Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Protestatarii, în New York Times, după „Tricolorul uman” de la București. „Nu e ultima noapte de protest. Încă n-am câștigat”

Sub titlul „Furia și neîncrederea alimentează protestele ce continuă în România”, publicația The New York Times scrie că la o săptămână de la cele mai ample proteste din ultimii 25 de ani care au zguduit România, circa 70.000 de persoane au protestat în fața sediului Guvernului, hotărâți să le arate celor aflați la putere ca actuala criză este departe de a fi încheiată.

Protestele sunt, în opinia autorului articolului, un semnal puternic al faptului că o mare parte din populație și-a pierdut încrederea în noul Guvern, instalat la începutul lunii ianuarie.

„Nu avem încredere în acest guvern. Ei au mințit. Ne dorim ca acest guvern să demisioneze ", a declarat, citată de The New York Times, Maria Stoica, 38 de ani, un analist în domeniul tehnologiei informațiilor, aflată la protest pentru a 10-a noapte consecutiv.

Potrivit lui Florin Bădiță, 28 de ani, un activist care a ajutat oamenii să se strângă printr-un grup creat pe Facebook, protestele sunt departe de a se fi terminat.

„Aceasta nu va fi ultima noapte de protest. Noi nu am câștigat încă nimic. Dacă nu vom ieși acum vom avea nevoie să ieșim în șase luni”, a spus Florin Bădiță, citat de publicația americană.

Cotidianul scrie și de faptul că Guvernul român a supraviețuit cu ușurință unei moțiuni de cenzură și că premierul a acceptat demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, unul dintre arhitecții ordonanței de urgență ce a constituit catalizatorul protestelor.

Cu toate acestea, demisia lui Florin Iordache pare să fi făcut prea puțin pentru a potoli setea celor din stradă, continuă autorul articolului.

După mai multe zile în care protestele au părut că scad în intensitate, iar în piață se adunau doar câteva mii de persoane, pe o vreme cu temperaturi negative, publicația notează că participarea masivă de duminică a fost un semnal puternic că Guvernul și-a făcut calculele greșit.

Articol în limba română în The New York Times

Articolul din The New York Times vine după ce vineri, într-un editorial publicat în limba română - „În România, tentaculele corupţiei cuprind viaţa de zi cu zi” - publicația prezintă mărturii ale românilor despre corupţie.

(Foto captură nytimes.com)

„În timp ce protestele se intensificau în cursul săptămânii trecute, The New York Times a cerut românilor să descrie situații în care au avut de-a face cu corupția. Au vorbit despre mita de zi cu zi — în spitale, școli și instituții publice. Unii dintre ei sunt descurajați spunând că este o problemă adânc înrădăcinată cultural. Mulți sunt înfuriați de ordonanța de urgență de care ar fi beneficiat direct unii politicieni proeminenți și se tem că astfel este frânată lunga luptă împotriva corupției pe care o poartă țara”, scrie autorul articolului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mă întreb de ce ziare precum „Adevărul” insistă în difuzarea impresiilor toxice ale regizorului Vaeni, dar tac atunci când „The New York Times” publică asemenea materiale despre proteste.
  • Like 0
 • Daca se repeata scenariul de la Kiev, cred ca o sa castigam si Eurovisonul!
  • Like 1
  • @ Ionita Mihaela
   „Eurovisonul”, precis!
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult