Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Profilul alegătorului PSD s-a schimbat la aceste alegeri: analiză IRES

Partidul Social Democrat a reușit să mobilizeze și electoratul urban, și pe cel cu studii superioare, reiese din studiul IRES făcut pentru Digi24 la scrutinul parlamentar din 11 decembrie.

Profilul alegătorilor care au participat la vot arată că PSD a fost votat în măsură mai mare decât PNL de către alegătorii cu studii superioare.

Opţiunile electorale au contrazis aproape toate stereotipurile în privinţa votanţilor PSD, a explicat sociologul Dan Jurcan de la IRES. Dacă până acum PSD obținea în special votul alegătorilor din mediul rural şi pe al celor care au, cel mult, studii medii, la scrutinul de duminică jumătate din votanţii de la oraş au pus ştampila pe listele social-democraţilor.

„Anumite tendințe se păstrează, dar de data asta vedem că alegătorii PSD sunt la fel de bine prezenți și în urban. (...) Alegătorii PSD, într-o proporție de 23,24 la sută, sunt cu studii superioare. Alegătorii PSD vin și din rândul tinerilor”, a arătat la Digi24 sociologul Dan Jurcan.

Vot după vârstă

25-34 de ani

PSD - 28,5%

PNL - 28,9%

ALDE - 6%

USR - 17.9%

PMP - 5,2%

UDMR - 6,5%

55-64 de ani

PSD - 54%

PNL - 17,3%

ALDE - 6,3%

USR - 5,3%

PMP - 4,4%

UDMR - 6,4%

Ocupație

Angajat

PSD - 35,8%

PNL - 25,1%

ALDE - 6,3%

USR - 14%

PMP - 4,8

UDMR - 6,5%

Șomer

PSD - 46,9%

PNL - 24,7%

ALDE - 6,9%

USR - 7,6%

PMP - 4,7%

UDMR - 4,7%

Studii

Învăţământ superior

PSD - 26,8%

PNL - 24,4%

ALDE - 8%

USR - 22,3%

PMP - 5,2%

UDMR - 4,1%

Studiul IRES a fost realizat la comanda Digi24, pe un eşantion 18.284 de alegători, în 300 de secţii de votare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este evident faptul ca PNL de fapt inseamna PDL; un vot pentru PNL inseamna un vot pentru PNL; mai lipseste sa il aduca pe Basescu presedinte la PNL ca sa fie mutarea completa; iar in campanie oricum au facut doar prostii, clipuri penibile (Alina batand la usa copilului "iti fura victoras tema", etc) postere penibile, etc. Asa ca degeaba se ascund dupa "imbecilitatea alegatorului rosu fripturist" pentru ca alegatorii PDL tot asa sunt. Si cu toata parerea de rau, dincolo de bunele intentii afisate si gargara aferenta "guvernul tehnocrat" e foarte departe de nivelul de competenta asteptat din partea unor "specialisti" (unii simpli amatori, cu bunavointa, dar nu cu bunavointa se conduce un minister, mai trebuie si niste cunostiinte minimale in domeniu, care au lipsit in multe cazuri), asa incat in aceasta degringolada, da, multi intelectuali cu studii superioare, jigniti si suparati pe PNL/PDL si pe guvernul tehnocrat/USR au ajuns sa voteze cu PSD. Si sper ca PNL si USR sa invete ceva din acest lucru.
  • Like 0
 • Asta avem cu asta defilam. A castigat PSD'ul; important e sa ramana intr-o forma structurata si sa expuna mai departe ceea ce s-a regasit in programul de campanie.
  • Like 0
 • Sigur ca au votat PSD bugetarii cu studii superioare dar nu cred ca cei din administratie ci cei din invatamant si sanatate carora parlamentarii le-au marit salariile cu incalcarea legii responsabilitatii ministeriale. Acestia isi simteau amenintate salariile promise in conditiile in care Guvernul atacase legea la Curtea Constitutionala.
  • Like 2
  • @ Corina Popescu
   Bugetarii cu studii superioare,cei din administratie,au votat PSD de teama restructurarilor trambitate mereu de PNL.Si profesorii au mers pe votul PSD pentru mariri salariale.
   • Like 0
 • check icon
  Personal, nu cred că se poate vorbi despre o tipologie de alegător la alegerile din 11.12, pentru că nici campania n-a fost tipică. În sensul că PNL şi-a făcut anticampanie. Cred că, mai degrabă, a fost o migrare de la PNL (fără o un plan coerent şi cu o campanie, de asemenea, lipsită de coerenţă) către alte partide. Se pare că PSD a atras mai mulţi astfel de nehotărâţi/dezamăgiţi/etc. Dar este numai o părere, o speculaţie.
  • Like 0
 • Cred ca lipseste un parametru esential in acest studiu. Acela care se refera la angajator (in cazul angajatilor). Sunt la fel de angajati si cei care lucreaza in firmele private si cei care sunt angajati in propria firma mica si la fel si cei angajati la stat, adica bugetarii. Si la cati bugetari exista in Romania, procentul acesta face irelevant faptul ca angajati cu studii superioare au votat PSD de data aceasta. As zice ca de data aceasta bugetarii care isi simt postul amenintat de o reforma serioasa a administratiei, bazata pe meritocratie, au intrat in panica. Pana una alta, salariul mediu de bugetar este mai mare decat cel din mediul privat (asta daca nu cumva datele prezentate de Stelian Muscalu nu sunt reale).
  Nu spun ca nu sunt si multi bugetari de toata cinstea. Cunosc destui. Dar...
  Un guvern condus de Dacian Ciolos ar fi continuat pe drumul depolitizarii administratiei si asta a produs o spaima mare. Este pentru prima data cand asa ceva chiar s-ar fi intamplat in realitate, nu ar fi ramas un text de campanie electorala ca pana acum. Cativa din membrii echipei Ciolos au mai scapat prin presa ca se lovesc de rezistenta la reforma. Opozitie la reforma nu face administratorul cladirii ministerului X ci persoanele cu calificare, adica cu studii superioare.
  • Like 4
  • @ Dan Stroie
   Sondajul, este irelevant. La câte facultăți fantomă avem și cum se obține o diplomă de licență în România, nu mă miră procentul mare de oameni cu studii superioare ce au votat psd-ul. O mică remarcă aș vrea să fac: studiile superioare nu îți garantează o inteligență superioară!
   • Like 0
  • @ Dan Stroie
   Da, cred că asta este explicația: bugetarii au votat PSD, e garanția că nu se va schimba nimic, adică nu li se va cere performanță, dar li se vor mări salariile.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult