Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Profesori care se prostituează

În chestiunea deținuților care scriu „lucrări științifice” pentru a-și scurta pedeapsa, ne scapă adevărata problemă.

Sigur că este spectaculos să înșirăm pomelnicul de cărți scrise de cei 200 de condamnați, mulți dintre ei analfabeți învederați care se exprimă prin scuipați și emoticoane, sigur că este de teatrul absurdului ca niște condamnați penal pentru furt din banul public să producă într-un timp record „analize” cu morgă științifică despre legislație și Justiție.

Noul val al scriitorimii române nu face în pușcărie altceva decât făcea în libertate: caută portițe de scăpare în legi special construite anapoda. Și-au făcut, precum Pablo Escobar în Columbia, închisoare cu tunel de ieșire. Mulți profită de un sistem desenat tot de ei și de niște oameni dispuși să-și vândă demnitatea.

Pentru că nu-și închipuie nimeni că domnii profesori care coordonează lucrările acestor deținuți o fac de amorul artei sau pentru propășirea culturii române. În prezent, potrivit legii, un deținut trebuie să-și găsească un profesor universitar care să-i dea o recomandare, care să-l îndrume în elaborarea lucrării, care să-și pună obrazul în fața conducerii închisorii și a comisiei de la Administrația Penitenciarelor care dă avizul de „lucrare științifică”. Apoi, opera trebuie publicată la o editură recunoscută de Consiliul Național al Cercetării Științifice. Nu-și închipuie nimeni că distinsele edituri publică literatură penitenciară pentru că există o cerere nebună din partea publicului. Ba, în majoritatea cazurilor, la cererea autorului, opera trebuie ținută cât mai departe de ochii publicului. Tot tirajul iese de sub tipar, se raportează oficial, după care se cumpără integral de autor, pentru a evita riscul contactului cu cititorul.

Acești așa ziși intelectuali seamănă cu acele păsări mici africane care curăță măselele hipopotamilor. Acești paraziți ai mediului academic trăiesc din complicitatea cu marii infractori, nu din leafa mai mult sau mai puțin modestă de dascăl. În libertate, le scriu tezele de doctorat, în pușcărie, le scriu lucrările științifice. Efectul este dezastruos pentru tot sistemul universitar și pentru generații întregi de studenți, care învață, de pe băncile școlii, să fie „băieți deștepți”.

Prostituția la profesori începe din sărăcie, odată cu primul parfum primit pentru a trece o loază. Continuă din obișnuință și din lăcomie cu lănțișorul de aur pentru o notă mai mare, cu mașinuța la scară pentru un doctorățel, cu concediul în Caraibe pentru o lucrărică de știință cu un titlu care musai trebuie să înceapă științific - „Abordări teoretice și practico-metodice ale...”, „Câteva considerații asupra teoriei...” Pentru că la „facultate”, ca la facultate.

O grămadă de profi univi trăiesc ca nababii din ce le-a picat de la masa Marilor Infractori. Cu mici excepții, care sunt cu atât mai valoroase, n-am văzut mediul universitar și academic să protesteze față de această rușine națională, care se numește Uniunea Scriitorilor din Pușcării. Cum n-am văzut o revoluție a conștiințelor în tot sistemul nici când a izbucnit scandalul plagiatelor. Problema a devenit acum internațională, după ce The Guardian a constatat nici mai mult nici mai puțin că fenomenul scriitorilor din pușcării subminează lupta anticorupție din România. În schimb, n-am auzit de vreo grevă sau de vreun protest al profesorilor jigniți că acest fenomen le-ar submina demnitatea meseriei de dascăl. Cât timp oamenii care-și fac meseria cu decență și onestitate tac, șmecherii triumfă. Și sunt convins că foarte mulți profesori, studenți sau absolvenți care citesc acest articol pot da exemple de oameni care fac de râs această breaslă unde ar trebui, mai mult decât oriunde, să domnească cinstea și integritatea profesională.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Materialul este interesant.

    Aș puncta însă că noi toți ne cam prostituăm...
    Inclusiv cînd scriem pe gustul publicului - mă refer aici ca condeiele care izbutesc a nu fi devenit complet precum mușteriul.
    • Like 1
  • Florin Negrutiu interesanta optica afisata!Dar va raspund profund indignata, e foarte usor sa lovesti in cel lipsit de aparare!Iar titlul afisat cu nesimtita "mandrie"nu face cinste parintilor si nici dascalilor care NU v-au educat!
    Dar Merkel ,Iohannis si aproape toti guvernantii lumii ce fac?Apoi astia chiar se prostitueaza si aduc pagube incomensurabile LUMII!!!!!
    De ce loviti cu nerusinare intr-o tagma deja lovita de soarta oriunde pe mapamond?
    Ca aveti coaie de porc se vede, dar daca sunteti asa mascul luati-va la tranta cu adevaratii corupti si corupatori, ca doar stiti ca pestele de la cap se impute! Desi Dv. sunteti si imputit si fara cap!
    Si sa n-o mai lungim, da, sunt profesoara si din cauza celor sesaizate ma lupt cu morile de vant de 16 ani de cand am plecat din Romania. Din cauza acestor nemernici de plagiatori si plagiati multi avem probleme enorme, de existenta, in afara tarii noastre DA R NU SE JUSTIFICA improscarea cu noroi a cadrelor didactice care in Romania si-au facut datoria si cand infatuatul de primar al Clujului , nesimtitul Gh. Funar n-a avut chef sa semneze si ne-am primit salariile in ajun de Craciun, cand totul se scumpise sau de cate ori le primeam cu intarziere, elevii beneficiau de ore si cate ar mai fi de spus,DAR cu jegurile societatii ma straduiesc sa nu-mi mai pierd timpul.Romanii ar trebui sa inceapa sa-i respecte pe cei care ii educa, pe femeile care cu greu ii aduc pe lume si cu multe sacrificii ii cresc.M-am saturat sa va tot aud, nu va concine ceva : e curva sau nebuna!Voi propune o lege care saa va smulga limba din gura!
    • Like 1
    • @ Liliana Stan de Reyes
      Prin comentariul scris de dvs. nu demonstrați că sunteți foarte diferită de cei care ”lucrările” din închisoare. Și dați-mi voie să vă spun de ce. Ați scris că sunteți profesoară, însă greșelile de ortografie nu vă fac cinste. Apoi, limbajul dvs. este suburban și seamănă foarte mult cu ceea ce ar spune Becali, nu o stimabilă profesoară. La fel ca și cei care nu pot aduce argumente solide într-un dialog constructiv, începeți să aruncați cu noroi în stânga și dreapta, jigniți doar de dragul de a jigni, pentru că cineva are o părere diferită de a dvs. Dați vina pe orice și pe oricine, pe horoscop, pe oculta mondială, pe Iluminatii etc. etc. etc., însă nu vă puneți întrebări sincere față de persoana dvs.: ”oare cum puteam eu schimba sistemul?” ”ce am făcut greșit?” ”ce am făcut bine?”. De aici pleacă o analiză sinceră și obiectivă. Și ca să închei într-o notă familiară sistemului educațional: ”4! Luați loc!”.
      • Like 3
  • De ce nu protestează mediul academic? Un posibil răspuns ar fi pentru că la fel ca mediul politic,mediul de afaceri etc. mediul academic este și el profund viciat; lipsesc marile caractere,lipsesc sau sunt puțini marii dascăli. Perioada comunistă nu
    putea crea astfel de oameni decât întâmplător iar după 1989 condițiile formării lor au fost și mai precare. Într-o țară ca România care sub aspect legislativ a pornit spre economia de piață aproape de la zero,cu guverne și parlamentari despre care se poate spune că au patronat hoția este dificil sau chiar imposibil să se formeze un mediu academic veritabil. Așadar,cine să protesteze? Și de ce? Dacă în urma scandalului din mass-media și a slabelor proteste legate de plagiatul lui Ponta tot ce
    s-a întâmplat a fost modificarea componenței acelui faimos Consiliu Național de
    Etică pentru a i se infirma plagiatul ce efect mai pot avea protestele?
    Dar,desigur,rămâne mai întâi întrebarea „cine să le facă?”
    Cine era,oare,mai îndreptățit și,mai ales,mai dator să protesteze dacă nu
    Consiliul Rectorilor? Tot ce am avut și avem din partea acestuia este tăcerea
    academică. Și va tăcea în continuare pentru că universitățile sunt dependente
    financiar de guvern și fiecare rector își apără „sărăcia și nevoile și neamul”.
    Totuși poate că greșesc. Nu cumva ministrul educației ar trebui să aibă și
    datoria să-și apere turma sau ograda sau domeniul -cum vreți - ca acestea să nu
    fie viciate sau pervertite pe o cale sau alta? Eu așa cred că s-ar cuveni. Dar cum să
    fie păzită stâna tocmai de lupi? Cine era,oare,ministrul educației în timpul
    scandalului cu plagiatul lui Ponta? Nu cumva „domnul” Mang,un alt plagiator, urmat
    imediat de majordomul Pop,cel care a „optimizat” componența fostului Consiliu
    Național de Etică cu scopul de a-l scoate pe Ponta „basma curată”?
    Așadar,slabe speranțe. Atâta timp cât în fruntea țării vom avea astfel de
    oameni, vom avea mereu astfel de legi; făcute special - așa cum foarte corect a
    observat domnul Negruțiu - să protejeze hoții. Politicienii noștri dee după 1989 s-au
    constituit în câteva găști (nu partide politice ci adevărate găști) puse pe furat.
    Noi,restul,noi ceilalți suntem cei furați,iar unii dintre noi s-au gândit probabil că ar
    putea recupera ceva făcând „servicii de coordonare” a unor lucrări „științifice” ale
    acestor hoți. Constatăm astfel că politicienii noștri nu sunt doar „dătători de legi”
    ci,din păcate,și „dătători de datini”,așa cum spune Eminescu. Până la urmă totul se
    traduce prin a spune că românii se fură unii pe alții. Frații pe frați. Ce poate fi mai
    frumos?
    • Like 2
    • @ Gheorghe Olah
      check icon
      „lipsesc marile caractere” /// Bănui că de la Adam încoace nici nu s-a născut vreunul. /// Eventualii atribuindu-li-se postura aceeasta sînt precum oamenii sănătoși: niște pacienti neatent consultați. /// O zi bună!
      • Like 0
  • Sunt de acord cu dumneavoastră. Este foarte ușor, ca profesor, să dai vina pe ce se întâmplă în parlament și în alte instituții (cam toate), și să îți mulțumești conștiința la gândul că dacă se fură milioane ce mai contează un parfum, o cafea sau mai știu eu ce ”atenție” pe care o primești ca să treci o loază. Nu! Așa nu! Degeaba cerem schimbare dacă nu începe de la noi. Oricât de mică ar fi ”pătrățica” în care ne desfășurăm activitatea. Cunosc foarte mulți profesori care acceptă să fie corupți în acest fel ”minor”, dar și mulți care nu acceptă nimic. Asta nu mai depinde de salariul mizer pe care îl primesc toți ci doar de conștiința fiecăruia, de respectul pentru munca sa (pentru că până la urmă este o lipsă de respect de sine să accepți orice fel de compromis), de respectul pentru elev și pentru părintele care îți trimite copilul să îl formezi. Sigur că aici încape loc de o întreagă polemică ce ar putea include educația primită acasă, mediul în care trăim și mulți alți factori mai mult sau mai puțin importanți. În pofida acestei posibile polemici, realitatea rămâne una singură: ”omul sfințește locul”. Așadar, dragi învățători, nu mai acceptați atenții ca să dați note de trecere, dragi profesori, nu treceți orice loază pentru că tăticul sau mămica sunt ”draguți” și nu uită să vă trimită câte ceva, pentru că ajungem la doctorate copiate, hoți intelectuali ajunși miniștrii și infractori care scapă de pedeapsa doar pentru că profesorii acceptă aceste forme de ”prostituție intelectuală”.
    • Like 1
  • intr-un sistem care nu le ofera nici o perspectiva, intr-o tara in care sa fii profesor e mai rau ca a fi maturator la banca, ii puteti condamna? si de ce sa-i condamnam pe profesori, cind penalii vin din parlament? parlamentarii stiau exact ce fac cind au lasat astfel de portite. portitele astea trebuie inchise. pentru asta trebuie alti parlamentari. care sa schimbe legile actuale.
    de ce sa-i pui la zid pe cei care au ales sa-si faca, pina la urma, meseria? daca nu o faceau cei care o fac acum, ar fi facut-o altii. intotdeauna in romania se gasete un las si un tradator. de asta grevele romanesti sint fis.
    si pina urma ce e mai grav: sa-l scoti pe becali din puscarie sau sa iti torni studentii la securitate?
    • Like 2
  • Stimate domnule Negrutiu,
    Apa curge intotdeauna la vale, nu va urca niciodata la deal rusinata de precepte morale sau de severitatea criticilor din presa. Atita timp cit legislatia noastra, de neconceput intr-o tara civilizata, a nascocit aceasta monstruozitate; atita timp cit o seama de ignoranti fara scrupule ajung profesori universitari - este inevitabil sa apara si astfel de „prostituate intelectuale”. Cred (dar nu pot sa fiu sigur) ca, daca ar fi intrunite aceste doua conditii, si in Germania sau in Elvetia (doar 2 exemple), s-ar gasi - citi? sute? Mii? nu, poate zece - scelerati fara decenta si scrupule care s-ar preta la asa ceva. Eu nu am posibilitatea sa aflu numele nerusinatilor care au girat aceste mizerii, universitatea unde sunt afiliati si gradul lor academic; poate ca dvs. reusiti sa-i aflati si sa faceti public numele lor. Daca as cunoaste vreunul dintre ei (ceea ce este putin probabil, pentru ca nu am avut niciodata de-a face cu astfel de lepadaturi) va asigur ca as face tot tambalaul de care as fi in stare pentru a fi expulzati din corpusul academic, pe care-l compromit mai mult decit ar merita. Cu speranta ca veti percepe mai adinc nemultumirea pe care mi-a provocat-o articolul dvs. va sugerez sa facem un schimb de locuri: imaginati-va ca eu, profesor universitar la ASE, unde predau (nu intimplator) Etica afacerilor as scrie un articol in care depling calitatea execrabila a ziaristilor din Romania, legindu-ma de toate patachinele care alearga dupa cei anchetati strigind isteric: „Sunteti vinovat?”, „De ce-ati furat?”, „Cit ati luat mita?” sau de caraghiosii semidocti de la TV care ne vorbesc despre „citiva zeci de manifestanti”, vorbind „ca si reporteri” despre ”polutia din Romania” etc., uitind ca mai exista printre ei si Florin Negrutiu sau Cristian Tudor Popescu si lista, din fericire, ar putea fi, totusi, nu chiar atit de scurta. Nu v-ati simti oarecum trist, daca nu vexat? Voi reveni cu mai putina amaraciune atunci cind voi citi un articol scris de dvs. despre un profesor de certa valoare, care face cinste acestei bresle hulite si bestelite de toata lumea - si pe drept, dar si pe nedrept. Daca exista fisuri in baraj, de vina nu este apa care se strecoara prin ele, ci proiectantii si executanții proiectului. Si, ca sa vorbim si de lucruri practice, dvs. chiar credeti sincer ca solutia acestei mizerii se afla in puterea unui protest al corpusului academic? Nu va cer un raspuns - va consider prea inteligent ca sa ezitati in sinea dvs. in alegerea raspunsului corect.
    Cu stima (reala)
    Prof. univ. dr. Dan Craciun
    • Like 3
  • Articolul e indreptat catre nivelul pe care multi dascali l ar merita dar la care nu vor ajunge niciodata caci aceste functii academice le ocupa probabil cei ce fac intelegeri cu infractorii si care se afla sub semnul intrebarii, ( intrebarile le gasesc cei ce citesc si tot ei vor gasi si raspunsurile!!!!!). De asemenea, articolul e un pic!!! cam dur la adresa majoritatii profesorilor, ca deh, nici padure fara uscaturi nu exista!Insa, nu mi aduc aminte in aproape 30 de ani la catedra de parfumul pentru care au trecut loaze si nici de masini si nici de vacante pe niciunde! Drept care apreciez ca oarecum ma simt jignita si multi se simt jigniti caci focuseaza precum politica!!! Segmentul care face asta nu este pentru dascalii care fac performante la catedra!!!Acestia nu vor fi pusi niciodata pe functii academice!!!!! In politica nu e la fel?????Daca esti bun si nu reprezinti interesele partidului te pune cineva intr o functie importanta??? Sa fim realisti!!!!!Iar despre proteste, hai sa privim in trecut!!!Profesorii fac parte dintr un sindicat.... condus de????????? care vegheaza la bunul mers al democratiei!!!! Alte speculatii si alte comentarii nu si au rostul.Amintiti va insa, in cazul in care puteti s o faceti, ca si voi, cei care scrieti si defaimati o parte din breasla, ati ajuns sa scrieti datorita profesorilor! Sau sa inteleg ca v ati prostituat si voi? 10, poate 20 de academicieni sustinatori de lucrari stiintifice nu reprezinta segmentul ce delimiteaza in societate profesia de dascal!Mi ar fi placut sa remarc macar o apreciere pentru un dascal sau pentru ceva bun care survine din intersectarea cu munca unui dascal insa tot timpul doar sus!!!!! Priviti si intelegeti metafora!!!! Se afla in sistemul de ecuatii cu multe!!! necunoscute stiute!!! Cu judecatorii nu se intampla la fel???? Cu primarii????Cu corporatistii???? Am adus publicului pe scena actorii academicieni care au demonstrat cu talent ca si profesorii sunt corupti!! Daca o ucatura strica padurea , pe aceea se focuseaza presa.Pentru???? .... bani, exclusivitate, rating.... Nu asa functioneaza lucrurile??? S a schimbat ceva si n am realizat si noi???Sistemul va functiona tot la fel si cu eliminarea prostitutiei.... din randul carui sistem vreti voi!
    • Like 1
  • Dan Man Dan Man check icon
    Dragi compatrioti, mai avem resurse de toleranta?
    Vedem cum acesti legiuitori scelerati, egoisti si talambi au dat lege pentru ca infectii lor "protejati", carora le "ajunge cutitul la os" si trebuie sa plateasca cu mult prea putina libertate pentru faradelegile comise, sa isi reduca si acest timp de pedeapsa, culmea, PLATIND tot din banii furati de la societatea romaneasca asa-zisele "lucrari stiintifice" elaborate pe banda rulanta, publicandu-le tot din banii furati tarii, "epuizand" stocurile si achitand c/v volumelor tot cu bani furati de la popor....
    Merita cercetati cu mare atentie si aplecare cei ce si-au permis sa manjeasca titlurile universitare de "profesor", atestand "lucrarile stiintifice" ale ticalosilor puscariasi !!!
    Este momentul ca intregul corp profesoral academic sa se delimiteze de toate hahalerele cu titluri academice, primite nu ca o recunoastere a meritelor lor intelectuale sau a eforturilor de cercetare, ci ca si continuatori ai manevrelor "marii savante de renume mondial", ale carei teze, lucrari stiintifice, articole, etc. erau intocmite de profesori adevarati, dar cu un caracter slab, care au acceptat compromisul......iar acest compromis, A CREAT MONSTRI !!!
    • Like 1
  • Intr-o interventie mai veche (pe Facebook) am remarcat si eu absurditatea legii si asemanarea cu vechea metoda a "indulgentelor" vandute de biserica pentru iertarea pacatelor. Posibilitatea de rascumparare a hotiilor cu o alta hotie (insusirea unei lucrari scrisa de altcineva) a scapat legiuitorului dar a fost imediat "prinsa" din zbor de cei "descurcareti". Statutul moral al unor universitari care se preteaza la "scrieri" pentru puscariasi dar si la "mica"afacere a lucrarilor de diploma, lipseste cu desavarsire (ca sa "plagiez" pe Caragiale). Reamintindu-mi personalitatile exemplare care mi-au fost profesori la Constructii in anii 1955-1960, nu-mi pot inchipui cum/de ce stacheta a coborat, astazi, atat de jos. Poate ca acei universitari care se preteaza la astfel de falsuri au promovat si ei pe cai mai putin drepte si au ramas cu convingerea ca "se poate". Prin ceea ce fac, universitarii deveniti "scribi" ai puscariasilor sau ai copiilor de bani gata, care isi permit sa cumpere lucrarile de diploma, participa la desfintarea prestigiului dascalului ca formator de specialisti dar si de constinte si la inlocuirea lui cu mercantilismul ieftin si de ce nu penal. Odata dovediti, acesti "scribi" trebuie sa primeasca oprobiul cuvenit al colegilor dar si al societatii civile. Legalitatea "beneficiilor" obtinute pe aceasta cale, in egala masura, de catre "platitori" si "platiti" ramane sa fie rezolvata de cei in drept.....
    • Like 1
  • Este foarte mult adevar in cele spuse mai sus.situatia fiind repetabila aproape in toate domeniile de activitate ..doctori avocati functionari publici etc. Saracia materiala SI CEA MORALA ne-au adus aici.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult