Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Protest în București. Peste 3.000 de persoane au participat la un marș între Piața Victoriei și Piața Universității. „1.116 oameni au murit pentru libertate în decembrie 1989. Nu au murit pentru amnistia și grațierea ticăloșilor”

Protest 22 decembrie 2018 - Foto Claudiu Pandaru

Un protest a avut loc astăzi în București, începând cu ora 16:00. Câteva sute de oameni s-au strâns inițial în Piața Victoriei. După ora 17:00 protestatarii au plecat în marș spre Piața Universității unde aceștia au aprins candele și au citit numele eroilor Revoluției din '89. Numărul celor din stradă a crescut la peste 3.000 de oameni.

UPDATE. Sute de persoane au protestat în această seară și la Sibiu

UPDATE. În fața Palatului Regal sunt citite numele și vârsta celor care au murit la Revoluție. Printre manifestanți se află și filosoful Mihai Șora.

UPDATE. Moment de reculegere la Sala Dalles.

UPDATE. Mai bine de 3.000 de oameni s-au alăturat protestului (sursa Digi24). Va urma un moment de reculegere la Piața Universității și apoi încă unul la Sala Dalles.

UPDATE. Coloana de manifestanți a ajuns aproape de Piața Universității. Peste 2.000 de oameni sunt la protest.

UPDATE. Numărul participanților la marș a urcat la aproximativ 1.000 de persoane, transmite Digi24. Manifestanții scandează „Nu vrem să fim conduși de hoți!”.

UPDATE. La acțiunea de protest ia parte și fostul premier Dacian Cioloș.

UPDATE. Aproximativ 300 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei. Oamenii au candele și bannere. Manifestanții încep să se îndrepte în marș tăcut spre Piața Universității. 

„Decembrie 1989. 1116 oameni au murit pentru libertate. Nu au murit pentru amnistia și grațierea ticăloșilor. Au murit pentru dreptate și pentru libertate. Acum, la mai puțin de 29 de ani, lupta lor riscă să fie în zadar. Libertatea și dreptatea sunt în pericol. Pe 22 decembrie 2018 le vom onora sacrificiul. Și vom spune ca și ei: Nu vrem întuneric! Vrem democrație! Vrem libertate!”, se arată în anunțul postat pe pagina organizatorilor acțiunii de protest. Participanții sunt rugați să vină cu câte o candelă.

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 102 ani, a anunțat că la ora 16:00 va merge azi „la girafă”, în Piața Victoriei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult