Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proprietarii de mașini vor plăti o nouă taxă auto

Ministerul Mediului are în pregătire o nouă taxă auto, în locul timbrului de mediu eliminat la 1 februarie în acest an. 

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care susține că în calculul noii taxe se va ține cont de numărul de kilometri parcurși, astfel încât proprietarul să fie determinat la un moment dat să își schimbe mașina.

„Să fie pe toată durata de funcţionare a maşinii, în funcţie de numărul de kilometri pe care tu îi parcurgi. Şi lucrul acesta se poate face într-o anumită perioadă de timp, la o anumită perioadă de timp şi asta să te determine la un moment dat să-ţi schimbi maşina”, a afirmat Grațiela Gavrilescu, potrivit știrileprotv.ro.

În calculul vechii taxe auto erau luate în considerare norma de poluare, anul de fabricaţie și capacitatea cilindrică. 

După eliminarea timbrului de mediu, la 1 februarie anul acesta, piața auto locală a fost invadată de mașini second hand aduse din import, majoritatea Euro 2 și Euro 3. 

Numărul de autovehicule rulate din import înmatriculate în primele șapte luni din acest an a fost de 294.000, similar cu numărul de mașini second hand înscrise în circulație în întreg anul trecut - 297.000 de unități. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • :)))))) deci sa inteleg ca s-au asfaltat strazile , s-au plantat copacii lipsa,scuze taiati , scuze furati , acum trebuie sa platim luxul de care ne bucuram . NU?
    • Like 0
  • Sorin check icon
    Se vede ca sunteti urmasii celor care au fugit in padure. Nu se revolta nimeni.
    O noua taxa? Sigur ca da, o inghitim si pe asta. Atata doar ca vrem sa ne dam si noi cu parerea cum sa fie ea calculata. Imi e si sila.
    • Like 0
  • da dece trebuie noi sa platim taxa de poluare cind asta e puterea noastra de cumparare?cind statul cumpara de la autobuze, tramvaie,avioane de lupta,corvete la mina a saptea de ce ne taxeaza pe noi? asta e puterea de cumparare a tarii in definitiv si nu e din vina noastra
    • Like 0
    • @ Stefan 51
      Raspunsul e usor: avioane, corvete, tramvaie sau autobuze romanesti NOI nu prea exista,
      pe cand autoturisme DA. DAcia. Ai luat vreodata in calcul sa iti cumperi o Dacie nou-nouta, la acelasi pret final ca o rabla? Ce te-a oprit? Nemtii, francezii, englezii sau turcii cumpara Dacii. Multe Dacii.
      De ce sa nu fii tu unul dintre multii români fuduli care dau banii pe un Volswagen vechi in care vor mai baga inca pe atat sa il repare?
      Asta daca iti pasa de siguranta iin trafic
      • Like 0
  • check icon
    Asta chiar e o prostie, sa calculezi taxa in functie de kilometri parcursi... Adicatalea, un Mercedes nou nout dar cu care faci anual vreo 40.000 km devine mai harb decat un Logan cu care mergi 5000 km...
    • Like 1
  • AdiG check icon
    Principalul element poluant produs de masinile cu combustibil fosil este dioxidul de carbon. Toate celelalte elemente poluante sunt in cantitati mult mai mici. Indiferent de faptul ca masina este Euro 1 sau Euro 6, la un litru de combustibil folosit va produce aceeasi cantitate de dioxid de carbon. Deci, daca se doreste taxarea poluarii, aceasta se poate realiza cel mai simplu introducand o taxa de poluare in pretul combustibilului. Astfel se va respecta principiul "poluatorul plateste". Faptul ca ai o masina mai noua se va vedea in faptul ca, la aceeasi distanta parcursa, va consuma mai putin decat una veche deci vei plati o taxa de poluare mai mica. Pe de alta parte, o masina Euro 5 care merge 10.000 km/an e clar ca va consuma mai mult si in consecinta va si polua mai mult decat una Euro 2 care merge doar 5.000 de km/an. Sigur ca mai e problema celorlate noxe care, datorita catalizatoarelor mai performante de pe masinile noi, sunt mai reduse. Asta s-ar putea rezolva printr-o taxa fixa care sa tina seama de norma de poluare si de "vechimea masinii" tinand seama de kilometrajul acesteia.
    • Like 1
  • Un mod de calcul posibil si simplu ar fi urmatorul:guvernul stabileste taxa in functie de noxele emise emitand un 'calculator de taxe';RAR si statiile ITP transmit datele despre noxele emise pentru fiecare autovehicol catre ANAF; benzinariile transmit catre ANAF date despre cantitatea de combustibil vandute catre fiecare autovehicol; pe baza datelor obtinute si a calculatorului de taxe calculeaza trimestrial/semestrial/anual valoarea taxei de poluare si o transmite posesorului autovehicolului pentru achitare.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Exact asta se intampla in Dubai. Cand pun benzina, tipul de la statie imi noteaza si numarul de inmatriculare. Apoi, cand se termina perioada de inregistrare (1 an) si ma duc la RAR-ul de aici sa o verific si sa o reinregistrez, mi se da o foaie cu starea tehnica a masinii cat si amprenta de CO2 pe care o produce. In functie de asta, pretul asigurarii poate fi mai mare sau mai mic (pentru ca aici nu sunt impozite si taxe pe proprietati si nici taxe de poluare).
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Nu stiam asta. Inseamna ca nu trebuie sa 'reinventam' roata ! Trebuie numai sa vrem.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Da, numai că nu Dubai va fi modelul, avem modele mai apropiate. Tocmai s-a terminat la Tallinn reuniunea europeană pt societatea informatizată. Ei și? Și în Estonia și în alte țări îți rezolvi aproape toate problemele la un birou unic și prin internet. La noi, aproape cert impozitul ăsta va fi precedat de cozi și de nervi undeva sau în mai multe locuri. Trăim într-o țară condusă de niște monștri. La 1 feb. scot o taxă, lumea se bucură, iar acum pun o alta, complicat de calculat și specifică unei țări birocratice. Chiar sunt curios cum va fi...
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nota 10+
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Teoretic suna bine. Practic solutia asta costa foarte mult. Iti imagnezi cantitatea de date de tranzitionat, gestionat, prelucrat si securizat?
      Dintr-o data transformi orice benzinarie oricat de mica in societate care prelucreaza date cu caracter personal, costuri..si bariere de intrare pe piata ..si asa foarte mari.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult