Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Prostul știe orice, mai puțin ce să facă cu propria-i viață

Proteste antiguvernamentale Cluj-Napoca

Astăzi, mai mult ca oricând, prostul poartă amprenta unei nevoi viscerale de exhibare a esenţei sale. Motivul e simplu: un ego supraîncărcat cu detalii plăcute despre sine. Rareori mai întâlneşti oameni care să se surprindă în vecinătatea prostiei şi să caute a se distanţa de ea. Dar nu fiindcă s-ar fi deşteptat miraculos peste noapte, ci din pricină că au ajuns să vadă în ea un companion atât de plăcut, încât, în loc a o ascunde ruşinaţi, preferă să se afişeze împreună ca un cuplu de succes. Şi nu se înşală prea tare. Dacă privim cu atenţie, putem uşor constata că, în România, prostia a ajuns un fel de plusvaloare. Se poate trece şi în CV. În unele companii – umblă vorba – e echivalată cu un MBA. În alte ramuri, cum ar fi politica, cu un post de demnitar.

Exagerare sau nu, prostul autohton a ajuns atât de omniprezent, că e suficient să arunci o privire în jur. Imposibil să nu te împiedici de el. Pe de altă parte, dacă socoţi că eşti înconjurat numai de oameni frumoşi şi inteligenţi, să dai de prost e şi mai simplu: uită-te în oglindă! Dacă, în sfârşit, nici imaginea aia nu îţi e cunoscută, îți spun sincer: nu are sens să citești mai departe.

Prostul ştie cum se face politica mondială, cum sunt manipulați psihotronic protestatarii din Piața Victoriei, ştie de ce-i ţărișoara pe butuci şi justiția aservită, de ce românul n-are cojones, prostul ştie orice. Mai puţin – ce să facă cu propria viaţă. La televizor, alţi proşti, mai norocoşi, au de toate, fără a fi făcut altceva din ce ar fi fost dispus şi el să facă, dacă i s-ar fi oferit ocazia.

Dar lui nu i-a surâs steaua. Aşa că răbufneşte. Alţii i-au furat ce i se cuvenea. Nenorociţii! Bandiţii! Huă! Şi, chiar dacă profită de hibele din sistemul românesc pentru a-şi rezolva micile-i găinării, când e confruntat cu magnitudinea mârlăniilor la care se dedau alţii, deplânge deficienţele acestuia, socotindu-l corupt şi putred până-n măduva oaselor. În mare, argumentaţia lui nu transcende gama emoţiilor, iar coconul de autosuficienţă care-i înveleşte carcasa gândurilor îl face imbatabil. Ca să fim corecţi, o asemenea filozofie rudimentară impune un anumit respect pervers faţă de prost. La fel, atitudinea de grosolană încredere în sine. N-are cum să nu te impresioneze.

Capitolul la care dă mereu rateu e impresia artistică. Acest îndârjit reformator al statului, care acuză, critică şi împarte verdicte, este, asemenea împăratului Charlemagne, cam analfabet. Pur şi simplu, nu ştie să scrie. Din trei cuvinte, două-s greşite, iar al patrulea conţine un dezacord. Drept care, am putea întreba: oare cum ar întâmpina propunerea antidemocratică de a se retrage semianalfabeţilor dreptul la vot? Ce ar zice dacă votul ar reveni exclusiv celor care reuşesc să scrie, după dictare, un text simplu, din trei fraze? Cum i se va părea iniţiativa? Draconică? Revoluţionară?

Indiferent de răspuns, sunt convins că – şi asta lăsând la o parte discuţiile despre calitatea educaţiei în şcolile româneşti – acela care trece prin şcoală ca prin brânză are şanse sporite să ajungă mult mai prost decât era.

Cine e prostul?

Prostul e cel care, fiind „doctor” într-un domeniu cu care se intersectează precum dreptele din axioma lui Euclid, crede că e mai mult decât un impostor numai bun de luat la șuturi; urmând o facultate de duzină, crede că va fi mai mult decât un absolvent de doi lei; discutând politică, crede musai că are habar ce vorbește; purtând ie sau chimir, crede că e român autentic; trăindu-și viața pe net, crede că are o viață; urmărind emisiuni cu, despre și pentru proști – ca să se amuze, chipurile –, crede că n-ar fi un asemenea ipochimen.

Ia să vedem, cine mai e prost?

Prost e cel care nu ratează ocazia să dea bani grei ca să participe la orice conferinţă ţinută despre dezvoltare personală şi autocunoaştere, dar nu are curiozitatea, mult mai ieftină, să îşi descopere sinele în preajma unuia din clasicii literaturii universale, fiindcă îl fură somnul.

Prost e cel care, ascultând cu luare aminte exprimarea profund comunistoidă a unor miniştri expiraţi... nu, scuze, prost e cel care, pur şi simplu, ascultă cu luare aminte orice spun asemenea miniştri expiraţi.

Prost e cel care, adăpostind în capu-i de demnitar un stol de păsărele bezmetice, n-are înţelepciunea să nu dea glas elucubraţiilor acestora.

Prost e cel care, aflat într-un loc prestigios şi citind de pe o foaie, într-o limbă străină, ca un elev de clasa a cincea care buchiseşte un text la primă citire, are impresia că susţine un recital din Shakespeare la Royal Victoria Hall.

Prost e cel care refuză să creadă că, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre, au avut loc situaţii inexplicabile când între crescătorii de animale şi animalele pe care aceştia le creşteau nu era, practic, nicio diferenţă.

Prost e cel care, de-a lungul istoriei, fiind aidoma animalelor pe care le creştea, refuza să admită că este totuna cu acestea în gândire şi comportament şi că aşa e perceput şi de cei din jur.

Prost e, de asemenea, cel care plânge de mila tuturor penalilor din această ţară şi are gura acoperită cu sudălmi la adresa celor ce vor să-i înfunde la mititica, deşi el e rupt în fund şi trăieşte de azi pe mâine tocmai din pricina acestor penali.

Prost mai e cel care ia de bun ceea ce crede prostul de mai sus despre sine, dar şi cel care, citind articolul ăsta, va spune: bine că eşti tu deştept! Prostul e, totodată, cel care scrie RIP pe Facebook cînd mor Prince şi David Bowie şi cel care face spume cînd refuzi să crezi că masonii s-au înţeles cu marţienii să colonizeze Terra… sau că Soroș a plătit manifestanții să iasă în Piața Victoriei ca să distrugă România... sau că “Altă întrebare”, mda...

Evident, lista poate continua…

O Stupid, Where Art Thou?

„A light here requires a shadow there“, spune Virginia Woolf. „And a fool here requires a greater fool there, to make the former feel smarter “, spune Je.

Dacă a şti că nu ştii nimic e, în sens socratic, primul pas spre autocunoaştere, să admiţi că eşti prost e primul pas spre inteligenţă. Nu-i o ruşine să recunoşti că eşti prost, însă e stupid să negi doar pentru că există alţii mult mai proşti. Şi care, să fim sinceri, de-ar fi chestionaţi, ar fi de părere că treaba stă fix pe dos. Aşa că, la ce bun? De ce să te chinui să pretinzi că eşti inteligent, când mult mai profitabil ar fi să accepţi, o dată pentru totdeauna, că eşti prost? Nu mereu şi nu tot timpul şi nici pe departe cel mai prost dintre proşti, dar, oricum, prost. Unul inconfundabil. Gândeşte-te la avantaje! În această postură, vei putea afirma tot ce îţi trece prin cap, în legătură cu orice… fără a dovedi nimic. De ce? Simplu: în ochii prostului, adevăratul şi unicul prost este cel care NU vede lumea cum ţi-o descrie el.

Fireşte, a avea decenţa să recunoşti că eşti prost nu te va face mai puţin prost. Cel mult, vei căpăta un uşor avantaj faţă de cei care se încăpăţînează să susţină contrariul. Un pont: gîndeşte-te la prostie ca la un surplus de grăsime! A conştientiza că o ai e mai bine decât a o ignora! Dar nu şi suficient ca să scapi de ea. Şi e recomandat să o elimini. La urma urmei, excedentul de grăsime nu e estetic.

De ce ar fi prostia sexy?

Nu, chiar nu e. Un dezavantaj al recomandării de mai sus e că prostul nu va fi deloc deranjat să rămână astfel. Un alt dezavantaj ar fi că asumarea prostiei nu aduce cine ştie ce satisfacţii: nu garantează o carieră strălucită, mai mult respect sau mai multă fericire. Ce oferă e doar o disonanţă mai puţin frapantă între percepţia personală a sinelui şi reflexia lui în mediul înconjurător. Una peste alta, aceste aspecte fac din el un exemplar greu, dacă nu imposibil, de scos din găoacea-i de stupiditate.

Concluzie

Filozoful Ortega y Gasset zicea despre prost că „e prost pe viaţă şi de neclintit, fără pori“.

Corect.

De aceea, va fi o mare eroare să credem că prostul autohton ar putea fi educat vreodată să judece cumpănit, de unul singur. Va fi o mare greşeală să credem că putem face abstracţie de forţa şi efectele implicării lui sociale, de înverşunarea lui în acele chestiuni care i-au intrat în cap că aşa sunt sau aşa trebuie să fie, va fi o mare prostie dacă vom ignora faptul că el va fi o masă de manevră mai ales pentru cei fără scrupule şi că, în probleme complexe, manipularea acestora va putea fi contracarată niciodată prin apel la raţiune şi bun simţ, ci, oricât de cinic ar suna, prin metode similare celor care le propagă în urmărirea intereselor personale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La cât de prost (iremediabil!) sunt,am motive să mă sinucid astăzi şi acum. Numai că,Dumnezeu are nevoie de proşti ca mine,ca să ne înveţe două lucruri foarte importante: să-mi ţin gura când este vorba de a-mi exprima mujdarul din interior (pe care trebuie să-l discut cu psihiatrul şi cu Dumnezeu,şi atât;),şi să mă uit mereu în propria ogradă.
    • Like 0
  • check icon
    Dacă tot este vorba despre prostie, am și eu o întrebare (că io mi-s prost): adjectivul "omniprezent" are grade de comparație?
    • Like 0
  • check icon
    Subscriu.
    Mai completez și eu.
    Prost este și ăla care consideră că binele cu forța este tot bine.
    Prost este și ăla care stă în glodul cât marea, dar își aruncă opincile din picioare că nu sunt bune și își ia pantofi de lac, în speranța că o să fie domn, precum cei ce se plimbă pe bulevard.
    • Like 1
  • check icon
    Pe-aproape, nu ?... http://mcscrib.blogspot.ro/2017/03/te-simti-bine-n-pielea-ta.html
    • Like 0
  • Felicitari pentru articol ! E unul de colectie :).
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult