intrai pe mana procurorului comunsit care se simtea si el obligat sa arate ca-i demn de sistemul pe care-l slujea pe bani buni,ca in final sa fi judecat de un judecator de sistem care nu analiza nimic ci dadea sentinta care te trimitea la visinescu ori ficior.Am comprimat dar cine a fost in "roata"stie ce spun.
    Cu astia:militian,anchetator,procuror,judecator spite a asistemului comunisto-securist ce facem? LA DAM PENSII GRASE sa fie multumiti le dam afaceri banoase si locuri in partide si in parlament.
    HALAL SA NE FIE!

    • Like 3
  • Tudor check icon
    Inca un gunoi pentru care inchisoarea ar fi prea blanda.
    • Like 2
    • @ Tudor
      Belcin check icon
      Nu inchisoarea in conditiile respectarii..drepturilor omului..ar trebui sa stea in inchisoarea pe care a condus-o cu"meritele de rigoare" inchisoare in care si-a "facut datoria fata de partidul comunist" da apropo Iliescu cand il urmeaza...???
      • Like 1
    • @ Belcin
      maripos check icon
      Ar trebui sa faca inchisoare in conditiile in care au facut si detinutii din vremea in care el era comandant!
      • Like 0
  • Codul penal din 1864 spunea:
    Art. 1.
    Infracţiunea ce se pedepseşte de lege cu pedepsele: Munca silnică, Recluziunea, Detenţiunea şi Degradaţiunea civică, se numeşte crimă./ / / /
    Infracţiunea ce se pedepseşte de lege cu:Închisoare corecţională, Interdicţiunea unora din drepturile politice, civile ori de familie şi amendă dela 26 lei în sus se numeşte delict./ / / /
    Dex-ul zice: CRÍMĂ, crime, s. f. Infracțiune care prezintă un grad ridicat de pericol social și pe care legea o sancționează cu pedepsele cele mai mari / / / /

    Judecând după criteriile vetustului cod penal, pletora de infractori sus-puși care prezintă un grad înalt de pericol social (se observă încotro conduce această cleptocrație societatea), ar putea fi blagosloviți cu ceea ce merită cu prisosință: muncă silnică pe viață. Desigur că aceiași pedeapsă ar fi pe deplin meritată de deschizători de pârtie gen Ficior, Vișineschi și, cu voia dumneavoastră, mai la coada listei nea Nelu./ / / / Dar pe noi nu ne lasă corsetul corectitudinii politice trâmbițat de ipocriții de la Washington și Bruxelles. Noi trebuie să ne purtăm ”omenește” cu jivinele.
    • Like 1
  • Ce are a face relatarea unui proces cu "imaginea României"? Procesele au legătură cu justiţia. "Imaginea", cu propaganda.
    • Like 0
  • check icon
    Nu cred ca Andrei Muraru este cel mai indicat sa scrie asa ceva. Un articol dezaxat di plin de ura - mai ales ca a fost ubn fel de sef la IICMER, ceea ce nu e de lauda.
    • Like 0
    • @
      Articolul nu este dezaxat. Un pic părtinitor pare, dar plin de ură nu aș zice că este. Pe de altă parte, dacă tot trăim într-o țară liberă, cred că oricine are dreptul de a spune/scrie ceea ce crede.
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      Corect. Inclusiv dreptul de a se indoi de faptul ca judecata corecta a "tortionarii" Visinescu si Ficior au avut o judecata corecta. Ei fusesera judecati dinainte de presa si de IICMER . Inclusiv dreptul de a intreba: BINE, bre IICMERULE, dar de cei care i-au trimis pe amaritii aia in puscarie de ce nu va luati? Nu mai traieste nici un judecator sau procuror din vremea aceea? Oare ei nu sunt mai vinovati decit seful unei puscarii, care facea si el ce putea? Idem, oare cit de politici erau detinutii politici? Am citit o carte ff injteresanta de Nicolae Ionescu, "Am crezut pina la capat", Cititi-o si dv si apoi intrebati-va ce faceati dv cu el daca traia acum, si facea aceleasi fapte - adica avea arme pe care planuia sa le foloseasca?
      Idem, am zis ca Muraru ar trebui sa taca pt ca a fost sef la un institut rusinos: IICMER. Adica de ce sa cerceteze doar crimele regimului comunist si nu si faptele lui bune? motivatiile? de ce sa faca propaganda plina de venin si nu cerccetare stiintifica sine ira et studio?
      • Like 0
    • @
      În alt comentariu şi eu mi-am exprimat dorinţa să fie condamnat pentru ce se probează, nu pentru ce se crede. Dl. Muraru a sesizat parchetul. Cineva trebuia să o facă. Articolul nu pare prea părtinitor: relatează şi argumentele lui Ficior, de exemplu. Cu siguranţă că ar trebui să aflăm şi ce a făcut Statul Român în Ucraina, de exemplu. Nici "comuniştii" români nu au admis ceea ce s-a întâmplat atunci.
      • Like 0
  • E bine că și după atâta timp cineva acuzat de asemenea crime este judecat, dar: 1. Atitudinea față de apărare a autorului este vag agresivă. Dreptul la apărare este un drept fundamental. 2. De ce a fi creștin este considerat ceva bun? Înțeleg de ce folosește Ficior argumentul creștin, dar de ce pentru autor pare o contradicție între creștinism și faptele reprobabile? În fond creștinismul se bazează pe judecată și pe transferul de responsabilitate către autorități. Este mai degrabă de așteptat că Ficior să fie un credincios autentic, deoarece a avut nevoie să accepte ceea ce autoritățile l-au pus să facă. Dacă autoritățile de partid spun că deținutul politic este un om care trebuie pedepsit, cine este el, Ficior, să judece asta? Sper pentru toată lumea că judecătorii îl vor condamna exclusiv pentru ceea ce s-a putut proba în instanță, nu pentru ceea ce opinia publică știe că s-a întâmplat în lagărele și închisorile comuniste. Este suficient să știm pentru viitor că justiția te ajunge din urmă, dar la fel de important să știm că justiția este oarbă și dreaptă. Am început prost, cu o mascaradă de proces în decembrie 1989 și cred că încă plătim pentru asta. De aceea corupția s-a întins atât, pentru că nimeni nu a crezut în justiție după acea mizerie. Dar e bine că un astfel de acuzat a putut să-și pledeze demn cauza, după cum este bine că cineva a a găsit de cuviință să-l ducă în fața unui judecător.
    • Like 1
  • Toţi au slujit ... ţara! Au slujit această ţară şi au apărat-o de toate urgiile ce s-au abătut asupra ei!!! Au cântat-o în versuri şi au adus omagii conducaătorului iubit, au reeducat la Piteşti, au asasinat la Sighet, Aiud, Jilava, Canal etc! Au făcut toate aceste acte de o cruzime fără margini pentru ţară, ei sunt patrioţi ei ne-au apărat de duşmanii de clasă! După 1989, o extensie a acestor năpărci s-a "democratizat", retorica lor s-a mai schimbat şi şi-au însuşit o nouă meserie .... furtul, banditismul la drumul mare. Vişinescu şi Ficior au ajuns unde ar fi trebuit să fie mulţi ca ei, condamnările sunt exemplare şi e bine că e aşa. Dar ce ne facem cu bandiţii care, prin jaf la drumul mare, au golit această ţară şi sunt bine mersi, Bombonel, Mazăre, Oprişan, Udrea, Dragnea, Ponta, atâţia "ficiori" de frunte ai neamului românesc. Îi consider la fel de vinovaţi, ca şi pe cei ce au fost condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii! Nu mai vorbesc de Iliescu, Roman etc, ei sunt liberi şi zâmbitori.....- Dumnezeu să-i "binecuvânteze" !
    • Like 2
    • @ Schipor Stelian
      Remarcabilă contribuție domnule Schipor. Să reținem: îi avem azi pe Ficior Bombonel, Ficior Mazăre, Ficior Oprescu, Ficior Dragnea, Ficior Ponta....... Listă lungă. Țară bogată-n ficiori!
      • Like 2
    • @ N Cojocaru
      Excelenta continuare, totul e pe bază de ... "ficiori", o zi bună!
      • Like 0
    • @ Schipor Stelian
      check icon
      Mai prind curaj cand constat ca parerea mea privitor la aceasta speta, este impartasita si de alti oameni precum domnii Schipor si Cojocaru pe care-i felicit.Mai adaug ca incepand cu anul 1949 in Romania s-a pornit o adevarata teroare, oamenii erau ridicati in toiul noptii de securitate, iar familiile lor n-au stiut de ei luni si chiar ani de zile.Majoritatea au ajuns in inchisori unde conditiile de exterminare functionau perfect, iar cei ce mureau n-aveau parte nici de mormant.Am amintit aceste fapte, ca replica la o postare a unui cetatean care reclama faptul ca se scoate in relief numai fapte negative ale comunismului si nu si cele bune!!!! DUMNEZEULE, FA CEVA !!!.Comunismul a distrus intelectualitatea romaneasca, a scos oamenii in puterea noptii din casele lor plecand doar cu un geamantan, a distrus sute de mii de familii, a scos elevii din scoli si din facultati pentru ca parintii aveau peste 10 ha.de pamant etc.etc.Daca pana si d-na Andronescu, membru marcant al PSD, a avut ochii in lacrimi la un post tv(care manipuleaza abil) cand a auzit marturisirile facute de Presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici, privitor la groaznicile conditii indurate in inchisorile comuniste, cred ca nu mai este nimic de zis.Acestea si multe de acest gen sunt fAPTELE BUNE facute de comunism.Iar nostalgicilor dupa comunism le spun doar atat ;mergeti in Corea de Nord, acolo-i bine ,e comunism!!!
      Republica ro. te rog nu mai afisa e-mailul meu, e suficient doar numele,mersi.
      • Like 1
    • @
      Belcin check icon
      Doamna Andronescu avea lacrimi in "ochi"??hai sa fim seriosi..aflati de unde provine si cam cu ce s-a ocupat in studentie....
      • Like 0
  • tata, Anatol Paduraru, decedat in 2012 la varsta de 89 de ani, era medic veterinar cand a ajuns si el sa taie stuf in Delta, condamnat pentru ... contrabanda cu batiste brodate. nu glumesc. asa scrie in dosarul lui, recuperat de la CNSAS. ultima parte a pedepsei a facut-o muncind ca medic veterinar in Delta, pentru ca a avut loc o contaminare masiva a animalelor, si nu era suficient personal calificat in zona. dar, asa cum ati aflat de atatea ori despre victimele reale ale torturii si opresiunii, nici tata nu a vrut sa povesteasca ce i s-a intamplat; nu a vrut sa se razbune; nu a vrut nici macar sa citeasca dosarul de condamnat politic, pe care l-am obtinut de la CNSAS abia dupa ce a murit. TOTUSI, tocmai pentru ca victimele au fost prea traumatizate ca sa ceara sa se faca dreptate, este datoria societatii sa intervina, si sa ceara si sa faca dreptate pentru ei.
    • Like 4
    • @ Anca Paduraru
      check icon
      Adica a fost de drept comun, nu?
      • Like 1
    • @
      incadrarea juridica, da. fapta reala a fost aceea ca un prieten a fost prins incercand sa fuga peste granita, iar la interogatoriu a numit pe toti cei care stiau de intentia lui. fapta reala a tatei a fost aceea ca nu l-a denuntat, dovedindu-se astfel dusman al poporului. dar, cum ati sesizat corect, tot grupul prietenilor care nu l-au parat au ajuns la puscarie pentru ca au facut ... contrabanda cu batiste, carti si alte asemenea ...
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Belcin check icon
      Bunicul meu a vrut sa impuste ..coruptii..comuniistii adica ...dar nu aprea avut noroc ..trenul Aiud ..Timisoara a "carat vreo 200-300 de morti de ?? INFARCT si TBC PULMONAR ..ia ghiciti cum s-au "imbolnavit"in 24-48 de ore???..domnu Ficior era maestru...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult