Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Propunere indecentă în parcarea blocului. „Care credeți că era condiția să o lase să treacă? Să-l sărute! Cum? Chiar așa! Ați auzit bine, să-l sărute!”

Femeie în parcare

Foto: Guliver/ Getty Images

As vrea să vă povestesc o întâmplare petrecută în urmă cu câteva luni în parcarea din curtea interioară a blocului unde locuiesc la ultimul etaj. Era sfârșit de vară, primele zile ale lui septembrie, pe la orele dimineții spre prânz și ieșisem pe balcon pentru a fuma o țigară. Admiram zborul planat al pescărușilor ce se învârteau într-un cerc numai de ei știut, pe deasupra clădirilor, nu departe de marea pe care o pot zări de la același balcon. 

La un moment dat, jos, în parcarea din curtea interioară, unde sunt vreo 25 de locuri de parcare ocupate de locatarii cei mai norocoși ai celor două blocuri, îmi distrage atenția unul dintre vecini ce se învârtea pe lângă mașina sa. N-am idee ce anume voia să facă și am vaga senzație că, nici el. Nu-l cunoșteam. Asta nu numai pentru că era de la o altă scară, ci și pentru că eu, fiind plecat pe mare cam jumate din timp, nu prea interacționez cu vecinii, pe care de fapt nici nu prea îi cunosc.

Sunt convins însă că locuia într-unul din cele două blocuri lipite ce formează un U boldat, văzut de sus, în interiorul căruia se află curtea interioară transformată în parcare de domiciliu pentru locatari. Putea fi ușor recunoscut după atitudinea de posesivitate absolută asupra locului de parcare plătit la primărie cu suma de 176 de lei pe an. Toate ușile mașinii sale germane second hand erau deschise la maximum și ocupau astfel și tot spațiul, oricum foarte mic, dintre mașina lui și mașinile adiacente parcate acolo. El se credea stăpân și pe acel spațiu.

Era un individ la vreo 60-65 de ani, cu un fizic de o constituție masivă, fără a fi neapărat gras, cu fața buhăită, îmbrăcat neglijent. Educația lui, după cum l-am evaluat eu rapid, observând aspectele menționate anterior, trebuie că era undeva tot pe acolo, adică sub medie spre deloc.

Lângă mașina sa, pe una din laturi, pe un loc liber la acel moment, era parcată o mașină străină de loc, ce aparținea unei firme de distribuție a produselor farmaceutice, inscripționată corespunzător și înmatriculată într-un județ din estul țării. Am omis să vă spun că la capătul unuia dintre blocurile curții noastre se află o farmacie.

La un moment dat, pe aleea ce duce spre intrarea în curte, de lângă farmacie, a apărut o doamnă/domnișoară, la vreo 30-35 de ani, minionă, îmbrăcată elegant, într-o vestimentație de tip office în două piese și pantofi cu toc adecvați și asortați perfect ținutei sale. Ținea în mâna dreaptă o servietă peste care se suprapunea clasicul accesoriu feminin, poșeta.

Am intuit că doamna elegantă venea de la farmacie, fiind chiar reprezentata firmei de distribuție medicamente. Confirmarea acestui lucru a venit după câteva zeci de secunde, când doamna s-a îndreptat către mașina inscripționată, despre care v-am vorbit mai devreme.

Am spus că „s-a îndreptat” și nu „s-a urcat” în mașină, pentru simplul motiv că se afla in imposibilitatea fizică de a o face, din cauza ușilor deschise larg ale mașinii vecinului. Cred că și voi ați intuit asta, din prezentarea pe care v-am făcut-o anterior. Însă ce nu cred că intuiți, este cum a reușit acestă doamnă să se urce in mașină. Eh bine, vă voi spune imediat.

Între doamna elegantă și vecin a avut loc o discuție, pe care nu am putut-o auzi, aflându-mă la o distanță apreciabilă, după cum vă spuneam, la balconul de la ultimul etaj al unui bloc turn, dar pe care am putut să o intuiesc cumva. Din gestică. Vecinul meu s-a gândit probabil, cum poate face el pentru a petrece cât mai mult timp in compania doamnei elegante, dar nu a găsit altceva de cuviință decât să o șicaneze nevrând să închidă nici pentru măcar un minut, două dintre ușile mașinii sale pentru a-i face loc doamnei. Chiar mai mult decât atât, a și șantajat-o, punându-i și o condiție pentru a-și schimba decizia lui supremă de stăpân absolut al locului său de parcare, dar și al celor adiacente lui. Care credeți că era condiția? Eh bine, iată care era condiția: să-l sărute! Cum? Chiar așa! Ați auzit bine, să-l sărute! Acum nu știu, poate i-o mai fi cerut și altceva, dar doar asta am dedus eu de la distanța la care mă aflam.

Văzând eu cum stau lucrurile și anticipând ceva rău că se va întâmpla, mă pregăteam să intervin și să strig la el să lase femeia în pace, iar in cazul in care mă ignora, să-i fac o poza cu telefonul și să sun la poliție. Asta până să ajung la locul cu pricina și să intervin personal. Aveam și dotarea necesară unei astfel de intervenții. Singura problema era că ar fi necesitat cel puțin cinci minute până să ajung acolo, timp în care - mă gândeam eu - se puteau petrece multe lucruri.

Nu a mai fost cazul să fac nimic din ceea ce mă pregăteam să fac, pentru că reacția doamnei a rezolvat problema. Cum credeți? Mai întâi s-a retras puțin câțiva pași în spate, ieșind dintre mașinile parcate, după care, fâstâcindu-se puțin, îi spune vecinului să se apropie. Acesta a venit imediat înțelegând că doamna luase decizia de a se plia pe propunerea lui și s-a întins cu gura către ea, pentru a fi sărutat. Doamna a făcut o mică eschivă și l-a pupat pe obraz, după care s-a dus glonț către mașină, a împins cu putere una din ușile mașinii vecinului, urcându-se în mașina sa și demarând in trombă. Vecinul a rămas nemișcat vreme de câteva secunde bune în locul în care își primise tributul, nevenindu-i nici lui să creadă că stratagema lui a avut succes, după care și-a văzut liniștit de treabă în continuare ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat și ca și când nimeni nu l-ar fi observat.

În final, îmi pun două întrebări ce n-aș dori să rămână retorice:

1. Cum facem să scăpăm de acești inși libidinoși?

2. Cum ar trebui să procedeze o femeie singură și cu neîncredere în semenii săi sau în autorități, aflată într-o situație dificilă într-un loc străin?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Spre surprinderea mea, acest articol nu a avut audiența scontată (comentarii și share-uri, că like-uri nu mă interesează). Eu de aici înțeleg că situația prezentată de mine nu este una deosebită, ci una firească, unde nici ce a făcut vecinul meu nu este deranjant, nici ce a făcut doamna farmacistă nu este anormal. La fel și prezența din ce în ce mai mare a limbajului vulgar în public. Deci nu ar mai trebui să ne mirăm de ceea ce ni se întâmplă!
  • Like 0
  • @ Daniel Panduru
   Corina check icon
   Nu cred că se întâmplă toată ziua între niște străini ceea ce ați descris. Mai degrabă comportamentul ambilor protagoniști e considerat ca peste măsură de ușuratic, încât a comenta e un fel de umilire...
   • Like 1
  • @ Daniel Panduru
   Parerist check icon
   Nu e vorba de asta. Primele 3-4 comentarii au cam spus ce era de spus...
   Nu e un subiect controversat, care sa atraga dezbatere si nici macar trolling, toata lumea e (din fericire) de aceeasi parte a baricadei.
   ... sau poate va subestimati cititorii, daca va asteptati la comentarii de genul "era vina ei ca s-a imbracat asa", care la randul lor sa atraga alte comentarii contrarii.
   • Like 2
  • @ Parerist
   Vă spun sincer că nu mi-am propus să vin cu un subiect controversat, ci cu unul interesant (mi s-a părut mie) și de actualitate despre comportamente umane și conduita în societate. Mai mult decât atât, mi s-a părut unul extrem de revoltător. Vă rog să mă credeți că eu unul nu am mai văzut așa ceva și vă asigur că nici nu m-am născut ieri și nici nu am trăit într-un turn de fildeș sau în pădure. Tot așa vă asigur că am văzut multe până acum, dar așa ceva nu!
   Cât despre cititori nu știu ce să zic, pentru că nu prea i-am văzut, de aceea am și spus că poate subiectul propus de mine, titlul sau modul cum l-am dezvoltat ar fi fost neinteresante sau neatractive. Imi cer scuze pentru lipsa de inspirație, dacă asta a fost problema.
   Iar despre vestimentația doamnei chiar nu cred că ar fi fost ceva negativ de comentat, pentru că eu însumi am spus că dânsa era îmbrăcată cu bun gust, elegantă, fără nimic strident, perfect in linie cu ocupația și poziția sa în societate. Aici chiar as putea spune că Dvs m-ați subestimat pe mine, crezând că eu asta aștept de la cititori.
   • Like 0
  • @ Corina
   Ar fi bine să fie cum spuneti Dvs că astfel de comportamente să nu fie frecvente între doi străini. Dar dacă ținem cont că folosirea limbajului vulgar în public și al tupeului fără limite, care observ că se dezvoltă nestingherite în societatea noastră, as fi tentat să vă contrazic.
   • Like 0
 • Cum adică „să-l pupe”?!
  Poate cu spray-ul lacrimogen, sau cu un dispozitiv cu șocuri electrice!
  După părerea mea, doamna trebuia să-i închidă din prima ușa de la mașină, la primul refuz să facă loc. Iar dacă individul riposta fizic, sunat la 112 și filmat/înregistrat,
  • Like 2
  • @ Horia Pelle
   Exact! La asta mă așteptam și eu, dar spre totala mea surprindere, doamnei i s-a părut mai simplu sa-l pupe. Asta spune multe despre societatea în care trăim.
   • Like 0
  • @ Daniel Panduru
   Delia MC Delia MC check icon
   Unii au spray lacrimogen în mașină dar la farmacie nu-l iei că nu te aștepți la așa ceva. Pe poliție nu se mai bazează nimeni demult. Nimeni în jur. Doamna voia să scape cât mai repede fără alte " daune" ca: mașina lovită, sau ea însăși și să ajungă la următorul obiectiv. " Chem poliția " nu sperie pe nimeni. În câteva secunde doamna a luat hotărârea. Răspunsul la a doua întrebare într-o țară unde oamenii își fac dreptate singuri sau sunt obligați la compromisuri.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Doamna nu știu dacă s-o fi gândit că riscurile la care s-a expus acceptând condiția vecinului, erau mult mai mari, cu “daune” mult mai serioase decât zgâriatul mașinii. Totuși aia cu “chem poliția” îi mai sperie pe unii sau măcar îi face să dea înapoi de la ce aveau de gând să facă.
   Să știți ca in acea curte se mai aflau vreo 2-3 persoane la o distanță de 25-30 metri de ei. Sunt două magazine ce au intrarea din spate pentru aprovizionare.
   Iar despre spray, acesta are o dimensiune încât poate încăpea fără probleme in orice poșetă. De aceea nu trebuie lăsat in mașină. Dacă-l ții in mașină, unde-l folosești?
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Tipic mioritic.
  • Like 1
 • La fel, pana la oartea cu sarutul. In loc de aia, un sut intre picioare. Normal ca dupa aia va fi urmarita de politie si gasita vinovata. Ce mi.e Afganistan ce mi.e Romania.
  • Like 3
 • Corina check icon
  Tot mai multe femei se obișnuiesc să se descurce singure și repede. Le-a adus aici efeminarea bărbaților și egoismul tuturor, în creștere. Dacă ați fi strigat ceva de sus poate ați fi împiedicat penibilul tribut. Oricum, jenant și trist, plus că e un compromis care poate atrage altele, cum spune comentatorul de mai jos.
  • Like 0
  • @ Corina
   Am ezitat să strig ceva din prima până nu mă lămuream ce se întâmplă. Vă rog să mă credeți că în alte ocazii similare de aparentă hărțuire sexuală sau violență stradală am intervenit și m-am ales cu priviri urâte din partea ambilor protagoniști și cu sfatul de a-mi vedea de treabă că nu mă privește pe mine ce fac ei acolo. Despre asta-i vorba.
   • Like 0
  • @ Daniel Panduru
   Corina check icon
   E adevărat că vă aflați la o distanță destul de mare, nu auzeați ce se spune și ați dedus din final (prea târziu, deci) ce se întâmpla de fapt. V-ați fi ales și cu un dușman dintre vecini. Riscuri.
   • Like 0
  • @ Corina
   Faptul că mi-ar fi devenit dușman chiar nu mă interesa, oricum sunt destui vecini neprietenoși, așa că încă unul in plus chiar nu conta. El imi poate deveni dușman si acum dacă ar citi acest articol și s-ar autoidentifica in text, desi am mari îndoieli că ar citi ceva vreodată.

   Problema era că am vrut să înțeleg ce se întâmplă, iar lucrurile s-au desfășurat foarte repede. N-am stat să cronometrez, dar cred că toată scena de la început până la sfârșit nu a durat mai mult de două-trei minute. Nu a existat o revoltă, o indignare sau insistență a doamnei, nici târguială, ci am văzut o scurtă discuție, gestica arogantă si nesimțită de stăpân absolut al locului a vecinului, urmată de o pauză de gândire a doamnei și mai apoi deznodământul extrem de surprinzator (cel puțin pentru mine). Asta a fost tot. Când aș fi putut să intervin strigând la el?
   • Like 1
  • @ Daniel Panduru
   Corina check icon
   Ce să spun... o business woman grăbită, hotărâtă să bifeze ce și-a propus cu minime întârzieri. Nu putem exclude existența sentimentului de indignare, totuși. Sper că are altă strategie câștigătoare pentru viitor.
   • Like 1
  • @ Corina
   S-ar putea să aveți dreptate. Cât despre indignare, probabil că aceasta s-a manifestat prin închiderea ochilor atunci când a făcut gestul neașteptat, lucru pe care nu l-am putut observa. Asta ca să fiu un pic malițios.:))
   Și eu sper ca pe viitor să adopte altă strategie câștigătoare, nu de alta, dar în drumurile ei prin țară ar putea da chiar peste, “faimosul” devenit deja acum, Dincă sau alții ca el și chiar ar fi păcat!
   • Like 0
  • @ Corina
   Mai voiam să spun ceva, dar mi-a scăpat anterior. Mă întrebam dacă doamna, atunci când a ajuns acasă, i-a povestit soțului/partenerului/iubitului despre întâmplarea petrecută in parcare și dacă da, atunci ce părere o fi avut acesta. Sau astfel de lucruri nu se discută în cuplu?
   • Like 0
  • @ Daniel Panduru
   Corina check icon
   Fiecare cum consideră.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Multe efecte, aceeași cauză: incompetența poliției. Normal era: sunat la poliție și amenințat să, vine poliția, acuzat porcul libi de hărțuire, nu unul ci zece și gata, cei ca el se potoleau. Așa, continuă în aceeași notă de nesiguranță. Dacă porcul voia și altceva, s-o pipăie de exemplu? Sau dacă era un porc tânăr care ar fi poftit la nurii doamnei?
  • Like 2
 • Chiar si platita, parcarea e domeniu public, iar impiedicarea accesului pe domeniul public e fapta penala. Precum si hartuirea Trebuia sa cheme politia si sa faca plangere. Compromisul facut va aduce altul, mosul o va astepta si data viitoare, mai incins!
  • Like 4
 • Am admirat intotdeauna feminitatea latinelor, insa unele exagereaza si o transforma in naivitate sau chiar prostie. Femeia in cauza trebuia sa-i inchida portierele cocalarului sexagenar si sa se urce in masina, fara nici un fel de negocieri.
  Din pacate in societatea romaneasca chiar si femeile care pot schimba ceva in mentalitate nu o fac. Exemplu reportera vs Orlando Teodorovici – ciobanoiul cu nume exotic pe atunci ministru de finante ii facea propuneri de-a dreptul jenante si ea se hlizea ca proasta si-i canta in struna, in loc sa-i spuna pe un ton decis ca ceea ce face e absolut inacceptabil atat prin prisma pozitiei pe care o ocupa la acel moment cat si prin faptul ca acel interviu va fi vazut de toate femeile din tara inclusiv ma-sa, nevasta-sa, fiica-sa samd.
  • Like 6
  • @ Ars3n13 B0ca
   Foarte aplicat comentariul Dvs. Doamna din articol putea să nu-l sărute, dar totuși a făcut-o.
   • Like 1
  • @ Ars3n13 B0ca
   Corina check icon
   Nu putea să meargă și să închidă portierele singură decât dacă bărbatul se retrăgea din calea ei și tocmai asta nu a făcut. Nu cred că ar fi intimidat-o niște portiere deschise. Problema era el, care se afla acolo sau era pregătit să-i taie calea.
   • Like 0
 • In vestul mult laudat, femeia se dadea 5 pasi inapoi, suna la politie, aceasta venea in 2-5 minute, aresta jegosul iar femeia pleca linistita. Vedea-i-as pe pnl-isti si usr-isti avand pe agenda electorala o lege pentru asa ceva. La usr vad doar excluderi din partid, nicidecum initiative legislative. Toti vor doar la guvernare, alegerile parlamentare sunt doar ca sa stabileasca cine e mai aproape de ciolan. Si eu care credeam ca vor face legi pentru protejarea oamenilor normali...
  ....vise!
  • Like 4
 • dobitocului i-a mers toata viata libidinosenii din astea, a ajuns la 60 ani cu acest comportament firesc. Cred ca noi, toate femeile, ar trebui sa zicem nu, mamele sa isi educe baietii (si fetele) sa respecte un NU, si nu in ultimul rand o lege sa ne protejeze de hartuitori - din pacate nici in caz de bataie politia nu se baga...ca sigur e femeia de vina.
  • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   Foarte corect ceea ce spuneti!
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult