Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesorul Christian Năsulea: Mulți bătrâni nu își vor putea ține deschisă căldura iarna asta. Am creat o problemă prin măsurile luate pentru a combate răspândirea coronavirusului și acum avem efecte negative

Christian Năsulea

Foto facebook Christian Năsulea

Românii vor resimți până în 2024 o scădere a puterii de cumpărare, pentru că până atunci vom avea o inflație de două cifre, așa cum arată cea mai recentă prognoză de la Banca Națională a României, a spus Christian Năsulea, profesor de economie de la Universitatea București, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„În principiu lucrurile ar trebui să meargă dinspre rău înspre mai bine. Nu avem reducerea de inflație pe care speram să o vedem chiar la sfârșitul acestui an, însă politica Băncii Naționale pare să fie foarte serios direcționată în așa fel încât să limităm inflația, să reușim să ajungem la niște indicatori care să ne dea o inflație cu mai puțin de două cifre, cât mai repede. Din păcate, prognoza pe care a dat-o chiar BNR, după ce a revizuit datele chiar săptămâna trecută, ne arată că ar trebui să sperăm la o inflație cu mai puțin de două cifre, deci o inflație mai mică de 10%, abia din 2024, din păcate, nici măcar în 2023. Deci pe scurt da, și anul viitor ne vom uita în rafturi și în portofele și o să vedem că banii noștri ne permit să cumpărăm din ce în ce mai puține lucruri”, a explicat profesorul de economie.

Profesorul Năsulea spune că inflația actuală „nu are legătură doar cu problemele din Ucraina”, sursa zero a inflației fiind răspunsul pe care l-au avut toate statele lumii la criza coronavirusului, când „au aruncat cu bani din elicopter”, însă pe partea cealaltă au oprit sau restricționat activitatea economică în pandemie. În 2020, unii economiști „mai curajoși” au avertizat, spune profesorul Năsulea, că oprirea activității în pandemie va avea și efecte adverse, pe termen lung, care să ducă la alte pierderi de vieți omenești. „Mulți bătrâni nu își vor putea ține deschisă căldura iarna asta, cu toată schema de compensare dată de statul român sau de UE. Am creat o problemă prin măsurile luate pentru a combate răspândirea coronavirusului și acum avem efecte negative ale acestei măsuri”, spune profesorul de economie.

Totodată, măsurile luate în ultima perioadă de guvernul român – creșteri de pensii, acordarea de ajutoare, vouchere - vor contribui la o inflație ridicată, subliniind că „degeaba mărește BNR dobânda de referință, ca să încerce să scoată bani de pe piață și să tempereze inflația”, dacă statul dă ajutoare financiare.

„Nu pot să spun că toate măsurile de sprijin sunt greșite și nu ar trebui să fie acordate. Sunt tot felul de situații pentru care poate să existe o justificare. Însă trebuie să fim constienți de faptul că degeaba mărește BNR dobânda de referință, ca să încerce să scoată bani de pe piață și să tempereze inflația, dacă statul (Moderator: Aruncă o găleată de bani în populație). Exact”, punctează Christian Năsulea.

„Încercăm să reducem masa monetară, pe o parte, însă facem să fie disponibili mai mulți bani, pe altă parte”

„Dacă ar fi să o rezolvăm teoretic, ar trebui să creștem dobânda de referință cu viteza cu care crește BNR în momentul asta. Ar fi putut să crească mai repede, ca să avem o temperare a inflației mai rapid. Față de Banca Centrală Europeană (BCE), BNR a reacționat mai rapid, mai punctual, însă dacă am vrea să facem lucrurile așa cum scrie la carte, în modelele noastre teoretice economice, ar trebui să oprim cu totul distribuirea de ajutoare sau fonduri suplimenatre în piață în momentul asta. Pentru că practic încercăm să reducem masa monetară, pe o parte, însă facem să fie disponibili mai mulți bani, pe altă parte. Și atunci s-ar putea nu doar să se anuleze cele 2 efecte, ci chiar efectul banilor care sunt puși în plus în circulație în economie să fie mai important decât efectul scăderii masei monetare, care e determinat de politica BNR. (Moderator: Cele două au efecte diametral opuse). Nu știm sigur dacă se anulează în totalitate, însă e clar în momentul în care vin niște ajutoare, vin niște bani în plus care sunt dați către populație sau către firme, ele vor avea efectul de a inversa cumva o parte din acțiunile BNR”, explică profesorul Năsulea.

În opinia sa, Banca Centrală Europeană a reactionat „extrem de greu” la date care arătau că inflația depășea „orice fel de estimare pe care am fi putut să o avem în 2021”. Uniunea Europeană a așteptat câteva luni înainte să crească dobânda de referință și să încurajeze o moderație în utilizarea euro., spune el, acest fapt conducând la creșterea puternică a inflației inclusiv în state precum Germania, cu vârfuri în Țările Baltice sau alte economii europene de care este legată și economia românească.

Năsulea a explicat că, prin creșterea dobânzii de referință, unele bănci centrale încearcă de fapt să își forțeze economiile naționale să intre în recesiune tehnică - ceea ce nu înseamnă neapărat și o criză economică - pentru a reduce inflația.

„Dacă reușesc să intre în recesiune pentru fix 2 trimestre, să fie o recesiune de definiție din manual și atât, vor fi reușit în teorie să oprească inflația, să revină în niște parametri de până în 2,5% cât ar fi ținta pe care o au majoritatea economiilor europene într-un an normal, fără să își reducă performanțele economiilor naționale foarte mult. Practic ar fi un model de reechilibrare. Atunci faptul că ni se spune că ar trebui să intre în recesiune anul viitor economia Germaniei, de exemplu, dacă ar veni informația asta, ar însemna că s-a atins pragul în care a fost reglată masa monetară de euro în circulație în Germania fix cât trebuie, în așa fel încât să se oprească inflația și să revină la normal. Dacă iese”, spune el.

Scenariul pentru România 

În România însă, autoritățile au alt scenariu pentru încetinirea inflației. „Avem și scenariul la care speră BNR și Guvernul României în care reușim să oprim inflația fără a intra în recesiune - zero recesiune, creștere economică în continuare și domolirea inflației după 12 luni. Cam asta pare să fie o posibilitate în momentul acesta. Nu e ideal, pentru că devalorizarea leului pentru încă un an este o problemă, însă dacă nu avem recesiune din punct de vedere tehnic, înseamnă că numărul de joburi sau senzația pe care o va avea populația despre mersul economiei românești o să rămână în continuare una bună. Și atunci consumul să fie un pic mai mic, să nu pierdem foarte mult, dar nici să nu avem scăderi dramatice”, a mai spus profesorul Christian Năsulea.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând cu ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este usor sa comentezi ca statul "arunca o galeata de bani in populatie" foarte "elegant" din partea moderatorului -dar daca statul nu face nimic pentru cei mai putin privilegiati iarasi nu este bine.
    Dvs. dl. profesor, ce solutii aveti ca sa persoanele mai putin privilegiate sa treaca cu bine peste aceasta perioada fara sa schimbam fundamentele economice din teorie?
    • Like 0
    • @ Nume
      E.T. check icon
      Terminologia d-lui CN se folosește de ani mulți (decenii, cel puțin) de către Republicani (de exemplu). „Throwing (buckets of) money at (a problem/etc.)” este o sintagmă rodată.
      • Like 1
    • @ E.T.
      Nume check icon
      Inteleg, dar traducerile acestea fara filtru sau cuvant cu cuvant nu sunt intotdeauna reusite. Si pentru persoane care nu cunosc intr-adevar contextul din spate poate sa sune chiar incriminatoriu sau jignitor.
      • Like 0
    • @ Nume
      Dan check icon
      Nu e vina autorului ori a cititorilor „Republica” pentru faptul că acest „Nume” s-a rătăcit sau a fost repartizat pe acest site.
      Poate că șefii lui vor trimite data viitoare un intelectual, să nu mai existe pericolul de a se simți „incriminat sau jignit”.
      • Like 0
    • @ Dan
      Nume check icon
      Oh da, ce sa iti povestesc... Un intelectual rafinat si cult ca tine nu putea sa nu observe trolii rusi ascunsi pe acest site:) Asa cum ti-am mai scris, tu ai mari capacitati intelectuale de a citi un text, dar si nu de a-l intelege, sper ca intelegi ce iti spun... In rest numai bine si iti doresc. "Stocareala" placuta si succes la vanat troli rusi. Vad ca esti foarte bun la ce faci sau keep up to the good work, poate intelegi mai bine asa...
      • Like 0
    • @ Nume
      Dan check icon
      Un sincer „hai sictir” trolilor putiniști care tot bagă bățul prin gard pe „Republica”. După ce că e putinist, acest „Nume” e și nesimțit.
      Cum de are tupeul să-și dea cu părerea despre analfabetismul funcțional, dacă îl susține pe Putin? Oh, wait.
      • Like 0
  • Stați puțin să văd dacă am înțeles, deci din cauza ajutoarelor acordate de stat avem inflație? Prin urmare guvernul a dat niște ajutoare celor săraci și foarte săraci ca să poată să-și plătească facturile la energie, să poată să se încălzească și să aibă ce să mănânce și tot aceștia sunt de vină? Toți acești săraci au întors banii primiți către companiile de energie și la producătorii și mai ales importatorii de alimente ș tot ei fac inflație? Practic aceste ajutoare au fost transferate prin intermediul populației la băieții cu energia, cu carburantul etc. cu profiturile imense, să nu uităm băncile, și ele au luat aceste ajutoare primite de populație prin mărirea dobânzilor la credite (neluate cu pistolul la cap cum zice Manole)! Tupeul așa zișilor analiști de a da vina pe populația săracă pentru orice problemă mi se pare că a ajuns la cer. Populația e săracă din cauza guvernului și a modului în care jucători mari își fac de cap....
    • Like 0
  • E.T. check icon
    Americanii povestesc amuzați cum a oprit președintele Nixon inflația în prima jumătate a anilor '70. Neputând arunca găleți de bani în supușii cetățeni, a decretat: „Cine crește prețurile va fi arestat.” Se zice că a mers. O fi real ?
    • Like 1
  • Evident că inflația din prezent nu este în primul rând rezultatul războiului rusesc din Ucraina. Ea este mai mult rezultatul blocării activităților din pandemie plus tipărirea de bani cu ghiotura pentru a fi dați către populație. Deci să le fie învățătură de minte (în primul rând țărilor puternice economic, dar și nouă, amărăștenilor) să mai oprească în loc economia, pentru motive isterice de moment. Și așa economia de piață este extrem de sensibilă la orice neregularitate, cum să o blochezi voit pe perioada întregii pandemii? Nu se vede că acum s-a dereglat tot? Transporturile (in special cele aeriene), dar și toate celelalte, producția semiconductoarelor (care, incredibil, încă e la fel de firavă ca la început) și în fond, mai toate sectoarele economice au ajuns să aibă probleme grave. Apoi criza energetică, apărută și din cauza războiului, dar și din tâmpeniile ideologice climatico-marxiste care guvernează Europa la vârf și care au obligat la anularea multor capacități de producție în energie. Și bineînțeles, bomboana pe colivă: inflația, care e creată exclusiv de guvernele importante, datorită tipăririi de bani fără acoperire. În concluzie ne-am făcut-o cu mâna noastră (nu mă refer la România, ci la marile puteri economice occidentale) și acum ne plângem că e rău. Păi cine are de învățat din asta, să învețe și să ieșim odată la liman, că mi se pare destul cât suferim mai mult din vina noastră și mai puțin din motive obiective.
    Dar o singură observație mai am: acum, în situația în care ne găsim, e cinic să susținem (ca autorul articolului) că guvernul României nu ar trebui să îi sprijine pe cei săraci, că vezi-Doamne asta nu ajută la reducerea inflației. Sunt mulți oameni la limita subzistenței. A îi ajuta e absolut necesar, nu poate fi motiv de îndoială, că altfel degeaba stopăm inflația, dacă ne omorâm populația. Prioritatea este supraviețuirea, apoi vedem noi și cu teoria economică de manual.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      E câte puțin din fiecare, guvernul trebuia să dea ajutoare populației și companiilor cărora le-a interzis prin lege desfășurarea activității, să nu credeți că furnizorii, creditorii, băncile, proprietarii de spații i-au iertat pe cei cărora le-a fost oprită activitatea pe motiv de pandemie. Războiul a contribuit decisiv la creșterea inflației prin rostogolire prețurilor triplate la combustibil și energie direct în prețul final al produsului/serviciului oferit clienților fără un minim de efort de a gestiona aceste costuri și de a stabilii influența lor în prețuri ( management, economii, reduceri ale unor costuri neimportante în prețul produsului, creșterea eficientei etc ) deoarece acest lucru presupunea efort suplimentar și românii sunt de acord cu orice activitate aducătoare de profit cu condiția să nu degenereze în muncă. Evident că inflația a dus automat la reducerea cererii și stagnarea vânzărilor. Multinaționalele au gestionat mult mai bine costurile și au stabilizat vânzările, firmele românești au aruncat în preț toate creșterile din aval și evident vânzările au început sa scadă drastic generând aceleași venituri dar cu costuri mult mai mari și au întrat pe roșu. Creșterea dobânzilor a mai temperat prețurile dar au sărăcit posesorii de credite prin creșterea abruptă a ratelor fapt care a determinat scăderea și mai accentuată a cererii pentru celelalte produse/servicii prin drenarea unei părți mai mari a veniturilor proprii către bănci. Cel mai mult au de suferit cei cu venituri fixe ( bugetari și pensionari) a căror venituri nu vor crește curând din motiv de deficit bugetar
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult