Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Câteva mii de oameni au protestat la București și în marile orașe față de ordonanța grațierii. „DNA să vină să vă ia”

Proteste față de ordonanța grațierii

FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

UPDATE: Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi 24 că se bucură că îi vede pe români în stradă. „Mă bucur că îi văd pe acești oameni, cei 2.500 din Capitală, sutele de oameni din Sibiu, Iași, Cluj, Timișoara, care au ieșit în frig ca să protesteze față de acești elefanți care apasă pe pânza de păianjen. Mă bucur să-i văd pe acești oameni pentru că ei sunt pânza de păianjen. Mai sunt câțiva ziariști neînregimentați politic, o opoziție slabă și președintele Klaus Iohannis. Ei sunt pânza de păianjen care se opune acestui nu elefant, ci mamut”, a spus jurnalistul.

UPDATE: Manifestanții au ajuns în fața Guvernului. Potrivit Jandarmeriei, numărul lor trece de 2.500.

Peste 2.000 de manifestanți s-au adunat la Universitate pentru a protesta față de ordonanța grațierii, iar apoi au pornit în marș către Guvern. Aceștia strigă „DNA să vină să vă ia” sau „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”. Sute de oameni protestează și la Cluj Napoca, Sibiu și Iași.


Mii de oameni și-au anunțat pe Facebook participarea la protestele față de ordonanța grațierii, organizate de mișcarea „Corupția ucide” în mai multe orașe mari din țară. 

”Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei. Dată este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective”, spun organizatorii mișcării ”Corupția ucide”. Proteste sunt anunțate în București, Cluj, Craiova, Brașov, Sibiu, Timișoara.

Ministrul Justiției, Florian Iordache, vrea să scoată 2.500 de condamnați din închisori și să îi ierte prin ordonanță de peseapsă pe cei care au comis infracțiuni pentru care au primit mai puțin de cinci ani de închisoare. Totodată, în cazul în care ordonanța va trece, le va fi înjumătățită pedeapsa persoanelor peste 60 de ani. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu știu cât de conștienți sunt toți cei care ies în stradă pentru contestarea respectivului proiect de ordonanță și cât sunt de scoși de către alții mult mai interesați direct de cauză. De vreme ce pentru alte cauze nu se fac astfel de sacrificii, cu aceeași promptitudine. Nici cât de corelate ar trebui să fie respectivul proiect cu cerințele CEDO și disponibilitatea adevăraților actori politici de a participa - activ și accelerando - la un proiect de reabilitare a lăcașurilor de penitență, care la noi par mai mult a lagăre de exterminare.
  • Like 0
  • @ Marian Raduinea
   Câți protestatari sunt „conștienți” față de conținutul protestului??..., care/ câți sunt plătiți???..., iată tribulații cam fără rost, arogante și cinice...
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Dacă aș fi văzut ceva pentru o cauză mai bună, după intervenția dvs principială (?) v-aș cere scuze. Politicienii noștri, de mai toate felurile, folosesc mijloace de luptă nu tocmai conforme cu doctrina proprie, mă refer la aceea pe care și-o reclamă. Aveam în vedere și unele declarații publice a unui ministru cu nume de fructă fermentabilă care spunea ceva în legătură cu condițiile mizerabile din închisorile noastre și, chiar ceva în legătură cu necesitatea unor acte de reducere a pedepselor. Ăia de fuseră dați jos de unde se cățăraseră după un incendiu aveau voie să abereze, ăștia de acum n-au voie să prezinte un proiect, care să poată fi luat în discuție. Interesantă viziunea dvs.
   • Like 0
  • @ Marian Raduinea
   PUNEȚI ÎN BALANȚĂ DOUĂ SITUAȚII A CĂROR LEGĂTURĂ CONSTĂ NUMAI ÎN CATEGORIA GENERICĂ DE „DEȚINUTI”; una este situația perfectibilă a condițiilor de viață ale acestora, cu totul alta este un proiect foarte susceptibil de a fi fost formulat cu dedicație!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Nu le mai pun în balanță. Se vor descurca și autorii și instituțiile autorizate, cu privire la necesitate, oportunitate etc.
   • Like 0
 • Acum ies in strada....Dar la vot cati au iesit...pfff
  • Like 0
  • @ Alexandru Mihai Paraschiv
   check icon
   Nu au iesit la vot caci nu au avut cu cine sa voteze.
   • Like 0
 • DNA sa vina sa va ia !, corect, dar sa mai mearga si prin alte curti, la multinationale, de exemplu. Serbanescu exagereaza el, dar are dreptate. Si mai e ceva ce pute usor. De ce nu auzim de sume recuperate de la inculpatii condamnati ? Pentru ca apoape toti banii furati s-au cheltuit deja pe campanii electorale. Atunci ar trebui sa vedem dosare deschise politicienilor ce au beneficiat de respectivele campanii. Sa se inchida cercul, cum ar veni !
  • Like 2
  • @ Marinel Plesa
   check icon
   1)Agentia Nationala de Administrare Fiscala a recuperat 70,9 milioane de lei din prejudiciul creat in marile dosare de coruptie, adica abia 4,5% din suma totala.
   ANAF mai trebuie sa recupereze 1,5 miliarde de lei, transmite Digi 24.
   2)Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are un nou şef în persoana lui Bogdan Nicolae Stan, fost şef al Direcţiei de Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Numirea a fost făcută de premierul Grindeanu după ce Dragoş Doroş şi-a dat demisia de la şefia instituţiei.

   Concluzia: ANAF este o institutie politizata si nu este interesata de recuperarea prejudiciului creat in marile dosare de coruptie
   • Like 0
 • Protestați, protestați, protestați ! Prea târziu. Îi doare în cot de protestele românilor. Chiar nu înțelegeți că singura soluție este o acțiune de întocmire de dosar penal pe numele Grindeanu și Guvernul pentru organizarea de grup infracțional în vederea deturnării Statului de Drept, a încălcării Jurământului de miniștri, a abuzului de încredere, de abuz în funcție și lista acuzațiilor ce se pot proba extrem de ușor poate continua...

  Nu era mai bine să VOTAȚI, VOTAȚI, VOTAȚI ? Ați stat în case, la căldurică, nepăsători, cu ochii la TV pe 11 Decembrie 2016, iar acum ieșiți în frig și zăpadă să protestați ! Nimic mai stupid sau mai bine zis, tipic românește!

  Și eu sunt nervos, furios până la culme. Mi-aș face dreptate cu parul, dacă aș putea. Am ieșit la vot, convins că românii chiar s-au mai deșteptat în ultimul an, după Tragedia de la Colectiv, dar m-am înșelat !

  Dacă ar fi să mai ies în stradă aș ieși doar pentru o Revoluție, în care, ca la '89, când am spart ușile Securității din oraș, să sparg ușile Parlamentului, Guvernului și să târăsc cu ei pe jos, așa cum au fost târâți Postelnicu și toți ceilalți nenorociți de atunci.

  Regret să o spun și să o scriu, dar protestele nu ajută la nimic. Cu Grindeanu, Dragnea, Tăriceanu și toți ceilalți infractori care au pus mâna pe putere trebuie să te porți ca atare, în forță, altfel de halesc de nu te vezi!
  • Like 9
  • @ Gigi Vasile-Grigore
   Buna seara
   Cu tot respectul, domnule, ce anume va face sa fiti atat de convins ca oamenii de acum din strada, nu sunt fix cei care au iesit si la vot? Si sa ii ponegriti?

   Eu cred ca sunt, in covarsitoare majoritate, tocmai aceia care au si votat! Cei carora le pasa, cei care isi cunosc drepturile si care cer, iata, chiar in strada, sa le fie respectate!   • Like 1
  • @ Gigi Vasile-Grigore
   Vezi ca dupa Colectiv am daramat catamai guvernul...nu marioneta asta! uite asa cu proteste!!!
   • Like 1
  • @ Gigi Vasile-Grigore
   Aveți dreptate până la un punct! Poate tocmai de-aia au ieșit în stradă pentru că au fost și la vot!
   • Like 0
 • Sunt proteste acum si la Oradea?
  • Like 1
  • @ Stirb Valeria
   Daca nu esti din Oradea, ce importanta are ?
   Iar daca insa locuiesti in Oradea, nu poti sa dai o fuga pana in centru sa afli ?
   • Like 2
  • @ Sergiu F.
   Sau poate vrea să se ascundă... :D
   • Like 0
 • Flo check icon
  Proiectul de gratiere are o dedicatie, daca privim atent: art. 3 alin.4 lit.B pct. 3 e cu dedicatie pentru Dragnea; aici se prevede ca fac exceptie de la gratiere faptele prev. in art. 5 alin.1 si 3, adica cele de coruptie nu si cele prev. in art 5 alin.2 care face referire la art. 10-13 din Legea 78/2000, adica cele asimilate celor de coruptie, pentru care Dragnea a fost condamnat. In al doilea rand, scapa si de dosarul pentru abuz in serviciu pentru care este trimis in judecata potrivit noilor modificari.
  • Like 4
  • @ Flo
   Abia astepta Dragnea sa puna mana pe putere, acesta era scopul principal, sa scape de dosare, el si alti condamnati.Restul nu conteaza, oricum ei sunt la putere si stiu cum sa-si faca parte.
   • Like 1
  • @ Corneliu Simionescu
   Nu se prea înțelege de ce „abia așteptați”?!?!
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult