Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Proiectul Legii prevenției. Antreprenorii cu probleme, „păsuiți” de Fisc trei luni

Antreprenorii vor avea la dispoziție trei luni pentru a remedia problemele găsite de inspectorii fiscali, potrivit proiectului Legii prevenției, prezentat de Hotnews.ro. Lista contravențiilor pentru care va fi aplicată legea va include 400 de nereguli, față de 12, cât erau într-o variantă anterioară a proiectului aflat în prezent încă în discuții cu mediul de afaceri.

„În cazul săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta lege, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere în care stabilește măsuri și termene de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situație, nu se aplică sancțiuni complementare”, se arată în proiectul Legii prevenției.

„ (2) Agentul constatator nu anexează un plan de remediere la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului, la prima constatare sau în condițiile prevăzute la art. 9, în următoarele situații: a) în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală; b) în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă; c) în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situația de a constata și sancționa aceeași faptă”, se arată la articolul 4 din proiect. 

Consultantul fiscal Cornel Grama este de părere că proiectul legii este binevenit pentru că deseori inspectorii fiscali, din „exces de zel”, aplicau sancțiunea maximă, iar urmarea - încasări zero la bugetul de stat.

„Această Lege a prevenției vine în sprijinul antreprenorilor ale căror afaceri sunt închise de Antifraudă pentru contravenții la care inspectorii aplică maximul prevăzut de lege din exces de zel! În consecință salariații sunt trimiși în șomaj, ajungând întreținuți de la bugetul de stat, amenda fiind exagerată în raport cu pericolul social ajunge să nu fie plătită, iar afacerea închisă nu mai generează venituri la buget. Urmarea: încasări zero la bugetul de stat prin aceste măsuri luate pompieristic”, a explicat pentru Republica.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Proiectul Legii prevenției și lista celor 400 de contravenții, prezentate de Hotnews.ro:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult