Foto:Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
În România, în momentul de față, avem active circa 270.000 de firme în care a fost investit capital străin. Aproape una din două companii din România are astăzi străini în acționariat.
După originea lor, cei mai numeroși investitori sunt italienii, cu 53.500 de firme, germanii, cu 26.000 de firme și Turcia, cu circa 19.000 de firme.
După capitalul investit, cei mai importanți sunt olandezii (8 miliarde euro) și germanii (4 miliarde euro). Ambele țări au o treime din capitalul investit de străini în România.
Străinii au avut încredere în parcursul nostru occidental și european și au investit în țara noastră peste 120 miliarde de euro, 110 miliarde provenind exclusiv din țări UE. Acest capital nu l-am avut, a creat companii românești, a creat locuri de muncă (unul din cinci români lucrează pentru aceste companii), a generat taxe importante pentru bugetul României, a produs bunuri și servicii pentru noi, a generat exporturi importante.
Este momentul perfect să devenim suverani și să ne luăm țara înapoi!
Afară cu străinii din țară!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca să mă dumiresc, am verificat datele pe net. Totalul investițiilor directe străine este de 118 miliarde euro.
https://www.romania-actualitati.ro/stiri/economie/investitiile-straine-directe-in-romania-au-scazut-cu-21-in-primele-sapte-luni-ale-anului-id201031.html
Olanda a investit 39,5 miliarde lei iar Germania 20,9 miliarde lei (deci, cum este precizat în articol).
https://www.bugetul.ro/tarile-care-au-cucerit-romania-cu-investitii-masive-cine-sunt-cei-trei-jucatori-importanti-care-si-au-deschis-afaceri-pe-teritoriul-tarii-noastre/
Asta înseamnă că împreună, Olanda și Germania dețin cam o zecime din totalul investițiilor directe în România, nu o treime.
Interesant de văzut (la link-ul de mai sus) că 62% din investițiile străine au vizat zona comercială cu amănuntul și cu ridicata precum și reparațiile auto, aspect care confirmă că deocamdată suntem priviți ca o piață de consum și nu ca un hub de producție. Deloc îmbucurător, dacă e să vorbim strict economic. Asta este una din cauzele dezechilibrului balanței comerciale și a faptului că România se îndatorează din ce în ce mai mult (alte cauze țin, evident, de gestionarea greșită a bugetului de stat). Străinii investesc preponderent pentru ca noi să consumăm și mult mai puțin ca să avem o dezvoltare durabilă, bazată pe producție, inovație etc. Situația asta ar trebui ușor-ușor să se modifice în favoarea investițiilor pentru dezvoltare agro-industrială, altfel copiii, nepoții și strănepoții noștri vor trebui să deconteze nota de plată din ce în ce mai mare a consumului actual.
Afară...
Situația-i gregară:
Nu mai vrem străini în țară...
Doar o țară ca afară!
Așadar (și prin urmare!)
Răspundem cu ce ne doare:
Toți străinii să dispară
Că noi căutăm o țară
Pe afară...