Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Procurorii DNA au cerut 7 ani și jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea. Azi, surpriza „Bombonica” și pățania lui Dragnea „cu patru puncte luminoase” pe telefon

Dragnea la ICCJ

Foto: Adel Al-Haddad/Inquam Photos

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție o pedeapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la la DGASPC Teleorman, în care liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Aceeași pedeapsă a fost cerută de procurori și pentru Floarea Alesu, fosta directoare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman și o altă inculpată.

Judecătorii ICCJ au anunțat că vor pronunța sentința pe 29 mai, cu o zi înainte ca judecătorii Curții Constituționale să decidă dacă preşedintele Klaus Iohannis avea sau nu dreptul să refuze revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dragnea spune că i s-au aprins „patru puncte luminoase” pe telefon și i-a apărut mesajul că „se înregistrează”

„Nu poate nimeni să-ți dea niște ani pierduți. E o experiență de viață pe care nu aș dori-o niciunui dușman”, a declarat Liviu Dragnea la ieșirea de la ICCJ, spunând că nu a comis niciuna dintre faptele pentru care este acuzat.

„Sper să nu se ajungă la muncă în folosul comunității. Am spus că eu muncesc în folosul comunității de peste 20 de ani”, a continuat Dragnea. Întrebat de jurnaliști ce părere are despre cererea procurorilor de a fi condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare, liderul PSD a răspuns: „DNA pentru mine vrea pe viață. Vrea să continue cu aceste abuzuri și înscenări”.

El a afirmat că are acum calea lui și că nu avea de ce să achite prejudiciul, așa cum a făcut-o fosta lui soție Bombonica Prodan. „Eu nu aveam de ce să achit un prejudiciu dacă sunt nevinovat”, a spus Dragnea.

În încercarea de a se prezenta drept victimă a unui sistem abuziv și ubicuu, Liviu Dragnea le-a povestit jurnaliștilor că i s-a întâmplat ceva ciudat în sala de judecată, în timpul pledoariei avocatului Marian Nazat. Liderul PSD a spus că s-a uitat pe telefon unde i s-au aprins „patru puncte luminoase” și i-a apărut mesajul că „se înregistrează”. O jurnalistă l-a întrerupt, explicându-i că nu e nimic ciudat, deoarece există „o aplicație” pe telefon care poate să transcrie o conversație. Liviu Dragnea nu a insistat cu teoria conspirației, răspunzând că el tot caută de atunci această aplicație pe telefon. „Telefonul inteligent vă sabotează sau statul paralel?” l-a întrebat apoi un ziarist, în râsetele celorlalți. Liviu Dragnea s-a îndreptat spre ieșire, răspunzând moale că nu e sabotat de nimeni.

Pentru cei trei inculpați care au recunoscut acuzațiile, printre care și cele două secretare PSD,  DNA a cerut reducerea cu o treime a pedepselor. În cazul Bombonicăi Prodan, fosta soție a liderului PSD, DNA a solicitat ca instanța să ia act de încetarea procesului penal ca urma a achitării prejudiciului, relatează Digi24.

Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnaliștii din fața ICCJ cum comentează pedepsele cerute de DNA. „Încă în România deciziile sunt luate de judecători”, a răspuns liderul PSD. La sediul instanței supreme s-au aflat și câțiva protestatari care i-au spus lui Dragnea că deține tot județul Teleorman.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Inteleg ca prejudiciul este 108612 lei, adica putin peste 23 000 de euro. Sa zicem ca va fi gasit vinovat. Pentru suma asta se cere 7 ani si jumatate inchisoare !!!! Sa facem abstractie de numele persoanei. Sau poate tocmai de asta se cere 7 ani si ..!!! Gica Popescu a fost condamnat la 3 ani si de inchisoare desi platise prejudiciul de 600 000 de euro (tatal sau a murit in timp ce era in inchisoare). Ce a reprezentat si reprezinta acest nume pentru Romania? In Spania, daca pedeapsa este pana in 24 de luni se da pedeapsa cu suspendare daca se recupereaza prejudiciul. Ronaldo si Mesi au platit milioane de euro prejudicii si nu au facut o zi de inchisoare. In ce tara traim !? Atata ura si dorinta de razbunare ca la noi sigur nu mai exista in alta tara din Europa.
    • Like 0
    • @ Ionel
      In Spania exista probleme de coruptie echivalente cu ale noastre? Parca nu. In ce tara traim? Intr-una foarte corupta. Asa ca da, avem nevoie de pedepse draconice ca sa descurajam furtul. Gica probabil a primit 3 ani de inchisoare tocmai pentru ca a platit prejudiciul, altfel ar fi luat (si pe buna dreptate) mult, mult mai mult. In cazul lui Dragnea mai exista si aspectul influentei politice. E necesar sa-i descurajam pe cei aflati in astfel de pozitii de la furat, pentru ca ei sunt cei mai periculosi cand vine vorba de furt din banul public. Eu unul as prefera ca Dragnea sa ia 7 ani daca plateste prejudiciul, 10 daca nu-l plateste, poate chiar mai mult. Si da, exista ura si dorinta de razbunare dar stiti ceva? Si-o merita. Toate jegurile umane care au furat cu nesimtire din banul public atatia ani si-au atras pe buna dreptate ura si dorinta de razbunare pe care o simt multi acum.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Ionel check icon
      Iti respect punctul de vedere. De fapt, prin postarea facuta imi confirmi fraza din final. Apropo, prejudiciul la Cocos a fost enorm fata de cei doi (Dragnea si Popescu) si a luat 2 ani jumate ! Seincadreaza in masurile draconice la care faci referire !!??
      • Like 0
    • @ Ionel
      Cred ca va confirm o parte din fraza din final, e greu de spus ce se intampla in restul Europei, cu atat mai mult daca luam in considerare si tari care nu sunt in UE. Nu cunosc in detaliu cazul lui Cocos, dar luand in considerare ce spuneti dvs. si nimic altceva as zice ca nu, nu se incadreaza si ca probabil ar fi meritat mai multi ani. Nu ma intereseaza culoarea politica a hotilor, imi sunt antipatici in mod egal indiferent de partidul din care fac parte sau cu care sunt altfel afiliati.
      • Like 0
  • DNA a cerut o pedeapsă de șapte ani și jumătate. Dragnea zice că DNA îl vrea închis pe viață. I-o fi zis vreo clarvăzătoare că în câțiva ani ajunge în cazanul cu smoală.
    • Like 0
  • Nici nu e nevoie de șapte ani și jumătate, unul cu executare este suficient. Ar deschide calea pentru următoarea și marea condamnare, cea din dosarul Belina. Dacă scapă acum, își va întări poziția și judecătorii vor fi timorați în marele dosar care urmează. Sper să se întâmple ceea ce trebuia să se întâmple demult. Dragneo, ți-a lăsat Bombo un loc liber. Go, Dragnea, go!
    • Like 3
    • @ Florian Nicolaescu
      Ba 70 să-i dea.
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Să-i dea cât i-o da, numai să-i dea. Odată întrat la răcoare, se va alege praful de toată mafia pe care o patronează și de planurile lui de încălecare a tuturor instituțiilor statului. Iar odată priponit, poate DNA va cerceta și proveniența averii acumulate. Când o ieși din pușcărie, dacă va mai ieși, să fie sărac lipit și să își pună ștreangul de gât.
      • Like 2
  • Dreptul de vot doar cu bacalaureatul ar fi sublim dar, la fel ca și votul obligatoriu este o utopie. Trebuie să vedem ce putem face cu instrumentele pe care le avem.
    • Like 0
  • Pixeli albaștri, puncte albe... a naibii tehnologia asta cum îi chinuie pe demnitarii noștri, săracii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult