Foto -Nuclearelectrica
Reprezentantul Special al Președintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, aflat la București în contextul organizării summitului Inițiativei celor Trei Mări, a venit să ne împărtășească vești importante despre faptul că România este prima ţară din Europa şi a doua din lume (după SUA) care implementează tehnologia SMR.
Ce înseamnă tehnologia SMR (Small modular reactors)? Ei bine, reactoarele modulare mici sunt prototipuri de reactoare nucleare ce folosesc fisiunea nucleară pentru a produce energie. Ele sunt mai mici decât reactoarele nucleare tipice. Tehnologia presupune construirea reactoarelor într-o anumită locație (într-o fabrică, de exemplu), după care reactorul poate fi livrat, asamblat și pus în funcțiune într-o altă zonă.
Termenul de „reactoare mici” se referă la mărimea și capacitatea unor astfel de reactoare. Concret, reactoarele nucleare modulare mici ar urma să aibă o putere instalată de circa 300 de megawați (MW). Pentru comparație, doar un singur reactor nuclear de la Cernavodă are o putere de producție de 700 MW.
Reactoarele modulare mici ar urma să fie mai eficiente din punctul de vedere al generării electricității și mai sigure datorită unor tehnologii care permit operarea lor fără intervenție umană. De asemenea, un alt avantaj al reactoarelor nucleare modulare mici este că ar avea costuri mai reduse cu personalul deoarece nu va fi nevoie de la fel de mulți oameni pentru operarea lor.
Deja există mai multe companii în SUA care au în lucru dezvoltarea tehnologiei SMR, iar una dintre cele mai cunoscute companii care încearcă să producă astfel de reactoare nucleare modulare mici este NuScale Power. Reactoarele produse de această companie americană vor ajunge și în țara noastră.
În caz că sunteți interesați, rectoarele concepute de NuScale Power folosesc apă ușoară pentru răcire (spre deosebire de altele care folosesc apă grea) și utilizează uraniu slab îmbogățit pe post de combustibil nuclear. Potrivit design-ului, fiecare modul va fi ținut într-un bazin subteran și va avea o capacitate de 60 MW. Conceptul presupune ca centralele electrice să poată găzdui până la 4, 6 sau 12 module electrice individuale.
Decizia Bucureștiului de a implementa reactoare modulare mici în România a creat o serie de zvonuri și dezinformări menite să pună sub semnul întrebării credibilitatea proiectului.
De aceea este important să fim atenți la faptul că, în primul rând, România nu va instala mini reactoare nucleare, ci reactoare modulare mici, adică o tehnologie avansată, diferită de cea a mini reactoare. În al doilea rând, SMR-urile nu sunt reactoare experimentale pentru că tehnologia reactoarelor modulare mici pe bază de apă ușoară presurizată, folosită de NuScale, există deja de peste 60 ani și este operată în siguranță în peste 300 din cele 400 reactoare în funcțiune în lume. Mai mult, majoritatea reactoarelor din Europa și SUA sunt pe bază de apă ușoară presurizată.
Cei care contestă energia nucleară ignoră faptul că, în România, energia nucleară acoperă aproximativ 20% din necesarul energetic al țării, fiind una dintre cele mai stabile și curate surse de energie din țară.
În cadrul conferinței de ieri, John Kerry a anunțat lansarea, în luna noiembrie, a proiectului Phoenix. Oficialul american a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare, selectate în urma unei competiții, respectiv parteneri din Slovacia, Polonia și Cehia care vor face parte din Proiectul Phoenix și vor primi sprijin pentru studii de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.
Anunțul a fost făcut la sediul rectoratului Universității Politehnica București, pentru că în cadrul Facultăţii de Energetică a fost instalat primul centru din Europa de explorare a tehnologiei la care lucrează compania americană NuScale.
Kerry a mai spus că reactoarele nucleare mici care vor fi instalate la Doicești, în județul Dâmbovița, sunt similare cu reactoarele nucleare folosite de U.S. Navy, și care alimentează portavioanele și unele din submarinele Marinei americane. Ce e nou, e că această tehnologie e adusă în scop civil pentru prima dată în Europa de către România. Toate cele zece nave americane din clasa Nimitz sunt cu propulsie nucleară, precum și portavionul USS Gerald R. Ford din clasa cu același nume.
Ce va obține România din acest proiect? Păi este un proiect care se întinde pe o generație, nu un proiect pentru un ciclu electoral, iar țara noastră va obţine o poziţie de lider în domeniu şi multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru susţinerea producţiei şi asamblării componentelor SMR, un centru de instruire şi educaţie pentru viitorii operatori şi specialişti. Mai mult, România va putea deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune şi un operator preferat pentru următoarele proiecte SMR care vor urma.
Centrala nucleară de la Doicești ar trebui să fie gata până în 2030. Se estimează că cele
6 reactoare nucleare mici care vor fi construite de NuScale vor genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, potrivit Nuclearelectrica.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Un alt aspect care ridică semne de întrebare este legat de ambiguitatea informațiilor referitoare la implementarea SMR. Până de curând se știa că nici măcar SUA nu implementase această tehnologie. Nici măcar un prototip. SMR exista la nivel de blueprint. Acum, vine acest articol care ne spune că România va fi prima, după SUA în implementarea SMR. Dar în același articol se precizează că tehnologia este deja veche de 60 de ani și ar fi prezentă peste tot în lume. Acest tip de informații contradictorii nu fac decât să crească nivelul de neîncredere cu privire la tehnologia SMR. Este o bâlbâială mult prea mare.
Articolul ar fi trebuit să înceapă cu ce a decis UE. Este sau nu agreată în UE dezvoltarea în viitor a capacităților de producere a energiei pe baza fisiunii atomice? După care, articolul ar fi trebuit să nu mai bălăcească datele referitoare la implementarea SMR. Să spună clar când a fost construit și dat în exploatare primul SMR, în ce țări mai există astfel de implementări, de câți ani ș.a.m.d.