Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA. Printre clienții NuScale se află și România

Tehnologia SMR

O știre care contează cu adevărat și care are impact asupra viitorului nostru: Hotnews titrează că proiectul inovator al NuScale privind construierea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Reactoarele urmau să fie construite în Utah. 

Informația a apărut prima dată în presa americană, mai exact în cotidianul financiar Bloomberg, care a relatat că NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul.

De altfel, acțiunile NuScale au scăzut cu peste 27% după acest anunț.

În urmă cu două săptămâni, o analiză a Iceberg Research (o companie de analiză financiară din SUA) arata că NuScale Power ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un [client fals], Standard Power, pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei de 1.848 MW.

Iceberg preciza că NuScale are probleme și cu Carbon Free Power Project (CFPP) pentru Utah Associated Municipal Power Systems, în condițiile în care se apropiau anumite termene limită, iar lucrurile nu s-au mișcat.

Concret, până în ianuarie 2024 trebuiau să crească angajamentele de contractare a energiei la 80% din capacitate (însemnând 370 MW din totalul de 462 MW) de la 26% (120 MW) în prezent, în caz contrar existând riscul rezilierii.

Actualii participanții la proiect au fost de acord cu acest calendar și în cazul rezilierii le vor fi rambursate sumele investite. Finalizarea CFPP rămâne o perspectivă incertă, cu depășiri constante ale costurilor, mai arăta Iceberg, în analiza din urmă cu două săptămâni.

Anunțul privind anularea proiectului din Utah a fost făcut inclusiv printr-un comunicat de presă, de către compania americană, mai scrie HotNews, care precizează și că anularea a fost făcută de comun acord, deoarece nu au suficiente angajamente de contractare, care ar fi trebuit să ajungă la 80%, nu sub 30% câte s-au înregistrat până acum.

În ciuda acestor probleme, compania americană NuScale consideră că este [un succes extraordinar] stadiul în care a ajuns cu tehnologia privind reactoarele modulare mici și că va continua să o implementeze împreună cu viitorii clienți.

De reținut că printre clienții NuScale se află și România, prin compania de stat Nuclearelectrica, cu proiectul de la Doicești privind construirea unor reactoarelor mici modulare (SMR). Mai exact, proiectul constă în finalizarea unei capacități instalate de 462 MWe (adică 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult