Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiectul Legii prevenției. Antreprenorii cu probleme, „păsuiți” de Fisc trei luni

Antreprenorii vor avea la dispoziție trei luni pentru a remedia problemele găsite de inspectorii fiscali, potrivit proiectului Legii prevenției, prezentat de Hotnews.ro. Lista contravențiilor pentru care va fi aplicată legea va include 400 de nereguli, față de 12, cât erau într-o variantă anterioară a proiectului aflat în prezent încă în discuții cu mediul de afaceri.

„În cazul săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta lege, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere în care stabilește măsuri și termene de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situație, nu se aplică sancțiuni complementare”, se arată în proiectul Legii prevenției.

„ (2) Agentul constatator nu anexează un plan de remediere la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, în următoarele situații: a) în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală; b) în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă; c) în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situația de a constata și sancționa aceeași faptă”, se arată la articolul 4 din proiect. 

Consultantul fiscal Cornel Grama este de părere că proiectul legii este binevenit pentru că deseori inspectorii fiscali, din „exces de zel”, aplicau sancțiunea maximă, iar urmarea - încasări zero la bugetul de stat.

„Această Lege a prevenției vine în sprijinul antreprenorilor ale căror afaceri sunt închise de Antifraudă pentru contravenții la care inspectorii aplică maximul prevăzut de lege din exces de zel! În consecință salariații sunt trimiși în șomaj, ajungând întreținuți de la bugetul de stat, amenda fiind exagerată în raport cu pericolul social ajunge să nu fie plătită, iar afacerea închisă nu mai generează venituri la buget. Urmarea: încasări zero la bugetul de stat prin aceste măsuri luate pompieristic”, a explicat pentru Republica.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Proiectul Legii prevenției și lista celor 400 de contravenții, prezentate de Hotnews.ro:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult