Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr: „Nu este nevoie de un prag în cazul abuzului în serviciu”

„Nu este nevoie de un prag în cazul abuzului în serviciu”, a declarat joi procurorul general al României, Augustin Lazăr, înaintea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a mai spus că își bazează afirmația pe studii serioase. 

„Eu cred că nu ar trebui să mai repetăm. Ministerul Public este o instituție serioasă care a făcut studii foarte serioase. În această problemă, și punctul nostru de vedere este bine cunoscut, nu e nevoie de niciun prag", a explicat procurorul general, citat de Agerpres. El a mai adăugat că România are nevoie de o justiție independentă, iar o justiție suspectată de control nu folosește nimănui.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, a anunţat miercuri comisia specială a Parlamentului care se ocupă de punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR) că ministerul lucrează la un proiect legislativ separat privind abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu, relatează News.ro.

CCR a dat două decizii în ceea ce privește abuzul în serviciu, prin care obligă, pe de-o parte Parlamentul să impună un prag valoric pentru această infracțiune și stabilește, de celaltă, că răspunderea penală poate fi atrasă doar prin încălcarea legislației primare, adică doar a legilor și ordonanțelor de Guvern, nu și prin încălcarea legislației secundare.

„Curtea a considerat că delimitarea dintre diferitele forme de răspundere juridică și răspunderea penală nu poate avea drept unic criteriu tipul actului normativ încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv un act de reglementare primară (lege sau ordonanță a Guvernului) sau un act normativ administrativ, ci, dimpotrivă, reținând posibilitatea ca în cazul săvârşirii unei fapte prin încălcarea unei legi sau ordonanțe a Guvernului să poată fi incidentă atât răspunderea penală, cât şi alte forme de răspundere extrapenală, cum este cea disciplinară, administrativă sau civilă, Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei”, au arătat, la jumătatea anului, judecătorii CCR în motivarea deciziei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Peste poate!Îndrăznesc străinii ăia să-i contrazică pe escobarul de Teleorman,Buimacul de pe Pod și Rudotelu Toader-ministru???!!Ce știu ei,ăia de la Veneția și de la Brucsel ce greu se face o hacienda întinsă pe 2(two) străzi/streets?!Da' pescuitul în Brazilia și Maldive de 4 ori pe an,fiecare deplasare?!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult