Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Proiectul inovator al NuScale privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA. Printre clienții NuScale se află și România

Tehnologia SMR

O știre care contează cu adevărat și care are impact asupra viitorului nostru: Hotnews titrează că proiectul inovator al NuScale privind construierea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Reactoarele urmau să fie construite în Utah. 

Informația a apărut prima dată în presa americană, mai exact în cotidianul financiar Bloomberg, care a relatat că NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul.

De altfel, acțiunile NuScale au scăzut cu peste 27% după acest anunț.

În urmă cu două săptămâni, o analiză a Iceberg Research (o companie de analiză financiară din SUA) arata că NuScale Power ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un [client fals], Standard Power, pentru dezvoltarea unor capacități de producere a energiei de 1.848 MW.

Iceberg preciza că NuScale are probleme și cu Carbon Free Power Project (CFPP) pentru Utah Associated Municipal Power Systems, în condițiile în care se apropiau anumite termene limită, iar lucrurile nu s-au mișcat.

Concret, până în ianuarie 2024 trebuiau să crească angajamentele de contractare a energiei la 80% din capacitate (însemnând 370 MW din totalul de 462 MW) de la 26% (120 MW) în prezent, în caz contrar existând riscul rezilierii.

Actualii participanții la proiect au fost de acord cu acest calendar și în cazul rezilierii le vor fi rambursate sumele investite. Finalizarea CFPP rămâne o perspectivă incertă, cu depășiri constante ale costurilor, mai arăta Iceberg, în analiza din urmă cu două săptămâni.

Anunțul privind anularea proiectului din Utah a fost făcut inclusiv printr-un comunicat de presă, de către compania americană, mai scrie HotNews, care precizează și că anularea a fost făcută de comun acord, deoarece nu au suficiente angajamente de contractare, care ar fi trebuit să ajungă la 80%, nu sub 30% câte s-au înregistrat până acum.

În ciuda acestor probleme, compania americană NuScale consideră că este [un succes extraordinar] stadiul în care a ajuns cu tehnologia privind reactoarele modulare mici și că va continua să o implementeze împreună cu viitorii clienți.

De reținut că printre clienții NuScale se află și România, prin compania de stat Nuclearelectrica, cu proiectul de la Doicești privind construirea unor reactoarelor mici modulare (SMR). Mai exact, proiectul constă în finalizarea unei capacități instalate de 462 MWe (adică 6 module, fiecare cu o capacitate instalată de 77 MWe per modul).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult