Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Proiectul Legii prevenției. Antreprenorii cu probleme, „păsuiți” de Fisc trei luni

Antreprenorii vor avea la dispoziție trei luni pentru a remedia problemele găsite de inspectorii fiscali, potrivit proiectului Legii prevenției, prezentat de Hotnews.ro. Lista contravențiilor pentru care va fi aplicată legea va include 400 de nereguli, față de 12, cât erau într-o variantă anterioară a proiectului aflat în prezent încă în discuții cu mediul de afaceri.

„În cazul săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta lege, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere în care stabilește măsuri și termene de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situație, nu se aplică sancțiuni complementare”, se arată în proiectul Legii prevenției.

„ (2) Agentul constatator nu anexează un plan de remediere la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, în următoarele situații: a) în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală; b) în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă; c) în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situația de a constata și sancționa aceeași faptă”, se arată la articolul 4 din proiect. 

Consultantul fiscal Cornel Grama este de părere că proiectul legii este binevenit pentru că deseori inspectorii fiscali, din „exces de zel”, aplicau sancțiunea maximă, iar urmarea - încasări zero la bugetul de stat.

„Această Lege a prevenției vine în sprijinul antreprenorilor ale căror afaceri sunt închise de Antifraudă pentru contravenții la care inspectorii aplică maximul prevăzut de lege din exces de zel! În consecință salariații sunt trimiși în șomaj, ajungând întreținuți de la bugetul de stat, amenda fiind exagerată în raport cu pericolul social ajunge să nu fie plătită, iar afacerea închisă nu mai generează venituri la buget. Urmarea: încasări zero la bugetul de stat prin aceste măsuri luate pompieristic”, a explicat pentru Republica.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Proiectul Legii prevenției și lista celor 400 de contravenții, prezentate de Hotnews.ro:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult