Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA. Printre clienții NuScale se află și România

Tehnologia SMR

O știre care contează cu adevărat și care are impact asupra viitorului nostru: Hotnews titrează că proiectul inovator al NuScale privind construierea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Reactoarele urmau să fie construite în Utah. 

Informația a apărut prima dată în presa americană, mai exact în cotidianul financiar Bloomberg, care a relatat că NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul.

De altfel, acțiunile NuScale au scăzut cu peste 27% după acest anunț.

În urmă cu două săptămâni, o analiză a Iceberg Research (o companie de analiză financiară din SUA) arata că NuScale Power ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un [client fals], Standard Power, pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei de 1.848 MW.

Iceberg preciza că NuScale are probleme și cu Carbon Free Power Project (CFPP) pentru Utah Associated Municipal Power Systems, în condițiile în care se apropiau anumite termene limită, iar lucrurile nu s-au mișcat.

Concret, până în ianuarie 2024 trebuiau să crească angajamentele de contractare a energiei la 80% din capacitate (însemnând 370 MW din totalul de 462 MW) de la 26% (120 MW) în prezent, în caz contrar existând riscul rezilierii.

Actualii participanții la proiect au fost de acord cu acest calendar și în cazul rezilierii le vor fi rambursate sumele investite. Finalizarea CFPP rămâne o perspectivă incertă, cu depășiri constante ale costurilor, mai arăta Iceberg, în analiza din urmă cu două săptămâni.

Anunțul privind anularea proiectului din Utah a fost făcut inclusiv printr-un comunicat de presă, de către compania americană, mai scrie HotNews, care precizează și că anularea a fost făcută de comun acord, deoarece nu au suficiente angajamente de contractare, care ar fi trebuit să ajungă la 80%, nu sub 30% câte s-au înregistrat până acum.

În ciuda acestor probleme, compania americană NuScale consideră că este [un succes extraordinar] stadiul în care a ajuns cu tehnologia privind reactoarele modulare mici și că va continua să o implementeze împreună cu viitorii clienți.

De reținut că printre clienții NuScale se află și România, prin compania de stat Nuclearelectrica, cu proiectul de la Doicești privind construirea unor reactoarelor mici modulare (SMR). Mai exact, proiectul constă în finalizarea unei capacități instalate de 462 MWe (adică 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult