Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Academicianul Mihai Șora: „Să revenim la elefanții noștri (...) Mâine după-amiază voi fi în Piața Universității”. Lista orașelor unde sunt anunțate proteste

Să revenim la elefanții noștri.

În clipa de față, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democrație românească decât asaltul asupra Justiției, prin ordonanțe de urgență „cu dedicație“ pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preș ori după ușă, în pivniță sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa. Și – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de țara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut.

Mâine după-amiază voi fi în Piața Universității- scrie filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, pe contul său de Facebook. Postarea a adunat în prima oră aproape 1000 de like-uri și peste 200 de distribuiri.

Duminică, 22 ianuarie, începând cu ora 18:00, sunt anunțate proteste în București, Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, ConstanțaDeva, Brașov

Mii de oameni au confirmat pe rețelele de socializare că vor participa la protestele NU legii grațierii

În 18 ianuarie, la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a oprit aprobarea și publicarea prevederilor grațierii și modificărilor Codului Penal prin ordonanțe de urgență, peste 3000 de oameni au participat la proteste prin care și-au exprimat opoziția față de pachetul înaintat de Ministerul Justiției. Manifestații au mai avut loc în Cluj, Sibiu, Brașov, Craiova, Piatra Neamț, Constanța și Brăila (foto: Octav Ganea/ Inquam Photos).

În 19 ianuarie au fost organizate proteste la Timișoara și Iași.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Grindeanu retragerea celor două proiecte de ordonanță

„Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă”, se arată în postarea de pe contul de Facebook al președintelui Klaus Iohannis.

Postarea integrală a filosofului Mihai Șora mai jos:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt sigura ca ordonanta privind Legea amnistiei si gratierii este cu dedicatie si anume sa ii scape pe politicienii condamnati si in viitor pe cei cu dosare in curs.
    As dori ca Parlamentul sa aiba numai 300 parlamentari ;Legea amnistiei si gratierii sa fie dezbatuta public sau sa fie supusa unui referendum ;Politicienior condamnati sa li se interzica participarea la alegeri pentru ocuparea unei functii politice; politicienilor sa nu li se permita sa faca afaceri cu statul.

    • Like 1
  • Proteste se anunta si in Arad.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult