Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Profit.ro: Fiul lui Dragnea își trece ferma de porci din Teleorman pe acțiuni la purtător

Fiul liderului PSD Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, a decis ca ferma Salcia din Teleorman, al cărei obiect principal de activitate este creșterea porcilor și pe care o controlează de mai mulți ani, să aibă acțiuni la purtător, și nu acțiuni nominative ca până în prezent, scrie Profit.ro.

Un raport publicat de Rise Project, atribuit Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) îl identifică încă din primele rânduri pe președintele PSD Liviu Dragnea ca fiind „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. 

Liderul PSD a negat că ar deține acțiuni la purtător la Tel Drum SA, una dintre firmele abonate la contracte pe bani publici în județul Teleorman.

„Nu am nicio acțiune la purtător, la nicio societate, și m-am interesat în ultimele zile, ca să înțeleg și eu cum e cu aceste acțiuni la purtător, că am auzit tot felul de aberații. (...) Mi-au explicat specialiști, cel puțin în România, nimeni nu poate să aibă niște acțiuni să le țină ascunse. Când sunt ședințele AGA sunt prezenți și cei care sunt acționari și se consemnează. Când se repartizează dividendele se repartizează prin bancă și se consemnează. (...) Deci nu poate să existe în România vreo societate sau cineva care să aibă acțiuni de care instituțiile statului să nu știe, iar eu nu am acțiuni la purtător", a explicat președintele PSD.

Despre acțiunile la purtător nenominale a vorbit miercuri seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 sociologul Alin Teodorescu, care a spus că aceasta este una dintre explicațiile pentru averile mari ale unor politicieni.

„(Politicienii) au participat la gestiunea fondurilor publice. În România în ultimii 30 de ani au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din '97 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu.

Întrebat de moderatori cum au fost ascunse aceste sume, sociologul Alin Teodorescu a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990 care permite deținerea de acțiuni la purtător nenominale.

„E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, între care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. (...) Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodorescu.

Teodorescu a explicat că dacă vor fi modificate aceste legi din 1990, fie prin inițiativă guvernamentală, fie prin inițiativă parlamentară, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

Parlamentari din PNL și USR au reacționat pe Facebook după investigația Rise Project și s-au pronunțat pentru schimbarea legislației privind acțiunile la purtător.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult